Kijkje in de portemonnee: wat geef ik elke maand uit aan boodschappen?

Wat geef ik eigenlijk elke maand uit aan boodschappen? En is dat “normaal” of spring ik vreselijk uit de band? In het verleden deed ik heel actief mee aan kortingsacties en ‘couponing’ maar sinds mijn scheiding heb ik daar eigenlijk geen energie meer voor. Het is ook niet echt nodig: wat gebruik je nu helemaal als je alleen bent? Mijn kinderen zijn geen grote eters…

boodschappen

In mijn digitale bankomgeving bij de Rabobank, kan ik heel handig selecteren waar ik nu precies mijn geld aan uit geef. Dan krijg je een overzichtje te zien. Het afgelopen jaar ben ik best zuinig geweest, maar heb ik niet extreem beknibbeld. Gewoon alleen gekocht wat nodig was en af en toe een grotere uitgave.

Voor de categorie boodschappen had ik in oktober de volgende uitgaven aan dit onderwerp gehangen:

boodschappen oktober

Groentenboer, marktkraam en de supermarkt. Jullie zien het al, ik ben niet het type dat weekboodschappen doet. Soms probeer ik het, maar dat is zonde. Dan bederven alle verse producten zoals groente en fruit. Liever doe ik een paar keer per week inkopen.

En wat je niet ziet in deze categorie is ‘uit eten’ want dat hangt onder een ander labeltje. Bestellen of ‘uit eten’ doe ik meestal ook wekelijks. Daaronder valt ook ‘bij mijn ouders eten’ of elders buiten de deur als ik niet zelf hoef te koken (zoals bij de vader van mijn kinderen).

Ik heb een huishouden dat 5 dagen uit 3 personen bestaat (waaronder 2 kinderen onder de 12) en dan weer 4 dagen uit 1 persoon. Gemiddeld geef ik elke maand zo’n 300 euro uit aan boodschappen, zo blijkt uit deze staafdiagrammen:

boodschappen bank

In augustus was het bedrag lager. Dat komt omdat ik 5 dagen in Valencia zat en daar alleen maar uit eten kon. Meer uitgegeven dus. In juli waren wij all inclusive een midweek met Solo Amigos op single parent vakantie, daar zat het eten dus bij in. Wat ook wat uitgaven scheelt, maar we hadden uiteraard gewoon betaald (voor de kinderen, mijn verblijf was gesponsord).

Wat geeft een gemiddeld gezin uit?

Goed, ik geef dus zo’n 300 euro per maand uit. Hoe vergelijk ik dat met een gemiddeld gezin? Op Nu.nl lees ik hier dat een alleenstaande gemiddeld 207 euro uitgeeft aan boodschappen en een gezin met 2 volwassenen op 391 euro zit. Volledige gezinnen met minderjarige kinderen zitten op 492 euro aan boodschappen en gezinnen met grotere kinderen tikken maandelijks 503 euro af.

Volgens het statistiekje zou ik per dag met mijn 3-persoonshuishouden het volgende uitgeven per dag:

  • Kind 8 jaar: 2,74 euro
  • Kind 9 jaar: 4,47 euro
  • Vrouw 42 jaar: 4,83 euro

Dat komt dan voor ons eenoudergezin gemiddeld per week op 3x 4,83 = 14,49 euro  en 4x 12,04 = 48,16. Totaal 62,65 euro met 4 weken in een maand komt uit op 250,60 euro. Mijn uitgavenpatroon wat betreft boodschappen ligt dus zo’n 50 euro per maand hoger dan ‘gemiddeld’. 

Dat komt omdat ik graag voorgekookte maaltijden haal bij de groentenboer, maaltijdpakketten koop in de supermarkt en er verder ook niet extreem op let. Weekboodschappen werkt voor mij niet, ik beslis per dag of soms per 2 dagen welke avondmaaltijd er op tafel komt. 

Belangrijkste factor is echter dat in de gemiddelde cijfers alleen voeding wordt meegenomen. Ik koop ook zaken als wc-papier, tandpasta, wasmiddel, batterijen en andere non-food dittemedatjes in de supermarkt. Sinds kort kan ik ook via de Makro webshop dat soort dingen zakelijk bestellen, wat in de privé uitgaven kan schelen als ik het in mijn systeem krijg om dit in mijn winkelpatroon in te bedden, haha.

Heb jij weleens zo’n rekensommetje voor jezelf gemaakt? Ben je heel zuinig met boodschappen of kijk je gewoon wat er nodig is? Of vind je boodschappen juist een teken van luxe en koop je graag A-merken, biologisch en bij speciaalzaken waardoor het bedrag nog hoger ligt?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.