Tips voor vakantie naar Tsjechië met kinderen

Elke zomer ontdekken steeds meer Nederlanders Tsjechië. Een land dat cultureel erfgoed moeiteloos combineert met adembenemende natuur en sportactiviteiten. Van de wereldberoemde stad Praag (zo mooi!) tot de onontdekte kastelen in Moravië. Waarom een zomervakantie naar Tsjechië een aanrader is?

Foto: Czech Tourism Benelux, Jan Hocek

Het is er betaalbaar en rustig. Neem daar het lekkere weer en het brede aanbod activiteiten bij en je hebt het perfecte recept voor een ontspannen en vrolijke zomervakantie met de familie.

hiking
Foto: Czech Tourism Benelux, Richad Klicnik

Kamperen in Tsjechië

Wie gaat kamperen geniet nog meer van het buitenleven. Tsjechië is een geweldig kampeerland en de keuze uit campings wordt elk jaar groter. Veel campings zijn gelegen aan een rivier of meer, waardoor je in de zomer heerlijk kunt afkoelen. Van grote vakantieparken tot kleine boerencampings, er is voor ieder wat wils. Ook zijn er veel campings met Nederlandse eigenaren. Als je iets meer luxe en comfort wilt, hoef je niet in een tent. De meeste camping hebben eenvoudige vakantiehuisjes, trekkershutten of bungalows te huur.

camping tsjechie
Foto: Czech Tourism Benelux, Asociace kempů ČR

Ontdek Praag

Ontdek Praag met je kinderen want er de stad heeft niet alleen mooie architectuur, ook voor hen is er genoeg te doen. Er zijn interactieve musea, speeltuinen en kindvriendelijke restaurants. De dierentuin in Praag is een must als je met kinderen naar de Tsjechische hoofdstad gaat. Je kunt hier komen met een stoomboot vanuit het centrum. Bovendien kun je op de rivier de Moldau waterfietsen en mocht het erg warm zijn dan kun je bij het stadsstrand Žluté lázně afkoelen. Het speelgoedmuseum, het chocolademuseum, het Dinopark en het Karel Zeman Museum, waar kinderen meer leren over filmeffecten, zijn bezienswaardigheden waar kinderen zich volop zullen vermaken.

kanoen
Foto: Czech Tourism Benelux, Jan Hocek

Waterpret

Het Lipnomeer is het grootste meer van Tsjechië en hier kun je naast zwemmen nog veel meer wateractiviteiten beleven. De Tsjechen zelf zijn liefhebbers van kanotochten. Hele families en vriendengroepen gaan een aantal dagen op pad met de kano en overnachten langs de rivier. De makkelijkste kanotocht is op de Berounka rivier in Centraal-Bohemen. Andere rivieren waar kanoën mogelijk is zijn de Bílina en Morava rivier. Een leuke dagtocht is kanoën van Loket naar Karlovy Vary of van Vyšší Brod naar Rožmberk in Zuid-Bohemen.

Wandelen in het Reuzengebergte

In het noorden van Tsjechië ligt het Reuzengebergte , een bergketen van 60 kilometer lang. De Snezka is met haar 1609 meter de hoogste berg van Tsjechië en ligt deels in Polen. Je kunt de top bereiken met een moderne kabelbaan en vanaf daar al wandelend naar beneden gaan. Er zijn tal van andere wandelroutes waar je uit kunt kiezen. Zoals de avontuurlijke route naar de Mumlava watervallen of wandel naar de bron van de Elbe. De wandelroutes zijn goed aangegeven en gaan langs gemoedelijke berghutten waar je vaak iets kunt eten en drinken. Mochten de kinderen niet zulke wandelaars zijn, dan kun je ervoor kiezen om met een outdoor-step de berg af te sjezen.

karlstejn
Foto: Czech Tourism Benelux, Ladislav Renner

Bezoek een kasteel

Tsjechië heeft meer dan tweeduizend kastelen! Waar je ook bent overal is wel een burcht, kasteel of chateau te vinden. In Zuid-Bohemen is chateau Hluboká nad Vltavou uiterst fotogeniek. Het is een prachtig wit kasteel met renaissance uitstraling. Het rode waterslot Červená Lhota, de onneembare burcht Kost, het middeleeuwse kasteel Buchlov en het populaire kasteel Karlštejn zijn allen plekken waar je terug in de tijd gaat. Regelmatig vinden er middeleeuwse feesten plaats bij de Tsjechische kastelen. Je kunt er riddertoernooien, folklore kostuums en regionale dansen bewonderen.

boomkroonpad
Foto: Czech Tourism Benelux, Martin Vesely

Boomkroonpad: wát een uitzicht!

Er zijn in Tsjechië meer dan 350 uitzichttorens, waarvan de boomkroonpaden misschien wel de meest bijzondere constructies zijn. Tsjechië staat momenteel op de eerste plek met de meeste boomkroonpaden ter wereld. Het eerste boomkroonpad werd geopend in Lipno en een paar jaar later in Moravië in Dolní Morava. In het noorden van Tsjechië, in Janské Lázně, staat er nu ook één, de hoogste van het land. Bij de boomkroonpaden loop je via een houten pad omhoog en kom je boven de toppen van de bomen. Hiervandaan heb je een schitterend uitzicht over de omgeving. En wil je weer terug, dan neem je de glijbaan naar beneden!

rotsbergen
Foto: Czech Tourism Benelux, Richard Klíčník

Klimmen bij de rotssteden

Ook een beleving: ga op ontdekking in één van de rotssteden, dit zijn gigantische zandstenen rotsen van meer dan veertig meter hoog. Sommige staan dicht op elkaar, andere juist her en der verspreid. De rotssteden in Tsjechië zijn schitterend en uniek. Er zijn drie natuurparken waar je deze magnifieke rotsen kunt aanschouwen: Boheems Zwitserland, Boheems Paradijs en Adršpach. Boheems Zwitserland met haar mysterieuze kloof is gelegen in het Elbezandsteengebergte. Je kunt met een bootje door de kloof varen om vervolgens de machtige rotsen te bewonderen. Ook in Boheems Paradijs, ten noorden van Praag, kun je de rotsen van veraf zien. Er gaan diverse wandelroutes door het natuurgebied, waarbij je soms door smalle spleetjes moet en steile trappetjes moet nemen. Adršpach in Oost-Bohemen is een labyrint van grillige zandstenen rotsformaties, vol grotten, spleten en plateaus. 

Kijk voor een uitgebreid overzicht van leuke vakantiehuizen bij het aanbod van Interhome.

Ben jij al eens in Tsjechië op vakantie geweest?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.