Ecostoof review: de ’theemuts’ die je eten gasloos gaart

Je zag hem de afgelopen weken regelmatig verschijnen in mijn weekoverzichten en instagram stories: de Ecostoof. Hij ziet er uit als een uit de kluiten gewassen theemuts, maar het is een knuffelbaar oventje dat mij vele gaseuro’s bespaart. Als keukenprutser kan ik je melden dat ik er zeer goede ervaringen mee heb, hij is dus foolproof! Vond het de eerste keren heel spannend om hem te gebruiken, maar het werkt supersimpel en het geeft me ontzettend veel rust tijdens het koken. Slow en mindful cooking dus, of nou ja in ieder geval relaxed!

ecostoof zuinig koken

Ik ontdekte deze keukentool na het lezen van een persbericht en het leek me nu écht een handigheidje dat niet alleen mijn leven makkelijker zou kunnen maken, maar ook dat van jou. Minder stress in de keuken. Minder gas verbruik. Gezond. En het kan eventueel mee naar de camping. Bovendien ziet deze stoof er dus heel knuffelig uit zoals ik zei en ik houd van knuffelige dingen dus ik heb een review exemplaar aangevraagd.

@marstyle78 #earthday #ecostoof #gekregen #gasbesparen ♬ Forever – Labrinth

Je kunt de Ecostoof gebruiken als je niet handig bent

In de keuken probeer ik niet zo heel snel nieuwe dingen, omdat ik dat spannend vind. Koken op mijn gasfornuis vind ik eng vanwege het vuur, het gas (niet alleen de gasprijs maar lees de kranten over gasexplosies, ieks!), de hitte en opspetterende hete olie of boter. Laat mij bovendien maar liever een leuke tekst schrijven, want dingen snijden daar ben ik minder handig in. Kortom: ik ben zo iemand die er wat training, hulp en extra tijd kan gebruiken in de keuken.

Sinds een samenwerking voor mijn blog met HelloFresh, heb ik deze boodschappenbox gehouden omdat het recept er bij zit én alle ingrediënten. Het ging bij mij veel te vaak mis als ik daar zelf voor moest zorgen. Dankzij deze boodschappenbox kook ik vaker én gezonder voor mijn meiden. De doos wordt bezorgd op woensdag met 3 maaltijden en we houden altijd genoeg over voor een restjesdag. Het grote nadeel van een keukenkluns zijn is alleen… dat ik het nooit red in de tijd die op het recept staat. Dat is gewoon te kort… 

Maar nu heb ik dus de Ecostoof. Ik word al steeds handiger in koken en krijg er langzaam meer inzicht in om een klein beetje mijn eigen draai aan recepten te geven. Alleen de voorbereidingen qua snijden en dingen als met meerdere pannen en de oven tegelijk in de weer zijn… Dat is chaos. Ik sta dus altijd ietwat gestresst in de keuken. Hoewel ik de Ecostoof dolgraag wilde proberen, heb ik het toch ook even uitgesteld omdat ik het heel spannend vond. En niet de tijd had om ook het kookboek ‘Langzaam Lekker’ volledig door te lezen voor ik ermee begon. Ik moest dus een drempeltje over, maar mijn angst bleek volledig ongegrond. Dit is echt ZO MAKKELIJK!

Zelfs pasta – dat staat niet in het boek, dus ik was lichtelijk in paniek bij het nalezen hoe lang mijn linguine ongeveer moest garen – kan er in. Ik ben het type dat eerst gaat doen en daarna pas leest hoe dat moet. Pasta en rijst zijn met een 20 minuutjes wel klaar zelfs.

saltado met rijst uit de ecostoof
Saltado met portobello, een spiegeleitje en rijst uit de Ecostoof. Dat ziet er professioneel uit toch?

Hoe werkt deze theemuts voor je pannen?

De Ecostoof is eigenlijk gebaseerd op ouderwetse hooikisten. Onlangs bezocht ik nog de keuken van Kasteel Rosendael en dan zie je weer hoe het eten bereiden vroeger ging. Ovens en fornuizen waren een luxe. Bovendien moest er nog veel meer werk gebeuren, dus je kon niet de hele tijd bij je pan blijven staan. Ze stopten dus vroeger al na 5 minuten op het vuur hun gerechten in een isolerende hooikist. Daar gaart het verder ZONDER dat het aanbrandt. Veilig, simpel en jij kunt ondertussen iets anders doen. 

  • Doe een oude theedoek in de Ecostoof, zodat de stoof zelf schoon blijft.
  • Je doet je ingrediënten in de pan volgens je recept.
  • Je zorgt dat het 5 minuten kookt.
  • Je zet de pan in de Ecostoof.
  • Dek hem toe met je theedoek, dekseltje dicht en koordje aantrekken.
  • Ga… iets anders koken, je kinderen van een clubje halen of genieten in de zon.
  • Open de Ecostoof en pakje pannenlappen om de pan er weer uit te halen. HEET! Maar wel gaar. 
  • Eventueel afgieten als het rijst of pasta betreft en dan op tafel.
ecostoof zuinig koken
Lekker prei-courgette soepje in de Ecostoof om te garen en de smaken goed te laten blenden.

Mijn ervaring

Je leest het al, ik ben ontzettend enthousiast. Op dit moment heb ik de stoof vooral voor soep, pasta en rijst gebruikt, zodat ik ondertussen de rest van een gerecht met groenten en vlees kon bereiden of even de deur uit om mijn kinderen te halen.

De volgende stap is om zelf stoofvlees te maken met een recept uit het kookboek dat ik erbij kreeg. Of de rode kool met appeltjes. Of misschien toch een ratatouille? Slowcooker recepten? Dat vind ik spannend omdat ik dan boodschappen moet doen en daar gaat het bij mij vaak mis. Zo staan er bij sommige gerechten ingrediënten als ‘baksoda’ (waar ligt dat? heeft mijn supermarkt dit wel?), zonnebloemolie (no way, dat is nu 20 euro voor die ene fles in het lege schap!) en ingewikkelde kruidenmengsels tussen staan. Ik raak daarvan in paniek. Maar deze angst ga ik zeker wel overwinnen, want bij veel gerechten is het superlekker wanneer iets wat langer doorgaart zodat de smaken beter blenden. Curry, stoofvlees, soep… 

ecostoof zuinig koken
Pannetje in de Ecostoof en op je gemak de rest doen.

Langzaam Lekker Kookboek

Beetje bij beetje krijg ik meer zelfvertrouwen in de keuken en dankzij deze Ecostoof durf ik het aan om dingen als vlees stoven te gaan proberen. In het kookboek Langzaam Lekker staan allerlei handige tips en interessante weetjes over slowcooking met deze tool. Schrijfsters Iris van de Graaf en Caro Niestijl vertellen iets over de geschiedenis van de hooikist, over de kooktijden en over de verschillende maaltijden die je er in kunt bereiden. Ze hebben ook tal van vegetarische en veganistische recepten opgenomen in het kookboek. Dit zijn namelijk vaak de mensen die extra oog hebben voor duurzaam leven.

Wist je dat de Ecostoof – zeker wanneer je een pan van goed geleidend gietijzer gebruikt – zeker 3 uur lang de warmte vasthoudt?

In het kookboek geven de schrijfsters ook handige tips om stressvrij te koken. Bij het recept voor Boterzacht Stoofvlees bijvoorbeeld, adviseren ze dit de avond tevoren voor het slapen gaan in de Ecostoof te zetten zodat het de hele nacht kan garen. Je hoeft het dan alleen nog maar op te warmen voor het diner en kunt die avond bijvoorbeeld de groenten en aardappelen in de Ecostoof zetten.

ecostoof zuinig koken
Ik kreeg de Ecostoof binnen met een kookboek vol recepten om minder gas te verbruiken bij het koken. 

Handig om te weten

Heb je toch iets geknoeid of was je de theedoek vergeten? De Ecostoof kan op 30 graden in de wolwas, maar mag absoluut niet in de droger. Op de website van Ecostoof kun je deze fijne keukengadget bestellen in 4 verschillende kleuren. Ik heb de naturel variant, maar hij is er ook in rood, geel of zwart. Zelf berg ik hem op onder de gootsteen, waar ik boven het afdruiprek een mooi plekje over had. Dan kun je hem snel pakken als je bezig bent. Hij kost 99 euro, het kookboek Langzaam Lekker (ook in het Duits verkrijgbaar) is 24,95 euro, beiden bij elkaar in een voordeelset is 119 euro. Verder hebben ze allerlei handige accessoires zoals beschermdoeken en gietijzeren pannen in de webshop. Je go to plek voor Moederdag dus, wanneer jouw moeder de lekkerste stoofpotjes maakt of je haar wel een besparing op de gaskosten gunt. Voor Vaderdag hetzelfde, haha.

Hoe dan ook, ik zet steeds vaker een smaakvol zelfgemaakt gerecht op tafel. Mijn kinderen en bezoekers kijken vaak geïnteresseerd naar het cadeaupakketje in de hoek van de keuken. “Da’s de Ecostoof” zeg ik dan. En het lijkt net of ik een echte professional ben.

Lees ook: Energie besparen door koken met Ecostoof

Zou het iets voor jou zijn?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.