Waarom je nooit een blikje met een deuk erin moet kopen

Valt het jou weleens op hoeveel blikjes met een deuk er in de schappen van de supermarkt staan? Misschien dat je weleens denkt “ach, dat deukje valt wel mee” en hem vervolgens in je winkelwagen stopt. Dat moet je dus nooit doen! Niet bij witte bonen in tomatensaus, niet bij frisdrank, niet bij kokosmelk, niet bij doperwtjes en niet bij al die andere etenswaren die in blik worden verkocht. Ik vertel je vandaag waarom…

Want de vakkenvullers waaraan ik dit meld, zeggen keer op keer dat dit nieuw voor ze is. Of het kan ze niet schelen, dat kan natuurlijk ook. Daarom is het belangrijk dat jij er zelf goed op let geen blikjes met een deukje te kopen.

Ingedeukte blikjes kunnen namelijk gaan roesten aan de binnenkant, op de plek van de deuk. Van die roest, oftewel corrosie, kun je flink ziek worden als je dit binnenkrijgt. Roest is gif. Dat wil je zelf niet eten of drinken en je wilt het al helemaal je kinderen niet voeren. Het is dus voor je eigen gezondheid en die van de rest van je gezin ontzettend belangrijk dat je nooit gedeukte blikjes koopt!

Hoe weet ik dit? Ooit, toen ik een jaar of 15 was, mocht ik via het uitzendbureau aan de slag bij een frisdrankbedrijf in ons dorp. Er waren wat palletladingen vol blikjes omgevallen. Aan mij en de andere uitzendkrachten de taak om deze te sorteren: de gedeukte exemplaren moesten er absoluut tussenuit, precies om deze reden. Een paar dagen werk was het. En ik ben het nooit vergeten, maar het valt mij op hoe weinig mensen hier weet van hebben. Zegt het voort en doe er je voordeel mee.

Wist jij dat je er goed ziek van kunt worden?

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

 

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Nicole zegt:

  Wist dit wel en kijk ook altijd of een blik geen deuk heeft. Hoe raar je dan wordt aangekeken als mensen zien dat je een blik omwisselt. Blijkbaar weten nog heel veel mensen dit niet, wat eigenlijk gek is. Het is echt geen nieuwe kennis, ik kreeg dit vroeger als kind al mee van mijn moeder én oma (heul lang geleden dus).

 2. Wendy zegt:

  Heb dit indd ook eens gehoord maar ‘vergeet’ het ook weer soort van. Dan let ik er niet op in de winkel maarzie t dan pas thuis 🙁

 3. karin zegt:

  ik wist het toevallig wel, mijn moeder zei dat altijd en moeders hebben altijd gelijk 🙂 Trouwens, drankblikjes met een deukje krijg je vaak niet meer open…

  1. Emanuela Postma zegt:

   Klopt. Kleine deukjes,beschadigingen aan een blikje frisdrank/ bier, is niet goed om te consumeren. Er kunnen bacteriën naar binnen komen. Dus deze blikken horen uit de schappen te worden gehaald en niet meer te worden verkocht. Terugsturen naar de fabrikant dus. Hetzelfde geldt voor etenswaren in blik.

 4. Dit heb ik nooit geweten zeg. Ik keek nooit zo nauw voor mezelf wat dat betreft. Vanaf nu let ik er echt op.

 5. Maarten zegt:

  Misschien dan handig om deze aanvulling te doen. De binnenste laag van een blikje is een laagje tin, vandaar ook de Engelse benaming voor een blikje ‘a tin’ is. Tin is vanzichzelf een roesvrij materiaal, ik werk in een tingieterij. Bij een deuk is het mogelijk dat er een barst/breuk ontstaat in het laagje beschermende tin. Hierdoor kan de inhoud in contact komen met het aluminium wat wel kan roesten onder invloed van lucht en vocht.

 6. Mom zegt:

  Ja ik weet dit al jaren en let er dan ook altijd op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.