De Belastingdienst, treuriger kunnen we het niet maken

Eigenlijk was mijn blog bedoeld voor dankbaarheid en positiviteit. Om stil te staan bij alle kleine en grote pluspuntjes in het leven. Maar nu toch een zeurblogje, omdat ik toch graag mijn verhaal kwijt wil over het leed dat Kinderopvangtoeslag heet. Vanmorgen heb ik maar weer eens gebeld. Niet slim als je toch al ziek bent en je rot voelt. Ik ben dan ook in huilen uitgebarsten aan de lijn…

Het huilen aan de lijn zorgde er wel voor dat ik werd doorverbonden met de afdeling moeilijke gevallen. Het lijkt erop dat er nu echt schot in de zaak komt. Wat is er aan de hand? Ik was lange tijd werkloos. Daarom startte ik in januari ook met deze blog. Om iets te ondernemen en de lichtpuntjes in mijn leven te benadrukken. Vooral voor mezelf. Dat helpt namelijk, je op positieve dingen focussen als dingen een beetje tegenzitten.

Aan het werk

Per 1 september ging ik weer aan de slag in een leuke nieuwe baan. Ik had alle tijd om de zaken goed te regelen. BSO uitgezocht. Kinderdagverblijf uitgezocht. Mijn moeder was zo lief om ondanks haar gezondheid toch een dag bij te springen. Keurig netjes ingevoerd in het systeem op toeslagen.nl. Er verscheen echter maar geen beschikking in dit systeem. Als ervaren ww-er weet je dat je dan toch even moet checken of je alles goed hebt ingevuld, zodat de toeslag op tijd kan starten. Bij telefoontje 1 bleek er nog ergens in het menu na wat doorklikken de optie te zijn waarin je nogmaals bevestigt dat je aan het werk bent. Na telefoontje 2 wist ik dat ik ook nog even door moest klikken naar de gegegevens van mijn man, waar ik moest invullen dat zijn partner weer is gaan werken. Na telefoontje 3, 4, 5 en 6 was er elke keer wel een andere optie die ook nog moest worden toegelicht.

Makkelijk?

Nee, makkelijk is het niet Belastingdienst. Ik ben notabene hoog opgeleid. Ik ben zeer bedreven in de Nederlandse taal. Ik wist me tot nu toe elke keer netjes te redden in het systeem. Tot nu. Kun je nagaan als iemand niet zo bijdehand is om steeds te bellen? Of als iemand niet zo goed de regels kent? Of erger nog als iemand de taal niet machtig is? Of geen spaargeld heeft om de 13 weken die de Belastingdienst zichzelf geeft om het in orde te maken uit te zingen, want de kinderopvang moet wel betaald worden! Tijdens een van mijn laatste telefoontjes vroeg ik wanhopig of het nu dan toch echt goed ging komen aan de medewerkster. Ik wist niet hoe we dat financieel moesten redden…

Ze had een oplossing voor me: “dan sluit u toch gewoon een lening af?”

Seriously? In dit land waar je steeds op het journaal hoort dat er weer meer mensen in de bijstand zitten, moeten aakloppen bij de voedselbank, bla bla bla… en dan moet ik als ex-ww-er (de ww is een periode waarin je toch al flink op je inkomen wordt gekort en moet bezuinigen) en lening gaan afsluiten omdat ik weer een baan heb gevonden? De Belastingdienst, het moet niet gekker worden.

Ik heb geleerd dat de enige lening die je afsluit, je hypotheek is! Geld dat je niet hebt, moet je niet uitgeven. Maar ja. Nu geven wij veel geld uit omdat ik weer een bijdrage lever aan de maatschappij. Ik heb er een gruwelijke hekel aan om financieel afhankelijk te zijn. Die Kinderopvangtoeslag is echter een must. De vaste lasten moeten namelijk ook voor een deel betaald worden van mijn salaris. Na aftrek van de 1000 euro aan kinderopvang die we elke maand betalen… Do the math.

Wijziging

Afijn, in januari hebben we nog een dag extra kinderopvang nodig en verandert het prijskaartje naar boven. Ik wil toch heel graag deze maand alles in orde hebben, voordat ik mijn wijziging doorgeef en dat de boel weer bemoeilijkt. Dus belde ik vanmorgen. Dat de 13 weken voorbij zijn. Dat er nog geen beschikking beschikbaar is… En toen kreeg ik te horen dat ik alles niet op deze manier had mogen aanvragen. Er had een compleet nieuwe aanvraag ingediend moeten worden…

Dus ja, toen begon ik heel hard te huilen! Zo lang aan het lijntje gehouden. Dat hadden al die collega’s van u die ik gesproken heb me niet kunnen vertellen in september en oktober en november?

Afijn, ik werd doorverbonden naar de afdeling voor moeilijke gevallen. Hele verhaal nogmaals toegelicht. Mevrouw ging het nakijken. Tot mijn grote opluchting gaf ze aan dat ik helemaal geen nieuwe aanvraag hoef in te dienen. “U heeft alles goed gedaan, maar De Belastingdienst heeft hier duidelijk fouten gemaakt.” Dank u lieve mevrouw! Ze heeft een notitie gemaakt en ik moet binnen 5 werkdagen teruggebeld worden. Ik hoop dat ze dat doen. En er schijnt bij dit soort fouten ook nog een regeling te zijn om zaken te bespoedigen als het financieel de soep in dreigt te lopen. Daar kan ik een beroep op doen.

Fijn. En ik hoop dat ze het waarmaken. Zo niet, moet ik volgende week weer bellen…

Het is allemaal erg makkelijk natuurlijk om een instantie als de Belastingdienst vanaf je blog toe te roepen, maar ik moest het echt even kwijt hoor. Hopelijk snel een positief vervolg en geen gezeur meer op mijn blog. Het lijkt er op dat de antibiotica-kuur aan begint te slaan, als ik me beter voel komen er ook weer gezelligere blogjes 😉

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. De belastingdienst is nooit leuk maar het kan ook wel slim zijn je financien uit handen te geven. Tegenwoordig kost dit echt niet meer de hoofdprijs en specialisten weten vaak alle truukjes om toch nog geld over te houden aan je belasting. Vooral als je nog niet heel veel verdient is er genoeg mogelijk!

    1. Marguerita78 zegt:

      Ik heb inderdaad een boekhouder, maar de kinderopvangtoeslag moet je toch echt zelf aanvragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.