Spannend: de eerste zwemles! Belangrijk want ouders onderschatten de kracht van water…

In 2016 was mijn dochter aan de beurt voor haar eerste zwemles. Inmiddels hebben beide meisjes hun A en B diploma’s op zak. Belangrijk in een waterrijk dorp. Je leest toch regelmatig over verdrinking en ook pas nog vloog de traumahelikopter naar het zwembad omdat ouders een kindje uit het oog waren verloren… Nu in 2021 ontving ik hierover een bezorgd persbericht: kinderartsen zijn bezorgd omdat het aantal verdrinkingen niet meer daalt!

zwemles belangrijk

Zorgen kinderartsen anno 2021

In een artikel van de NOS spreekt kinderarts Joke Kieboom haar groeiende zorg uit over het toenemend aantal verdrinkingen onder kinderen. Als kinderarts staat zij samen met vele collega’s aan het bed en ziet zij dat de schade door zuurstoftekort zo hoog is dat kinderen overlijden of blijvend invalide raken.

Als voorzitter van de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ), met 25 jaar ervaring in het zwemonderwijs en als eigenaar van een zwemschool en zwembad, heeft Shiva de Winter dit argument een jaar lang aangedragen. “Naast de zorgen die dokter Kieboom uitspreekt hebben wij ook met de gevolgen van drie lockdowns van zwembaden en zwemlessen te maken. De gevolgen zijn nu zeer goed merkbaar. Of je nu spreekt van een achterstand of gewoonweg een tekort, het is zeer slecht gesteld met de kwaliteit van het zwemonderwijs en zwemslagen na het behalen van de diploma’s.”

De Winter is er stellig van overtuigd dat een artikel van een kinderarts bij lange na niet voldoende is om de ernst van de situatie weer te geven. Waar ze eerder voor waarschuwde blijkt nu realiteit te worden. Men gaat ervan uit dat na het sluiten van de zwembaden kinderen nog steeds zwemvaardig zijn. Natuurlijk verschilt dit per kind enorm en als een kind al jaren zijn zwemdiploma heeft zal deze terugval minder zijn. Maar voor de kinderen die in 2020 of eind 2019 diploma’s behaald hebben, is het een zware dobber om in een wild zwembad of zee zich goed zwemmende te houden.

>> Lees ook 10 tips voor watersporten in Tsjechië

Een kind speelt niet volgens het boekje…

Ouders onderschatten snel de kracht van water in bijvoorbeeld de zee en het gevaar van drukte in een zwembad. Er zijn veel (gesubsidieerde) zwembonden en zwemorganisaties in Nederland, alleen is er geen gezamenlijke landelijke campagne die oproept tot extra aandacht voor de zwemveiligheid. Blijkbaar wordt het ook aan de top onderschat.

De oplossing ligt in het samenwerken en samen optrekken om de ouders bewust te maken van het gevaar van water. Water is niet alleen leuk, maar ook heel gevaarlijk. Een kind speelt niet altijd volgens het boekje en haalt kattenkwaad uit in of bij het water. Het betreft een samenwerking tussen artsen, zwembonden, zwemonderwijzers en de reddingsbrigade om mensen landelijk bewust te maken van de urgentie van goed opletten. Het lijkt na de strijd om zwemlessen weer te beginnen een utopie om deze samenwerking te verlangen. Er spelen zoveel belangen mee die achter het bureau zoveel belangrijker lijken dan dit onderwerp.

Toch is De Winter enigszins positief gestemd omdat nu ook artsen van zich laten horen, ze hoopt dat dit een wake-up call is voor de rest van de organisaties.

>> Lees ook Subtropisch zwemmen en genieten in het vernieuwde Landal De Lommerbergen

Hoe herken je verdrinking?

Kinderen die in de sloot vallen en nooit meer op de kade kunnen komen. Klauteren op een hekje naast de sloot en daar af vallen. Jonge kinderen die aan de aandacht ontsnappen en in een zwembad of vijvertje vallen. Spelende kinderen in een wat dieper zwembadje in de tuin, de badkuip of tussen de mensenmenigte van een vakantiepark… Je moet je kinderen ALTIJD goed in de gaten houden wanneer er water in de buurt is. Ze spelen nu eenmaal niet volgens het boekje en die boekjes hebben het ook nog eens mis waar het verdrinking betreft: daar komt meest geen gespetter en hulpgeroep aan te pas! Verdrinking is een stille dood… Eenmaal onder water kun je vaak steeds moeilijker bewegen en heeft een kind niet meer de kracht om boven water te komen. Het ziet er uit alsof er niets aan de hand is, maar een kind maakt steeds minder bewegingen en komt niet boven… tot het helemaal roerloos in het water blijft drijven…

In het water kun je ook verkrampen of de stroming kan te sterk zijn om tegenop te zwemmen. Blijf in het water altijd op armlengte afstand van je spelende kind. Zwem waar er toezicht is. Waarschuw je kind voor de gevaren. Dat helpt om verdrinking te voorkomen, net als uiteraard die oh zo belangrijke zwemlessen waarin je kind zich leert te redden in het water.

>> Lees ook Zeemeermin zwemmen… op Malta!

Onze ervaring met de allereerste zwemles van de oudste

Waren we deze kerstvakantie in eerste instantie vooral in de ban van de overstap van onze kleuter naar groep 2, aan het eind van de vakantie werden we gebeld door het zwembad. Sinds de zomervakantie stond ze op de wachtlijst en nu was ze aan de beurt! Wow, alles tegelijk voor haar. Deze week was al direct haar eerste les. Gelukkig hebben we een vrij rustige vakantie gehad, want ze was door het dolle. Helemaal excited dat ze in groep 2 zou zitten en nog meer opgewonden dat ze eindelijk op zwemles mocht. Erg spannend, vond ze het… Was het niet too much in 1 week?

Gelukkig vond ze het spannend op een leuke manier. En mama ook wel een beetje. Zwemles. Toch een hele nieuwe fase. De meeste kinderen in de klas zitten op zwemles en zijn daar enthousiast over. Kleine mop was heel blij dat ze nu ook mocht! De eerste les mag je als ouder blijven kijken. Dat vond ik heel fijn, kun je even zien hoe het gaat, wie de juf is en hoe ze met de kinderen omgaan.

>> Lees ook Badpak gesneuveld: welke moet ik kiezen van deze 11 leuke badpakken?

Ervaring met babyzwemmen


Nu was dit niet haar allereerste zwemles. Toen ze klein was en nog enig kind (haar zusje zat al in mijn buik) gingen we elke week babyzwemmen. Zoals je op de foto ziet, had ze daar erg veel plezier in. Ik houd helemaal niet van zwemmen, maar de belevenis van iets samen doen met je kindje… Ja, dat vond ik heel erg de moeite waard. Na de komst van kleine zus zijn we hiermee gestopt. Met twee kindjes naar het zwembad zag ik niet zitten, al waren er wel moeders die het deden. Ze was toen 15 maanden, dus het zwemmen is al even geleden. Wel heb ik de indruk dat onze kleuter hierdoor meer watervrij is dan de peuter met wie ik dit niet heb gedaan.


Zwem ABC

Nu mag ze dus leren voor het Zwem ABC. Ingevoerd in 1998 en een heel stuk uitgebreider dan mijn oude A en B diploma. Ik ben geen held in het zwembad, tijdens een schoolzwemles kwam ik ooit eens klem te zitten onder de mat en had ik het gevoel te verdrinken. Doodeng. Als ik het informatieboekje dat ik deze eerste les meekreeg mag geloven, zijn mijn kinderen straks een stuk redzamer in het water dan hun moeder. Een prettige gedachte. De lijst voor alleen het A-diploma al, omvat wat vroeger voor mij het B-diploma was!

 

Hoe ging de les?

Tot mijn grote blijdschap hield ze die grote lach van oor tot oor op de ‘before foto’ de gehele les! Ze was niet het enige startende kindje. Je grootste doe scenario is dat je kind deze eerste zwemles een enorme scène trapt, blijft huilen en schreeuwen om mama en met de kracht van 2 zwemjuffen het water in moet worden gebracht om vervolgens uit boosheid de hele les niet mee te willen doen. En dat gebeurde met het kindje van de moeder naast mij. “Echt erg,” zei ze: “ik ben zwemjuf…” Ze bleef dus kalm, want dit gebeurt vaker. Ik vond het sneu voor haar, maar ergens is het toch ook wel hilarisch dat het nét het kind van de zwemjuf is, die vaak in het zwembad te vinden is, waarmee het gebeurd.

Verder genoot ik van de les. Mijn meisje deed zo enthousiast mee, heerlijk. Eerst heen en weer lopen, toen op handen steunen en trappelen. Ze moesten een paar keer van de kant springen “een bommetje doen” zegt mijn dochter, met een grote staaf drijven en zwembewegingen maken en onder water. Dat laatste vond ze te spannend. Toch probeerde ze het na aanmoediging van de juf. De juf hield de kinderen strak, wat je mag verwachten in een zwembad, maar deed dat wel met humor. Het klasje bestond uit 6 kinderen, dus geen hele grote groep.

>> Lees ook Feestje? Ik wist niet dat je dit allemaal kan huren!

Uiteindelijk werd de groep groter en merkte je kwaliteitsverschil in de manier van lesgeven. Door wisselende zwemleerkrachten heeft het voor mijn gevoel allemaal veel langer geduurd dan nodig en zeker na de scheiding vond ik deze zwemlessen een flinke hap uit de portemonnee en het verplicht daar zitten veranderde in afzien toen we niet meer op de tribune mochten. Waarschijnlijk werd er teveel geklaagd over de manier van lesgeven. Het werd er allemaal niet leuker of gezelliger op hoe langer het duurde. Ik heb beide kinderen dan ook niet toegestaan om door te gaan voor C. Dat trekt deze moeder echt niet met brengen, halen en wachten tegen een torenhoog tarief terwijl je op dat moment ook niet kunt werken. Toch jammer dat het schoolzwemmen is afgeschaft…

Na de les vroeg mijn muppet direct wanneer ze weer mag 🙂 Houdt dat vol liefje, als je met plezier blijft zwemmen kun je daar de komende tijd nog lang je lol op. 

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Volgmama zegt:

    Wat een leuk zwempak heeft ze! Fijn dat ze er zin in heeft dat scheelt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.