Verrekijker mee op vakantie

Het tijd om erop uit te trekken en te genieten van de natuur! Wat je niet moet vergeten (ik kom er vaak nèt te laat achter, dan zijn we al onderweg) is om de verrekijker in te pakken. Zorg dat deze binnen handbereik is wanneer je onderweg een stop maakt. Of je nu gaat wandelen aan het strand, in de bergen of in de buurt van weilanden of bijzondere bosvogels wilt spotten: met de verrekijker kun je nog meer zien en ontdekken. High-end merk Swarovski Optik stuurde mij 5 tips om het meeste uit je outdoor-avonturen te halen met de verrekijker.

verrekijker swarovski
Foto: Swarovski Optik

1. Kies de juiste verrekijker 

Er zijn heel veel verrekijkers op de markt, van goedkope speelgoedmodelletjes voor de kinderen tot ultra dure high end Swarovski Optik modellen voor professionals. Zelf heb ik er eentje van Luxon die ik ooit eens met een cadeaubon uit een kerstpakket heb aangeschaft. Kijk voor je er eentje aanschaft welk model  het best bij jouw activiteit past en in welke prijsklasse je wilt zoeken.

De CL Curio van Swarovski Optik is bijvoorbeeld heel compact en lichtgewicht en daardoor perfect om mee te nemen tijdens een wandeling, maar… high end merk dus je tikt wel bijna 2.000 euro af. De NL Pure is iets groter en heeft een hogere vergroting, waardoor je de natuur nóg dichterbij kunt halen. Heb je een fijne kampeerplek met uitzicht? Dan is de ATC of STC misschien wel iets voor jou. Met deze compacte telescoop mis je geen enkel detail. Sommige kijkers zijn ook uitgerust met nachtzicht, wanneer je bijvoorbeeld nachtdieren zou willen spotten. Heb je nog helemaal geen verrekijker, zou ik beginnen met een goedkoper merk om het eens uit te proberen. Wanneer je écht fan bent, kun je dan sparen voor ‘het goede spul’.

wandelroute Wolvenspoor
Die speelgoedverrekijker is echt wel heel stoer tijdens een boswandeling!

2. Breng de omgeving in kaart

Als je gaat wandelen, is het handig om de omgeving in kaart te brengen voordat je eropuit trekt. Op welke punten wil je dieren spotten? Zijn er uitkijkpunten op jouw route? Ga je bijvoorbeeld een toren beklimmen (Plompe Toren op Schouwen-Duiveland, een kasteeltoren, de Koepelkathedraal in Haarlem of de Rombout Toren in Mechelen)? Staat er een boottocht of pontje op het programma? Zijn er bezienswaardigheden die je alleen vanaf een afstand kunt bekijken (zoals de Troglodyte woningen in Luberon, een waterval of kuddes wilde dieren). Gebruik jouw verrekijker om de omgeving te scannen en de route vooraf te plannen. Zo weet je waar je naartoe gaat en wat je kunt verwachten.

roter hahn vakantie zuid-tirol
Even het uitzicht in Zuid-Tirol bekijken met de Swarovski verrekijker. Prachtig!

3. Weet wat je kunt spotten

Natuurlijk is het leuk om dingen aan het toeval over te laten, maar in het geval van een outdoor-avontuur is een goede voorbereiding het halve werk. Doe vooraf alvast onderzoek naar welke dieren er op jouw bestemming te vinden zijn. Zo kun je gericht op zoek gaan naar deze dieren en vergroot je de kans om ze te spotten. Bruine kiekendief boven het weiland tijdens je polderwandeling, of specht tijdens een boswandeling in Nederland bijvoorbeeld, een lynx in Zweden, of de big 5 op een safari in Afrika. Of simpeler: de dieren in het dierenpark of safaripark die net wat verder weg staan.

tirol italie verrekijker swarovski
Tirol, Italië Foto: Swarovski, PR

4. Vergeet de details niet

Door jouw verrekijker zie je details die je anders misschien over het hoofd zou zien. Denk hierbij aan bloemen, insecten en andere kleine bezienswaardigheden. Is dat nu de kop van een zeehondje boven het water of is het toch iets anders? Vergeet dus niet om af en toe even stil te staan, in te zoomen op een detail en de schoonheid van de natuur in je op te nemen.

opberghoes verrekijker
Foto: Swarovski Optik

5. Zorg voor je verrekijker

Zorg ervoor dat jouw verrekijker goed onderhouden wordt, zodat hij altijd in topconditie is. Maak de lenzen regelmatig schoon met de CSO cleaning kit en berg je verrekijker altijd op in de stevige hoes als je hem niet gebruikt. Zo kun je er lang van genieten!

Lees ook:

Heb jij een verrekijker? Denk je eraan om hem mee te nemen op vakantie of vergeet jij het ook vaak?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.