Op paddenstoelen speurtocht

Ken jij de parasolzam, de geweizwam en het vuurvlammetje al? Nee? Ik beken, ik wist ook niet meer paddenstoelen te herkennen dan de champignon en het elfenbankje. Vanmorgen deed ik daarom met mijn peuter een leuke gratis Scharrelkids activiteit: we gingen op paddenstoelenspeurtocht! Naast het lopen van je eigen speurtocht, kun je ook gratis meedoen aan één van de paddenstoelenactiviteiten van het IVN, het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid. Want het is herfst!

herfst speurtocht paddenstoelen
Uhm… dit is denk ik de gewone Morielje

Ik ontving een persbericht van het IVN over op ontdekkingsreis gaan door de geheimzinnige wereld van paddenstoelen. Tijdens deze ontdekkingstocht met IVN-afdelingen beleven ouders, grootouders, kinderen en kleinkinderen alles wat met paddenstoelen te maken heeft. Denk aan spiegelen in het bos, heksensoepjes brouwen in de open lucht en of jezelf kronen tot herfstprins of -prinses. Wil je weten waar en wanneer je met IVN op ontdekkingsreis kan? Kijk dan op ivn.nl/paddenstoelen. Daar vind je een overzicht van de bijna 100 activiteiten.

herfst speurtocht paddenstoelen
Kijk nou, een schattig Vuurzwammetje! Of is het Rodekoolzwam?

Gratis paddenstoelen zoekkaart

Ga je zelf op pad? Vraag dan de gratis zoekkaart paddenstoelen aan en ontdek welke paddenstoelen je onderweg tegen komt! En als je nu lid wordt van IVN, krijg je gratis het paddenstoelenpakket (met een loepje, spiegeltje, zoekkaart en paddenstoelengids), waarmee je nóg meer zelf kunt ontdekken over paddenstoelen bij jou in de buurt. Ik vroeg dit pakketje op om over te bloggen, maar ontving in plaats daarvan een grote doos vol zoekkaarten, flyers, buttons en herfstknutselkronen. Oeps… Ik heb maar 2 kinderen. De dames op mijn Tom-Du party konden er wel om lachen toen ik de doos liet zien. Ze gaven aan dat de juf van de kleuterklas er waarschijnlijk heel blij mee zou zijn. Goed idee! Ik haalde er dus een setje uit voor thuis en gaf de rest aan de juf. Binnenkort gaat het thema herfst van start, dus de juf was er blij mee 🙂

herfst speurtocht paddenstoelen
Speuren naar paddenstoelen

Op stap in de herfst

Toen was het tijd om op stap te gaan. Laarsjes aan, regenjas aan, speelvergrootglas opgezocht, speurkaart mee en we konden van start. Madame Peuter vond het erg gaaf, een ontdekkingstocht wauw! We gingen niet naar het bos, maar bleven gewoon op loopafstand van huis. Eerst de vuilniszakken droppen in de ondergrondse container en toen het grasveld op. We liepen door het gras naar de rondweg en maakten dus gewoon een wandeling in onze eigen buurt. Steeds als we een paddenstoel zagen, pakten we de kaart erbij en bestudeerden we welk plaatje er het meest op leek. Best lastig, want soms leek het gevonden specimen op meerdere tekeningen of juist op geen van de tekeningen…

herfst speurtocht paddenstoelen
De gewone Zwavelkop… denk ik.

Het was erg gezellig samen en leerzaam voor ons allebei! De zoekkaart is lekker stevig en beschadigde dus niet door het natte gras. Naast paddenstoelen vonden we ook nog zwanen, molshopen, diverse soorten poep, kruisspinnen, kastanjes en een naaktslak. Met zo’n kaart is een wandeling toch net even een stuk leuker dan een gewoon stukje lopen. Ik zou hem dus zeker even aanvragen, helemaal als je kinderen natuurliefhebbers zijn, kost niets!

herfst speurtocht paddenstoelen
Kastanjes uit de bolster halen.
herfst speurtocht paddenstoelen
Gewone Krulzoom of Cantharel?

Het is ontzettend belangrijk om kinderen mee de natuur in te nemen. Zo leer je ze al jong te houden van de natuur en waarom het dus belangrijk is goed voor onze planeet en leefomgeving te zorgen. Bovendien is zo’n herfstspeurtocht niet alleen leerzaam maar nog gezellig ook!

Houd jij het bij kastanjes rapen? Of zoek je ook weleens paddenstoelen op?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.