Thuiswerken en de energierekening

Waar thuiswerken helemaal in het begin van de coronacrisis nog fijn leek, werd het voor veel mensen hoe langer het duurde ook steeds vervelender. Minder ritme, meer afleiding van thuis en geen gezellige koffie-automaatpraatjes meer. Daarnaast betekent thuiswerken natuurlijk ook een stuk meer energieverbruik. Wat je normaal op kantoor allemaal gebruikt, doe je nu voor een groot deel thuis, en dat kan je best op kosten jagen. Een afweging: blijven we straks ook nog thuiswerken of is gewoon weer naar kantoor een beter idee?

Heb je nog een contract met dalurentarief? Overdag gebruik je dan geen goedkope energie maar het hogere dagtarief. 

Meer energie verbruik

Als je dan toch thuis bent, zet je wel graag lekkere koffie, zorg je voor goed internet, om nog maar te zwijgen van alle stookkosten die je in de winter extra hebt en ventilatorkosten in de zomer. Volgens het Nibud gaat minstens de helft van de energiekosten bij het thuiswerken naar verwarming, water en elektriciteit. Alles bij elkaar verbruik je toch  meer energie die je zelf zou besparen als er doordeweeks veel minder vaak iemand thuis zou zijn.

Een thuiswerkvergoeding

Werkgevers zijn het niet verplicht, maar veel doen het wel: een thuiswerkvergoeding bieden. Je werkgever bespaart immers juist kosten, nu kantoren veel minder gebruikt worden dan voorheen. Een heel pand afhuren voor alle medewerkers is niet meer nodig, een ruimte met wat flexplekken volstaat. Wat een dag thuiswerken nu eigenlijk kost? Er is berekend dat dit zo’n twee euro per dag is. Op dagelijkse basis niet zoveel, maar jaarlijks betaal je gauw al een paar honderd euro extra die je toch liever niet aan energie en huishoudkosten had besteed. Dit is bovendien allemaal berekend op basis van de oude tarieven. Mijn energieleverancier heeft de prijzen dit jaar al 2x verhoogd, zowel voor gas als elektriciteit.

Een afweging

Willen mensen dan nog wel blijven thuiswerken, als het ze een stuk meer geld gaat kosten? Het is misschien vooral ook de vraag of het opweegt tegen het alternatief: geen reistijd en dus geen reiskosten (lees: hoge benzineprijs) die je soms niet geheel vergoed krijgt, niet meer lang in de file, kinderen die je na school zelf kunt opvangen en een wat flexibeler in te delen dag. Al met al kun je, bij regelmatig thuiswerken, je leven wat flexibeler inrichten en dat is en welkome afwisseling in al het gehaast dat het leven voor corona met zich meebracht. Als zzp-er vond ik thuiswerken sowieso heel prettig, omdat het beter om de kinderen heen is in te richten. 

Wel of niet thuiswerken

Hoewel het er aan het begin van het thuiswerken op leek dat het een trend was die ook voortgezet zou worden zonder corona, is het met de hoogoplopende kosten nog maar de vraag of de meerderheid van de mensen in loondienst thuis wil blijven werken. Voorlopig lijkt het er wel op dat thuiswerken en werken op locatie als combinatie blijft bestaan, omdat het thuiswerken toch ook veel voordelen biedt.

Lees ook:

Vind jij het fijn om vanuit huis te werken? Of ga je voor de gezelligheid op kantoor?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.