Een bezoekje aan Dierenkliniek Rijnoever

Jullie lazen het al in mijn weekoverzicht, wij brachten vorige week een bezoekje aan Dierenkliniek Rijnoever in Alphen aan den Rijn voor een kijkje achter de schermen. De beroepenwensen van mijn dochters vari├źren nogal, maar na gewone dokter wil de oudste nu dolgraag dierenarts worden. Vandaar dit bezoekje aan de dierenkliniek. Zo konden de meisjes zelf zien hoe dit gaat en vragen stellen over wat ze allemaal moeten leren om dierenarts of assistente te worden.

De meisjes waren erg enthousiast toen ze hoorden waar we naartoe gingen. Het was wel even stressen, want ik had bedacht dat we eerst de auto even door de carwash zouden halen. Daar bleek de auto voor ons echter vast te zitten en wij konden niet meer achteruit… Dat zorgde ervoor dat we iets later dan gepland bij de dierenkliniek aankwamen. Gelukkig wel met een schone auto ­čść

dierenkliniek alphen
Hoe zwaar zijn we samen? Even wegen op de hondenweegschaal bij de ingang.

We hadden een afspraak met Rosemarie die alle tijd voor de meisjes nam. Ze kregen uitleg over de apparaten en over hoe het gaat als er een ziek dier binnenkomt. In de wachtruimte stond een leuke speelboerderij waar de meisjes mee konden spelen. Ze hebben nog even op de hondenweegschaal bij de ingang gestaan om te zien hoe zwaar ze zelf samen waren.

dierenkliniek rijnoever
Zo ziet een hondengebit er uit.

Omhoog en omlaag: lift voor de dieren

Eerst kwamen we bij de onderzoeksruimte waar Rosemarie liet zien hoe de behandeltafel omlaag kan voor grote honden. Die kunnen er dan makkelijker zelf opstappen. Kleine hondjes en katten worden er op getild door hun baasje. De meisjes leerden ook dat onze eigen huisdieren, visjes, te klein zijn om behandeld te kunnen worden in de dierenkliniek. Voor grote vissen zijn wel dierenartsen opgeleid. Verder mochten ze een gebitje vasthouden met nephondentanden en Rosemarie vertelde hoe hondentandjes er wel en niet uit moeten zien. Er was ook een hele la vol met prikken!

Uitslaapkamer dierenkliniek

Dierengebitjes reinigen is iets wat ze heel vaak doen bij honden en katten in de dierenkliniek. Daarom liepen we door naar de uitslaapkamer. Ook nu was er een poes aan het wachten op zijn gebitsbehandeling. Helaas moesten er bij hem ook wat tandjes getrokken worden… Hij had al een prikje gehad en nu was het wachten tot hij diep genoeg in slaap zou zijn voor de behandeling door de dierenarts. Er lag ook een hondje te slapen, hij had eerder die dag een schoonmaakbeurt voor zijn gebit gekregen. En er was een zieke poes met een kap om haar hoofdje. Dat herkenden de meisjes nog wel, de hond van de buurvrouw had dit ook na zijn operatie. Toen hebben wij wat oude leggings van de meisjes gegeven om over de buikwond aan te trekken. En zo werd bij elk dier iets verteld, de meisjes vonden het prachtig. Met echte dieren erbij maakt het natuurlijk nog meer indruk!

Operatiekamer

Nu was de operatiekamer aan de beurt. Deze was net schoongemaakt zodat hij klaar was voor de volgende pati├źnt. Rosemarie vertelde over de apparaten en hoe beademing werkt. De meisjes mochten allebei zelf ook even blazen in het zuurstofkapje om te kijken hoe dit er op het scherm uitzag. Dat was superleuk! Blazen en dan een piek in de grafiek zien. Als de dokter en assistenten hier werken, dragen ze handschoenen en een haarnetje op hun hoofd zodat alles steriel blijft. Wat lagen hier veel spulletjes!

R├Ântgenruimte

Nu was de r├Ântgenruimte aan de beurt. Ook hier legde Rosemarie uit waarom de dieren hier soms heen moeten, uiteraard┬áop het niveau van de meisjes van 4 en 6 jaar oud. Ze liet een r├Ântgenfoto zien van een gebroken pootje en vertelde over kittens en puppy’s in de buik van de mama die je hiermee kunt zien. Ook stond er een echte microscoop en legde ze uit hoe ze daarmee kunnen zien of een dier buikpijn heeft. Hier worden ook alle instrumenten gesteriliseerd en verpakt. De meisjes konden al hun vragen stellen. Maar oh, dat viel nog tegen. Als je dierenarts wilt worden, moet je keuzes maken! Je kunt niet zomaar alle dieren helpen, je moet kiezen voor welk soort dier je opgeleid wilt worden. Anders past niet alle benodigde kennis in je hoofdje! Kleine dieren, grote dieren… “Dan wil ik paardendokter worden!” riep de oudste. Dus waarschijnlijk wordt dat ons volgende onderzoeksproject, haha.

Speeltuin in Alphen a/d Rijn

Ons bezoekje was nu nog niet helemaal voorbij. We mochten nog even zien hoe de poes straks op de operatietafel zou liggen met de echte dierenarts erbij. Daarvoor moesten we even wachten tot de poes goed in slaap zou zijn, dus gingen we naar de speeltuin vlakbij. Dierenkliniek Rijnoever ligt namelijk naast een heel groot park met hondenspeeltuin, kinderspeeltuin, trapveldjes en een enorme skatebaan. En het was prachtig weer, dus heerlijk om even buiten in het zonnetje te zijn.

Lees ook: De leukste uitstapjes met kinderen in Alphen aan den Rijn

Tieners mogen een avondje meedraaien

Eenmaal terug begon het spreekuur en kwamen er wat mensen met hun poes de wachtruimte in. Wij namen nog even snel een kijkje achter de schermen. Omdat deze poes niet alleen een schoon gebit zou krijgen maar er ook wat tandjes getrokken moesten worden, adviseerden ze ons om het daar voor nu even bij te houden. Maar dit soort rondleidingen achter de schermen doen ze duidelijk vaker voor kinderen en het was ontzettend interessant en leerzaam. Diverse medewerkers vertelden ons dat kinderen vanaf een jaar of 13 die dierenarts willen worden, best een avondje mogen meedraaien. Wauw! Dat is nog eens beroepsori├źntatie in de praktijk. Het lijkt de meisjes geweldig, dus we zullen over een jaartje of┬á7 eens kijken of ze dit beroep nog steeds zo mooi vinden.

dierenkliniek alphen
Poes klaar voor de gebitsbehandeling.

Ik vond het ontzettend leuk dat we zo hartelijk werden ontvangen! Het was heel leerzaam voor de meisjes en ik vond het ook interessant zo’n kijkje achter de schermen. Leuk ook dat je hier als hondenbezitter speciaal hondenspeelgoed kunt lenen uit de Speel-o-theek, ik had geen idee dat dit bestond. Dankjewel Dierenkliniek Rijnoever voor jullie tijd!

Wist je dat veel dierenklinieken op aanvraag rondleidingen geven aan geïnteresseerde kinderen en dat tieners zelfs een keer mogen meedraaien?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. layla zegt:

  Dit zouden mijn kids ook helemaal geweldig vinden. Zag er erg gezellig uit

 2. Amy zegt:

  Wat een leuk en educatief uitje zeg! Jammer genoeg zijn hier niet veel dierenklinieken want het lijkt me best interessant om te zien.

 3. Merel zegt:

  Nooit geweten. Wat goed dat je dit hebt gedaan en op die manier je dochters echt kennis kon laten maken met het beroep.

 4. Marlies zegt:

  Wat geweldig! Dit zou mijn zusje vroeger ook echt geweldig gevonden hebben, ze was altijd zo geïnteresseerd in dieren verzorgen.
  Een dierenkliniek zie je hier wel nog niet zo vaak in Belgi├ź. Maar het is een goed initiatief dus het zal ook wel overwaaien ­čśë

 5. Madelon Eugelink zegt:

  Wat een avontuur zeg! Goh wat had ik dit als kind graag willen meemaken. Leuk om het zo eens te kunnen bekijken

 6. Fleur zegt:

  Wat een goed idee om een bezoekje achter de schermen te brengen. Ik wilde ook altijd dierenarts worden, totdat ik mijn mijn oud-oom mee op pad mocht. Hij was veearts in de achterhoek. Maar nadat ik zag hoe hij een koe van achter checkte, veranderde ik spontaan van gedachten, hahaha

 7. Wat een bijzonder bezoekje zoiets. Een hondengebit had ik nog nooit zo gezien. Het lijkt me heel informatief daar.

 8. Zo leuk om een kijkje te nemen achter de schermen. Dat is iets dat ik zelf nog boeiend zou vinden!

 9. Jamey zegt:

  Wat spannend zeg zon kijkje achter de schermen! Ik geloof gelijk dat de meiden het tof hebben gehad!

 10. Liesbeth zegt:

  Superleuk om te zien en te lezen! De meiden hebben echt een avontuur beleefd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.