Slow Tourism met tieners in Luberon, Frankrijk

“Frans is mijn lievelingsvak op school!” vindt de brugpieper. Een goede reden om ons onder te dompelen in de Franse taal en cultuur in één van de allermooiste regio’s van Frankrijk: Luberon, in het hart van de Provence. We vlogen op Marseille en vandaar is het een uurtje met de auto naar deze serene, schilderachtige omgeving vol typisch Franse dorpjes. Ons hotel alleen al was ‘magnifique’: Le Clos Violette d’Aglaé in l’Isle sur la Sorgue is eclectisch ingericht in een prachtige mix van retro en modern. 

ocre luberon france frankrijk

De vliegtickets voor deze ‘slow tourism’ persreis heb ik zelf betaald, de rest van het programma werd ons aangeboden door Luberon Coeur de Provence zodat ik je de leukste tips kan geven voor een reisje om de band met je tieners te versterken in Frankrijk. Even samen genieten. De puberteit is soms al ingewikkeld genoeg en dan is quality time met je dochters een fantastisch ingrediënt om op een positieve manier de connectie met elkaar te maken. Weg ratrace, hallo relaxte rust en mindfulness. Althans, iedereen die reist weet dat dingen altijd anders lopen dan gepland, haha. Hallo nieuwe gezinsavonturen omgeven door het mooiste uitzicht, is wellicht een betere omschrijving?

route islesurlasorgue
Route met de auto naar l’Isle sur la Sorgue. Je kunt vliegen op Marseille of Montpellier.

Uiteraard kun je hier ook met de auto naartoe rijden, dan ben je zonder stops (vanaf mijn woonplaats in het Groene Hart van Nederland) zo’n 11,5 uur onderweg. Heb je ruim de tijd (wij hadden alleen het lange Paasweekend) en blijf je hier langer dan is dit een goedekopere optie dan vliegen en kun je tijdens de roadtrip naar Zuid-Frankrijk nog de nodige tussenstops met overnachting maken om echt te onthaasten samen.

Plan vooral niks, behalve je overnachtingen. Dan kun je spontaan dat mooie dorpje bekijken waar je nu weer langs rijdt, want werkelijk waar deze regio is waanzinnig. Steeds als ik dacht dat we de mooiste dingen wel hadden gezin, doemde er weer een nieuw prachtig punt op. En dan stonden nog niet eens de lavendelvelden in bloei! Daar kun je in juni of juli het beste van genieten, ik heb t op mijn bucketlist gezet om dat te zien.

Bezoek het dorpje l’Isle-sur-la-Sorgue

L’Isle-sur-la-Sorgue wordt ook wel het Venetië van de Provence genoemd. Het werd in de 12de eeuw gebouwd op paalwerken in de moerassen. Het ligt in het hart van de Vaucluse, vlakbij het Nationale Park Luberon, op 25 km van Avignon en ademt de Franse sfeer van lavendelvelden en olijfolie. Een perfecte bestemming voor slow-tourism op z’n best dus!

oldtimer luberon france frankrijk

De straatjes in het echte, oude centrum zijn niet zo geschikt voor auto’s maar aan de randen zijn verschillende grote parkeerplaatsen. Vanaf de Parking de Portalet bijvoorbeeld, hoef je alleen een bruggetje over, een straatje in en je arriveert bij ons eclectische hotel Le Clos Violette (de review volgt, roomtour vind je hier). Het riviertje Sorgue met vele zijtakken loopt overal door het dorp, omgeven door sierlijke smeedijzeren hekjes, met hier en daar watervalletjes en op diverse plekken een fotogeniek waterrad om te fotograferen. Heerlijk dorpje om doorheen te struinen.

luberon frankrijk oldtimer coccinelle
Cabrio van Yes Provence!

10 Mooiste dorpjes van Luberon, Frankrijk

Deze regio heeft de allerhoogste concentratie van dorpen die op de lijst staan met ‘mooiste dorpjes van Frankrijk’, alleen daarom al is Luberon een bezoek waard. De regio Luberon ligt in de Provence, in het departement Vaucluse en ook het prachtige dorpje Fontaine-de-Vaucluse vind je hier. Je kunt in dit specifieke dorpje de oorsprong van de rivier de Sorgue bekijken.

luberon frankrijk bonnieux
Bonnieux

Verblijf je in de Vaucluse? Dan wil je dit lijstje aan dorpjes zeker bekijken:

 1. Gordes
 2. Lourmarin
 3. Bonnieux
 4. l’Isle sur la Sorgue
 5. Fontaine-de-Vaucluse
 6. Roussilon (les Ocres, de okerkleurige aarde)
 7. Ménerbes
 8. Ansouis
 9. Cavaillon
 10. Oppède 
Booking.com

Relaxte activiteiten met tieners in de Provence

Ben je even klaar met de stress van alledag? Wil je de tieners van hun schermpje af, het echte leven laten ontdekken? Bezoek deze regio en laat ze natuurlijk met hun telefoons mooie foto’s maken, hun Frans (of Engels) oefenen en navigeren op google maps. Tijd om zelf te leven in plaats van op een schermpje te gamen of te kijken naar hoe andere mensen dingen doen: contact met elkaar, grapjes maken, mensen ontmoeten, mooie plekken bekijken en vooral fijne familie avonturen beleven waarover je nog lang kunt napraten met elkaar.

ocre luberon france frankrijk
Koetsrit door Les Ocres met Provence Hipposervices.

Buiten je comfortzone is waar de magie gebeurt! Dat is in ieder geval het gezegde en met tieners zorg je voor de juiste mix van wat ze kennen en fijn vinden (zwemmen, winkelen, chill) en nieuwe indrukken (museum, activiteit, ronddwalen).

 • Geniet van de echte Franse keuken.
  Natuurlijk kun je regelmatig een restaurant opzoeken met eten dat ze gewend zijn, maar niets mis mee om ook even ‘op sjiek’ te gaan. Bijvoorbeeld:
  – Bastide de Pierres in Gordes
  – Le Phileas Club in l’Isle sur la Sorgue
  De eerstgenoemde heeft uitzicht op het kasteel. Bij die laatste kunnen je kinderen naar eigen smaak een alcoholvrije cocktail laten mixen door de barman. Aanrader!

luberon frankrijk phileas club

 • Pont Julien bekijken.
  Deze prachtige brug was tot nog niet zo heel lang geleden gewoon voor auto’s in gebruik! Kun je het geloven? Dit mooie monument kun je nu alleen te voet of op de fiets oversteken. Het is een beetje de Pont du Gard in het klein (mooiste werelderfgoed in Frankrijk ten Westen van Avignon).
pont julien luberon france frankrijk
Pont Julien
 • Oldtimer huren.
  Autominnende zoon of instagrammende dochter? Huur een paar uurtjes een oldtimer om heel langzaam door het Franse landschap te dwalen. Wij hadden een Herbie-stijl cabrio uit 1969 – dus geen gordels – van Yes Provence te leen. De Fransen noemen dit een Coccinelle of Cox, in Nederland kennen we ‘m als Kever. Zorg voor handschoenen, want je zweethanden glijden van het gladde stuur en neem je spierballen mee want er zit natuurlijk geen stuurbekrachtiging in. Stalen zenuwen zijn ook handig, wanneer je autopech krijgt (telefoonnummer van de monteur staat op je dashboard). Je kunt hier ook andere klassiekers huren.
  luberon frankrijk gordes la bastide
  Bij Restaurant La Bastide in Gordes, naast het kasteel.

  We werden door een chauffeur rondgereden via de allermooiste weggetjes naar onze bestemming in een klassieke 2CV oftewel de Deux Chevaux. Laurent van Deuche Forever heeft me overigens ook rijles gegeven in de eerder genoemde Kever, want als automaat-rijder lag dit ver buiten mijn comfort zone. Wel echt een avontuur dat je niet zomaar vergeet, zowel met als zonder chauffeur. En natuurlijk geweldig voor je vakantiefoto’s.
oldtimer luberon france frankrijk
Zie de bloeiende papavers, zo mooi…
 • Museum bezoeken.
  – Olijfolie Musem
  – Lavendel Museum
  Even een uurtje kennis opsnuiven (gewoon in het Nederlands trouwens via een apparaatje), eventueel een workshop doen en natuurlijk souvenirs shoppen, is een leuke afwisseling in je dag. Wij reden (in de cabrio) naar het Musée de la Lavande in Cabières-d’Avignon. In een uurtje ben je er wel doorheen, maar leren over parfum en etherische olieën is natuurlijk heel leuk. In de uitgebreide souvenirwinkel mochten de meisjes zelf een leuk geurbolletje maken, zodat ik rustig alles kon bekijken en ruiken. Na afloop hebben we in de tuin van het museum nog een aquarel schilderworkshop gedaan, echt zo gaaf! Museum kost 8 euro entree pp en deze workshop was 3 euro per persoon.
lavendel museum luberon france frankrijk
Workshop aquarelschilderen bij Musée de la Lavande.
 • Iets actiefs in de natuur.
  Mountainbiken (tip: doe dit bij les Ocres), kano huren (tip: doe dit bij Fontaine-de-Vaucluse), wandeltocht, elektrische step, paardrijden. 
  – Provence Hipposervices in Gargas
  Misschien niet heel actief, maar wel genieten én leerzaam: een koetsrit door les Ocres. Paarden zijn sowieso dieren die veel tienermeisjes aan het hart gaan. Hoe leuk is het dan om per koets een 2 uur durende toch te maken door het bijzondere landschap van les Ocres bij Gargas en Roussillion. De oranjekleuren van de aarde zijn spectaculair om te zien, helemaal bij de okergroeves. Ondertussen vertelt de koetsier je alles over de natuur waar je langs rijdt, de geschiedenis van de okerwinning en waar het anno nu voor gebruikt wordt. Onderweg zie je de vele kleuren van het landschap, kom je langs de okter en op een prachtig plekje stopt de koets even om de paarden te laten drinken. 

ocre luberon france frankrijk

 • Chill tijd.
  Mijn dochters vonden het heerlijk om even snel het zwembad van ons hotel Le Clos Violette d’Aglaé in te plonzen ter ontspanning. Maar je kunt in deze regio ook bijvoorbeeld een ‘flying yoga’ workshop boeken, een koetsrit maken, een wijnproeverij doen (met de volwassenen, dus chill voor de kinders) in combinatie met een lunch of brunch met uitzicht over een wijngaard of olijfbomen veld of even relaxen in de sauna of spa.
  La Coquillade in Gargas is het nummer 1 luxe resort van de Provence. Je vindt hier een spa, hotel, restaurant en ze organiseren tal van activiteiten. Wij hebben hier een paaseierenjacht gedaan in Willie Wonka thema, superleuk georganiseerd. Daarna lekker gebruncht met champagne en oesters op het zonnige terras met prachtig uitzicht. 
  Les Bories & Spa Gordes in het schilderachtige Gordes, een prachtig 5-sterrenhotel met spa en restaurant. Oh en een privé helikopter landingsplatform, mocht je ’t nodig hebben. Even van de luxe spa genieten en lekker zwemmen voor je tieners terwijl jij een beauty behandeling hebt geboekt, samen genieten van een high tea, lekker de stoomruimte in, dit is spoiling yourself!
  Domaine de Fontenille in Lauris, een luxe hotel waar je wijnproeverijen, yogalessen en chocoladeproeverijen kunt boeken. Maar ook bijvoorbeeld een kookworkshop of canyoning excursie, onwijs leuk met je tieners. Had ik al gezegd dat ze een Michelin-vermelding hebben?
luberon france frankrijk la coquillade
Het prachtige uitzicht vanaf het terras van La Coquillade.
 • Doe een dagje Avignon!
  Prachtige stad waar het Palais des Papes en de beroemde Pont d’Avignon de aandacht trekken. Je kunt hier ook geweldig leuk shoppen. Lees mijn artikel over de beste tips voor Avignon in 1 dag.

Genoeg tips om even vooruit te kunnen toch? Lekker samen ontsnappen aan de ratrace van school en werk en tijd nemen voor elkaar terwijl je geniet van het heerlijke zonnige weer – het regent hier bijna nooit – en de prachtige omgeving. 

Lees ook:

Wat is jouw favoriete plek in Luberon?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.