Ontdek de toekomst op Generation Discover in de Ahoy

Op 2 oktober werd het gratis 5-daagse Generation Discover festival in Rotterdam Ahoy feestelijk geopend. Na de vorige edities in Den Haag en de Bright Ideas Hub in Amsterdam waar we allerlei interessante weetjes hebben ontdekt, vonden we het heel gaaf om hier weer voor te zijn uitgenodigd. Voor leergierige kinderen die graag ontdekken hoe alles werkt en plannen hebben om – net als Greta Thunberg – een positief verschil te maken in de wereld, dé place to be.

Een verschil maken met jouw nieuwe ideeën

Kinderen van 8 tot 14 jaar worden met spannende activiteiten, workshops en clinics actief meegenomen in de wereld van wetenschap en technologie. Ze kunnen van alles ervaren, leren over de toekomst en hoe leuk het is om zelf iets te doen. En hoe belangrijk ook. Toen we de Rotterdam Ahoy binnenliepen, luisterden we eerst aandachtig naar een stem die ons vertelde hoe hard er nieuwe ideeën nodig zijn – juist van de jongere generatie die dingen op een andere manier bekijkt – om onze planeet leefbaar te houden. Er zijn meer Elon Musks nodig die nadenken én ook echt aan de slag gaan met duurzaamheid en andere energiebronnen dan fossiele brandstoffen.

Later wetenschapper worden

Na ons festivalbezoek wil mijn 7-jarige wetenschapper worden (zodat ze proefjes kan doen), dus daar is al een doel bereikt! Het zaadje planten om kinderen te laten nadenken over een mogelijke toekomstige baan in de wetenschap of technologie, is namelijk één van de doelstellingen van dit festival. Met een recordaantal van meer dan 30 deelnemende partijen uit het bedrijfsleven, kenniscentra en de overheid is er tijdens de vierde editie van dit Generation Discover festival in Rotterdam Ahoy nog meer te beleven dan in de jaren hiervoor. Het festival wordt georganiseerd door verschillende partijen waaronder Shell, Tata Steel, de Politie, Rijksmuseum Boerhaave en Jet-Net & TechNet. Samen met de veel andere deelnemers die ervoor zorgen dat je gratis een leuke middag kunt hebben.   

Bij Jet-Net & TechNet werken bedrijven en scholen samen om meer jongeren bewust te laten kiezen voor een technische vervolgopleiding en carrière. De directeur: “Uit onderzoek weten we dat kinderen tussen hun 9e en 14e jaar beroepsbeelden vormen en sommige beroepskeuzes al uitsluiten. Het is daarom heel belangrijk om kinderen op jonge leeftijd te laten kennismaken met wetenschap en technologie. Voor ons is het Generation Discover festival dan ook een fantastische gelegenheid om deze jongeren op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met hoe leuk en hoe eindeloos de mogelijkheden van de wondere wereld van wetenschap en technologie zijn.”  

Wat hebben wij beleefd dit jaar?

We hebben weer een ontzettend leuke middag gehad en veel ontdekt. Helaas kwamen we tijd tekort om voorstellingen te bekijken. (Die vorig jaar van Marie Curie was echt AMAZING.) Wél hebben we ons weer ondergedompeld in de proefjes en techniek, de kinderen wilden heel graag dingen DOEN. Dat is gelukt!

Anne Schreuder, General Manager Social Investment, Shell NL, & Festival director, heet ons welkom op het Mommy Influencers event bij Generation Discover 2019. (Jiri Buller/Shell)

 

  • Met blikjes vissen wonnen ze een kwartetspel.
  • Ze hebben een blikje versierd en radijsje geplant.
  • Ze konden bubbels maken om zichzelf met hele grote bellenblaashoepels.
  • Ze deden proefjes met batterijen en koperdraad, proefjes om water te laten borrelen met potloden en elektriciteitsdraadjes.
  • Waar we vorig jaar niet aan toe kwamen, daar gingen ze nu los: gebouwen van de toekomst knutselen! De jongste had een horizontale vlieglift via een draadje verbonden met haar 2 gebouwen. Er was lijm, tafels vol materiaal dus ze gingen compleet los.
  • Er werd geknuffeld in de Dinoboerderij met een mini robotje. Ze hebben Minecraft gespeeld. Hoef ik verder niets over te zeggen, ze vinden dit spel geweldig en we hebben het thuis niet.
  • We maakten een ritje in de The Great Time Travel Hack karretjes langs de ontwikkeling van energiebronnen. Wat gaat het in 2050 zijn?
  • Bij Probiblio kregen de kinderen een VR-bril op en moesten ze een parcours met opdrachten doorlopen. Superspannend en best een mooie uitdaging.
  • We waren net te laat voor de Cybercrime voorstelling van de Politie, maar maakten wel een leuke foto met een wijkagent.
  • Met een tablet en een sphero bal een Feijenoord wedstrijd spelen.

Wat we vorig jaar wel hebben gedaan, maar waar we nu niet aan toe zijn gekomen: de scheikundige proefjes, de zoutwaterauto in elkaar bouwen en ermee racen , drones besturen, de voorstelling in de iglo bekijken. Volgens mij hadden we er nog wel een paar uur mee kunnen vullen als we meer tijd hadden gehad. 

Gratis tickets

Het Generation Discover festival is dit jaar in Rotterdam Ahoy. Je kunt er naartoe van 2 tot en met 6 oktober. Tickets zijn gratis verkrijgbaar via www.generationdiscover.nl en zolang de voorraad strekt. Aanrader, zeker als jouw kinderen alles willen weten! En in mijn ogen ook geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar (ze moeten zelfstandig kunnen knutselen en lezen is ook handig, ligt dus een beetje aan je kind maar voor HB kids is het echt top).

We hadden een erg leuke middag en super dat het nu overdekt (en dus droog) is! Ga jij er naartoe dit jaar?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.