Sea de Zee, nieuwe tentoonstelling in kindermuseum Villa Zebra Rotterdam

De zee was dé grote inspiratiebron waarmee kunstenaars aan de slag mochten voor de nieuwste tentoonstelling van kindermuseum Villa Zebra in Rotterdam. Beleefkunst gericht op kinderen van 5 tot en met 12 jaar. Wij waren bij de opening met 2 meisjes van 10, eentje van 9 jaar en mijzelf. Met je Rotterdampas kun je hier gratis naartoe. Nieuwsgierig wat we beleefd hebben bij het bekijken van deze interactieve expositie? In dit artikel lekker veel foto’s en een filmpje.

Villa Zebra vind je langs de Maas aan de Stieltjesstraat 21 in Rotterdam. Voor 2 uur parkeren was ik 3,50 euro kwijt dus dat valt reuze mee. Vooral de klooimiddagen van dit kindermuseum zijn legendarisch, maar nu vanwege corona even iets lastiger. Je kunt ze wel boeken voor kinderfeestjes, BSO’s of schoolklassen. Het museum is geopend op zaterdag, zondag, woensdag en vrijdag.

villa zebra kindermuseum sea de zee
Kindermuseum Villa Zebra staat bekend om hun ‘klooimiddagen’ waar je heerlijk vrij kunt knutselen met allerlei materialen. Ze stimuleren graag de creativiteit van kinderen. Wat zouden we te zien krijgen in hun nieuwe tentoonstelling Sea de Zee?

Spring in het diepe en ga spelen met je verbeelding

Twee van de 3 meisjes waren nog niet eerder in Villa Zebra geweest. Sowieso is dit een jaar van weinig uitstapjes, dus het meidenpanel had er zin in! Villa Zebra was blij dat ze voor het ontwikkelen van deze tentoonstelling al hadden bepaald dat er een looproute moest zijn, dat komt nu extra goed uit. Je kunt dus een corona-proof uitje verwachten. Aan de ene kant er in, aan de andere kant er uit: de tentoonstelling is een doorstroomlocatie. Wij konden voor ons bezoek een tijdsslot reserveren om deze speciale openingsdag bij te wonen. Het deel voor jongere kinderen was tijdens ons bezoek gesloten.

villa zebra kindermuseum sea de zee
Ontvangst door een ‘echte’ zeemeermin, dat begint al goed!
villa zebra kindermuseum sea de zee
Lekker drinken in een sjiek glas en snoepjes in zeethema waren aan ons wel besteed. We mochten eerst even luisteren naar de presentatie en daarna de zojuist geopende tentoonstelling bekijken. Zie je ook de ‘bubbels’ die overal aan het plafond hingen?

In ‘Sea de Zee’ vind je schilderkunst, beeldhouwkunst, installaties, gedichten en ‘spoken word’. Bij die laatste houd je je oor op een speciale plek en druk je op de knop… luisteren maar! Ook de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft een gedicht gemaakt voor deze expositie. 

Flessenpost

Voor je de trap op mag naar de tentoonstelling, krijg je eerst een eigen fles met post. Die heeft een bezoeker voor jou speciaal voor je geknutseld. Het flesje en de brief reizen heel de tentoonstelling met je mee. De brief mag je mee naar huis nemen… De fles vul je – na het opdoen van inspiratie in de tentoonstelling – met jouw eigen zee-gedicht voor de flessenpost. Daarna zal een nieuwe bezoeker jouw brief mee krijgen. Leuk hè? Zo maakt jouw eigen creatieve werkje ook deel uit van ‘Sea de Zee’.

villa zebra kindermuseum sea de zee
Na binnenkomst kregen de dames elk hun eigen flessenpost. Gemaakt door eerdere bezoekers.
villa zebra kindermuseum sea de zee
Kijk! Een gedicht!

Nazif Lopulissa’s werk vonden de dames het leukst!

De dames waren onder de indruk van de kunst, maar het aller-aller-allerleukste… dat was direct aan het begin. Het kunstwerk gemaakt door Nazif Lopulissa: enorme kussens in vormen die je in de zee zou kunnen vinden. Hiermee konden ze hun eigen chillplek bouwen. Unaniem kozen ze dit als hun favoriete kunstwerk.

villa zebra kindermuseum sea de zee
Kussenkunst, dat vonden de meiden het hoogtepunt van deze tentoonstelling. De enorme tentakels en andere grote kussens werden alle kanten op gegooid zodat er een super chillplek ontstond. Kunst waarmee je iets kunt doen, is wat je kunt verwachten bij deze tentoonstelling. Neem dus zeker je mobieltje mee om tiktokjes op te nemen!
villa zebra kindermuseum sea de zee
Zoeken naar de mooiste items in deze grote bak vol gejutte afvalproducten uit de zee.
villa zebra kindermuseum sea de zee
De meisjes verzamelden bijzondere op het strand gejutte spulletjes en maakten daar hun eigen kunstwerkje van. Beleefkunst, zei ik al.
villa zebra kindermuseum sea de zee
Dit kunstige octo-gezichtje is het resultaat.
villa zebra kindermuseum sea de zee
Verschillende kunstwerken over de zee. Kies er eentje uit en verzin daar een verhaal bij…
villa zebra kindermuseum sea de zee
Prachtig dit…
villa zebra kindermuseum sea de zee
Iew! Wat een stank! Poseren tussen het zeewier.
villa zebra kindermuseum sea de zee
In de ontvangstruimte lekker in de weer met kinetisch zand en zee gerelateerde spulletjes.
villa zebra kindermuseum sea de zee
Even lachen voor de groepsfoto! Maar snel eruit, want het rook niet zo lekker tussen het zeewier…
villa zebra kindermuseum sea de zee
Prachtig vonden we de kleuren van dit kunstwerk. Na deze foto’s deden de dames een tiktokdansje wat ik naar ze door moest appen zodat het op de afgeschermde tiktokaccounts met een muziekje kan worden gedeeld.
villa zebra kindermuseum sea de zee
Je ziet hier niet het hele tafereel, maar ik vond het erg mooi en kleurrijk. De kinderen kunnen er in kruipen en dan door de bol naar buiten kijken.
villa zebra kindermuseum sea de zee
Plastic, plastic, plastic… dit komt allemaal uit het water. Wat gebeurt er met de natuur wanneer je dit niet opruimt? Daar stonden we hier even bij stil om erover na te denken. Het zijn best grote stukken!
villa zebra kindermuseum sea de zee
Aan het eind staan de knutseltafels klaar. Je krijgt een lang vel papier en bedrukte stencils om zelf mee te knippen en te plakken. Je maakt flessenpost voor de bezoekers die na jou komen. Kunst met woorden!
villa zebra kindermuseum sea de zee
Dit wordt al een mooi gedichtje!
villa zebra kindermuseum sea de zee
Flessenpost in de fles doen. Wat zouden de kindjes na mij hiervan vinden?
villa zebra kindermuseum sea de zee
Hops, gevulde fles in het visnet!

Dankjewel voor de leuke uitnodiging Villa Zebra! We hebben een ontzettend inspirerende middag gehad. In deze tijd wil je toch af en toe iets leuks kunnen doen met je kinderen, zonder dat je direct in grote groepen terecht komt. Hier konden we dingen zien, doen en beleven die je thuis niet doet. De meiden hadden net ‘groene weken’ op school achter de rug, dus het thema ‘minder afval in de zee’ sloot heel goed aan.

Willen jouw kinderen tussen de 5 en 12 ergens naartoe in de herfstvakantie? Dan is dit een leuk overdekt uitstapje waarbij ze creatief kunnen zijn. Laat ze vooral hun mobieltjes meenemen om bijzondere foto’s te kunnen maken met de kunstobjecten of om tiktokdansjes op te nemen met een hele leuke achtergrond. Kijk voor meer informatie en het reserveren van een tijdsslot op de website van Villa Zebra.

Lees ook onze andere artikelen over dit beleefmuseum:

Ben jij al eens naar Villa Zebra geweest?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.