Ik deed een paardencoaching sessie bij Leaderstrainingen en dit gebeurde…

Heb jij iets met paarden? Verder dan een ponyritje als kind, boeken over paardenmeisjes lezen en de serie Heartland kijken, was ik zelf nooit gekomen. Zou paardencoaching dan niet heel spannend zijn? Ik heb namelijk niet zoveel met dieren… En paarden zijn best heel groot… Carina Braams van Leaderstrainingen nodigde me uit voor dit stukje persoonlijke ontwikkeling en wist me ook direct gerust te stellen: niet nodig om op het paard te zitten. Het gaat om contact maken, waarbij de paarden jouw innerlijke wereld spiegelen met hun gedrag.

Foto’s gemaakt door Yolande van Alphen

Het leek mij waanzinnig interessant om door middel van contact met paarden iets meer over mijzelf te leren. Ik moest er wel even geduld voor hebben, want er kwam een lockdown tussendoor. Uiteindelijk was het begin april dan zover en mocht ik het op een stralend zonnige dag gaan ervaren bij haar praktijk in Heiloo. Bijkomend voordeel was dat mijn eigen vale wintersnoet direct een gezonder kleurtje kreeg van deze ochtend in de buitenlucht.

leadership trainingen paadencoach

Zelfkennis is wijsheid

De quote van Socrates op de site van Leaderstrainingen zegt het allemaal: “Zelfkennis is wijsheid.” Een paard voelt aan hoe jij je van binnen voelt en spiegelt dit in z’n gedrag. Hoe jij jezelf presenteert heeft het niets mee van doen, het laklaagje aan de buitenkant maakt niet uit. Met paardencoaching krijg je dan ook direct inzichten waar je iets mee kunt. Je kunt geen spelletje spelen, het paard voelt wat er speelt en komt tot de kern.

Omdat je zo snel tot de kern komt, kun je ook direct aan de slag met de inzichten. Het is heel geschikt voor zowel het analyseren van je zakelijke managementstijl of juist voor particulieren die aan hun zelfvertrouwen willen werken. Als je meer zelfinzicht krijgt, word je je bewust van de patronen die in jouw eigen houding en gedrag zijn geslopen. Je kunt daarmee beginnen om je belemmerende overtuigingen en patronen aan te pakken.

leadership trainingen paadencoach

Hoe verliep de dag?

Ik was heel nieuwsgierig, vond het toch wat spannend en had er tegelijk ontzettend veel zin in: een dagje buitenlucht, contact met dieren én daarbij waardevolle inzichten ontvangen. Bij aankomst kreeg ik een kopje koffie en kon ik even bijkomen van de autorit. Op het terras naast de paarden maakten we als cursisten kennis met elkaar en kregen we gezamenlijk uitleg. Dat de paarden ons al in de smiezen hadden en ons hebben ‘uitgelezen’, dat we met onze nabijheid al ‘onderdeel zijn van de kudde’. Dat de kudde het gedrag afstemt op onze rol daarin: veulens aan de binnenkant, een wijze merrie die de leider is en sterke paarden zoals hengsten aan de buitenkant ter verdediging tegen roofdieren. Daarna gingen we om beurten – na het kiezen van een paardenkaart – met coach Carina de paddock in, waar we 1 op 1 feedback en coaching kregen in een vertrouwelijke omgeving. Na afloop konden we tijdens de ayurvedische lunch nog even napraten en reflecteren met elkaar.

leadership trainingen paadencoach

Wat gebeurde er met mij in de paddock?

Vaak ben ik haantje de voorste, maar nu besloot ik even af te wachten en te observeren hoe een andere deelnemer eerst ging. De sfeer was ontzettend positief en vooral voelde het aan als een veilige omgeving. Dat je alles kon delen zonder dat daar een oordeel aan vast zat. En dat de deelnemers onderling elkaar wilde steunen en adviseren. Omdat ik niet gewend ben met dieren om te gaan, vond ik het toch wat spannend om de paddock in te gaan. Maar Carina was niet ver weg en de rust zelve, mooie moederlijke energie als ik het zo mag benoemen. Een beetje wat ik zelf bij mijn kinderen doe als ik graag wil dat ze iets zelf proberen: vertrouwen uitstralen maar wel dichtbij zijn.

leadership trainingen paadencoach

Neem je plek in

Omdat het paard (met schofthoogte van 1.80 meter best een heel groot dier) stond te drinken, liepen we eerst naar de ruin toe. Ik bleef op een afstandje staan en stak voorzichtig mijn hand uit. Hij keek even mijn kant op, wilde contact maken en draaide toen zijn hoofd om en deed een stap van mij af. Dit herhaalde een paar keer tot het de ruin besloot een flink stuk weg te lopen. Hmmm… wat zegt dat over mij? Het heeft in ieder geval te maken met een onveilig stukje uit mijn jongere jaren. Ik wil graag contact maken maar net als de ander een beetje nieuwsgierig wordt, trek ik me terug. Laat niemand toe uit angst om gekwetst te worden. Iets dat veelvuldig is voorgekomen in mijn leven.

Confronterend en kloppend dus, ik laat niemand dichtbij komen en ik word genegeerd. Dat is te vaak misgegaan. Het advies van Carina was om eventueel een familieopstelling te laten doen en meer voor mezelf te gaan staan en mijn plek in te nemen. Pfoeh… best heel lastig. Hoe doe je dat, je plek innemen? Voorkomen dat je ‘niet gezien’ wordt? Ik heb geen idee. Misschien dat ik daarom blog? Dan word ik in ieder geval door veel mensen ‘gezien’ en ‘gehoord’. Carina stelde diverse doordenkvragen om mij te laten beseffen dat dit een heel oud pijnpunt is. Er zit veel verdriet, onmacht en boosheid op dit stuk. Misschien iemand hetzelfde meegemaakt die weet hoe je dit het beste kunt aanpakken, je plek innemen op een warme manier? Ik heb zelf nog geen idee…

leadership trainingen paadencoach

Waarom heb je bescherming nodig?

Daarna was het tijd om richting de merrie te lopen en daar contact mee te leggen. Dat ging iets makkelijker hoewel ook de merrie liever niet teveel contact wilde, maar zich tussen mij en coach Carina plaatste. “Waar tegen moet jij beschermd worden?” vroeg ze. Tja, ook daar kwam oud zeer naar boven en natuurlijk het letterlijke huidige zeer. Elke dag heb ik nog veel pijn en ongemak van mijn covid19-besmetting een jaar geleden, dat is al vervelend. Daarnaast doet het me pijn dat ik mijn leven niet normaal kan oppakken. Dat ik zoveel rustmomenten op een dag nodig heb, dat alles al snel ‘te veel is’ en dat het een eenzame strijd is.

leadership trainingen paadencoach

Hoewel ik genoeg mooie momenten zie, werd ik op de plek gezet van ‘het veulentje aan de binnenkant van de kudde’. Confronterend om dat zo te zien, want ik voel me meer een strijder die niet van plan is om zich te laten belemmeren door een lijf dat niet wil. Toch voelde het ook als een stukje erkenning. Dat het paard direct zag dat er voor me gezorgd moest worden. Als alleenstaande moeder deed me dat best heel veel, dus ik heb de merrie een dikke knuffel gegeven. Ze liet dat ook even toe. De feedback van Carina hierin was ontzettend waardevol. Om uit te spreken wat er allemaal aan de hand is en hoe dat voelt: je krachtige oude zelf te laten zien aan de wereld, om vervolgens als je alleen bent in elkaar te storten als een natgeregend kaartenhuis dat pas weer opgebouwd kan worden als de kaarten droog zijn. “Je mag best wat liever voor jezelf zijn,” zei Carina.

7% korting 728x90 

Krachtkaart

Voor we samen de paddock ingingen, mocht ik een paardenkaart uitkiezen. De kaart die me het meest aansprak was een zwart paard met zwarte manen die bewegen in de wind, dat recht de camera inkijkt met een grijze achtergrond. Nu we klaar waren met de sessie mocht ik de achterkant lezen. Er stond op: “Vermogen wordt uitgedrukt in Paardenkracht. Welke vermogens zou jij in jezelf willen aanspreken?” De kracht om voor jezelf te gaan staan, je plek in te nemen en tegelijk wat liever voor jezelf te zijn om weer op krachten te komen, waren voor mij de belangrijkste lessen. Genoeg stof tot nadenken…

paarden krachtkaart

Ik vond het een heel bijzondere ervaring met ontzettend mooie inzichten. Trainer Carina Braams is een warme persoonlijkheid die je direct een gevoel van veiligheid meegeeft. Je weet dat je alles in het volste vertrouwen kunt delen. Wil je meer weten over wat coaching met paarden voor jou kant betekenen? Meer informatie kun je vinden op de website van Leaders Trainingen.

 

Ik ben heel benieuwd of jij weleens een coaching sessie met paarden hebt gedaan? Wat heeft het jou gebracht?

 

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.