Haal je Orkestdiploma bij kinderconcert Peter en de Wolf

Hoeveel cultuur geef jij je kinderen mee? Zijn ze weleens bij een klassiek concert geweest? Veel verder dan af en toe een klassiek nummer kijken op YouTube en dan instrumenten raden en het boekje ‘Het Orkest’ waren mijn kinderen nog niet gekomen, maar nu kunnen we hem afstrepen. Zondag gingen we samen met een nichtje naar het Zuiderstrandtheater in Den Haag voor een kinderconcert van het Residentie Orkest: de klassieker Peter en de Wolf.

zuiderstrandtheaterZelf kende ik het muziekstuk van heel vroeger, omdat mijn vader hem op bandrecorder had. Het bijwonen van een echt klassiek concert is zoiets dat je een keer meegemaakt moet hebben. Ik heb het niet heel vaak gedaan, maar toen we uitgenodigd werden om deze ‘show’ van het Residentie Orkest te beleven was ik direct enthousiast.

In de uitnodiging zagen we al dat het concert uit 3 verschillende stukken zou bestaan en geschikt is voor kinderen vanaf 5 jaar:

 • Kleinsinger – Tubby de Tuba
 • Vaughan Williams – Ouverture ‘The Wasps’
 • Prokofjev – Peter en de Wolf

Bij je toegangskaartje voor Peter en de Wolf zitten limonade (of koffie of thee) en de garderobe in. Na afloop van het concert liggen er kleurplaten klaar, kun je je laten schminken en kregen alle kinderen een stempelkaart voor de ‘muziektuin’. Ze kunnen dan zelf verschillende instrumenten proberen te bespelen en bij 4 stempels krijgen ze hun ‘Orkestdiploma’.

Peter en de Wolf kinderconcert
Het Orkestdiploma.

Het Residentie Orkest

Het Residentie Orkest wil zoveel mogelijk mensen in contact brengen met bijzondere, symfonische muziek en hen laten genieten, verrassen en inspireren. Dit orkest behoort tot de grote, gerenommeerde symfonieorkesten van Nederland, is gevestigd in Den Haag maar is ook regelmatig te horen op andere grote podia in binnen- en buitenland. Op dit moment sparen ze voor het aanschaffen van 5 nieuwe hoorns, en wordt in alle communicatie opgeroepen om hiervoor te doneren.

Wat vonden wij van dit klassieke concert?

Ons testpanel bestond uit mijzelf en 3 meisjes van 5, 6 en 10 jaar. We hebben ontzettend van alle drie de muziekstukken genoten. Het wachten in de zaal was al hilarisch omdat er een man in zwemflippers met duikbril op het podium werd gehesen en er nog meer grappige figuren rondliepen. Voor het echte concert begon was er dus al genoeg te zien. De orkestleden droegen zomerse hoedjes en grappige kleding. Terwijl zij inspeelden was het dus niet saai, een beetje een voorstelling voor de voorstelling. De kinderen waren dus druk aan het zoeken welke grappige figuren ze konden zien, terwijl we wachtten op de start van het concert. Mijn jongste dochter vond het wel een groot minpunt dat mama geen popcorn had gekocht… Tja…

De verteller die de 3 muziekstukken in verhaalvorm aan ons presenteerde deed het ontzettend grappig. Af en toe werden instrumenten even voorgesteld zoals de houtblazers en de koperblazers. Het was zeer afwisselend, prachtige muziek en we zaten er echt helemaal ‘in’. Alsof je naar een musical gaat, maar dan anders. Echt genieten!

Tubby de Tuba

Het concert begon met een tuba die voorzien was van oogjes en een mond. Het orkestlid dat Tubby de Tuba bespeelde had een grappig petje op en een korte broek met bretels. Hij was heel zielig, want hij werd een beetje gepest door de andere instrumenten. Ineens was daar een brulkikker die hem oppepte en toen… werd hij de ster van de show. Heel mooi gedaan met de aangeklede tuba, een kikker handpop en dan de verteller. Tijdens dit stuk werd de dirigent nog even in een ander jasje gehuld ook. Erg leuk gedaan en prachtige muziek.

The Wasps

Supergrappig en toch ook een beetje spannend, waren de wespen die ineens van over het publiek aangevlogen kwamen. Ze mikten zich met z’n allen op de verteller die toch wel wat in paniek raakte. Hij vocht ze van zich af en wist ze daarna te ‘bespelen’. Het leek goed af te lopen… tot daar ineens de reuze grote wespenkoningin aan kwam vliegen! Een spannend en grappig stuk. Erg mooi en boeiend om naar te kijken. We zaten op het puntje van onze stoelen.

Peter en de Wolf

Het laatste stuk was de klassieker Peter en de Wolf. Ook hier was gezorgd voor visueel vermaak. Terwijl de verteller het verhaal aan ons vertelde, keken we naar een schaduwspel dat uitbeeldde hoe Peter lekker in de tuin speelt en kijkt naar een eendje en vogeltje. Later komt er een wolf aan die het eendje in 1 hap opvreet. Ik vreesde hier wat tranen, maar de meisjes vonden het prachtig. “Ik denk dat ie straks het vogeltje op eet mama,” riep de jongste glunderend uit. Viel mee dus. De kinderen vonden het echt geweldig. Alles liep uiteindelijk goed af en het Residente Orkest kreeg een staande ovatie van het publiek.

Muziektuin

Na dit prachtige concert schoven de meisjes aan de kleurtafel die klaarstond. Ze kozen kikkers en de wolf uit om in te kleuren, in het thema van de muziekstukken die we hadden geluisterd. Ondertussen haalde ik wat limonade voor wie wilde. Toen de kleurplaten klaar waren, pakten we onze stempelkaarten erbij en gingen we in de rij staan bij de instrumenten. Het was door het felle zonnetje erg warm en we moesten erg lang wachten voor elk instrument, maar de glunderende snoetjes waren het waard. Je had 4 stempels nodig om je orkestdiploma te halen. De meisjes hebben op 2 verschillende hoorns geblazen, cello gespeeld, viool gespeeld en klarinet geblazen. Best moeilijk, maar zo bijzonder om te doen! De oudste van het stel had al wel wat ervaring met muziekles, maar nog niet met deze instrumenten. Voor alle 3 dus een heerlijke jeugdherinnering met het Orkestdiploma om in het plakboek te bewaren en er later nog eens aan terug te denken.

Terug in de auto vroeg ik naar hun meningen. “Peter en de Wolf is precies dezelfde muziek als in de attractie in Disneyland Parijs.” “Jammer dat er niet op de harp werd gespeeld, dat vind ik zo’n mooi instrument.” “Ik vond het echt heel leuk, de tuba was grappig.” En ze gingen nog even door over de wespen, de kikker en alle instrumenten uit het orkest. Het had veel indruk gemaakt op de meisjes en ik moet zeggen dat ik het zelf ook een geweldige ervaring vond. Ben zelf stiekem een beetje jaloers op de meisjes hoor, dat ze na afloop de instrumenten mochten proberen.  😉 

Wil je eens iets anders doen met je kinderen dan de gebruikelijke uitstapjes, denk dan zeker aan de kinderconcerten of dreumesconcerten van het Residentie Orkest. Een onvergetelijke ervaring, echt prachtig!

Ben jij al eens met je kinderen naar een klassiek concert geweest?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. chucky1012 zegt:

  Het is geweldig om kinderen op deze manier kennis te laten maken met klassiek muziek.
  Interessant!
  Muziek is inderdaad heel goed en de kinderen leren er veel van…
  Kinderen gaan ook vaak met ouders mee als er NOTP is.
  Of tijdens het NSJ.
  Omdat er tegenwoordig klassiek met pop gemixed word.

 2. Yvonne Koop zegt:

  Wat een machtig mooi concert moet dit zijn geweest, leuke ervaring voor de kinderen en jou! Zelf zit ik een muzikaal nest: manlief speelt altviool in een orkest, oudste dochter speelt cello in hetzelfde orkest, jongste zoon speelt viool en zelf speel ik piano… Dus klassieke muziek zijn de kids mee opgegroeid, kan me niet voorstellen maar weet dat veel mensen er veel minder mee vertrouwd zijn. Ken je trouwens de cd’s Klassiek voor kids? Echt een aanrader, voor een tientje heb je een leuke cd waarop Edwin Rutten of zoals afgelopen jaar Angela Schijf een klassiek muziekstuk bespreekt op een voor kinderen heel grappige manier. Spelenderwijs steken ze daar ook heel veel van op. En ook van Efteling en Disney-muziek ed hoor, heel veel van die muziek is weer geïnspireerd door klassieke muziek 🙂

 3. Nee nog nooit, maar wat een leuke manier om kinderen kennis te laten maken met klassieke muziek.

 4. Liesbeth zegt:

  Ervaring ?

 5. Liesbeth zegt:

  Gaaf zag! Mooie regarding!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.