Spannend: Diep in het Bos

…diep in het bos is het heel erg donker! En spannend! Je hoort gekke geluiden, je ruikt dingen en als je goed kijkt ontdek je van alles. Helemaal als je een beetje bijschijnt met het kleine zaklampje dat je bij de entree van Villa Zebra gekregen hebt. Met mijn schoonzus en 3 dappere meisjes van 4 en 5 bezocht ik deze kerstvakantie de nieuwste tentoonstelling (bedoeld voor 7+ kinderen) in dit kindermuseum: #diepinhetbos. Nieuwsgierig hoe het was?

In de kerstvakantie is Villa Zebra extra geopend (en dus niet alleen op woensdag, vrijdag en zaterdag), vandaar dat wij op dinsdag gingen. Helaas was er dit keer geen klooimiddag, erg jammer want mijn dochter heeft daar tijdens ons vorige bezoek ontzettend van genoten. Overigens is er alleen tijdens de kerstvakantie een extra pop-up vestiging van Villa Zebra het leegstaande pand aan de Adriaen Brouwerstraat 1 in Rotterdam Overschie. Toegang voor deze pop-up kost slechts 1 euro!

Tentoonstelling Diep in het bos

Wij bezochten de gewone vestiging aan de Stieltjesstraat in Rotterdam (waar kinderen en volwassenen 7 euro entree betalen), omdat we verslag mochten doen van de nieuwe tentoonstelling. Vorige keer was ik niet in het deel voor grote kinderen geweest, dus ik was erg nieuwsgierig. De meisjes hadden er zin in en vol spanning liepen we de wenteltrap op naar boven. Achter de deur… was het pikdonker!

Kampvuur

Hier en daar zagen we een stukje boom en in de verte een kampvuur. Daar liepen we naartoe. Rondom het kampvuur stonden boomstammetjes klaar om op te zitten. Mijn schoonzus had al snel de plattegrond en één van de 3 speurtochtbeschrijvingen gevonden. Van de aanwezige begeleiders kregen we een klein lampje mee.

Een opgezette vos, best een beetje griezelig…

Speurtocht

Onze speurtocht bracht ons over een brug bij een vijver waar we met de verlichting konden spelen. Daarna kwamen we uit bij de waterval, een stille ruimte waar zodra wij binnenstapten een spannende natuurfilm begon te spelen op een groot scherm. Voor sommige kinderen was deze iets te spannend. Overal las mijn schoonzus het verhaaltje van de speurtocht voor om de kinderen aan het denken te zetten.

We kwamen door een moeras, keken achter bomen en de kinderen hebben zich gecamoufleerd. Een moeilijk woord! “Wat betekent dat?” Na de uitleg konden ze het zelf ervaren, hopelijk hebben ze door deze fysieke ervaring dit woord en zijn betekenis onthouden. Vanwege een eng figuur aan de zijkant van het laboratorium hebben we de meisjes daar een beetje langs gelokt door ze naar de dode en opgezette dieren te laten kijken. Wat een griezelige dingen!

Aan een muur vol beeldjes zochten we welke dieren het nu eigenlijk voorstelde en toen kwamen we bij een schuin hangend gordijn… Zouden we daar wel achter mogen kijken? Gelukkig stond er op de vloer met tape ‘yes’ en een pijl naar binnen. Voorzichtig glipten we er langs. Woooooow… nu waren we in een ruimte vol licht, maar ook vol verzamelingen, rare bouwsels, sorteringen… één groot bosachtig griezeltafereel. Je bleef kijken! Ik heb een stukje gefilmd van dit bijzondere kunstwerk dat je ervaart door er in rond te lopen:

Pannenkoek en tosti

De oudste 2 waren nog niet uitgekeken, maar mijn jongste meisje vond het welletjes na zoveel spannende momenten. Terug naar beneden dus. Even bijpraten aan een tafeltje met wat lekkers. Dus bestelden we tosti’s en pannenkoeken. Niet duur trouwens, 1,50 euro voor een pannenkoek. Tijdens het wachten op het eten, mochten de meisjes boekjes pakken uit de grote kast om even te lezen. Mijn oudste liet ondertussen bijna haar flesje Fristi door het gat in de tafel vallen… net op tijd gered.

Tentoonstelling Zelf!

Daarna was de tentoonstelling Zelf! aan de beurt, gericht op kinderen van 3 tot en met 6. Dit was meer voor de meisjes bedoeld dus. De knutseltafels waren nu leeg en de magneetjestafel was bezet, maar je kon nu wel heel leuk tekenen in de donkere blacklight disco en je tekeningen daar ophangen. Stoer natuurlijk, tekenen in het donker! De meisjes speelden in de keuken, met de grote poppen en tekenden met wasco de mooiste monsters.

Zelf heb ik een hele tijd gezellig bij de knutseltafel gezeten, omdat ik daar Fleur van Mama’s Liefste tegenkwam. Die leerde mijn dochter (en ik heb uiteraard even meegekeken) hoe je een vlecht met 4 strengen maakt. Er lagen op de creatieve tafel allerlei vrolijke materialen die je thuis niet hebt liggen, zodat je er een circusact mee kon maken. Met scoobidoo draadjes en pijpenragers kon je ook heel leuk vlechten oefenen. Maar we vonden ook lijm, scharen, pomballetjes, stroken crêpepapier, piepschuim, houten steekpoppetjes, veren, kralen, gekleurd tape, plakletters, plakbaar foam…

Monsters verzinnen met wasco

Dus ook zelf opletten als ouder

Ontdekken staat in deze tentoonstelling centraal. Maar ik zou niet, zoals sommige ouders deden in de kantine gaan koffie drinken. De tentoonstelling is erop gericht dat je deze samen met je kind beleeft. En dat je er dus goed op let dat er nergens vingertjes tussen komen, dingen op hoofden vallen of ruzie ontstaat met andere kindjes. Het is namelijk nogal een kindergekrioel tijdens het ontdekken. Bovendien is het kunst, dus zijn er geen veiligheidsdrangers etc ingebouwd in de neervallende markiezen, deurtjes, koffers en raampjes die open en dicht kunnen.

‘Knutsel een circusact’

Wat vonden ze het mooist?

Nadat wij onze kinderen iets te vaak voor de vallende markiezen hadden gewaarschuwd, besloten we dat het mooi geweest was. We waren er even voor 12-en en het was al na 3 uur, dus er is de hele middag van alles ontdekt, beleefd en geknutseld. Tijd voor een frisse neus en voor de files de auto in! De meisjes waren het er over eens dat het kampvuur toch het allermooiste was wat ze hadden beleefd in Villa Zebra. En ze vroegen direct of we nog eens gingen, maar zo piepte de jongste: “Dan wil ik niet naar boven mama, dat was té spannend, dan wil ik graag weer klooien!” Terwijl de oudste twee daar juist wel enorm van genoten hebben. Mijn schoonzus en ik vonden de ruimte waar ik het filmpje heb gemaakt het meest bijzondere stukje kunst van de dag. Diep in het bos heeft ons echt verrast en was ontzettend leuk om te beleven. Ook met kinderen die iets jonger zijn dan 7.

Lees ook:

Dankjewel Villa Zebra voor een leuke middag! Zijn jullie er al eens geweest?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Volgmama zegt:

  Nog nooit geweest. Wat een leuk verslag heb je ervan gemaakt. Als we eens in de buurt zijn gaan we er een keer heen. Ik volg ze al een tijdje op Instagram.

 2. Dhini zegt:

  Wat leuk zeg zo`n dagje uit

 3. Fleur zegt:

  Was gezellig je gisteren te zien! Villa Zebra is ook zeker een museum waar wij nog een keertje terug gaan komen

 4. Ilse van Kreanimo zegt:

  Dat ziet er weer super uit!

  Dat zouden mijn kinderen ook tof vinden! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.