Kaasmuseum Bodegraven, lekker geel

Afgelopen zaterdag nam ik met mijn kids een kijkje bij het vernieuwde Kaasmuseum in onze woonplaats Bodegraven. Sinds een aantal maanden is het museum te vinden op de Markt 1, dat is midden in het centrum waar het is gecombineerd met het VVV-punt. Mijn kaasliefhebbers waren wel te porren voor een rondje toerist in eigen dorp, zeker in aanloop naar de Najaarsmarkt waar de Kaaskoningin van Bodegraven wordt gekroond.

Door: Lisanne van Uunen

We werden welkom geheten door twee vriendelijke dames die vertelden wat het museum te bieden heeft voor kids. Een kinder- en audiotour was nog in de maak, maar mijn kinderen kunnen gelukkig prima lezen en gingen gewoon zelf op ontdekkingstocht. Zoonlief werd vooral getriggerd door de filmpjes op de digischermen, zoals die over de oorsprong over het ‘broodje kaas’. En mijn dochter vond vooral de informatie over de kaaskoningin super interessant.

Lees ook: Gastblog: I love cheese

Kaaskoningin en Najaarsmarkt

Toen bleek dat er door de naderende Najaarsmarkt die dag een interview plaatsvond in het Kaasmuseum door @EditieGroenehart met 2 voormalig Kaaskoninginnen, was dit een kers op taart. Juus van Dieyen, kaaskoningin uit 1979, vond het maar wat leuk om samen even met ons te kletsen en een fotootje te maken.

Bodegraven is een kaasdorp

Bodegraven is van oorsprong een plek waar kaas wordt gemaakt en verhandeld. Veel van jullie denken bij kaas waarschijnlijk eerst aan Gouda, maar stiekem wordt er veel meer kaas gemaakt in Bodegraven. Vroeger hadden we dan ook een kaasmarkt waar kaas werd verhandeld. Inmiddels is dit niet meer het geval, en is ook het proces van het kaasmaken natuurlijk veranderd. In het museum is dit mooi in beeld gebracht en onderstreept met oude attributen.

Lees ook: Een rondje door de mooie stad Woerden

Op de Najaarsmarkt, dit jaar op 15 t/m 17 sept (2022) vormt zich een heel programma als ode aan de kaasgeschiedenis van het dorp. Er wordt een Kaaskoningin gekroond die als ambassadrice van de kaas het hele weekend de najaarsmarktactiviteiten bezoekt. Zij rijdt mee in de optocht op donderdagavond, bezoekt de streekmarkt waar het kaas verhandelen van vroeger wordt nagespeeld en laat zich zien op de kermis en bij het muziekprogramma op het raadhuisplein. Een traditie die inmiddels is bijgeschreven bij het immaterieel cultureel erfgoed van Nederland. Dit jaar wordt er dan ook al voor de 70ste keer een koningin gekroond.

Lees ook: Fijne picknick vakantietips gehoord op de Blogboot

(Kaas) Souvenirs

Maar terug naar het museum. Je kunt je er ongeveer 45 minuten vermaken met de geschiedenis van kaas dus verwacht geen dagvullend programma. Achteraf krijg je lekker een stukje kaas om te proeven én kun je op de digitale zuil van Buitengewoon Bodegraven bekijken wat je nog meer zou willen ondernemen in onze omgeving.

Er is ook een klein winkeltje met wat hebbedingetjes, al dan niet gekoppeld aan kaas en als extraatje kregen wij nog een leuke Boska kaasschaaf mee. Zoonlief scoorde nog een leuk cadeautje voor oma , wat met veel liefde en aandacht voor hem werd ingepakt. Dus als je ooit in de buurt ben, verras jezelf!

Lees ook:

Wandelen met kinderen: de Avonturenroute in Reeuwijk

Live soap in Bodegraven

Leuke uitstapjes met kinderen in Bodegraven-Reeuwijk eo

De leukste uitstapjes met kinderen in Alphen aan den Rijn

Recept Frittata met zalm na de Blogboot Tasty

Ben jij al eens in het kaasmuseum in Bodegraven geweest?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Els Huurman zegt:

    ‚Oma‘ was blij verrast met het mooie cadeau!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.