Top 10 gezinsvakantie-activiteiten tegen verveling

Als de zomervakantie begint, is iedereen enthousiast. De kinderen zijn vrij van school, en misschien heb je zelf ook wel verlof opgenomen. Na een tijdje ben je wel genoeg uitgerust en slaat de verveling toe. Vooral als je de hele tijd thuis steeds dezelfde dingen doet. Om dit te voorkomen, hebben we een lijst samengesteld van leuke activiteiten die je met het gezin kunt ondernemen om verveling te voorkomen.

vakantie anti verveel tips

Ga zwemmen

Of je nu een tijdelijk zwembad in de achtertuin opzet of naar het zwembad, een meertje, strand of waterpark gaat, zwemmen is een geweldige activiteit om met het hele gezin van te genieten. Tropische zwembaden hebben zelfs evenementen als discozwemmen om het nog leuker te maken. Bekijk ook zeker de zwembaden bij grote vakantieparken, want ook daar kun je met het gezin terecht voor een dagje waterpret. Wat vind jij de beste locaties? Maak een gezinsbingokaart met elke week een andere zwemlocatie en ga ze allemaal af!

Ga picknicken

Een andere manier om de verveling te overwinnen is een picknick. Lunchen moet je toch! Maak met elkaar lekkere hapjes klaar. Kleintjes kunnen snoeptomaatjes en druifjes wassen, grotere kinderen snijden de komkommers en helpen met het maken van broodjes of wraps. Ga naar een park of wandel door het bos en ga op verkenning. Als de kinderen spelen en jij geen zin hebt om mee te doen of een boek te lezen, kun je je natuurlijk storten op spelletjes op je mobieltje, maar dat kan wachten. Het is fijn om juist deze dag mindfull met je gezin door te brengen, pak een spelletje uit de tas. Zorg ervoor dat iedereen warme kleren draagt op een winderige en natte dag.

Maak een poppenkast

Thuis een poppenkast maken kan ook een goed idee zijn. Zoek de oude sokken en dozen en creëer personages. Kinderen hebben fantasierijke ideeën die je met de poppenkast werkelijkheid kunt laten worden. Lees voor inspiratie mijn artikel over poppenkasten maar eens, rollenspel is nog goed voor de ontwikkeling van je kinderen ook!

Ga fietsen

Stap met z’n allen op de fiets en speel toerist in je eigen regio. Bij je lokale VVV kun je vaak gratis fietsroutes ophalen. Of rijd naar een mooi gebied in een andere provincie als zelfgemaakte topotour. Huur een paar fietsen als je geen fietsendrager voor de auto hebt. Tandems, familiefietsen of steps zijn ook leuk. Versnaperingen mee voor onderweg en breng gezellig samen tijd door op de fietspaden. De natuur verkennen op de fiets, is een leuke activiteit voor het hele gezin. Misschien ontdek je wel een nieuwe route die je nog niet eerder hebt gebruikt?

Tuinieren

Tuinieren is ook geweldig als je je halverwege de vakantie al verveelt. Je kunt samen bloemen of groenten planten en deze tijdens de vakantie hopelijk ook weer oogsten. Het is leerzaam voor de kinderen, en zonder twijfel zullen ze graag lekker met hun handen in de modder grijpen. Bezoek samen een tuincentrum en kijk daar naar de diertjes die ze vaak hebben, wanneer je bloemzaadjes of andere benodigdheden gaat kopen. Je kinderen kunnen ook in de achtertuin zelf een dierentuin knutselen met insecten.

Bezoek het museum

Musea hebben veel leuke activiteiten, vooral tijdens de vakantie. Steeds meer interactieve toestellen zijn speciaal op het boeien van kinderen gericht. Met een Museumjaarkaart is bovendien de toegang vaak gratis, hoewel dit bijvoorbeeld bij het Museum van Oudheden in Leiden voor kinderen onder de 18 jaar sowieso kosteloos is. Een leerzaam dagje uit, niet te druk en er is veel te ontdekken terwijl jullie samen leren over een specifiek onderwerp. Of met aan hun mobiel gekluisterede tieners: ga grappige plaatjes schieten in een selfie museum.

Bezoek de bibliotheek

Als jouw familie houdt van boeken, zou je een bezoek aan de bibliotheek kunnen brengen. Zoek je favoriete auteurs, speur naar interessante informatieve boeken en sla een voorraadje in om thuis in de zon lekker te kunnen lezen. Soms hebben ze ook voorleesactiviteiten in de bibliotheek.

Was de auto

Een andere fantastische manier om de verveling thuis te doden, is samen de auto wassen. Nuttig én leuke waterpret. Je hebt na afloop een schoon voertuig, en je bent gezellig met z’n allen aan de slag. Laat de kinderen water op elkaar spuiten of geef ze een washandschoen. Een eigen teiltje om met de schuimbubbels te spelen, kan ook. Het kan een verrassend leuke gezinservaring zijn. Zorg ervoor dat het zonnig is, wanneer je dit plant! Of doe zoals ik: wij maken altijd een gezinsuitje van de discolampen in de wasstraat.

Een taart bakken

Een taart bakken kan ook heel gezellig zijn. Wie wil er nu niet samen bakken om de verveling te overwinnen? Je kunt een grote taart maken of juist een paar cupcakes bakken en ze later versieren. Koekjes bakken en versieren is natuurlijk al net zo leuk, vooral als je de kinderen van het deeg mogen snoepen of hun zelfgemaakte traktaties opeten. De luie-moeder-optie is eierkoeken versieren met een spuitbus slagroom en smarties. Succes gegarandeerd!

Maak een modeshow

Spotlight aan en Spotify op standje luid, want jullie gaan verkleden! Bouw een catwalk parcours in de kamer en laat iedereen een outfit kiezen. Wees creatief en leuk. Je kunt ondertussen natuurlijk ook de nodige foto’s en filmpjes maken of doen alsof het publiek paparazzi is. Van crêpepapier en karton kunnen jullie bovendien leuke kroontjes en mutsen knutselen. Of maak er een materialen of make-up challenge van. Welk gezinslid is het meest fashionable?

Conclusie: zonder budget is er genoeg te doen

Dit zijn slechts tien leuke activiteiten die je tijdens de vakantie met je gezin kunt doen. Ze zijn gezellig en goedkoop in de uitvoering. Wil je afwisseling? Kies dan één van deze activiteiten en ga er op uit!

Meer anti-verveel inspiratie? Lees dan ook:

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.