1 op de 3 Nederlanders heeft zomervakantie nog niet geboekt

Last minute zoeken naar de beste deals, is de trend. Ondanks de dure boodschappen en andere gestegen kosten, willen Nederlanders dit jaar massaal op zomervakantie. Uit onderzoek van Skyscanner, de website waar je de prijzen van vliegreizen kunt vergelijken, blijkt dat 86 procent van de Nederlanders van plan is om deze zomer op vakantie te gaan. Toch heeft een derde (37%) de zomervakantie nog niet geboekt! Waaronder ik… en jij?

Skyscanner onderzoek
Foto: Skyscanner

Heb jij de zomervakantie net als ik nog niet geboekt? Er zijn verschillende redenen waarom wij dit hebben uitgesteld, zo blijkt uit het onderzoek dat Skyscanner in samenwerking met OnePoll heeft uitgevoerd.

 • Ik weet het niet. 52% weet nog niet waar ze naartoe zullen gaan. Check, ik vink deze af, maakt me niet zoveel uit ook.
 • Wanneer kan ik weg? 38% weet nog niet zeker wanneer ze op vakantie kunnen. Herkenbaar ook, de kinderen hebben al allerlei andere plannen dus neem ik ze mee of eentje of ga ik zonder kids? Dilemma’s…
 • Zoek een mooi voordeeltje. 36% is nog op zoek naar de beste deal. Ja, ik ook uiteraard, als ik weet wanneer ik weg kan dan moet dat ook nog tegen een aantrekkelijke prijs.

Lees ook: Ervaring met security tijdsslot op Schiphol

Budget voor je vliegticket

Nederlanders denken dat dat zij deze zomer gemiddeld 330 euro per persoon zullen betalen voor hun vliegtickets. Door slim te zoeken en te vergelijken, kun je hier als reiziger veel op besparen. De prijzen per vliegmaatschappij verschillen enorm! Speciaal voor degenen die nog op zoek zijn naar de beste deal, lanceerde Skyscanner een vernieuwde Besparingsgenerator die onder andere laat zien wat deze zomer de goedkoopste week is om op vakantie te gaan:

Besparen? Reis in de week van 19 augustus

Jammer, want dat is net niet de week dat ik zelf weg kan… maar dus wel de goedkoopste.

De data-experts van Skyscanner hebben de gegevens van miljoenen vluchten en reisaanbieders uitgeplozen om de beste vakantiehacks voor deze zomer te vinden. Uit die data-analyse blijkt dat de week van 19 augustus de beste en goedkoopste week is voor Nederlandse gezinnen om te reizen en de week van 22 juli de duurste. Reizigers kunnen dankzij de zomereditie van de Besparingsgenerator tot 31% besparen op hun vliegtickets, dat betekent tot 634 euro voor een gezin van vier.

Dat niet alle Nederlanders weten dat dit de goedkoopste week is, blijkt wel uit het zoekgedrag van Nederlanders. In slechts 2% van de zoekopdrachten zochten Nederlanders naar vluchten in week van 19 augustus, die dus het goedkoopste is.

vliegtuig oldschool
Foto: Shutterstock

Minder vaak uit eten?

Om de vakantie dit jaar te kunnen bekostigen, besparen mensen op verschillende manieren. Zo koken en eten Nederlanders vaker thuis en gaan ze minder vaak naar de kapper, zo blijkt uit het onderzoek. Om op vakantie te kunnen, geven Nederlanders aan dat ze bezuinigen op:

1. Uit eten gaan (70%)
2. Eten bestellen (60%)
3. Kleding kopen (54%)
4. Koffietjes buiten de deur (52%)
5. Beautybehandelingen zoals de kapper of nagelsalon (44%)

Zijn dit ook punten waar jij op bespaart? Zelf koop ik inderdaad minder kleding en cadeaus, omdat ik reizen fijne familietijd vind.

Nieuw 728x90

Bespaartips voor je vliegticket

Skyscanner deelt vier concrete tips voor de Nederlandse markt om voor deze zomervakantie de beste prijs voor vliegtickets te vinden: 

 1. Reis in de week van 19 augustus en bespaar tot 31%
  Uit de gegevens van Skyscanner dat Nederlandse reizigers gemiddeld 31% kunnen besparen door in de zomervakantie in de week van 19 augustus te reizen in plaats van de week van 22 juli. Daarmee kan een gezin van vier personen tot 634 euro besparen.   
 2. Wil je besparen? Reis op woensdag!
  Reizigers die flexibel zijn en kunnen vliegen op minder populaire dagen van de week, kunnen volgens Skyscanner’s Besparingsgenerator voor de zomer tot 36% besparen op de kosten van hun vluchten in juli en augustus. Een extra voordeel? De luchthavens zullen waarschijnlijk minder druk zijn! Aangezien 81% van de Nederlandse reizigers aangeeft bereid te zijn om de dag en/of week van hun zomervakantie te veranderen om dit jaar te besparen, loont het echt om onderzoek te doen met behulp van de ‘Hele maand’-weergave van Skyscanner. Zo kan een gezin met vier personen bijvoorbeeld gemiddeld in totaal 225 euro besparen op hun tickets door in juli en augustus op een woensdag naar Spanje te vliegen in plaats van op een zondag.  
 3. Verbreed je horizon: gebruik de zoekfunctie ‘Overal’
  Als je nog niet weet waar je naartoe wilt, kun je je ook laten verrassen. Skyscanner heeft de zoekfunctie ‘Overal’, waarbij je kunt zoeken naar de goedkoopste bestemmingen, zonder voorkeur voor een land. Zo vlieg je in augustus al naar Rome vanaf 85 euro retour, Ibiza vanaf 102 euro retour en Lissabon vanaf 152 euro retour. Dat ligt een stuk lager dan de 329 euro die Nederlanders verwachten uit te geven aan een ticket deze zomer.
 4. Vlieg vanaf Belgische of Duitse luchthaven
  Het loont om flexibel te zijn met de luchthaven van vertrek – en aankomst. Door te kijken of er goedkopere vluchten zijn vanaf Brussel of bijvoorbeeld Düsseldorf, kun je vaak makkelijk tot honderd euro besparen. Zo is een ticket naar Palma de Mallorca in augustus vanaf Düsseldorf (135 euro) een stuk goedkoper dan wanneer je vanaf Schiphol zou vliegen (213 euro).

Of toch lekker in Nederland op vakantie?

De prijzen van vliegtickets zijn hoog, dus soms is het aantrekkelijker om met de auto of de trein te gaan. Interrailen bijvoorbeeld. Uitstapjes doen in je eigen regio als staycation, waarbij je in eigen huis of tuin overnacht. Kamperen is de allergoedkoopste oplossing, maar leuke hotels en vakantieparken met huisjes zijn er ook genoeg. Ik ben er nog niet helemaal uit. Dus boek ik maar niks…

Marstyle Vakantietips:

Meer mensen nog aan het twijfelen? Of heb je al ver vooruit jouw zomervakantie gepland zodat je verzekerd bent van de reis?

boek je vakantie bij de ANWB
Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.