Paardenvakantie met tieners bij Roter Hahn in Zuid-Tirol in de herfst

Een betere band krijgen met je tieners tijdens een vakantie waarbij ze ook nog eens kunnen paardrijden? Als alleenstaande ouder kan ik een Roter Hahn boerderijvakantie in Zuid-Tirol, Italië van harte aanbevelen. Wij mochten in de herfstvakantie een week verblijven op 1 van de 1600 Roter Hahn boerderijen en kozen (uiteraard) voor een paardenboerderij: Reiterbauernhoff Oberfahrer in Flaas, Jenesien, hoog op een berg in Zuid-Tirol.

roter hahn vakantie zuid-tirol
Elke ochtend om 10 uur kun je paarden poetsen en rijles krijgen.

Slow tourism is de grote vakantietrend anno nu. Genieten van de kleine dingen, wandelen in de natuur, kleinschalige accommodaties en vooral offline genieten met je gezin. Kan dat wel met tieners? En haal je jezelf als single parent niet teveel op de hals als je hiervoor kiest?

Het antwoord is JA, zeker doen! 

oberfahrerhof roter hahn
Laatste avond bij Oberfahrerhof in Zuid-Tirol, prachtig die zonsondergang in de bergen.

Wat voor boerderij kies je?

Gun jezelf de luxe van een 4 of  5-bloemen accommodatie, dan weet je dat ze aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen wat betreft comfort, ontbijt en faciliteiten op de boerderij. Onze Rode Haan  paardenboerderij had hele goede wifi, een geweldig mooi uitzicht, heerlijk vers ontbijt en je kon er wellness behandelingen boeken. Een wolbad nemen of de sauna induiken, is er helaas niet van gekomen, maar naast de paardrijlessen en het kalfjes spenen in de stal hebben we heerlijk gewandeld en was een koetsrit door de Alpen het hoogtepunt van onze vakantie.

wandelen zuid-tirol moltener joch
Je kunt hier prachtig wandelen, dit is de berg op richting Moltener Joch.

Afhankelijk van of je met of zonder kinderen reist en de leeftijd van je kinderen, kun je kiezen uit dit soort accommodaties van Roter Hahn:

 • Wijnboerderij
 • Fruitgaard
 • Historisch gebouw, zoals een romantisch kasteeltje
 • Paardenboerderij
 • Veeteelt
 • Kneipp behandelingen en andere wellness faciliteiten
 • Fietser vriendelijke boerderij
 • Biologische boerderij
paarden in de stal roter hahn
Dingen die we normaal nooit meemaken: uit de wei ontsnapte paarden kwamen tijdens het melken de stal in lopen. Roter Hahn Adventures!

Ons verblijf op Paardenboerderij Oberfahrerhof

Op 1528 meter hoogte in Flaas, dat bij Jenesien hoort en vlakbij Mölten ligt, vind je reiterhof Oberfahrerhof. Deze accommodatie van boer en boerin Sonja en Sebastian Zöggeler heeft 4 bloempjes (of 4-sterren net hoe je het wilt zien) gekregen van Roter Hahn. Je kunt hier appartementen boeken voor 2 tot 5 personen. Ze spreken hier Duits en Engels, dus je kunt je prima verstaanbaar maken (ik kreeg de nodige complimenten over mijn behoorlijk roestige Duits, dus kun je nagaan).

roter hahn vakantie zuid-tirol
Helpen in de stal, heel leuk voor ons dorpsmensen. Vooral de jongste vindt alle dieren geweldig.

Wij zijn hier heen gereden via de Brenner pas in Oostenrijk (met verschillende overnachtingen onderweg, want als alleenstaande ouder moet je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken). Je kunt via Mölten of Jenesien bij deze boerderij komen. De prettigste rijroute is via Mölten. Ik had ergens een verkeerde afslag genomen en kwam aan via Jenesien, met veel bergtunnels en haarspeldbochtjes. Wel prachtig, maar zeker het laatste stukje de berg op naar de Lanzenweg vond ik eigenlijk iets te spannend. Later bleek dat je dus ook via de andere kant kunt rijden.

roter hahn vakantie zuid-tirol
Paarden poetsen met een uitzicht om van te kwijlen… vind ik dan.

Oostenrijk vignet

TIP: om door Oostenrijk te rijden moet je een speciaal vignet kopen dat 10 dagen geldig is. Te koop bij benzinepompen voor de grens in Duitsland á 10,50 euro.

roter hahn vakantie zuid-tirol
Oberfahrerhof ligt vlakbij 2 grote wandelknooppunten, zoals Parking Schermhoos.

Oberfahrerhof ligt vlakbij (lees loopafstand van) 2 wandelknooppunten met populaire routes om de natuur te verkennen. Te voet, te paard of met de fiets: een ideaal vertrekpunt. Bij één hiervan Parking Schermhoos, stond ook een man honing te verkopen en er is een kiosk met souvenirs (bemenst door de dochter van ons boerengezin die we kennen van de paardrijlessen). Hier kocht ik onder meer een leuke snowglobe met Edelweiss en een koeienbel als aandenken.

roter hahn vakantie zuid-tirol
Elke dag een uitgebreid boerenontbijt.

Het verse boerenontbijt wordt in een speciale ontbijtruimte klaargezet op het tijdstip van jouw keuze. Verse producten van de boerderij, heerlijke broodjes, eieren en zoete taartjes… keuze genoeg en wat over was mochten we meenemen naar ons huisje voor de lunch.

paardrijles roter hahn

Wie wil kan om 10 uur ’s ochtends paarden poetsen en rijden of een paardrijles volgen. Fantastisch natuurlijk met 2 tieners. Ze hebben op de boerderij 10 Halflinger paarden.

paardrijles roter hahn

Je kunt in je accommodatie zelf koken op de elektrische kookplaat. Neem dus zeker de nodige spullen mee (macaroni, chili en knakworstjes of welk campingfood de voorkeur van je kinderen heeft). Oh en handdoeken zijn aanwezig in de badkamer met regendouche.

roter hahn vakantie oberfahrerhof
Koken kun je prima in je eigen appartement.

Elke avond waren we om 19 uur uitgenodigd in de stal om te kijken naar het koeienmelken en een klein beetje te helpen met de kalfjes. Heel leuk en jeugdsentiment voor mij, moest veel denken aan de boerderij van mijn opa. Terwijl ik de kalfjes speende, vond mijn dochter het leuker om met de katten te spelen en vond ze ook nog een ei. Vegen en hooi met de hooivork aan de kalfjes en hoogzwangere koe voeren, deden de kinderen ook graag.

roter hahn vakantie zuid-tirol
Kalfjes spenen, zo leuk!

Roomtour Oberfahrerhof appartement

Afijn, laat ik even showen hoe ons fijne appartement is ingedeeld. Bekijk de roomtour rondleiding op youtube. Je ziet hoe ruim het is en vooral wat een prachtig uitzicht we hadden vanaf ons zonnige balkon.

De term ‘kamperen bij de boer’ trok me nooit zo, omdat ik tentjes in gedachten had en ik van wat meer luxe houd. Maar dit appartement was gewoon echt een fijn vakantiehuis! Ruim, schoon, comfortabel en ik benoem nog maar eens het prachtige uitzicht! Het enige geluid dat je hoort zijn de Tiroler koeienbellen.

roter hahn vakantie zuid-tirol
Ruim appartement.

De bedden sliepen perfect, de douche was heerlijk, de wifi erg goed dus met 3 tegelijk elk een andere serie streamen geen probleem. Koken in het appartement ging ook prima en het was er behaaglijk warm, want de boerin zette persoonlijk onze verwarming wat hoger dan mijn eigen ‘standje zuinig Nederlands’.

roter hahn vakantie oberfahrerhof

Het was prachtig weer, slechts 1 middag hebben we regen gehad op de eerste dag na aankomst. Dat kwam eigenlijk wel goed uit, want we waren erg moe van de autorit. ’s Ochtends hebben de meiden genoten van het paarden poetsen en de rijles en ’s middags – terwijl het regende – hebben we uitgerust in ons appartement.

roter hahn vakantie oberfahrerhof

Spelletje, zelf eten koken, allemaal lekker op de wifi onze eigen serie streamen en ik deed nog even een dutje. ’s Avonds liepen we naar de koeienstal om hooi uit te delen aan de kalfjes en het was echt een prima dag, met toch voor ons leuke en bijzondere activiteiten. En natuurlijk het vakantiegevoel!

roter hahn vakantie oberfahrerhof
Na een wandeling lekker met de beentjes omhoog in de zon. What a view <3

Je vieze laarzen en schoenen laat je lekker bij de voordeur achter. Zo blijft je appartement schoon en fris. Bij Oberfahrerhof zijn verschillende speeltoestellen aanwezig zoals een klimrots, een wip, een schommel en meer.

roter hahn vakantie zuid-tirol
Ruime overdekte parkeerplaats en je ziet hier ook wat speelpaarden.

Terwijl mijn kinderen daar bij mooi weer zoet mee waren, genoot ik van de zon in een ligstoel op het grasveld. Ondertussen hoor je overal die zachte koeienbelletjes rinkelen. Oh en hond Cindy is echt een superlief speelkameraadje!

roter hahn vakantie oberfahrerhof

Verblijf in Jenesien in de herfst

De herfst is het meest ideale seizoen om Zuid-Tirol te bezoeken. De bomen in hun prachtige kleuren, de Edelweiss bloemetjes in bloei, nog steeds lekker veel zon dus perfect om te wandelen en buiten te zijn, maar vooral ook de streektradities zo vlak na de wijnoogsten in het seizoen van de kastanjes: ze gaan dan Törggelen.

edelweiss

Törggelen met wijn en kastanjes

Wij mochten meedoen op de boerderij aan het törggelen met enkele andere gezinnen: heerlijke streekwijn voor de volwassenen en boerin Sonja roosterde kastanjes boven een vuurtje.

kastanjes pellen

Lekker en leuk voor de kinderen om te pellen en op te eten. Daarna gingen die de speeltuin in met z’n allen en kroelden ze met de hond, terwijl wij gezellig verder kletsten en zo de zonsondergang in de bergen meemaakten vanaf het terras.

roter hahn vakantie oberfahrerhof
Kastanjes poffen!

Koetsrit door de Alpen

Hoogtepunt van onze vakantie vonden wij toch wel de koetsrit door de Alpen die Roter Hahn voor ons had geboekt. Deze werd verzorgd door onze eigen boer Sebastian die voor de gelegenheid een typisch Tiroler hoedje met bloem opzette en we nodigden meteen ook het gezellige Duitse gezin uit om mee te gaan.

paard en wagen oberfahrer
De paarden werden bij Oberfahrerhof voor de koets gespannen.

Er werden 2 paarden voor de koets gespannen en het eerste stukje moesten wij moeders even achter de koets aanlopen en mochten alleen de kinderen er op. Het bergpad is namelijk nogal steil het eerste stuk. 

koetsrit zuid-tirol
Deze koetsrit in de bergen van Zuid-Tirol was het hoogtepunt van onze Roter Hahn vakantie!

Daarna reed de koets richting Parking Schermhoos waar we een route de berg op reden. Soms in draf, dan weer stapvoets. Onderweg zie je de prachtige herfstkleuren in dit mooie landschap voorbij komen.

koetsrit zuid-tirol
Genieten dit. Het bos in prachtige herfstkleuren, de paarden, de frisse berglucht, mijn genietende dochters naast me…

We hadden het nodige bekijks van alle wandelaars. Bovenop bij een prachtig groene Alpenweide mocht ik uitstappen om een paar mooie foto’s en filmpjes te maken. En ja, het is hier dus echt zo schitterend mooi!

@marstyle78 ♬ I’m Good (Blue) – David Guetta & Bebe Rexha

Ik heb nog meer leuke filmpjes op TikTok staan van deze vakantie.

Wandelen in de bergen of het bos

Neem vooral je bergwandelschoenen mee! Hoge wandelschoenen met een stevige grip zijn erg prettig op alle offroad wandelpaden. Viewpoint Moltener Joch is bijvoorbeeld op een mooie wandelafstand, maar je gaat wel flink bergopwaarts. 

roter hahn vakantie oberfahrerhof
Wandelen naar uitkijkpunt Moltener Joch.

Of kies voor één van de wandelknooppunten en ga het bos in om van de natuur te genieten. Zorg ook dat je een waterfles bij je hebt, je kunt je dopper gewoon vullen bij de kraan in je huisje van Oberfahrerhof. Dat water is drinkbaar en lekker.

roter hahn vakantie oberfahrerhof
Een boswandeling maken kan ook, je komt prachtige watervalletjes tegen.
boswandeling zuid-tirol mölten
Even voelen aan het mos, lekker zacht.

roter hahn vakantie oberfahrerhof

Tiroler restaurants en gerechten

Lanzenschuster – Flaas

lanzenschuster restaurant jenesien

Tot onze blijdschap is er een typisch Tiroler restaurant op loopafstand van Oberfahrerhof, de Lanzenschuster. Eén avond hoorden we zelfs de Tiroler muziek van de accordeon. Je kunt hier heerlijke streekgerechten krijgen zoals schnitzels, kaiserschmarren (pannenkoek in stukjes, wil je hem heel bestel je de omelet) en herfstachtige Törggele gerechten (zo had ik een bratwurst met zuurkool en een knödel – broodballetje, ze hebben ook kastanjes). Wat je zeker moet proeven is hun zelfgemaakte Johannesbeerensaft (frambozensap), zo lekker!

lanzenschuster
Lekker schnitzeltje eten bij restaurant Lanzenschuster – op loopafstand van onze Roter Hahn boerderij.
lanzenschuster restaurant jenesien
Speeltuin bij Lanzenschuster.

Zmailer – Schenna

route flaas naar schenna roter hahn
We reden een prachtige route langs idyllische uitzichten van Oberfahrerhof in Flaas naar Zmailer in Schenna.

Roter Hahn heeft ons uitgenodigd voor de lunch in het schilderachtige boerencafé Zmailer aan de Bergerweg 17 in Schenna. Dit ligt aan enkele wandelknooppunten. Google herkende het adres niet direct en bracht ons bij een fijne parkeerplaats onderaan de berg. Hier hebben we de verrekijker even tevoorschijn gehaald en van het uitzicht genoten.

roter hahn vakantie zuid-tirol
Even het uitzicht bekijken met de Swarovski verrekijker terwijl we op Sonja wachten. Prachtig!

Daarna pikte Sonja van Roter Hahn ons op en reed ons de berg op. Zmailer heeft een terras met fantástisch uitzicht, echt wauw! Alleen daarom al een aanrader, naast dat ze ook heerlijk eten hebben.

roter hahn vakantie zuid-tirol
Uitzicht vanaf het terras van Zmailer… porno voor je ogen, werkelijk waar… ook op de weg er naartoe trouwens. De kinderen vergaten spontaan hun schermpjes.

Hier kreeg ik meer over het concept van Roter Hahn vakanties te horen, terwijl de kinderen een activity sheet en kleurpotloden kregen. In het zonnetje maakten zij puzzels, terwijl ik me liet bijpraten over hoe Roter Hahn belang hecht aan gebruik van streekproducten en een bepaalde kwaliteitsnorm bij hun aangesloten boerderijen en restaurants.

roter hahn vakantie zuid-tirol
Staat een echte Italiaanse nonna te koken bij Zmailer <3 Hier schept ze verse knödel op, dat zijn lekkere broodballetjes met groenten en/of vlees.
roter hahn vakantie zuid-tirol
Kindvriendelijk gerechtje is de Kaiserschmarren, een lekkere pannenkoek in stukjes.

Zmailer heeft heerlijk eten en je kunt er uiteraard ook terecht voor een apfelstrüdel met koffie of een vers (Johannesbeeren) sapje. Ik maakte hier kennis met onder meer de knödel en het lokale gerstsoepje.

roter hahn vakantie zuid-tirol
Voor mij een typisch gerstensoepje vooraf, heerlijk én super gezond.
roter hahn vakantie zuid-tirol
Erg lekker dit streekgerecht: knödel oftewel broodballetjes.

Wat een cadeautje dit! Bij het wegrijden zagen we ook een grote roofvogel en mensen die hoog in de lucht genoten van een tandemvlucht. Heel tof.

Wat te doen met tieners in Zuid-Tirol?

roter hahn vakantie zuid-tirol
We zagen een roofvogel met enorme spanwijdte op de weg van de berg af en ook deze tandemvluchten.

Wij hebben vooral rondom de boerderij veel fijne dingen gedaan, maar wil je er met je tieners op uit in Zuid-Tirol? Dan kun je bijvoorbeeld:

 • Een tandemvlucht maken (rennen, springen en zie de foto: met je parachute in de lucht zweven). Een zonsopgangsvlucht inclusief ontbijt en shuttlebus vanaf Meran boek je vanaf 75 euro per persoon. Geschikt voor personen vanaf 5 jaar die tussen de 20 en 130 kilo wegen. Je moet een goede gezondheid hebben omdat je een stuk moet rennen.
 • Stadten in Merano, een leuke stad met veel winkeltjes en terrasjes. Er is hier ook een groot overdekt zwembad. 

 • Thrillseekers kunnen naar Acquaterra in Ciares om te raften, canyonen, kajakken, droog ijs klimmen, 3D boogschieten, wildwater tuben…
 • De tuinen en het kasteel van Trautmannsdorff in Merano bezoeken.

 • Stadten in Bolzano en daar het Ötzi Museum bezoeken.

roter hahn vakantie oberfahrerhof

Kortom: zo’n vakantie op een boerderij en dan helemaal een paardenboerderij van Roter Hahn is ons zeer goed bevallen! Als single parent ben je weliswaar alleen, maar op de boerderij zijn altijd andere mensen om een praatje mee te maken. Het boerengezin vermaakt op gezette tijden je kinderen (met een rijles of in de stal) zodat je even me-time hebt als je dat wil. We hebben echt fijne dingen gedaan samen en onze band met z’n drietjes is nog sterker geworden dankzij deze reis. Wil jij ook?

roter hahn vakantie oberfahrerhof

Probeer dan te boeken in de herfstvakantie. Roter Hahn is zeer populair als bestemming bij zowel Italianen, Duitsers als Oostenrijkers. De zomervakantie zit dan ook vaak al ver van te voren volgeboekt. In de herfst hebben de Italianen zelf geen vrij en is er wel plek. Bovendien is dit zoals je op mijn foto’s wel ziet echt een prachtig seizoen om naar Zuid-Tirol te gaan: genoeg zon, heerlijk wandelweer en de herfstkleuren in de natuur zijn zo mooi!

roter hahn vakantie oberfahrerhof
Vanaf ons vakantieadres kon je zowel de Alpen als de Dolomieten zien.

Het is wel een stukje rijden, dus lees ook zeker mijn tips voor goedkope overnachtingen met kinderen in Duitsland. Ontzettend bedankt Roter Hahn voor de uitnodiging en gastvrije ontvangst.

Heb jij al eens een vakantie bij de boer geboekt? Was dat ook bij Roter Hahn in Zuid-Tirol?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.