Slapen in een kerk? Citytrip Mechelen met kinderen

Mechelen in België, het is dé stad om met kinderen te bezoeken zo begreep ik van Toerisme Vlaanderen. Op 1,5 uur rijden vanuit de Nederlandse Randstad is deze leuke stad zeer goed aan te rijden. De binnenstad is deels autovrij, je kunt er geweldig shoppen, prachtige geveltjes en historische gebouwen en veel te doen. Overigens zou ik ons door Visit Mechelen geboekte hotel zeker ook aanbevelen voor een romantisch tripje met je lover: we sliepen in een voormalige kerk! 

citytrip Mechelen met kinderen
Sfeervol Mechelen.

Bijzonder hotel in Mechelen: Martin’s Patershof

Een 4-sterrenhotel dat echt anders is dan anders, kun je deze voormalige kerk zeker noemen. Eclectisch en stijlvol ingericht met moderne elementen die op een mooie manier de oude gewelven en glas-in-lood ramen tot een geheel maken. Zeer sfeervol!

hotel martins patershof mechelen

Ietwat verregend – we stonden gratis geparkeerd in Parking Keerdok op 15 minuten wandelafstand van het hotel – werden we begroet met handdoeken om onszelf af te drogen. We konden onze bagage even stallen in een beveiligde ruimte tot we de kamer in zouden kunnen en kregen een paraplu mee om droog de stad te verkennen.

hotel martins patershof mechelen
Op weg naar onze kamer…

De hotelkamer van Martin’s Patershof was als een balzaal zo groot en werkelijk prachtig! Toilet apart van de badkamer ook, erg fijn met badderen. Bekijk de roomtour maar:

Sfeervol niet? De kinderbedden waren er voor ons bijgeplaatst en het ene bed is na melding bij de receptie vervangen door een steviger exemplaar. Mijn bed sliep zalig! Het bubbelbad was ook genieten en zo leuk dat er voor de kinderen een speciaal badsetje in de badkamer stond en er op hun bedjes een goodiebag met cadeautjes klaarstond.

citytrip Mechelen met kinderen
Tasje vol cadeautjes op het bed van de kinderen.

De minibar was inclusief dus uiteraard heb ik het Martin’s IPA biertje even geproefd terwijl de kinderen in bad zaten. Mijn enige verbeterpunt is stopcontacten bij de nachtkastjes om je mobiel op te laden, gelukkig vonden we naast de televisie een vrij exemplaar om te rechargen.

citytrip Mechelen met kinderen

Opstaan wilden de kinderen eigenlijk liever niet, maar het ontbijtbuffet maakte dat helemaal goed. Hoe bijzonder om te eten bij de kansel van een voormalige kerk? Zelfs de muziek was er op afgestemd.

citytrip Mechelen met kinderen
Ontbijt bij de vroegere kansel.

Zeker een aanrader dit hotel! Mocht ik een leuke man aan de haak slaan, staat Martin’s Patershof zeker op het lijstje van romantische citytrip opties. Als je mij wilt helpen, boek dan via deze link een nachtje weg in Mechelen.

citytrip Mechelen met kinderen
Super sfeervol, hier sliep ik!

Leuke restaurants in Mechelen

Shared dining bij De Vleeshalle

Adres: Huidevetterstraat 7

Wil je op een bijzondere plek eten waar de hele familie iets kan vinden naar de eigen smaak? Wij kregen cadeaukaarten voor De Vleeshalle, een voormalige overdekte vleesmarkt waar je nu ontzettend leuk kunt eten of drinken. Dit is echt een culinaire hotspot hartje Mechelen! 

citytrip Mechelen met kinderen
Eten in de Vleeshalle, ze hebben er uit elke cuisine wel iets!

Allereerst zoek je een tafeltje uit en dan ga je dwalen langs de vele eetkraampjes… De meest exotische keukens zijn er te krijgen, wil je bijvoorbeeld Marokkaanse tajine, Vietnamese loempia’s of wellicht iets Afrikaans? Ik kon een Spaans tomatenbrood niet weerstaan en heb dit aan mijn kinderen laten proeven die het ook heerlijk vonden. Deze plek is perfect voor shared dining: je besteld iets en proeft daar met z’n allen van.

vleeshalle mechelen

Bij elk kraampje moet je namelijk apart in de rij staan tot je bestelling klaar is (het zou ook via een app kunnen, maar de QR codes om te bestellen werkten bij ons niet). De ene dochter liet een verse pizza naar eigen smaak bakken, de andere koos een kipburger die ik liet aanvullen met potato wedges en nuggets. Drinken bestel je bij de bar. Als toetje gingen we nog even in de rij bij de ijsco stand, heerlijk!

Lunchen bij Lief

Adres: Graaf van Egmontstraat 5

citytrip Mechelen met kinderen
Hier bij Lief kun je heerlijk lunchen!

Trek in een koffietje, ontbijt of gezonde lunch? Dan is Lief Mechelen een gezellige plek in een leuke winkelstraat. Ze koken hier met lokale producten en hebben allerlei lekkere, gezonde en desgewenst vegan gerechten op de kaart. Mijn kinderen gingen voor bananenbrood, ikzelf koos voor brood met ei en verse guacamole. Mooie uitvalsbasis tijdens het shoppen.

citytrip Mechelen met kinderen
Smaakte zoals het eruit ziet: super!

Van Visit Mechelen kregen we de volgende leuke lunchadressen door:

  • Bar klak – coffee – drinks – healthy bites – Schoenmarkt 5/6
  • Sister Bean – coffee – drinks – healthy bites – Vismarkt 26
  • Beans – Bagels and coffee – IJzerenleen 37
  • Funky Jungle – Onder den Toren 7
  • Foom – lunch, high tea – Sint-Katelijnestraat 2
  • Het Bestek – Lunch in a green atmosphere – Melaan 40

Winkelen en bezienswaardigheden

Mechelen is een geweldig leuke winkelstad, wij hebben er dan ook heerlijk geshopt zowel voor onszelf als voor verjaardagen. Er zijn verschillende leuke, kindvriendelijke wandelroutes beschikbaar voor deze stad, met hotspots als bijzondere winkels en gezellige cafeetjes. Oh en vergeet de Belgische chocolade niet!

Ook een aanrader is een van de stadswandelingen uit het boekje ‘In de voetsporen van Margareta’ die naar maar liefst 2 bekende Margareta’s uit de Hertogenfamilie van zo’n 500 jaar geleden verwijst: Margareta van Oostenrijk en Margareta van York.

Zo is er een gratis Stadsplan City Map met de leukste plekken om met je kinderen te bezoeken. Hierop vind je ook een buggybooker, mocht je deze vergeten zijn. ‘Rommy’, een icoontje dat verwijst naar de Rombouttoren, leidt je op deze plattegrond langs de leukste plekjes voor kinderen zoals speeltuinen en bezienswaardigheden.

opsinjoorke mechelen
Whahaha het Opinsjoorke, erg grappig!

Leuk met jonge kinderen zijn bijvoorbeeld:

  • het kinderlabyrint
  • de waterpiano
  • het poppentheater
  • wij moesten erg lachen toen we langs het Opsinjoorke liepen, vlak naast de Rombout Toren

Rombout Toren beklimmen

Adres: Onder den Toren

citytrip Mechelen met kinderen
In de kathedraal staat dit prachtige houtgesneden spreekgestoelte.

Zelf wil je natuurlijk ook graag iets zien, dus loop zeker even de prachtige kathedraal binnen. Voor ons waren toegangstickets geregeld om ook de bijbehorende Sint-Romboutstoren te beklimmen. Je tas en paraplu hoeft niet mee naar boven, er zijn kluisjes!

citytrip Mechelen met kinderen

Kun je je voorstellen dat de eerste steen van dit imposante gebouw in 1452 werd gelegd? Ongelooflijk!

citytrip Mechelen met kinderen

De Sint-Romboutstoren is ruim 97 meter hoog en door de 523 traptreden te beklimmen, kun je via een glazen skywalk de stad dan ook goed bekijken. Een sportieve workout om 2023 mee te beginnen.

citytrip Mechelen met kinderen
Hopsa, even 523 traptreden omhoog en daarna ook weer omlaag.

Uiteraard kun je tussendoor even uitrusten op de verschillende verdiepingen waar je bijvoorbeeld de Klokkenkamer, de Smidse en de Kraankamer kunt bekijken.

citytrip Mechelen met kinderen
Zie hier het orgel van bovenaf bekeken.
citytrip Mechelen met kinderen
Bijna bij de skywalk hoog boven Mechelen.

Museum Hof van Busleyden

Wegens verbouwing geopend, zeggen ze bij Museum Hof van Busleyden. Zeker leuk om tijdens een regenachtige dag even aan te doen met je kinderen. Ook hier zijn kluisjes aanwezig voor je spullen.

citytrip Mechelen met kinderen

Er is momenteel slechts 1 zaal open met de Verborgen Parels uit het museum. De kinderen kregen een koffertje mee met een speurtocht. Je kunt ook de audiotour volgen en uitleg krijgen over de museumstukken.

citytrip Mechelen met kinderen
Mijn favoriet uit deze tentoonstelling.

Ze hebben hier zo’n 100 prachtige kunststukken om van te genieten: een schilderij met exotische vogels, houtsnijwerk, enorme poppen en uiteraard de nodige kerkelijke kunst. Mijn favoriet zijn de door nonnen gemaakte… tja, huisjes denk ik, met bloemetjes, linten, vrouwelijke heiligen… heel erg mooi en zeer bijzonder, ik heb nog nooit zoiets gezien, maar ik vind het prachtig!

museum hof van busleyden

Erg leuk, na af loop van hun speurtocht mochten de kinderen een ansichtkaart uitzoeken. Een postzegel zat er al op, dus ze hebben papa een kaartje met vakantiegroet vanuit Mechelen gestuurd.

museum hof van busleyden

Escaperoom De Gouden Kooi

Adres: Gerechtstraat 10

Op familievakantie wil je natuurlijk toffe herinneringen maken. Wij mochten onze band versterken bij de bekroonde escaperooms van De Gouden Kooi. In een uur tijd ontpopten wij ons tot meesterdieven en wisten we door de team effort met nog 44 seconden op de klok te ontsnappen uit het huis van een bekende miljonair uit Mechelen met zijn beeldje en zijn geld.

citytrip Mechelen met kinderen
Ontsnapt!

Escape room De Meesterdief van Mechelen kan ik dan ook zeker aanraden met kinderen! Ons team was ten tijde van de ontsnapping 10, 11 en 44 jaar oud. Iedereen droeg bij, want ontsnappen kun je niet alleen. Zonder de kinderen had ik het echt niet gered. Sterker nog, zij stonden al buiten terwijl ik me nog stond af te vragen wat er zojuist gebeurd was. “Rennen mama!

De in eerste instantie donkere kamer vonden ze wel behoorlijk spannend, maar gelukkig kregen we snel licht in de duisternis. Een escape room doen stond al heel lang op hun verlanglijst (al hadden we eerder wel een escape wandelroute gedaan in Bergen). Deze escape room is geschikt met kinderen vanaf 8 jaar en echt een aanrader mocht je HB kids hebben! Het was onwijs gaaf om te doen.

Ze hebben hier 4 escape games en voor de echte pro’s ook nog escape experiences die een stapje verder gaan. Wij hadden in de escape room bovendien muntjes gevonden voor de grijpautomaat. Na afloop mochten we een poging wagen en viste ik hier zowaar een bal uit met een muntje dat een leuk houten denkpuzzeltje waard was. Een mooie herinnering aan ons avontuur!

Ben jij al eens in Mechelen geweest?

Pin mij:

citytrip hotel martins patershof mechelen

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.