Tips om zuiniger te leven in de zomervakantie

Besparen op de vaste lasten, willen we allemaal. Dan hebben we in de zomervakantie iets meer te besteden! Meer geld, minder stress – een blog dat ik graag volg – organiseert hiervoor in de zomervakantie zelfs een speciale ‘no spend’ challenge. Hoewel ik daar niet heel actief aan mee ga doen, volg ik alle tips die op haar blog en in de bijbehorende facebookgroep worden gedeeld wel op de voet. Ik ben tenslotte nog in de opstartfase van mijn bedrijf qua inkomsten én heb extra kosten door het op afbetaling aanschaffen van een nieuwe auto. Welke tips om zuiniger te leven gebruik ik zelf of wil ik gaan toepassen?

Altijd weer besparen op energie

De grootste bezuinigingen op je vaste lasten blijkt in het overstappen van energieleverancier te zitten. Ik dacht dit zelf al slim aangepakt te hebben door vorig jaar mijn huidige leverancier Eneco op te bellen met de vraag of ik echt moest overstappen of dat het misschien bij hun goedkoper zou kunnen. Aangezien ik een vaste klant was, kon het inderdaad goedkoper. Ik sloot toen een 2-jarig contract af, maar een volgende keer pak ik het toch anders aan. Ook al vind ik het persoonlijk zwaar irritant om over te stappen, financieel is dat toch verstandiger.

screenshot energie besparen

Je kunt op internet heel makkelijk energieleveranciers vergelijken en dan valt er echt flink wat winst te behalen bij deze kostenpost. Gemiddeld kun je als gezin op jaarbasis zo’n 250 euro besparen. Ik nam zelf proef op de som via de site van Easyswitch. Omdat ik net mijn factuur van Eneco had ontvangen, kon ik precieze getallen voor het verbruik invoeren. (Om er al snel achter te komen dat deze factuur op basis van de laatste 2 maanden was, dus daarna snel alles x6 gedaan.) Als ik over zou stappen naar het mij onbekende Energie Flex, scheelt me dit ruim 270 euro per jaar! Wat een bedrag he?

Lees ook: Ecostoof review: de ’theemuts’ die je eten gasloos gaart

Besparen op boodschappen

Besparen op de boodschappen zou een andere ‘easy win’ zijn voor ons gezin. Soms ben ik wel 3x per dag in de supermarkt te vinden vanwege een slechte planning of dingen die over de datum zijn gegaan. De mensen die met de eerder genoemde no spend challenge meedoen werken vrijwel allemaal met een maand- of weekbudget en maken ook een weekmenu. Daarbij is het vooraf bekend wat ze die week zullen gaan eten en daar wijken ze niet van af… Heel moeilijk vind ik dat, want wij zijn altijd nogal van het spontaan verzinnen. Als ik dan toch dingen één of twee dagen vooruit plan qua inkopen, wijken we daar weer vanaf en moeten er dingen ongebruikt de vuilnisbak in wegens over de datum. Plannen werkt voor ons gezin kostenverhogend. Alleen toen we maaltijdboxen hadden – en ons hierop hadden ingesteld – lukte het wel.

Gelukkig zijn er genoeg andere manieren om op de boodschappen te besparen of om er leuke extraatjes uit te slepen. Zo let ik bij Jumbo altijd op of er geen bedorven groenten en fruit in het zicht liggen. Als je er dan een melding van maakt krijg je een zelfde product gratis mee, en als je geluk hebt krijg je zelfs een heel tasje vol groenten en fruit. Niet elke vestiging is hier even netjes in, maar mijn vaste buurtsuper gelukkig wel. Wanneer je in de schappen een product tegenkomt op de houdbaarheidsdatum (of er over) krijg je dit product gratis mee. Handig voor de niet-planners onder ons, want het moet dan dezelfde dag op. Oh, en het is altijd een mooi voordeeltje om de 4e in de rij te zijn bij Jumbo. Dan krijg je al je boodschappen gratis! Ik heb het al een paar keer gehad, vooral in de ochtendspits als alle ouders net hun kind op school hebben gedropt. Superfijn natuurlijk.

Let trouwens ook op ingedeukte blikjes! Hier hebben supermarkten geen policy voor, maar NIET KOPEN! Aan de binnenkant kan roestvorming zitten en daar kun je behoorlijk ziek van worden. Dat kan de vakkenvullers misschien niets schelen, maar als moeder wil je natuurlijk je gezin graag gezond houden.

Daarnaast loont het om cashback aanvragen te doen via bijvoorbeeld Scoupy. Dit jaar ben ik daar wat minder actief mee, maar ik heb het een paar jaar bijgehouden wat ik daarmee uitspaarde: steeds rond de 200 euro op jaarbasis. Tegenwoordig let ik wat meer op of we het als gezin ook echt willen gebruiken, maar als je álle volledige cashbacks in zou wisselen kom je volgens mij nog hoger uit. Ze betalen het tegenwoordig, nu  het digitaal gaat, ook binnen 2 dagen al terug. Heel erg snel dus.

Low budget staycation uitstapjes

De kosten om een vakantiehuisje te boeken voor een week in de zomervakantie, zijn best heel hoog. Daarom twijfel ik nog steeds of we wel of niet weg zullen gaan. Via Vakantieveilingen kun je natuurlijk een voordelig uitstapje boeken, maar het scheelt een flinke dot geld als je thuis blijft. Voor onze zomervakantie heb ik mijn dochters opgegeven voor de gratis 3 ochtenden Kinderfeest en een week Vakantiespelen á 22,50 euro. Dat is al 2 weken kinderopvang geregeld, zodat ik toch kan werken.

Losse uitstapjes die we hebben gepland

 • Omdat ze weg zijn van paarden en pony’s op dit moment, en we dus geen vakantie hebben geboekt, heb ik ze opgegeven voor een pony-middag á 15 euro per kind. Relatief wat duurder, maar goedkoper dan op vakantie gaan. Hier mogen ze pony rijden, hoefijzers versieren en andere leuke dingen doen.
 • Spelen bij Lego winkel Brick King in Nieuwerkerk a/d IJssel. Ze hebben hier een grote Lego tafel staan waar de kinderen wel even zoet zijn. Op een regenachtige dag een leuk uitstapje. In Gouda is er ook een Lego winkel waar je kunt spelen.
 • Hier organiseren we op de eerste dag van de zomervakantie ook het kinderfeestje van de jongste.
 • We bezoeken een persevent waar de kinderen een Wobbel workshop mogen doen. Klinkt heel erg leuk!
 • Op hun vakantie wishlist schreef de oudste dat ze graag een fietstochtje wil doen, eventueel in combinatie met een picknick.
 • De jongste wil graag een uitstapje maken naar de Reeuwijkse Plassen, ook in combinatie met een picknick.
 • Bij oma spelen of speelafspraakjes met neefjes en nichtjes. Dit kunnen we afwisselen zodat we om de beurt de handen een paar uurtjes vrij hebben.
 • Naar de Viespeukenweek in Dierenrijk (15-22 juli) met opa en oma, ik heb de toegangskaartjes voor mijn blog gekregen (maar als je online bestelt krijg je 2 euro korting per kaartje). Het lijkt de meisjes geweldig om olifantenpoep te stapelen!
 • Onze lokale Jumbo Broekvelden organiseert de Jumbo Zomerspelen, met allemaal leuke oud-Hollandse spelletjes. Dit kost niks, maar is wel weer een woensdagmiddag vol plezier.
 • Elke zaterdagmiddag is het streekmarkt in Bodegraven met oude ambachten en boerderijdieren die je kunt aaien.
 • Het lokale buitenzwembad heb ik eigenlijk nog nooit bezocht met mijn dochters…
 • De meisjes willen graag picknicken bij kinderboerderij De Zustertuin.
 • Picknicken in de grote speeltuin (volgens mij heet ie Mosweide) in Reeuwijk is nog een leuke optie.
 • Als de meisjes er zin in hebben kunnen we bovendien één van de gratis wandelroutes lopen die je op de website van Struinen en Vorsen kunt vinden.

Plannen genoeg dus, en er wordt natuurlijk lekker thuis gespeeld, we gaan meedoen aan de mamachallenge en knutselen! Na de vakantie, precies in het weekend dat mijn dochters aansluitend een studiedag hebben, gaan we voor mijn blog een weekend kamperen. We hebben dus in ieder geval iets leuks in het vooruitzicht!

Planning maken?

Het belangrijkste wat ik (nu nog) niet doe, maar wat dé tip schijnt te zijn als je wilt besparen op je uitgaven: al je uitgaven bijhouden! Dus een notitieboekje kopen of een excel-sheet bijhouden waarin je werkelijk alles noteert aan inkomsten en uitgaven. Je kunt het dan categoriseren en budgetten vaststellen. Veel fanatieke bespaarders werken bijvoorbeeld met envelopjes waarin zij het gepinde bedrag stoppen per categorie (kleding, boodschappen, uitstapjes, reiskosten…) en alles contant afrekenen. Zo schijn je veel meer grip op je financiën te houden. Planning is everything…

Ik moet het nog leren. Gelukkig is bij ons de nood niet aan de man, maar als dat wel zo is, dan is een sport maken van besparen via bijvoorbeeld zo’n no spend challenge een leuke manier om iets te doen wat niet prettig is (minder uitgeven).

Werk jij met een financiële planning? Lukt het jou om met een maaltijdenweekschema te werken? En heb je nog low budget zomervakantie tips?

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. anna zegt:

  Nou ik was bij de Jumbo een keer 4e in de rij en toen gingen zij allemaal smoesjes verzinnen. Erg jammer van de Jumbo. Ja alle kassa’s zijn bezet dus dan geld het niet en als er nog een kassa bij kan zeggen ze: oh maar mevrouw deze kassa gaat nu toevallig open dus komt u maar afrekenen.

 2. Nicole zegt:

  Bij onze jumbo is het volgens mij nog nooit voorgekomen dat iemand 4e in de rijd was. Nog nooit gehoord in ieder geval. Ze hebben er altijd voldoende personeel.. Jammer 😛
  Wij nemen ook regelmatig zelf eten en drinken mee als we een uitje maken. Scheelt toch weer wat!

 3. TypischKim zegt:

  Handig artikel met handige tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.