10 tips voor watersporten in Tsjechië

Nederland is perfect voor watersport, maar niet het enige land waar je in de zomervakantie lekker kunt varen, zwemmen of suppen. Tsjechië heeft ons land op oranje gezet en is dus toegankelijk voor gevaccineerde reizigers (zonder PCR-test of quarantaine). Heb jij afgelopen lockdownjaar een opblaasbare kano gekocht? Prop hem in je auto en neem hem zeker mee om vanaf het water te genieten van de prachtige natuurgebieden met rivieren en meren in Tsjechië. Of bezoek met je kinderen een aquapark!

1. Lipnomeer

Lipno_Camping Frymburk
Foto: Visit Tsjechië

Het Lipnomeer in Zuid-Bohemen is het bekendste meer van Tsjechië en het grootste meer van het land. Het stuwmeer, gevormd door de rivier de Moldau, is veertig km lang en op sommige plekken wel zestien meter breed. Dankzij de ligging temidden van bossen en heuvels is het een geliefde vakantiebestemming. Er zijn veel mogelijkheden voor watersporten, zoals windsurfen, varen en suppen. Je opblaasbare sup moet dus zeker mee in de dakkoffer! Gezellige stadjes aan het water zijn Horní Planá, Frymburk en Lipno. Je vindt hier leuke restaurantjes, attracties en tal van accommodaties, zoals het vakantiepark Landal Lipno en camping Frymburk. Langs het Lipnomeer zijn meerdere strandjes en grasvelden waar je kunt ontspannen en zwemmen. Daarnaast is er in Lipno een boomkroonpad waar je fantastisch uitzicht hebt over het meer en zelfs Oostenrijk kunt zien liggen.

>> Lees ook Tips voor vakantie naar Tsjechië met kinderen

2. Stuwmeer Slapy

slapy
Foto: Visit Tsjechië

Een ander stuwmeer dat de rivier Moldau vormt is Slapy, zestig kilometer ten zuiden van Praag. Het is veertig kilometer lang en biedt een scala aan activiteiten: Varen, waterskiën, windsurfen en zwemmen. Zwemmen kan bij de kampeerstranden, zoals Nová Rabyně, Ždáň, Měřín of Stará Živohošť. In de buurt van het stuwmeer zijn een aantal mooie campings, hotels en pensions, maar ook prachtige natuur met wandel- en fietspaden.

3. Stadsstrand Praag

Moldau in Praag
Foto: Visit Tsjechië

Is het tijdens je stedentrip Praag erg warm en wil je afkoelen? Ga naar Žluté Lázně, het grootste stadsstrand van Praag. Het staat in de top tien van beste stadsstranden van Europa volgens CNN. Žluté Lázně is slechts tien minuten met de tram van het centrum. Het is gelegen aan de oever van de Moldau en heeft een zandstrand, zonneweide, restaurants, kinderbadjes en een speeltuin. Ook worden er supboards, waterfietsen en kayaks verhuurd. Het strand is van mei tot en met september geopend.

4. Aquapalace Prague

Aqua Palace Prague
Foto: Visit Tsjechië

Het grootste aquapark van Tsjechië is Aquapark Prague. Het attractiepark ligt op een half uur rijden van het centrum van de Tsjechische hoofdstad. Het waterpark bestaat uit drie gedeelten en een buitenzone. Er zijn 12 spannende waterglijbanen, een zwembad met kunstmatige golven, een outdoor wildwater rivier en een zwembad met een piratenschip.  Het park omvat ook een wellness- en fitnesscentrum, een restaurant en een viersterrenhotel.

5. Aqualand Moravia

Aqualand Moravia
Foto: Visit Tsjechië

Het nieuwste aquapark van Tsjechië ligt in het prachtige landschap van Zuid-Moravië. Op slechts 20 minuten van Brno. Aqualand Moravia heeft 14 zwembaden, 20 waterglijbanen en een uitgebreid wellness gedeelte. De hoofdattractie is een glijbaan van 17 meter hoog. Er zijn twee thermale baden met een constante temperatuur van 37 graden met uitzicht op de heuvels van Pálava. Aqualand Moravia is ook voor de allerkleinste erg leuk. Het kindergedeelte is een van de grootste die je in Tsjechië kunt vinden. Bij het aquapark is het mogelijk om te overnachten in één van de gezellige bungalows die uitkijken over het Nové Mlýnymeer.

6. Mácha meer

lipno libor svacek
Foto: Visit Tsjechië

Ten noorden van Praag, op een uur rijden, bevindt zich het Mácha meer. Het meer biedt veel mogelijkheden voor iedereen die van waterpret houdt. Bij de stranden in Doksy en Staré Splavy zijn populaire glijbanen, trampolines en andere attracties. Er zijn bovendien diverse accomodaties die een eigen strandje hebben, zoals camping Borný. Op veel plaatsen is het mogelijk om (zeil)bootjes, waterfietsen en surfplanken te huren. Van mei tot september wordt het meer bevaren door rondvaartboten. De omgeving is prachtig om te fietsen of wandelen, maak bijvoorbeeld een wandeling naar het indrukwekkende kasteel Bezděz.

7. Skalka meer

vissen in het meer
Foto: Visit Tsjechië

In West-Bohemen bij de stad Cheb aan de rivier de Eger ligt het stuwmeer Skalka. Het meer ontstond in de jaren zestig en is 9 kilometer lang. Het is gelegen in een mooi beboste vallei. Rondom het meer bevinden zich verschillende acccommodaties, zoals camping Václav. Naast het beoefenen van watersporten kun je bij meer Skalka ook vissen. Zwemmen kan bij meerdere zandstrandjes.

>> Lees ook België: Fietsen en biken in en rond Koksijde-Oostduinkerke

8. Stuwmeer Slezská Harta

Camping Frymburk
Foto: Visit Tsjechië, Camping Frymburk

Het stuwmeer Slezská Harta ligt in het noorden van Moravië aan de bovenloop van de Moravice rivier. De dam wordt gebruikt voor energieproductie, maar het is ook een populaire recreatieplek. Je kunt er zwemmen, varen, vissen, zeilen en windsurfen. Ook zijn er rondvaarten waarbij je de fietsen eventueel mee kunt nemen. Een paar kleine campings en pensions zijn te vinden rondom het meer, waaronder glamping Guron. De bosrijke omgeving is ideaal voor wandel- en fietstochten. Sommige heuvels die zich hier bevinden zijn ontstaan uit vulkanisch gesteente.

9. Velké Dářko

Nové Mlýny_Camp Merkur Pasohlávky
Foto: Visit Tsjechië, Camp Merkur Pasohlávky

Het grootste meer in het Boheems-Moravische hoogland ligt midden in het bosrijke landschap van de Žďár-heuvels. Velké Dářko wordt ook wel de “Zee van de Hooglanden” genoemd. Het heeft een oppervlakte van 206 ha en hij is vrij ondiep – de maximale diepte is 4 m, de gemiddelde diepte is 1,5 m. De vijver ontstond in de 15e eeuw om water te verzamelen om molens en zagerijen aan de bovenloop van de Sázava aan te drijven. Tegenwoordig is Velké Dářko een paradijs voor liefhebbers van zwemmen, windsurfen, zeilen en varen. Rondom het meer loopt een educatief wandelpad. Ook is er een fietspad dat de plaatsen Žďár nad Sázavou en Polnička met elkaar verbindt.

>> Lees ook Wandelen met kinderen: de Avonturenroute in Reeuwijk

10. Aquadrom Most

aquadrom_most
Foto: Visit Tsjechië

Het waterparadijs Aquadrom Most in het noordwesten van Tsjechië bij de grens van Duitsland is een zwemparadijs voor de hele familie. Het drempelvrije waterpark heeft een binnen- en buitengedeelte met verschillende waterattracties en een saunacomplex. Buiten is er een ligweide met speeltuin en je kunt er ook midgetgolfen. Het park werd gebouwd op de plaats van een voormalig thermaal zwembad en werd in 2003 geopend.

Benieuwd naar meer mooie plekken in Tsjechië? Kijk op de site van Visit Tsjechië.

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.