Bezoek aan Speelnatuur Tiengemeten (Zuid-Beierland)

Blubber, bloempjes, beekjes en vooral alle vrijheid om lekker in de natuur te spelen. Dat is wat je kunt verwachten bij Speelnatuur Tiengemeten, een natuurlijke speeltuin in beheer van Natuurmonumenten op het eiland Tiengemeten. Ik was erg nieuwsgierig naar deze speelplek! Als blogger mocht ik met mijn gezin een bezoekje brengen aan deze Speelnatuur om erover te schrijven. Dat is al een belevenis op zich, want eerst ga je op de veerboot. Wat kun je verwachten van dit uitstapje?

Wachten op de pont
Wachten op de pont

Bij ons pakte het navigatiesysteem helaas het adres niet, dus reden we een toeristische route naar de parkeerplaats bij de pont. Hier kun je nog even het toilet bezoeken en parkeren is gratis. Kijk voor je vertrekt wel even naar de reistijd in combinatie met de vertrektijden van de boot. Die vaart namelijk slechts 1 keer per uur! De Speelnatuur is nog geopend tot 1 november in de weekenden en op woensdagmiddag, voor scholen of andere groepen vanaf 20 personen zijn uitgebreidere openingstijden mogelijk.

Prijzen boot en speelnatuur

Kinderen tot 2 jaar zijn gratis, zowel op de pont als bij de speelnatuur. Kinderen tot en met 12 jaar betalen voor de speelnatuur 5 euro, volwassenen kopen voor 3 euro een kaartje. Bij de boot is dat andersom, kinderen tot en met 12 betalen 3,50 voor de overtocht en volwassenen 5 euro. Wie lid is van Natuurmonumenten krijgt korting.

Kliederen met modder
Kliederen met modder

Vanaf de boot is het een klein stukje lopen naar de speelnatuur. Je hebt op Tiengemeten ook nog een Rien Poortvliet Museum (van de kabouters) en een Oogstmuseum, wij hebben deze niet bezocht, maar wie weet voor jou een tip? Naast de ingang van de speelnatuur is een pannenkoekenhuis, achteraf gezien hadden we hier lekker moeten gaan lunchen want ik was vergeten om iets mee te nemen. Zo goed voorbereid ben ik 🙂 Wel had ik de tip van Lineke van Kidseropuit opgevolgd om ook voor papa en mama schone kleren mee te nemen. Was voor ons achteraf niet nodig, maar wegens glibberige paadjes een hele slimme tip! Mijn aanvulling is: neem ook een grote plastic zak mee voor de blubberige natte kleding.

DSC_0011
Bij de ingang zijn toiletten. Buiten vind je kleedhokjes en een buitendouche om alle modder weg te spoelen. Op grote tafels lagen scheppen klaar die de kinderen mee mochten nemen. Ook ontvingen wij een plattegrond. We vonden al snel het Ukkies Eiland met overal picknicktafels, zandbakken en vooral: natuur om in te spelen! Er waren al modderige papa’s bezig om vlotten te bouwen, andere ouders zaten net als deze mama lekker op een bankje. Vooral mijn peuter vond het geweldig! Die houdt ontzettend van dingen voelen en jezelf vies maken. Lekker met haar schepje bij het ondiepe water, klooien met zand, gras plukken… Helemaal haar ding.

DSC_0014

Kleuterlief daarentegen was niet in haar element. Ze houdt niet van vies worden. Ook niet na aandringen dat je in deze speelnatuur juist lekker mag aanmodderen. Mevrouw genoot wel van het uitstapje, maar bleef wat doelloos rondhobbelen met haar schep. Het enthousiasme van kleine zus wist haar af en toe te raken in gezellig samenspel, maar papa nam haar al vrij vlot mee op een wandeling door de rest van de speelnatuur. Dat vond ze wel erg leuk!

Dazenvangers enzo

We hadden weinig last van vervelende insecten gelukkig. Vlakbij onze picknicktafel zagen we een dazenvanger. Erg fijn want mijn man krijgt altijd flinke allergische reacties als hij wordt gestoken. En ik heb slechts 1 wesp gezien. Op het terrein zelf zijn ook geen vuilnisbakken. Bij de ingang kun je voor je afval een plastic tasje meenemen en die deponeer je bij het weggaan in de afvalcontainers bij de uitgang.

Polderpapa wil liever niet op mijn blog, maar aangezien hij op deze foto toch niet herkenbaar staat kan het wel. Je kunt door de 'bush' een leuk rondje maken.
Papa wil liever niet op mijn blog, maar aangezien hij op deze foto toch niet herkenbaar staat kan het wel. Je kunt door de ‘bush’ een leuk rondje maken. Spot de peuter!

DSC_0018

Peuterlief wilde ook graag een rondje met papa lopen. Wat een ontdekkingstocht. Ik moest goed opletten, want dat had ik bij de kleuter niet gedaan en ze hadden op diverse plekken naar me staan zwaaien. Oeps! Met fototoestel in de aanslag keek ik dus goed naar de overkant van het water. Diverse zoekplaatjes geschoten 🙂

Ondertussen probeerde mijn kleuter zich te vermaken in de zandbak. Het brandwondje op haar vinger (gebrand aan een wierookje dat wespen op afstand moest houden met een bbq) ging echter open en er kwam aardig wat bloed uit. Gelukkig had ik pleisters in mijn tas, maar blubberen met een wondje is geen succes. We vertrokken daarom al snel weer naar de boot, waar we heel lang genoten hebben van het uitzicht met alle boten die in het haventje wilden aanleggen.

Het was heerlijk weer, dus ondanks het korte bezoekje was het een leuk uitje. Wij zullen dit zelf niet snel herhalen. Het is fijner als je kinderen iets groter zijn en je ze vrijer kunt laten. Overal is water, dat welliswaar niet diep is, maar kinderen zonder zwemdiploma moet je altijd in de smiezen houden. Bovendien moet je kinderen hebben die het heerlijk vinden om lekker vies te worden. Bij ons had alleen de peuter een schone broek nodig.

Terug naar vaste wal!
Terug naar vaste wal!
Dat vind ik nou leuk!
Dat vind ik nou leuk!

Speelnatuur Tiengemeten gaat op 5 september, tijdens de Oogstdag, de Grootste Smeerpoets van 2015 bekend maken. In de herfstvakantie is deze speelplek ook geopend.

Het adres is Tiengemeten 14a in Zuid-Beierland.

Lees ook:

Ben jij al eens op Tiengemeten geweest?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.