Ponyrijden op vakantiepark Landal Land van Bartje

Een vakantie uitzoeken met pre-teens vraagt naast goede wifi om leuke activiteiten op een vakantiepark. Mijn dochters van 9 en 10 jaar houden erg van paarden en wilden graag nog eens rijden, dus ik koos voor een vakantiepark in Nederland mét een ponyranch. We boekten een week in de zomervakantie bij Landal Land van Bartje en dat bleek een schot in de roos: mama verliefd op het wellness huisje, de jongste verliefd op de pony’s en de oudste vond vooral de goede wifi belangrijk (en stiekem de pony’s toch ook heel leuk).

ponyrijden
Een prachtige route over de in bloei staande heide en door het bos…

Na een verdrietige en stressvolle periode had ik me voorgenomen dat we er echt even uit zouden gaan. Even ontspannen en leuke dingen doen. Tijd voor een bijzonder park dus met een luxe huisje: de meisjes gaan graag in bad. Ik boekte een 4-persoons Boerderij type 4BL, een mega ruim vakantiehuis met 2 badkamers. In de en suite badkamer naast de ouderslaapkamer op de begane grond zit een bad en een douche. Op de verdieping (waar ook een kinderbedje staat indien nodig) vind je een grotere badkamer met bubbelbad, suntower douche, zonnebank en een sauna. Bij slecht of koud weer zit je dus nog steeds helemaal prima en hoef je het huisje niet uit voor een dagje wellness.

 

Bekijk ook onze roomtour van deze vakantieboerderij:

Wat vonden we van het huisje en de wifi?

Dat het huisje maar liefst 2 badkuipen had, dat wist ik nog wel. Maar ik heb serieus geïnformeerd of ze me soms hadden geupgrade… (wat niet het geval was) We waren ontzettend onder de indruk van het ruime, modern ingerichte huisje en vooral ook over alle wellness faciliteiten in de badkamers. Er sta zelfs nog een gashaardje in de woonkamer voor extra sfeer. In de tuin stonden ligbedden. Vooral was het RUIM. En een groot pluspunt dat je auto naast het huisje mag blijven staan (met parkeerkaart achter het raam).

Landal Land van Bartje Drenthe
Ons vakantiehuisje vlak naast de ponyranch.

Het fijne van Landal (vonden we ook bij Landal de Lommerbergen waar we eerder dit jaar waren) is dat de wifi perfect is. Maakt niet uit hoeveel devices je bij je hebt, het is gewoon goed. Mama kon dus lekker werken (en foto’s uploaden) terwijl er ondertussen kinderen op hun telefoon hingen te videobellen of gamen.

peugeot e2008GT

De ligging van deze 4-persoonsboerderij was ook perfect: pal naast de ponyranch. We stonden dus zo bij de paarden. Van het geluid van de lessen hadden we geen last en anders kon je de tuindeuren dicht doen en dan hoorde je ze niet meer.

Verbeterpunten voor dit vakantiepark?

Belangrijkste verbeterpunt is het aantal elektrische laadpalen. Wij gingen op vakantie met een elektrische Peugeot e2008 en die kon ik na aankomst niet opladen omdat er nu slechts 2 laadpalen staan. Een verdubbeling van dit aantal zou ik zeker aanbevelen. Gelukkig was er een dag later wel eentje vrij.

pony vakantie landal land van bartje
Er zijn twee laadpalen op de parkeerplaats naast de receptie.

Verder vond ik het enigszins stressvol om als alleenstaande ouder naar oplossingen te zoeken met 2 kinderen die tegelijk pony wilde rijden. Ik had geluk dat er iemand uit de horeca beschikbaar was, maar misschien is er voor een euro extra bij het boeken van de les een oplossing voor te vinden? Ik ben vast niet de enige single parent en ook ouders in een rolstoel kunnen natuurlijk niet zelf meelopen naast het paard. Dus de ‘pony nanny’ zou een leuke toevoeging zijn.

pony vakantie landal land van bartje

In het huisje miste ik een chromecast zodat we onze eigen streamingdiensten konden gebruiken, maar geen groot gemis. We gingen ’s avonds toch lekker in de sauna en in bad.

Kleine details dus, want we hebben een ontzettend fijne vakantie gehad.

pony vakantie landal land van bartje

Vernieuwingen op Land van Bartje in 2021

Bovendien zijn er begin 2021 een heleboel vernieuwingen op het park doorgevoerd. Ik was er nog nooit geweest, dus ik weet niet hoe het hiervoor was maar de speeltuin naast de snackbar is echt ontzettend leuk geworden! Mag ook wel, ze hebben 2,2 miljoen euro geïnvesteerd om dit vakantiepark toekomstbestendig te maken.

pumptrackbaan landal ees drenthe
Foto: Landal
 • Bartje’s Boerderij kreeg een nieuwe uitstraling met veel aandacht voor de huiskamersfeer en het aantal zitplaatsen is uitgebreid van 80 naar 120. De binnenspeelplaats is vergroot van 100 naar 400 vierkante meter en biedt één doorlopende speeltuin met veel klim- en klautertoestellen en er kan heerlijk gespeeld worden met zand en water. Ik heb hier geen foto’s van gemaakt, maar de kinderen hebben zich hier tijdens een fikse regenbui goed vermaakt terwijl ik gezellig aan de warme chocolademelk zat met de ouders van de vakantievriendinnen. Hier worden ook knutselactiviteiten georganiseerd door de animatie.
 • Bartje’s BikeXperience vormt een centrale fietsbelevingsplek met een groot assortiment fietsen, een informatiepunt voor fietsen in de omgeving en een prachtige pumptrackbaan. Hier zag je veel kinderen op stunt stepjes en tieners op skateboards, skates en BMX fietsen in de weer. Leuk om vanaf het terras naar te kijken!
 • Er is een nieuw ingericht belevingsterrein met o.a. Bartje’s Adventure minigolf en speelelementen voor de kleintjes op Bartje’s mini erf. De midgetgolfbaan is werkelijk ontzettend mooi en helemaal in Bartje’s boerderij thema ingericht. Gelukkig was er een plekje waar je droog kon zitten, want we hadden last van regen maar de kinderen hebben zich goed vermaakt op de droge momenten.
 • De Ponyranch werd voorzien van een overkapping. Dat was heel fijn qua schaduw en met regendruppels. Wanneer je een pony wilde aaien stond je droog of uit de zon.
 • De entree van het vakantiepark is heringericht, passend bij de omgeving met aan de rechterzijde een gedeelte voor pony’s. De receptie kreeg een bloementuin die mooi in bloei stond tijdens ons verblijf en het gehele terrein een natuurvriendelijke landschappelijke inrichting, die de beleving van vakantieplezier in Drenthe benadrukt. Met andere woorden: er is een fotogeniek mini hunebed wat leuk is om een vakantiekiekje te maken.

pony vakantie landal land van bartje

Wat hebben we gedaan op het park?

Ik zoek mijn vakanties zo uit dat ik in principe niet van het vakantiepark af hoef om het leuk te hebben, zeker gezien de revalidatie waardoor ik overdag bedrust nodig heb. Landal Land van Bartje heeft genoeg faciliteiten, zodat je ook niet persé er op uit hoeft te trekken. En ze hebben natuurlijk pony’s!

pony vakantie landal land van bartje

Pony activiteiten

Ons vakantiehuis was perfect gelegen naast de ponyranch met grote speeltuin. Zorg dat je dichte schoenen of laarzen aan hebt als je naar de pony’s gaat. Voor het rijden zijn caps en haarnetjes beschikbaar. De prijzen weet ik niet meer precies, maar houd rekening met een bedrag van 7-10 euro per kind per les. Op de ponyranche boekte ik via het online reserverings- en betaalsysteem:

 • Knuffelen en kammen – dit is vrije inloop (gratis), er staan genoeg shetlanders en andere kleine pony’s klaar om te borstelen en de haren mooi te versieren.
 • Voltige – acrobatische truukjes op een paard. Hier is 1 van de grote pony’s beschikbaar voor een klasje van 6 kinderen. De meisjes mochten bijvoorbeeld er aan de ene kant op, aan de andere kant af, achterstevoren gaan zitten tijdens het rijden, van de billen afglijden en op de pony gaan staan. Erg stoer en toch afgestemd op het beginnersniveau.
 • Bosrit – je kind mag op een pony zitten en jij loopt er naast met het touw in de hand. Goed opletten dat de pony niet bedenkt dat ie van een bosje wil knabbelen. Achter het park is een prachtig bos- en heide gebied waar je gedurende ongeveer een half uur doorheen wandelt. Echt een aanrader! Je kunt overigens ook kiezen voor de parkrit, dan blijf je op het vakantiepark.

Landal Land van Bartje Drenthe

Wanneer er lessen bezig zijn, kun je rustig kijken vanaf het terras of de zijkant van de deels overdekte bak. Als de pony’s even niet meedoen aan de paardrijlessen, kun je ze aaien. In de lunchpauze mogen ze los, dat is leuk omdat je dan de groepsverhoudingen van de pony’s onderling kunt observeren.

pony naar de wei
Pony van de wei naar de ranch lopen vond ze geweldig!

Van vakantievriendinnen hoorden we al snel dat je ’s morgens vroeg naar de receptie moet (en dan een stukje verder naar de paardenwei) als je wilt helpen om de pony’s naar de ranch te brengen. Mijn jongste vond dit geweldig en was heel trots wanneer ze met een pony dit stuk mocht wandelen. Met jongere kinderen is het natuurlijk enig om de optochten met paarden te bekijken tijdens de ritten en het halen en brengen van de pony’s. Wij hadden de indruk dat de pony’s goed behandeld worden.

Landal Land van Bartje Drenthe voltige

Massage bij Aly’s Beauty Salon

Deze vakantie was een cadeautje dat ik zowel mijn kinderen als mijzelf gunde. Dus terwijl de meisjes mochten zwemmen, had ik een fijne ontspanningsmassage van een uur geboekt bij Aly’s Beauty Salon. Aly gebruikte gezien mijn medische historie een speciaal product met extra magnesium, heerlijk. Ze masseerde alles wat vast zat ook echt goed los, dus helemaal pijnloos is het niet maar dan weet je dat ze het goed aanpakt. Vooraf stond ik echt stijf van de stress (best pittig om als revaliderende alleenstaande ouder actief op vakantie te zijn met je kinderen en je werk niet helemaal los te kunnen laten), na afloop voelde ik me heerlijk ontspannen. Het is een lieve vrouw die je tegelijk een luisterend oor biedt. Kan een behandeling dus van harte aanbevelen! Wel snel boeken, ze is niet alle dagen op het park aanwezig en zit vlug vol. Andere vakantiegangers komen hier ook om te relaxen ?.

Landal Land van Bartje Drenthe

Zwemmen in het binnen- en buitenbad

Landal heeft altijd badmeesters aan het zwembad staan. De eerste keer ben ik met de kinderen mee geweest om te zwemmen, maar daarna mochten ze (voor het eerst) helemaal zelf. Met je zwembadkaartje heb je elke dag van 9 uur in de ochtend tot 20 uur in de avond toegang tot het zwembad. Er is een klein binnenbad met leuke glijbaan.

zwembad landal land van bartje

Hier is echter weinig zitplek, dus wij zijn naar het overdekte buitenbad gegaan. Daar zijn genoeg tafels en stoelen en verschillende baden. Van pierebadje tot kleuterbad met speeltoestel en natuurlijk een dieper zwembad (1.40 meter) met een stoere hoge glijbaan. Hier hebben de meisjes zich uren vermaakt met het opduiken van hun duikspeeltjes. Er zijn 2 ingangen en het binnen- en buitenbad zijn met elkaar verbonden door een gang. Bij binnenkomst moet je de schoenen of slippers in het rek zetten, een kluisje voor je kleding is 50 cent (die je na gebruik weer terugkrijgt). Kleinschalig genoeg om je kinderen met zwemdiploma’s zelf naartoe te laten gaan.

zwembad landal land van bartje

Animatie

Er was een vol animatieprogramma omdat we er in de zomervakantie verbleven. Voor elk wat wils, maar mijn dochters hadden geen zin om te knuffelen met Bollo, hutten te bouwen of te knutselen. Boogschieten hebben ze wel gedaan, dit was op de tennisbaan achter het zwembad.

Landal Land van Bartje Drenthe

Van de moeder van hun vakantievriendinnen mochten ze ook meedoen met het marshmellows roosteren naast de ponyranch, erg leuk. Verder hadden ze het eigenlijk te druk met de speeltuinen, zwemmen, de paarden en hun vriendinnen. Elk moment dat je overdag zou willen kun je ook terecht in de binnenspeeltuin of bij de midgetgolf.

Landal Land van Bartje Drenthe

Lief cadeautje

Erg leuk was de attentie die bij ons huisje werd gebracht omdat ik ook weleens als blogger wordt uitgenodigd bij Landal. Nu was ik er op eigen kosten en kregen we een fles rosé, Drentse kniepertjes, lekkere snoepjes en een cadeaubon voor de vernieuwde midgetgolf. Een mooi gebaar en we hebben er lekker van gesmuld. Ook een potje midgetgolfen met de vakantievriendinnen was erg leuk. Genoeg te zien, want het is ontzettend mooi opgezet.

Landal Land van Bartje Drenthe

Eten op het park

Ik had een paar boodschapjes mee van thuis om in het huisje te kunnen koken. Gelukkig is er een parkwinkel aanwezig waar je de laatste ingrediënten en vergeten spullen kunt halen. Het is een heel klein winkeltje, dus ze hebben er lang niet alles.

alleenstaande ouder op vakantie
Met elkaar genieten is het allemaal zeer waard. En ik hoef het park niet af, dus ik geniet van dit glaasje rosé bij het eten. Gekregen van Landal, omdat ze wisten dat ik bij hen had geboekt. Zo lief!

De eerste avond hebben we op het terras van de snackbar gegeten, hier hadden ze ook leuke kindermenu’s met een klein cadeautje erbij (een verkleedset). Bij de snackbar kun je ook afhalen, dus later die week bestelden we er pizza’s.

landal land van bartje
Als alleenstaande ouder zijn ook alle knuffels voor jou… nou ja, tenzij ze een parkmascotte tegenkomen…

Verder wilde ik graag in het restaurant eten. Mijn tip: boek dit heel snel! Vlak na aankomst (op maandag) bleek dat we er op z’n vroegst op vrijdag terecht konden. In het restaurant tipten ze om langs te komen en ter plekke je reservering te maken, omdat het boekingssysteem niet veel tijdssloten vrijgeeft. Als je kinderen hebt, is dit trouwens een toprestaurant: de bediening is razendsnel, zeer attent en de diverse gangen staan heel snel op tafel. Zelden zulke vlotte en toch spontane en vriendelijke bediening gehad. De kindermenu’s hadden ook groente en werden leuk opgediend (in een klomp en een mooie ijsbeker die je mee naar huis mocht nemen). Ik kreeg een leuk plateautje met alle bijgerechtjes er op. Er is voor jonge kinderen een speelplekje aanwezig, mijn dochters vermaakten zich met de puzzels op de menukaart. Na afloop mochten de dames zelfs nog een cadeau uitzoeken, geen lullige prutseltjes maar allebei een voetbal.

Landal Land van Bartje Drenthe

Met kinderen van 9 en 10 jaar een geweldig park om te bezoeken. Ze hebben zich uitstekend vermaakt en op de momenten dat ze moe waren, was er goede wifi en op elke slaapkamer een televisie. Na een lange dag buitenspelen konden ze in bad en ik ging dan ondertussen lekker in de sauna, onder de zonnebank, in de zonnedouche of mijn eigen badkuip (met Netflix op de foon) relaxen. De vader van mijn dochters kwam me nog een dagje aflossen omdat ik een vrijgezellenfeest had en ook hij was erg te spreken over het huisje met Nespresso koffie apparaat en vond het leuk om met de kinderen te zwemmen.

Wat is er in Drenthe nog meer te doen?

Landal Land van Bartje ligt in het plaatsje Ees, een half uurtje van Emmen vandaan. In die buurt zijn genoeg leuke dingen te beleven wanneer je ook eens van het park af wilt om een uitstapje te doen:

 • Kabouterland Exloo (hier reden wij langs op weg naar het vakantiepark)
 • Dierentuin Wildlands
 • Drouwenerzand (all inclusive attractiepark)
 • Het Boomkroonpad in de bossen van De Hondsrug
 • Hunebedden bekijken (leuk in combi met een boswandeling of fietstocht)
 • Historisch dorp Orvelte
 • Gevangenismuseum
 • Plopsa Indoor in Coevorden
 • Museum van Papierknipkunst
 • Het Speelgoedmuseum
 • Zonneveld Alpaca’s (voor wie met andere dieren wil wandelen dan pony’s)
 • Bezoek een schaapskooi
 • Restaurant Puur in Emmen

pony vakantie drenthe

Kortom: ik vond deze vakantie elke euro waard, een fijne ervaring en ik kom graag nog eens terug bij Landal Land van Bartje. Je kunt je verblijf hier op Landal.nl boeken.

Lees ook:

Ben jij hier al eens op vakantie geweest?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Kelly Buysse zegt:

  Leuk ideetje voor in de toekomst. Mijn dochter van 6 is verzot op pony’s ?

 2. Wendy v zegt:

  Toevallig ook van de zomer geweest met mijn ouders, broertje, schoonzus en 2 kleintjes van 0 en 3 jaar. Huisjes zijn inderdaad best luxe en mooi.
  Omgeving is ook leuk. Wij zijn bij het kabouterland geweest, dat is zeker een aanrader voor kleine kinderen. Heeft veel te zien(kabouter gerelateerde dingen, maar ook diverse dieren), te spelen en te doen.
  Op het park ook midgetgolf gedaan, mooie baan.
  Zwembad inderdaad klein, maar prima.
  Qua restaurants was er maar keuze uit 1, de andere die bij de ponyranch zou zijn, was de hele week gesloten, dat vonden wij wel jammer. Uiteindelijk in Borger pannenkoeken gegeten, zit je vanaf het park binnen een kwartiertje. Snelle bediening en heeft ook nog een oud Hollands snoepwinkeltje en leuk speel gedeelte.

  Wat we ook minder vonden was dat er in verhouding minder Bollo activiteiten waren dan op andere parken van landal.
  En het is jammer dat de binnenspeeltuin alleen klimtoestellen bevat voor grotere kinderen, mijn neefje kon dit niet zelf, dat is wel jammer. Een simpel klimtoestel met glijbaantje voor kleinere kinderen zou toch ook leuk zijn. Zeker ook omdat het weer niet zo fijn was en buitenspelen geen optie was.
  De paardjes daarentegen waren zeer leuk en genoeg speeltuintjes buiten.

  1. Marguerita zegt:

   Hmmm ik zie dat mijn reactie niet is doorgekomen… Wat ik dus wilde zeggen: thanks, goed om even te lezen hoe het daar is met jongere kinderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.