Recepten van het snoeptomaatjes kinderkookfeestje

Hoe groeien tomaten eigenlijk? Afgelopen woensdag mochten we een kijkje in de kas nemen bij Tomatoworld. We waren uitgenodigd voor de Syngenta Snoep’zemaatjes Party waarbij snoeptomaatjes als gezonde kindersnack werden gepromoot. Mijn kinderen zijn gek op tomaten, dus dat kwam goed uit. Graag deel ik de recepten van dit kinderkookfeestje met je om zelf thuis te proberen.

Er waren tig soorten snoeptomaatjes waar ze onbeperkt van mochten snoepen: roze, bruine, oranje, gele en rode… ieniemienie klein en nét even te fors voor 1 hap…

Rondleiding door Syngenta 

Na de eerste snoepronde, nam tomatenmerk Syngenta ons mee de kas in voor een rondleiding. We moesten wel eerst onze tomatendokterskleren aan: haarnetje, handschoenen, witte jas en speciale overschoenen. Hier hoorden we waarom hommels in de kas nodig zijn om de tomaten te kunnen kweken. Er werd iets verteld over de verschillende soorten tomaten, over het gele lint dat er hing en de kinderen mochten nog even omhoog op de kraan die ze in de kas gebruiken bij het verzorgen van de planten en het oogsten.

Kookworkshop voor kinderen

Daarna werden de kindjes aan het werk gezet door chef Marnix. De kleine kokkies maakten snoeptomaat burgertjes, tomaten bladerdeeghapjes, tomatenprikkers, tomaten broodrolletjes, tomaten sushi, gevulde tomaatjes met bulgur en mini pizzaatjes. Zelf eet ik geen kaas en één van mijn dochters ook niet, gelukkig kun je deze recepten ook prima zonder dit ingrediënt maken. Voor de volledigheid neem ik de originele recepten over.

Recept snoeptomaat burgertjes

Ingrediënten : snoeptomaatjes, gekruid gehakt, sla, plakjes belegen kaas. (Ik zou zelf dat laatste weglaten.)

Verder nodig : een mesje, een stekertje en prikkers

  • Snij de snoep tomaatjes door de helft. Dit wordt je “broodje”.
  • Maak van het gekruid gehakt balletjes en druk ze een beetje plat. Dit worden je mini burgertjes.
  • Bak deze burgertjes tot ze bruin en gaar zijn.
  • Pluk kleine plukjes sla.
  • Steek eventueel met een klein stekertje kleine rondjes kaas uit als je dit wel eet.
  • Bouw de burger op door onderste helft een sla, burgertje en kaas, maak af met een kapje een prikker.

Recept tomaten bollen

Ingrediënten : snoeptomaatjes, basilicum blaadjes, mozzarella, bladerdeeg.

Nog nodig : een mesje, een snijplank, een oven voorverwarmd op 200 graden.

  • Snij de tomaten kruislings in.
  • Doe in elke opening een blaadje basilicum en stukje mozzarella.
  • Snij een plak bladerdeeg in vieren.
  • Verpak elk tomaatje in bladerdeeg.
  • Plaats op een bakplaat en bak af op 200 graden tot het bladerdeeg goudbruin is.

Recept tomaten prikkertjesFruit en tomaat’

Ingrediënten : snoeptomaatjes, mandarijn, watermeloen, galiameloen.

Nog nodig : snijplank, mesje, prikkertjes.

  • Snij de tomaatjes door de helft.
  • Pel de mandarijn in partjes.
  • Snij de meloen in gelijke stukjes net zo groot als de tomaatjes of gebruik een meloenlepeltje om bolletjes te maken.
  • Rijg de tomaat en het fruit aan de prikkers.

Recept tomatenrolletjes

Ingrediënten : Casino wit brood, kruidenroomkaas, tomaat.

Nog nodig : snijplank, mes, broodmes.

  • Snij de korstjes van het casino witbrood.
  • Smeer in met kruidenroomkaas.
  • Beleg met plakjes tomaat.
  • Rol het brood op en snijd in stukken.
  • Prik ze vast met een prikkertje.

Recept tomaten sushi

Ingrediënten : sushi rijst, sushi azijn, furikake.

Nodig : warmtebron, pan om te koken, mesje, lepeltje.

  • Kook de sushi rijst af maak op smaak met sushi azijn.
  • Doe de tomaatjes in een pan met kokend water tot het velletje los laat.
  • Plaats de tomaatjes in koud water en verwijder de velletjes.
  • Snijd de tomaatjes door midden en haal de zaadlijsten eruit.
  • Maak kleine balletjes van de sushi rijst.
  • Leg de tomaatjes er op en maak af met furikake. 

Gevulde tomaatjes met bulgur en harissa en za’atar

Ingrediënten : snoeptomaatjes, bulgar, rozen harissa en za’atar.

Nog nodig : theelepeltje, pan om te koken, warmtebron.

  • Snijd een klein kapje van de tomaatjes.
  • Haal met een klein theelepeltjede zaadlijsten eruit.
  • Kook de bulgur gaar.
  • Maak deze aan met rozen harissa.
  • Vul de tomaatjes.
  • Maak af het af door er za’atar overheen te strooien.

Dit recept is mijn persoonlijke favoriet! Superlekker en onwijs leuk als borrelhapje.

Recept mini pizza

Ingrediënten : bloem, zout, water, gist, suiker, olijfolie, snoeptomaatjes, stukjes kaas, mozzarella, basilicum. (Kan ook prima zonder de kaas en mozzarella.)

Nog nodig : oven.

  • Maak een pizza deeg van bloem, zout, water, gist, suiker en olijfolie.
  • Maak kleine bodems van het deeg.
  • Beleg ze met gehakte tomaatjes, stukjes kaas, mozzarella, bak af en maak af met verse basilicum. Alles wat je zelf lekker vindt, kan er op.
  • Bak ze af in de oven.

Na het kookfeestje mocht alles worden opgegeten aan feestelijk gedekte tafels. De meisjes hebben hun buikjes aardig rond gegeten. Daarna mochten ze allebei een broodtrommeltje vullen met de snoeptomaatjes die zij het allerlekkerste vonden om mee te nemen voor thuis. Heerlijk!

Lees meer artikelen over eten en koken of inspiratie voor een origineel kinderfeestje.

Zit er voor jou een recept tussen dat je uit gaat proberen?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, ik voel me een glitterkanon en probeer met mijn blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, ondernemer en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 12 jaar. Je leest hier over intens genieten van het leven na longcovid, fijne perks, bijzondere ervaringen en de band versterken met je tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.