Ken je het boek Oei ik Groei? Wat mij betreft het naslagwerk voor kindjes tot 18 maanden. Ik heb het veel in mijn handen gehad bij de oudste, vooral om te kijken hoe ik mijn leergierige dametje uit kon dagen met leuke spelletjes passend bij de leeftijd. Op facebook ben ik de pagina van het boek ook gaan volgen. Ze hebben geregeld leuke winacties. Dit keer vroegen ze hoe hun lezers de kids kennis hebben laten maken met muziek.
Hoe heb jij je kinderen kennis laten maken met muziek?
Een leuke vraag. Toen ze kleiner waren, pakten wij geregeld alle instrumenten uit de kast om samen een concertje te geven. Dat vond ik zo’n leuk idee van onze gastouder dat wij het thuis ook invoerden. Daarom kon ik ook snel een leuke foto insturen voor deze prijsvraag.
Bij Oei ik Groei vonden ze de foto ook leuk, want ik bleek een van de prijswinnaars. Vandaag zat het leuke boekje ‘Het Orkest‘ bij de post, geadresseerd aan de meiden. ‘Wij hebben een orkest‘ van Dick Bruna is een speciale limited edition uitgave en dus niet overal te koop. Het boekje is iets kleiner dan de andere Dick Bruna boekjes uit onze verzameling, maar zeker niet minder leuk. Sterker nog, ik vind het heel educatief ook voor mijn bijna kleuter. Er wordt iets verteld over allerlei instrumenten, perfect om die kennis bij te spijkeren. Mijn jongste wist zowaar de cello direct te herkennen, met dank aan de Piano Guys wiens youtube kanaal we graag bekijken. De oudste zegt dat ze viool wil leren spelen, net als Lindsey Stirling die er ook nog mooi bij danst. We zullen zien :-). We zijn in ieder geval weer dankbaar voor deze leuke prijs, het boekje is een aanrader!
Kunnen slimme kinderen beter zingen?
Grappige vraag die ik las in een persbericht van de Open Universiteit over onderzoek hiernaar. Hangt de zangvaardigheid van basisschoolleerlingen samen met hun schoolse leervermogen? Dat was één van de onderwerpen die Zyxcban Wolfs, zelf leraar in het primair onderwijs, onderzocht in zijn proefschrift ‘Associaties tussen muzikale perceptie en uitvoering’. Het antwoord op de vraag ‘kunnen slimme kinderen beter zingen’ is: nee. Daardoor is muziek bij uitstek een vakgebied waar leerlingen kunnen uitblinken, ongeacht de aard van de resultaten van de Cito-toets.
Muziek luisteren of muziek maken
In onze westerse samenleving komen mensen op twee manieren in aanraking met muziek: ze luisteren ernaar of zijn zelf uitvoerend musicus. Zyxcban Wolfs doet na zijn onderzoek aanbevelingen voor muziekonderwijs. Hij keek naar kinderen van 6 tot en met 12 jaar in het basisonderwijs en hoe hun muzikaal waarnemingsvermogen en vocale vaardigheden zich spontaan ontwikkelen in een westerse omgeving. Wat betreft het muzikale waarnemingsvermogen van basisschoolleerlingen (luisteren) concludeert de promovendus dat kinderen die goed zijn in begrijpend lezen en Nederlandse grammatica, ook beter zijn in het herkennen en interpreteren van toonhoogte, tonaliteit, timing, timbre en luidheid. Er is echter geen verband tussen hun leerprestaties en hun zangvaardigheden. Wel kunnen meisjes gemiddeld beter intoneren dan jongens. Toch een geinig weetje of niet?
Lees ook:
Concerttip: Pluk van de Petteflet van het Residentie Orkest in Den Haag
Eigen muziek op de kamer, best een dingetje
Haal je Orkestdiploma bij kinderconcert Peter en de Wolf
Reacties
Je blijft maar winnen 😉 Oei ik groei is hier in huis ook niet weg te denken. Zeker niet bij de eerste. Alle sprongetjes waren zo duidelijk aanwezig.
Hihi, ja hebt een hobby of niet he? En er zitten weer een paar leuke dingen aan te komen, stay tuned 😉