ZZP-update: cijfers, doelen én een roze stekkerverdeeldoos!

De maandelijkse ZZP-er update wil ik er in 2018 graag inhouden als rubriek. In december trok hij in verhouding tot de maanden daarvoor veel minder lezers (klik hier als je nog even terug wilt blikken), maar voor mijzelf is het een fijne manier om mijn doelen te formuleren en evalueren. En ik weet dat veel vaste lezers het leuk vinden om te volgen hoe het nu gaat als bloggen je werk is. Aan mijzelf de grote vraag: blijf ik werken met maanddoelen of durf ik het aan om jaardoelen op te stellen?

In de kerstvakantie heb ik het iets rustiger aan gedaan. Het voornemen was om te knallen en vooruit te werken en dat is helaas niet gelukt. In plaats daarvan heb ik ervoor gekozen om ’s avonds niet te werken, maar op de bank te hangen. Vorige week gingen we natuurlijk een nachtje weg en ik had geen laptop mee. Verplicht niet te veel doen dus. Alleen de mailbox en social posts kon ik via mijn telefoon bijhouden.

Vaste dag vrij als zzp-er?

Overigens lees ik dat bij veel bloggers en zzp-ers: je werkt 7 dagen per week en vraagt je af of je je het kunt permitteren om een dagje vrij te nemen. Sommigen hebben bewust gekozen om 1 of 2 vaste dagen niet te werken. Daar heb ik bewondering voor, want zelf durf ik dat niet. Er hangt voor mij even teveel vanaf, dus ik wil een buffer opbouwen en geen steken laten vallen wat mijn planning betreft. Daarbij wilde ik zo graag mijn bezoekcijfer doelstelling halen. Ik zag in december hoe dichtbij ik was en daarom bleef ik doorgaan. Met gedeeltelijk succes gelukkig  😀 . Wel wil ik vaker een avond op de bank zitten in 2018. Gewoon omdat dat lekker is en omdat me-time ook belangrijk is voor je gezondheid.

Mijn werk is natuurlijk tegelijk een hele grote hobby, maar ik wil mezelf meer rust geven. Overdag – na schooltijd – is het werk vaak niet klaar. Dit is een ander punt dat aandacht vraagt. In de kerstvakantie heb ik jaloers alle foto’s en berichtjes voorbij zien komen van ouders die iets met hun kinderen doen. En ik zag een hilarisch filmpje voorbij komen over vloggers die massaal aan de burnout zijn. Dat bracht mij met beide benen terug op de grond en ik kon met humor kijken naar hoe ik zelf bezig was/ben. Zelfspot helpt. Ik deelde vervolgens het filmpje in een bloggersgroep en oh oh, niet iedereen heeft humor… Ik vond het grappig en het had effect. Dit wil ik bij mezelf voorkomen en hoe belangrijk zijn bepaalde dingen nu helemaal?

Zakelijke afwegingen

In 2018 wil ik daarom bewustere afwegingen maken. Hoe belangrijk is een bepaalde persbijeenkomst nu eigenlijk? Wat levert het me op? Is dat geld, een echt gaaf onderwerp en bijzondere ervaring of quality tijd met de kinderen? Dan is het interessant. Twijfelgevallen en mensen die me eerder aan het lijntje hebben gehouden, zijn zonde van de tijd die ik daardoor niet aan andere dingen kan besteden. Ik was daar al redelijk zakelijk in, maar om niet teveel mee te gaan in de ‘fear of missing out’ moet ik daar beter op letten. Quality tijd met de kinderen zal de belangrijkste reden zijn om iets wél te doen. Mijn netwerk en blogwaarde zijn inmiddels dusdanig dat ik die afweging ook beter kan maken en verantwoorden. Er blijft ook als je vaker nee zegt, genoeg over dat helemaal gaaf is!

Groei in 2018

De belangrijkste groei die ik in 2018 zal moeten maken om verder te komen op bloggebied, zijn de bezoekcijfers. Deze week hoorde ik via verschillende kanalen dat er meer mogelijk is zodra ik de 15.000 unieke bezoekers per maand ben gepasseerd omdat schrijfstijl, uiterlijk van mijn blog en domeinwaarde allemaal al dik in orde zijn. Om niet te verslappen en bewuster aan groei te werken, ben ik lid geworden van de Blogtips groep van Sjoukje van Meer Geld Minder Stress. Zij heeft kennis op gebieden waar ik nog kan ontwikkelen en in deze groep zitten ook andere bloggers waar ik veel van kan leren. Stilstand is achteruitgang en bloggen is zo breed, dat je op allerlei vlakken dingen kunt leren. Eén van de eerste dingen om aan te werken, was het bepalen van jaardoelen. Want je kunt wel willen groeien, als je het niet concreet maakt dan heb je geen idee of je je doelen behaald hebt.

De cijfers van je social kanalen zijn voor veel opdrachtgevers belangrijk. Een groot aantal volgers op deze kanalen kan een enorme boost voor je bezoekcijfers betekenen. In die groep heb ik daarom voor 2018 (op basis van de ervaringen in 2017 en mijn privé situatie) de volgende doelen voor mezelf opgesteld:

 • Facebook: eind 2018 voorbij de 1500 volgers komen (nu 990).
 • Instagram: boven de 1500 volgers komen (nu 800).
 • Pinterest: meer aandacht aan besteden, boven de 200 volgers en 20 bezoekers per week via dit kanaal (nu 160 volgers en 1 of 2 bezoekers per week).
 • Blog: eind 2018 wil ik gegroeid zijn boven de 15.000 unieke bezoekers per maand en een heel eind richting de 20.000 zitten (nu rond de 10.000). Ik ga daarom wat meer proberen met facebookadvertenties, want erg weinig mensen krijgen de berichten van mijn pagina te zien.
 • Omzet bedrijf: boven de 2000 euro per maand houden, liefst groeien om ook rond te komen als ik alleen woon. Verdeling nu is ongeveer 50% met eigen blogopdrachten en 50% voor andere bloggers. Die verhouding zou ik op 40/60 willen hebben of misschien zelfs 35/65 zodat ik minder kwetsbaar ben straks.
 • Affiliate en banner inkomsten: ik heb nu geen inkomsten via banners, ik hoop daar in 2018 wat ervaring mee te kunnen opdoen. Wat affiliate verkopen betreft (bezoekers van mijn blog die klikken op een link van Bol.com of Happybee bijvoorbeeld en daar ook daadwerkelijk iets kopen) haal ik met alle netwerken waar ik bij ben aangesloten bij elkaar maandelijks een kleine 50 euro binnen. In 2017 sprak ik een foodblogger die hier een kwart van haar inkomen uithaalde. Hier wil ik dus ook aan werken, en kijken hoe ik dit op een leuke, niet storende manier kan doen. Eind 2018 hoop ik er 100 euro per maand mee te verdienen.
 • Eigen producten: de 2e editie van Blogger by Nature is een mooi project en ik wil een lokaal blogger netwerk event opzetten (zoals je hier kon lezen).

Verder ben ik in afwachting van mijn winst- en verliesrekening over Q4 van 2017. Een spannend moment als freelancer: hoe heb ik het jaar afgesloten? Bij het indienen van alle gegevens was ik zelf wel onder de indruk van wat ik in een korte periode heb bereikt. Ik verwachtte dat januari een slechtere maand zal zijn, maar tot nu toe valt het eigenlijk niet tegen. Ook spannend hoe ik deze maand ga afsluiten: onder of boven mijn omzetdoelstelling?

Om meer kennis op te doen over SEO heb ik dit boek aangeschaft, ik ben heel benieuwd:

Doelen voor januari

Om toch wat doelen voor januari te noteren (ook al zijn we al halverwege de maand):

 • Starten met Facebookadvertenties.
 • Bezoekersaantal boven de 9.000 uniek.
 • Omzetdoel halen.
 • Blogger by Nature netwerkplein voor de helft vol krijgen.
 • De 1000 facebookvolgers voorbij (nog 10!).
 • Dagelijks een artikel online plaatsen.
 • Het verschil maken voor iemand die dat verdient.

Dat laatste doel omschreef ik in mijn nieuwjaarswens. Vandaag heb ik dit doel kunnen afvinken voor januari. Ik kreeg er helemaal zo’n ‘zen’ gevoel van. De persoon in kwestie is hard aan het sparen om een bepaalde droomwens waar te kunnen maken. Door het werk dat ik doe en contacten die ik vandaag had, lijkt het erop dat deze droomwens voor haar dit jaar al binnen bereik ligt. Nog niet alles is zeker, ze moet er zelf ook mee aan de slag, maar ik kon de brug voor haar bouwen en dat voelt heel gaaf! Ken je dat gevoel dat je kippenvel over je hele lijf krijgt? En dan vervolgens zo’n realisatie? Ik had afgelopen jaar een gesprek met een medium en zij gaf aan dat dit gebeurt als het helemaal goed zit, als het zo moet zijn. Hopelijk ga ik ik in 2018 vaker in de positie zijn om het verschil voor iemand te kunnen maken. Ik vind het een mooi doel.

quirky roze stekkerverdeeldoos

Werkplek oppimpen

Dan weer even lekker materialistisch, terug naar de werkplek. Ik werk vanaf de eettafel en wil in mijn nieuwe huis mijn werkplek een beetje oppimpen. Goede stoel zou fijn zijn bijvoorbeeld, misschien zelfs een echt bureautje zodat ik mijn papieren kan laten slingeren. In mijn nieuwe huis wil ik in ieder geval losgaan met roze en van Quirky kreeg ik de kans om daar een begin mee te maken. Ze stuurden mij een ‘Power Pivot Pop’ oftewel een roze stekkerverdeeldoos. Met een aan- en uitknopje tegen slaapstroomverbruik. En het aller geinigste eraan (naast de knalroze kleur) is dat je hem kunt bewegen. Hij kan in C-vorm om hem bijvoorbeeld om een ronde bureaupoot heen te krullen, of je maakt hem langwerpiger. Via het Amerikaanse platform van Quirky heeft ene Jake Zien dit idee ingediend, vervolgens werd erop gestemd, kwam er een ontwerp en toen bracht Quirky het op de markt. Zo hebben ze nog veel meer grappige gadgets, waarvan ik er binnenkort meer aan jullie laat zien. Als jij zelf een briljant idee voor een uitvinding hebt, kun je het via de Amerikaanse site indienen. Deze leuke stekkerdoos kost 17,95 euro en is er in roze, wit, aquablauw, appeltjesgroen en zwart. Je shopt hem hier. Ook iets voor jouw werkplek?

roze stekkerdoos

Als jij zzp-er of blogger bent: maak jij meetbare doelen voor jezelf? Of ben je er niet zo mee bezig?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Ik werk eigenlijk ook 7 dagen per week. Het helpt ook niet dat mijn kantoor achter onze keuken is en dat ik bloggen zo leuk vind. Daardoor is vrij nemen lastig voor me.

  1. Marguerita zegt:

   Ja het is ook best verslavend ook he, dat bloggen… 7 dagen per week is niet altijd een straf 😉

 2. Rory zegt:

  Mens, wat ben je goed bezig. En dan doel ik ook (of juist) op je gevoel om toch ook tijd voor jezelf te nemen. Dat bankhangen wordt soms als nutteloos gezien, maar is juist ZO zinvol. Even opladen. De een doet dat met sporten, de ander … met bankhangen. Ik doe allebei. Ik heb juist – ook al heb ik nul tijd – het sporten weer opgepakt. Het brengt mij toch weer verder. Wat je vertelt over je doelen vind ik reuze interessant. Ook ik wil graag groeien, maar een concreet doel heb ik nog steeds niet voor ogen. Of doelen eigenlijk. Je inspireert mij in ieder geval heel erg. Ook met dit soort artikelen. Note to self: altijd even lezen. Overigens zie ik inderdaad niet veel van je blogposts voorbij komen op FB. Ik moet echt zelf gaan zoeken of het toevallig in een groep zien. Los daarvan blijft mijn focus dit jaar ook veel meer op gezin. Klinkt tegenstrijdig, maar het een kan naast het ander bestaan volgens mij. Knuffel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.