Tikkie, ik ben hem! De Thuiswerk Tag

De Thuiswerk Tag! Na al mijn ZZP-updates kan ik deze natuurlijk niet overslaan. Nog maar net bedacht door Amanda van Kiddowz en Merel van Lotus Writings samen. Hier en hier lees je hun origineel en ik werd getikt door Amanda. Dat betekent dat ik het vragenlijstje ook mag invullen, want ik werk natuurlijk thuis en dat heb ik vaker gedaan. 

Wat voor soort thuiswerk doe je?

Ik ben blogger, yay! Sinds mei 2017 is mijn blog mijn bedrijf geworden. Naast artikelen schrijven, fotografie, technische randzaken, affiliate marketing, zorgen dat ik relevante persberichten ontvang en het pitchen op interessante opdrachten, heeft mijn bedrijf nog andere belangrijke ‘core business’. Voor inmiddels ruim 40 blogtitels mag ik (betaalde) opdrachten acquireren, dit vraagt heel veel tijd en inzet maar is waanzinnig leuk om te doen. Ik ben graag een spin in het web en dol op telefoneren, mailen en afspreken met mijn neus voor commercie op de ‘aan-stand’.

In het verleden heb ik ook voor een baas gewerkt vanuit mijn huis. Ik was toen redacteur, projectmanager en virtual assistent in één. Skype stond de hele dag open zodat ik met mijn collega’s en baas kon chatten en video conferencen. Ook ben ik aan het begin van mijn carriere een aantal jaar freelance tekstschrijver geweest, maar toen vond ik het erg eenzaam. Nu is dat anders met heel veel concullega’s ‘on call’ op social media en whatsapp.

Waarom ben je gaan thuiswerken?

De lange kantoordagen stonden me tegen, net als de reistijd. Toen ik weer eens in de WW zat en toch al wat inkomsten met mijn blog had, ben ik er serieus over na gaan denken. Het was een ontzettend moeilijke beslissing om de zekerheid van een loondienstsalaris vaarwel te zeggen terwijl je niet weet of je met je blog genoeg binnen kunt harken, want voordat ik er mijn bedrijf van maakte waren de inkomsten bijzonder laag. Wel wilde ik tijdens het werken voor een baas ook aandacht aan mijn blog kunnen besteden. En flexibel genoeg zijn voor leuke persbijeenkomsten. Tja. Dat ging natuurlijk niet. Mijn blog is mijn alles, mijn passie. Focus zou ervoor zorgen dat ik er veel meer mee kon én meer aandacht en tijd voor mijn kinderen zou hebben. Na veel, heel veel twijfels en gesprekken bij het UWV ben ik ondanks de bezwaren van mijn partner toch voor mezelf begonnen. Ik had het gevoel dat ik het zou kunnen én dat het me vele malen meer zou brengen dan een baan in loondienst. Weer opnieuw bij een bedrijf mezelf bewijzen om na een paar tijdelijke contracten weer op straat te staan, daar had ik én geen zin in én niet de juiste motivatie voor. Ik was er gewoon klaar mee. Been there, done that. Of zoals een oud-manager van mij altijd zei: “als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.”

Hoeveel tijd besteed je iedere week aan je werk?

Voor de Belastingdienst moet ik mijn uren registreren. In dat bestand kom ik meestal aan zo’n 40 uur, maar in de praktijk is het 50 tot 60 omdat social media voor mijn werk ook heel belangrijk zijn om bij te houden. En dat zijn grote tijdslurpers. Ik werk 7 dagen per week. In ieder geval als de kinderen op school zitten, daarna doe ik nog ditjes en datjes en in de avonduren schrijf ik mijn blogs of maak ik ze af. Op zaterdag en zondag werk ik ook minimaal 3 uur, meestal meer.

Hoe houd je de planning bij?

Op verschillende manieren. Ik heb een Millie Pie planner die ideaal is voor het noteren van alle kleine ditjes en datjes. Dan nog een familiekalender en excel. In excel staat mijn administratie waarin ik een tabblad heb voor nog te schrijven reviews en de datum waarop ik bepaalde producten heb ontvangen met de post en de facturen waarin ik bijhoud welke betaalde opdrachten er geschreven zijn, welke advertorials nog aangeleverd worden, wat er al betaald is of uitbetaald moet worden, de linkjes naar de artikelen die voor een opdracht zijn geschreven… Ik sleutel er wel steeds aan, omdat ik natuurlijk nog niet heel lang bezig ben en je soms ineens bedenkt hoe iets toch handiger kan. Bedenk me nu ineens dat ik misschien de e-mailadressen van de klant erbij zou kunnen zetten.  💡

Regel je opvang voor de kinderen?

Nee. Vanwege de WW ben ik met kinderopvang gestopt, de kinderen vragen er wel steeds om maar die kosten kan ik er even niet bij hebben. Zeker niet gezien de geschiedenis met het aanvragen van toeslagen bij de Belastingdienst, en mijn huidige onzekere privé situatie. Als zzp-er ben ik flexibel genoeg om ze thuis op te vangen, ook al kan ik niet altijd even veel aandacht voor ze hebben (waar ik van baal). Dat gaat hopelijk veranderen als ik straks een aantal vaste werkdagen heb waarbij ik langer door kan werken. Het fijne is ook dat mijn ex-man nu flexibel is en regelmatig thuis kan werken en mijn ouders in de buurt wonen. Als het echt nodig is bij belangrijke bijeenkomsten te zijn en ik niet weet of ik op tijd op het schoolplein kan staan, zijn daar dus altijd wel oplossingen voor te vinden. Ik laat ze wel overblijven omdat heen en weer rijden tussen de middag teveel stress gaf.

Hoe houd je werk en gezin in balans?

Niet. Dat ervaar ik op dit moment als een groot probleem en ik probeer een modus te vinden om regelmatig alles aan de kant te leggen en bewust even tijd vrij te maken voor de meisjes of mijn huishouden. Het blijft alleen razen druk en mijn werk is nooit af. Veel dingen moeten á la minuut opgepakt worden. Ben dus nog een beetje zoekende. Vooral als er veel persbijeenkomsten zijn, is dat lastig.

Op welke manier start je werkdag?

Eerst breng ik de kinderen naar school en dan haal ik boodschappen. Meestal ben ik rond 9 uur weer thuis, waarna ik de Senseo aanzet en de boodschappen opruim. Dan klap ik de laptop open en begin ik met het lezen van interessante artikelen via bloglovin. Tijdens het ontbijt heb ik mijn eigen artikel al gedeeld via social media. Daarna gaan de mailboxen open, check ik de bankzaken en handel ik facturen af. Pas in de middag maak ik een begin aan mijn blogartikel voor de volgende dag. Het lukt me door alle ditjes en datjes tussendoor vrijwel nooit om dit af te krijgen, dat doe ik dus ’s avonds als de mailbox rustig is.

Tijdens lunchtijd eet ik het liefst…

Een broodje ei, een broodje kroket of in de zomer een maaltijdsalade.

Mis je het werken voor een baas?

Nee. Ik heb bij ontzettend veel bedrijven gewerkt, leuke collega’s gehad maar ook gezien dat er bij elk bedrijf wel ‘iets’ is. Het na je werk thuiskomen en dan niets meer hoeven doen, dat mis ik wel. Aan de andere kant heb ik nu naast de verplichtingen die ik mezelf opleg meer vrijheid, meer kansen op ‘promotie’ en zelf gekozen collega’s waar ik mee kan bijkletsen als ik dat wil. En teamuitjes zijn er genoeg!  :mrgreen:

Mis je de praatjes bij de koffieautomaat met collega’s?

De praatjes bij de koffieautomaat zijn nu niet tussen neus en lippen door face to face, maar gaan via de app. Er is altijd wel iemand die even een reactie geeft en er zijn ook veel te veel kletspraatjes die eigenlijk – zakelijk gezien – teveel tijd kosten, maar die ik dan toch wil volgen. Af en toe leg ik mijn telefoon bewust even weg als ik door moet gaan.

Heb je een vaste dag per week vrij

Nee, ik ga 7 dagen per week door. Doe het op sommige dagen wel rustiger aan. Mijn kantooruren zijn de schooltijden van de meisjes. Maar veel komt toch ook op de avonden, weekenden en tijden dat de meisjes wel thuis zijn aan.

Wat kocht je van je eerste salaris?

Tijdens één van mijn betaalde stages, bij een uitgever in Alphen a/d Rijn, ben ik tijdens de lunchpauze de stad in gegaan om leuke nieuwe kleren te kopen voor mijn ouders. Ik wilde ze graag een cadeautje geven, want ik woonde toen nog thuis en kreeg ook studiefinanciering. Mijn eerste salaris als ZZP-er ging gewoon op aan alles waar mijn andere salarissen ook aan op gingen: hypotheek, energierekening, boodschappen, alles wat nodig is voor ons gezin. Ik maakte gebruik van de startersregeling en daarmee redde ik het die maand net niet, dus er moest wat geld bij van de spaarrekening omdat de gemeentebelasting die maand betaald moest worden.

Vragenlijstje om te kopiëren

Wil je deze tag ook invullen? Hier het vragenlijstje en link even door naar de dames die hem bedachten (linkjes in het intro).:

 • Wat voor soort thuiswerk doe je?
 • Waarom ben je gaan thuiswerken?
 • Hoeveel tijd besteed je iedere week aan je werk?
 • Hoe houd je de planning bij?
 • Regel je opvang voor de kinderen?
 • Hoe houd je werk en gezin in balans?
 • Op welke manier start je werkdag?
 • Tijdens lunchtijd eet ik het liefst…
 • Mis je het werken voor een baas?
 • Mis je de praatjes bij de koffieautomaat met collega’s?
 • Heb je een vaste dag per week vrij
 • Wat kocht je van je eerste salaris?

Ik tag op mijn beurt Martine van de Supermoms.

Ben jij een thuiswerker? Of zou het niets voor jou zijn?

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, ik voel me een glitterkanon en probeer met mijn blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, ondernemer en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 12 jaar. Je leest hier over intens genieten van het leven na longcovid, fijne perks, bijzondere ervaringen en de band versterken met je tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Wat een leuke tag 🙂

  1. Marguerita zegt:

   Neem hem gerust over 🙂

 2. Merel zegt:

  O dat van die gesprekken herken ik zo, moet mezelf echt gaan aanwennen om die telefoon tijdens het werken gewoon weg te leggen. Want ik klets te vaak mee. Nu is hij toevallig uitgevallen omdat de batterij op was haha, dat scheelt iets.

  Goed om ook jouw antwoorden te lezen. Die balans blijft lastig he? Vooral als je het gevoel hebt 100.000 dingen te willen oppakken, terwijl je tijd hebt voor 10.000. Maar aan de andere kant maken die teamuitjes alles goed 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.