Wij gaan törggelen deze herfst

Heb jij al leuke plannen voor de herfstvakantie? Wij gaan voor het eerst naar Italië, waar we zijn uitgenodigd bij een mooie accommodatie van Roter Hahn in Zuid-Tirol. In deze regio wordt jaarlijks op 1 oktober het törggelseizoen afgetrapt. Op dat moment wordt het Keschtnfeuer (kastanjevuur) ontstoken, waarna in alle 16 Roter Hahn buschenschanken het törggelen kan beginnen. In de periode tussen 1 oktober en het begin van de adventstijd draait alles om deze Zuid-Tiroolse traditie. Ken je het?

törggelen
Foto: Roter Hahn

Törggelen is een lange traditie. Boeren nodigden hun vrienden en buren uit om in de wijnkelders en knusse boerenkamers te vieren dat de druiven waren geperst. Tegenwoordig draait törggelen niet meer alleen om het drinken van een glas jonge wijn, maar wordt er ook volop genoten van lokale streekgerechten. De kastanje speelt hierin een hoofdrol. Meestal worden ze geroosterd en geserveerd met de nieuwe wijn. Ik ben gek op goede wijn – hoe verser je ‘m drinkt hoe beter, zeker bij de witte en rosé varianten – maar kastanjes heb ik volgens mij nog nooit geproefd dus ik ben benieuwd! 

wijn proeven roter hahn
Foto: Roter Hahn

Een typische törggelen-maaltijd

Ik heb me laten vertellen dat een typische törggelen-maaltijd bestaat uit schlutzkrapfen (gevulde deegenvelopjes), knoedels, gepekeld varkensvlees en huisgemaakte worst met zuurkool. Als dessert worden gepofte kastanjes en zoete krapfen, een soort beignets, geserveerd.

De wijn die bij het törggelen bij een Roter Hahn buschenschank wordt geserveerd, voldoet aan de Roter Hahn kwaliteitscriteria. De herkomst van de druiven is hierin een belangrijk criterium. Alle druiven die gebruikt worden, moeten van eigen teelt zijn. Bij het verwerken van de druiven gaan de boeren bijzonder zorgvuldig te werk. Ook controleert een commissie de kwaliteit van de wijn.

zuid tirol roter hahn
Herfst in Zuid-Tirol. Foto: Roter Hahn

Wandelen in Zuid-Tirol

Uiteraard gaan we voor dit soort maaltijden eerst genieten van een herfstwandeling in de mooie Zuid-Tiroolse natuur. De Roter Hahn buschenschanken liggen allemaal in de buurt van wandel- en fietspaden waardoor je na een sportieve dag direct kunt aanschuiven voor een maaltijd. Door heel Zuid-Tirol is er meer dan 20.000 kilometer aan wandelpad. Door de dalen en hoog in de bergen, voor iedere wandelaar is dus een passende route te vinden.

De boerderij waar wij verblijven heeft tot vreugde van de meisjes paarden! Superleuk want ze zijn helemaal ingesteld op een paardenvakantie met kinderen bij de Oberfahrerhoef in Jenesien. Bovendien kun je er het hele jaar tochtjes met de arrenslee boeken en – fijn voor mama – kun je er terecht voor ontspannende Kneipp-behandelingen, de sauna in de whirlpool of een wolbad. Hoe bijzonder is dat?

Lees ook:

Heb jij al eens op een Roter Hahn boerderij overnacht? Hoe was dat?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, ik voel me het glitterkanon dat jouw leven opleukt of in ieder geval een bende van glitters achterlaat. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om door het leven te sprankelen als en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, ondernemer en co-ouder van 2 leuke dochters van 10 en 11 jaar. Ze schelen maar 15 maanden en zijn dikke vriendinnen, maar toch zo verschillend. Je leest hier over ondernemen, fijne perks in het leven, bijzondere ervaringen en leuke dingen.

Geef vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.