Nacht van de Militaire Muziek in Soest

Zaterdag 18 maart was de 9e editie van de Nacht van de Militaire Muziek in het Nationaal Militair Museum (NMM) te Soesterberg. Wij mochten erbij zijn om jou hierover te vertellen. ‘De Nacht’ is met 36 optredens een bijzonder muziekfestival waarbij je op vernieuwende wijze kennismaakt met militaire muziek. Met instrumenten dus en het was heel veelzijdig! ‘De Nacht’ is een gezamenlijk initiatief van het NMM en de Staf Militaire Muziek van Defensie.

nationaal militair museum
Even snel een selfie voor de ingang van het museum.

Op TikTok heb ik wat videofragmenten aan elkaar geplakt, zodat je een indruk kunt krijgen van wat er te horen was:

@marstyle78 #defensie #nachtvandemilitairemuziek #militairmuseum ♬ origineel geluid – Marguerita Bisschop

Thema: United We Play

Het beloofde een bijzonder evenement te worden, en een leuk avondje uit in mijn kindloze weekend. Samen met gastblogger Lisanne reed ik naar Soesterberg om eindelijk eens een keer het Nationaal Militair Museum van binnen te zien en te horen wat voor muziek de verschillende Defensie takken zoal samen maken. Dat gaat heel wat verder dan de trompetklanken die we kennen van de Dodenherdenking.

nationaal militair museum soest
De speeltuin in het museum

In totaal waren er zo’n 3000 mensen aanwezig, naast alle orkestleden en de nodige beveiliging moet je dan denken aan medewerkers van Defensie, veteranen en familieleden van de mensen die moesten optreden. En natuurlijk andere belangstellenden, want je kon gewoon een kaartje kopen voor ‘De Nacht’ om lekker naar de muziek te luisteren in deze bijzondere setting.  

nationaal militair museum soest
Je kon ook even praten met een vreemde in de hoek van de 8 miljoen gesprekken.

Het thema van dit jaar was United We Play: er werden verhalen verteld en verbindingen gelegd met mensen en culturen, in traditionele stijl met Oekraïense marsmuziek, klassieke muziek, latin en soul. Ook was er aandacht voor cultuur uit eigen land en cultuur uit gebieden waar Defensie op vredesmissie is geweest.

nationaal militair museum soest
Oldschool defensie…

Ik zat echt met kippenvel te luisteren (en kijken) naar het muziekstuk dat speciaal is geschreven over de Watersnoodramp in 1953 (de nacht dat mijn moeder is geboren, dus het heeft toch een bijzondere lading).

nationaal militair museum soest

De inleiding van NPO Radio 4 presentator Ab Nieuwdorp die de interviews heeft verzorgd, de beelden en daarbij natuurlijk de klanken van de instrumenten… Dit was ‘gewoon’ in Nederland en helemaal nog niet zo lang geleden. Een mevrouw waarschuwt dat we altijd alert moeten zijn voor het water… En het gekke is, dat dit dus niet persé alleen in Zeeland is. De laatste grote ramp met water was tenslotte in Limburg (en vooral Duitsland en België vlak over de grens), maar ook in mijn regio (het Groene Hart) waren de afgelopen jaren zorgen om de dijken en of ze het zouden houden (in Wilnis is ie al een keer doorgebroken). 

nationaal militair museum soest

Tijdens ‘De Nacht’ komen alle militaire orkesten van de Nederlandse krijgsmacht samen. Daarnaast waren er inspirerende gasten als Ghaeth Almaghoot uit Syrië, soulzangeres Shirma Rouse, gitarist Andro Biswane, zangeres Giovanca, trompetvirtuoos Eric Vloeimans en NPO Radio 4 presentator Ab Nieuwdorp. Ik had Shirma graag willen horen, maar haar optreden was erg laat op de avond. Giovanca hebben we wel gezien, prachtig die stem in combinatie met het orkest.

Nationaal Militair Museum

Het NMM in Soesterberg is één van de vier Koninklijke Defensiemusea in Nederland. Het doel van deze musea is om bij een groot publiek het besef te vergroten dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. In het museum zijn allerlei voertuigen te zien en dingen te leren over het aandeel van de krijgsmacht in onze nationale geschiedenis en de rol in de bescherming van onze vrijheid en vrede. Voor kinderen is er onder meer een grote binnenspeeltuin die tot de verbeelding spreekt maar ook op het buitenterrein zijn activiteiten te doen. We kennen allemaal wel iemand die bij Defensie werkt of heeft gewerkt, toch? Interessant om eens met je kinderen te bezoeken in ieder geval! Meer informatie op www.nmm.nl, met je Museumjaarkaart (via de Vriendenloterij heb je die automatisch) heb je gratis toegang tot dit avontuurlijke museum.

Adres: Verlengde Paltzerweg 1 in Soest

nationaal militair museum soest
Sjeuzes! Zo groot kan een bom dus zijn, niet normaal.

Staf Militaire Muziek

De Staf Militaire Muziek (SMM) van Defensie was de andere organisator van deze bijzondere nacht. Wat zij doen? De SMM ontvangt bijvoorbeeld aanvragen voor militaire muziek, ondersteunt op gebied van automatisering en auteursrechten en is in samenwerking met anderen inhoudelijk betrokken bij bijvoorbeeld de organisatie van de Nationale Dodenherdenking, Prinsjesdag, de Nationale Taptoe en de Nederlandse Veteranendag. SMM valt onder de Staf van het Defensie Ondersteuningscommando.

Wij hebben in ieder geval een mooie avond gehad en genoten. Heel bijzonder om in het mooi verlichte museum rond te lopen, nog bijzonderder om alle concerten te beluisteren te midden van andere muziekliefhebbers met en zonder uniform. In de huidige tijden is respect voor dit beroep ontzettend actueel dus fijn om hier – na enkele jaren van pandemiestop – over te mogen schrijven.

Lees ook:

Heb jij het Nationaal Militair Museum in Soest weleens bezocht? En ken je de Nacht van de Militaire Muziek?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.