Uittip: ontdekken in het ‘museum’ Villa Zebra

Afgelopen woensdag ging ik voor het eerst met mijn dochter naar een museum. Met mijn jongste dochter notabene, want de oudste was niet mee. Als blogger werd ik uitgenodigd voor de ‘klooimiddag’ bij Villa Zebra, een kunstlaboratorium en museum speciaal voor kinderen. Ik had er niet echt een beeld bij, maar begreep dat het écht heel leuk was.

Stoer: een dinosaurus op het dak!
Stoer: een dinosaurus op het dak!

Op weg naar Rotterdam viel mijn bijna-kleuter in slaap, ze vond het ook wel spannend naar Villa Zebra… Geen idee wat het was, alleen dat mama had gezegd samen iets leuks te gaan doen. Dat vond ze een goed plan. Vlak na de Erasmusbrug riep de TomTom bestemming bereikt. Maar ik zag geen bord Stieltjesstraat of Villa Zebra. Daarom parkeerde ik de auto en vroeg het aan de mensen die daar stonden te kletsen. “Oh mevrouw Villa Zebra is daar, dat zwarte gebouw! U bent dus vlakbij.” Ik haalde opgelucht adem en de auto stond al mooi geparkeerd. De parkeerautomaat werd ook gewezen, dus dat hadden we allemaal snel gevonden. We bewonderden nog even de brug en staken de straat over, waar we op een groene stoeptegel belanden van Villa Zebra. Yay! Onder het tunneltje door en we zagen het gebouw. Je kunt er overigens ook vlak naast parkeren op een klein parkeerterreintje ;-).

Spannend: Diep in het Bos(Opent in een nieuwe browsertab)

Eerst even buiten spelen en ontdekken, voordat we naar binnen gaan.
Eerst even buiten spelen en ontdekken, voordat we naar binnen gaan.

Ontdekhoeken

Buiten hebben we eerst even het gestreepte podium verkend. De benen strekken na de autorit. Het was nog heel rustig, we waren er om half 1 en ik gaf bij de ingang aan dat ik als blogger op de gastenlijst stond. Dat klopte en ik ontving een keycord zodat mensen konden zien waarom ik zo druk met de camera bezig was. Toen werd het woord tot de peuter gericht! Zo leuk! Aan haar werd gevraagd of ze al eens eerder was geweest en er werd verteld wat er allemaal te doen was. De kleine meid glom van trots! Fijne binnenkomer zo. Boven was de tentoonstelling voor kinderen vanaf 7 jaar, maar wij zijn beneden gebleven voor de tentoonstelling Zelf! gericht op kinderen van 3 tot en met 6.

handen wassen
Eerst even naar het toilet, waar ook kleine bezoekers zelf hun handen kunnen wassen.

Sanitaire voorziening

Eerst zochten we het toilet op en dat is toch een vermelding waard, want ook als je zelf nog niet zo groot bent kun je bij de kraan. Er stond een krukje klaar. Verder was het vanzelfsprekend schoon en netjes.

Draaien aan het kunstwerk aan de muur en ontdekken wat er op de achterkant staat.
Draaien aan het kunstwerk aan de muur en ontdekken wat er op de achterkant staat.

Ontdekken met uitdagend speelmateriaal

Villa Zebra is meer een ontdekhoek dan een museum, al zijn de tentoonstellingen dan gemaakt door kunstenaars. Je mag overal aanzitten en er is van alles te ontdekken. Eerst zie je een grote kast met boeken, spelletjes en meer. Daar kun je rustig zitten, ook als je van het uitzicht wilt genieten want dit museum ligt pal naast de Maas. Hier is ook de bar waar je drinken en wat lekkers kunt bestellen en er is een klein museumwinkeltje. Wij liepen naar de tafel met Magnetics en zijn daar gaan spelen. Al snel kwamen er een paar medewerksters meedoen en ze stelden ook leuke vragen aan mijn dochter om haar fantasie en spel nog meer te prikkelen.

Eerst ontdekken met de magnetics.
Eerst ontdekken met de magnetics.

Creativiteit van het kind

Het experiment en de creativiteit van het kind staan centraal tijdens de klooimiddagen van Villa Zebra. Normaal gesproken ‘moeten’ kinderen een voorbeeld volgen, binnen de lijntjes kleuren en zorgen dat hun werkje ergens op lijkt. Bij Villa Zebra hoeft dat bewust niet! Ook al mag je als ouder best met je kind meeklooien. Ik heb dat zelf niet gedaan, zodat ik lekker kon fotograferen en van mijn dochter kon genieten. Ze is gek op experimenteren en deze klooimiddag was helemaal in haar straatje. De ‘juffen’ van Villa Zebra waren allemaal erg lief en lieten de kinderen (onder begeleiding) hun eigen gang gaan. Dat betekent dat op aanvraag van het kind zaken werden aangereikt, maar geen specifieke opdrachten werden gegeven. Het gaat hier om het proces van het kind, heel erg leuk en stimulerend!

In elke maat een schort, zodat je lekker kunt klooien.
In elke maat een schort, zodat je lekker kunt klooien. De juffen waren heel erg lief!

Aluminiumfolie

De legotafels hebben we overgeslagen, want deze creatieve tafels waren voor mijn meisje de place to be. Overal werd het woord tot haar gericht en niet tot mama, daardoor voelde ze zich ook snel vrij met de juffen. Mijn dochter kreeg een knutselschort aan en ging nieuwsgierig bij de juffen aan tafel zitten. Al snel kwam er een jongetje bij en keken ze een beetje bij elkaar wat er gebeurde. Op tafel stond fluoriserende verf, er lag aluminiumfolie, felle linten, handschoenen en plastic zakjes. De kinderen mochten iets maken dat ze daarna in de ‘disco’ met blacklights konden bekijken. Het was nog wat lastig, maar mijn meisje mocht zelf aluminiumfolie afscheuren. Pas toen bleek dat ze hulp nodig had, hielp de juf een beetje. Allemaal om het eigen proces en het ontdekken van materialen aan te wakkeren. Geweldig natuurlijk, want ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik laat mijn kinderen nooit met aluminiumfolie knutselen.

Sea de Zee, nieuwe tentoonstelling in kindermuseum Villa Zebra Rotterdam(Opent in een nieuwe browsertab)

Zelf!

Toen de knutsel klaar was, liep de juf mee naar de tentoonstellingsruimte en liet ze de discoruimte zien. We gingen het donker in en dat zag er even cool uit! Allemaal mooie dingen in fluoriserende kleuren hingen daar in de lucht, er was (zachte) muziek te horen en je kon je eigen knutsel bekijken en hoe die op de blacklights reageert. Heel bijzonder. Toen liepen we als vanzelf verder in de tentoonstelling, waar kinderen overal aan mogen zitten. Dat had deze mama niet direct door, maar alles is erop gericht om kinderen te laten ontdekken. Er zijn verschillende hoekjes en je wordt steeds opnieuw verrast. Zo ontdekten we een monstermuur, doktershoek, levensgrote speelpoppen en nog veel meer. Ook hier stond een knutselopstelling klaar en konden we creatieve Scheetebeestjes maken, fantasiediertjes. Heel erg leuk en weer andere materialen zoals pompoms, oogjes, luciferdoosjes en kralen.

“Mama, is Villa Zebra een dierentuin?”(Opent in een nieuwe browsertab)

Consumptie

Aangezien de hele ervaring draait om de zelfstandige ontdekking door het kind, liet ik mijn dochter onze consumptiebonnen (vond ze een moeilijk woord) verzilveren bij de bar. Even de spullen uit kast ontdekken en wat drinken. We kozen een boekje.

Zwart & wit

Er was nog een knutseltafel waar wij als eerste aanschoven (ideaal zo vroeg komen) vanuit het Zebra-thema. Hier vonden we karton, zwarte verf, witte verf en lijm. Oh wat genoot mijn dochter hiervan, alles mocht van de juf. Ze heeft 2 lijmpotjes leeggeknepen tijdens haar experiment en de lijm ook lekker door de verf gemengd. De juf ondersteunde haar door dingen aan te reiken en liet haar verder zelf uitzoeken wat ze wilde doen. De kleine meid vond dit geweldig! Naast ons ging een vader met zijn dochter aan de slag en zij werkten als team aan een project dat ook echt iets werd. Dat kan natuurlijk ook!

Prijzen en openingstijden

De klooimiddag was afgelopen woensdag en toen we na 3 uur klooien naar huis gingen, was mijn muppet teleurgesteld. Ze had enorm genoten van het experimenteren met materialen en wilde er zeker nog eens heen samen met haar grote zus. In deze week heeft ze dit herhaaldelijk gemeld en de gemaakte kunstwerken uitvoerig met haar zus besproken. Kortom: een waanzinnig leuk museum dit! Wanneer kunnen we nog eens?

Villa Zebra is open op woensdag, vrijdag en in het weekend van 12.00-17.00 uur. In de zomervakantie zijn ze vaker open. Een kaartje kost 7 euro per persoon. Pluimen, Bongo bonnen en Hema Lekker Weg cadeaubonnen mag je inwisselen, maar de Museumjaarkaart is er niet geldig. Kinderfeestjes kun je er ook vieren, vanaf 6 kinderen.

Ken jij meer leuke kindermusea? Of heb je tips mbt andere ontdekplekken? En ben jij al eens bij Villa Zebra geweest?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Marieke zegt:

  Nooit van gehoord, maar dit ga ik zeker onthouden voor als Elin 3 jaar is! Dit gaat zij ook zeker GE-WEL-DIG vinden!

 2. Liesbeth zegt:

  Oooohhh die stond nog op mijn verlanglijstje! Wanneer ga je weer?

 3. MetMirjam zegt:

  Wat leuk zeg! Mijn dochter is net 2, dus ik denk dat dit nog een beetje te lastig voor haar is. Maar ik ga het zeker onthouden!

  1. Marguerita78 zegt:

   Het is bedoeld voor kinderen vanaf 3 jaar, dus volgend jaar een aanrader 🙂

 4. Batboy zegt:

  Nog nooit geweest. Überhaupt nog nooit met mijn kinderen naar een museum geweest… is dat erg?

  1. Marguerita78 zegt:

   Alleen als je het zelf erg vindt. Voor mijn jongste was het de eerste keer, de oudste is nog nooit in een museum geweest. Ik vind het zelf wel belangrijk om dit op te gaan pakken nu ze groter worden.

 5. Gera zegt:

  De kinderrondleiding, verkleed als prinses, in kasteel de haar is ook erg leuk!
  Of het bakkerijmuseum in Hattem. Zelf een lekkere koek bakken en ook naar de hilarische voorstelling!
  Ik hou me ook aanbevolen voor leuke tips :).

 6. Nathalie zegt:

  Nemo is ook heel leuk! Wij zijn gisteren naar Museum Beelden aan Zee geweest. Niet specifiek op kinderen gericht, wel een speciaal programma voor kinderen bij een tijdelijke tentoonstelling.

  1. Marguerita78 zegt:

   Oh ja, Nemo staat ook op mijn lijstje, maar ik vraag me af of ik daar niet nog een jaartje mee moet wachten. Ben er nog nooit geweest.

 7. Stefana zegt:

  Klinkt echt heel leuk!

  1. Marguerita78 zegt:

   Denk dat jouw meisje het ook heel leuk zal vinden. Is trouwens vlakbij een watertaxi halte 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.