Zoek en win: Een betere wereld begint bij microben

Wist je dat naar schatting meer dan 95 procent van alles dat leeft uit microben bestaat? Ze staan niet alleen aan het begin, maar ook aan het einde van elke voedselketen. En ze zijn onmisbaar voor onze toekomst als we de wereld beter willen maken. Alles over deze super kleine beestjes kun je leren en ontdekken in het museum ARTIS Micropia, gevestigd naast dierenpark Artis in Amsterdam. Wij waren uitgenodigd om hier iets te leren van een echte microbioloog! En we hebben in Bodegraven de nodige microben stickers verstopt, zodat jij vrijkaarten kunt winnen.

artis micropia

Voedseltekorten, klimaatverandering, milieuverontreiniging, een schaarste aan grondstoffen. We leven in een tijd die schreeuwt om verandering. Gelukkig liggen sommige duurzame oplossingen gewoon voor het oprapen. Microben kunnen ons helpen om de wereld te verbeteren. Zo onderzoekt men momenteel bijvoorbeeld een algenbrandstof. Er zijn zelfs microben ontdekt die plastic kunnen afbreken!

artis micropia tentoonstelling

In dit kleine museum, of eigenlijk is het een tentoonstelling, kun je alles leren over microben. Vlakbij de ingang staan bijvoorbeeld potjes klaar met daarin onder meer een stuk slagroomtaart uit 2019 en andere etenswaren. Beetje gruwelen dus wel, want fris is het niet, haha. Wel heel interessant en gelukkig ruik je er niets van (tenzij je voor een geur snuffer gaat staan, dat kan als je dat wilt).

artis micropia tentoonstelling

We hebben dingen geleerd over virussen versus bacteriën en zo ‘Peter beter’ en ‘Marit fit’ gemaakt. We zagen een complete reuzen mierenkolonie bezig met hun werk, watervlooien en muggenlarven. Overal waren microscopen aanwezig en proefjes die je zelf kon doen. De Kiss-o-Meter was best grappig, en de speciale camera die laat zien waar er in jouw eigen lichaam veel microben aanwezig zijn.

artis micropia tentoonstelling

Kinderen krijgen bij de ingang een stempelkaart mee, waar ze wel 30 verschillende stempels op kunnen verzamelen. We konden een echt laboratorium in kijken én er was een heuse microbioloog die ons vertelde over zijn lievelingsmicrobe: een bepaald soort alg.

artis micropia tentoonstelling

Je bent in dit museum ongeveer een uur tot 1,5 uur zoet met je kinderen. Mijn dyslectische slimmerd vond het razend interessant omdat je niet hoeft te lezen, maar dingen bekijkt, onderzoekt en zelf doet. Ze stelde geïnteresseerde vragen aan de microbioloog en snoof de kennis op. Hopelijk heeft het haar geïnspireerd, ze is hoe dan ook helemaal weg van het knuffeltje van een beerdiertje dat ze na afloop mee kreeg. 

artis micropia tentoonstelling

Het beerdiertje is slechts 0,3 tot 0,5 mm groot en leeft in vochtige, mosrijke omgevingen en zoet water. Hij eet algen en mos en wordt gegeten door spinnen en mijten. Een bijzonder diertje en het symbool van deze tentoonstelling.

artis micropia tentoonstelling

Wij mochten daarna ook dierentuin ARTIS bezoeken, waar we de wereld in het klein ook bij de insectenverblijven en in de vlindertuin hebben bewonderd. En natuurlijk de giraffen, chimpansees en panters!

artis micropia tentoonstelling

Microbiologie proefjes voor thuis of in de klas

Wij kregen een bakje en plakstrips mee om zelf thuis microben te vangen en te laten groeien. Maar er zijn veel meer leuke proefjes omtrent microbiologie die je thuis of in de klas kunt doen. Leuk voor kinderen die later zelf microbioloog willen worden. Ze staan hier verzameld op de site van Micropia.

artis micropia tentoonstelling

Wij vroegen aan de microbioloog ook hoe je dat nu kunt worden, bioloog gespecialiseerd in de allerkleinste wezentjes? Hiervoor moet je eerst VWO doen, dan kun je biologie studeren aan de Universiteit en daarna leer je door in de Micro Biologie. Wie weet ontdek jij dan later nuttige toepassingen van microben die het verval van de planeet kunnen stoppen!

artis micropia tentoonstelling

Win vrijkaarten voor ARTIS Micropia

Tot en met 31 oktober kun je vrijkaarten winnen voor ARTIS-Micropia, waar je bij de tijdelijke tentoonstelling ‘Een betere wereld begint bij microben’ alles leert over met welke slimme oplossingen microben onze toekomst kunnen veiligstellen. Zo kom je te weten welk voedsel uit microben bestaat, hoe we kunnen schoonmaken met microben, dat we er zelfs mee kunnen rijden en dat we er duurzame producten van kunnen maken. Zou jij slippers gemaakt van schimmel dragen?

artis micropia tentoonstelling

Wie had gedacht dat de oplossing voor veel van onze problemen al die tijd gewoon recht onder (en op) onze neus zou zitten? Om het leven van de kleinste wezens op aarde te vieren, heeft ARTIS-Micropia 100 micro-tickets verstopt. Wij mochten meehelpen met het verstoppen en hebben in Bodegraven-Noord de nodige stickers geplakt. De tickets liggen gewoon voor het oprapen. Alleen, zijn ze met het blote oog bijna niet te zien. Net als bij echte microben. Vind jij de microbe met zijn mini-ticket? Scan de QR-code, bemachtig je ticket en leer alles over de oplossingen met microben.

Op zoek naar meer tips voor Amsterdam met tieners? 

Lees meer op de website van Micropia. Tickets voor kinderen onder de 18 jaar zijn sowieso gratis!

Lees ook over andere musea die we bezochten met Marstyle.

Zouden jouw kinderen dit een interessant uitje vinden?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.