Tips voor je autovakantie naar Frankrijk + win

Met de auto op vakantie naar Frankrijk? Voor sommigen een stukje nostalgie, voor anderen nog onbekend. Het hoeft niet persé meteen een hele lange autoreis te zijn. Zo ben je vanaf Utrecht binnen 5 uur al in Grand Est en binnen 6 uur in Normandië. Ik zet graag wat leuke Franse bestemmingen en handige tips voor je op een rij. Zo kun jij lekker op roadtrip en genieten van de mooiste plekken, spontane stops en handigheidjes tijdens je verblijf in dit heerlijke vakantieland dat met de auto prima bereikbaar is. Wist je bijvoorbeeld dat er een app is om de Franse menukaart snel te begrijpen?

autovakantie frankrijk

Voor vertrek laat je uiteraard je auto nog even goed checken bij de garage en zorg dat je autoverzekering op orde is. Bij wintervakanties kun je een speciale wintercheck laten doen en in de bergen zijn winterbanden handig. Doe je een zomervakantie? Kijk even of je ANWB-lidmaatschap nog loopt of dat je een andere pechhulpservice hebt afgesloten. Uiteraard altijd verstandig om voldoende water mee te nemen, zowel pasjes als contant geld voor de tolwegen en lees ook even dit artikel dat ik schreef over achterbank vermaak voor de kinderen.

Plan vooraf je route

In Frankrijk zijn er volop mogelijkheden voor een roadtrip om zo nog meer uit je vakantie te halen. Zo kun je steeds een paar nachtjes op een andere plek verblijven en veel verschillende regio’s bekijken. Toer bijvoorbeeld over de Napoleonroute in Zuid-Frankrijk, een 324 kilometer lange tocht vol mooie uitzichten en gezellige dorpjes, of ontdek de kasteelrijke Loirestreek met de auto van Orléans via Blois en Tours naar het gezellige Nantes. Vervolgens zou je verder kunnen gaan langs de Atlantische kust met z’n uitgestrekte stranden en ongerepte natuur, of duik eens de Dordogne in. Op pad met de camper is in Frankrijk ook een populaire manier van reizen: sluit je aan bij het netwerk France Passion en kies uit maar liefst 10.000 (gratis) standplaatsen verspreid door het hele land. Met dit soort afstanden is een all-risk verzekering wel aan te raden!

Vakantie in de buurt van Marseille?

bezoek bij bruisende havenstad Marseille de replica van Grotte Cosquer! De grot, vernoemd naar de duiker die de grot heeft ontdekt in 1985, bevindt zich zo’n 37 meter onder water en bevat wel 200 prehistorische muurschilderingen die dateren uit 33.000 v.Ch.!

grotte cosquer
Grotte Cosquer Foto: Kleber Rossillon & Région Provence-Alpes-Côte d’Azur

Culinair Frans in een vertaal app

Wie is er niet geïntimideerd door de Franse menukaart? Het is altijd wat spannend om in een restaurant of bar iets in het Frans te bestellen. En je komt zo vaak onbekende gerechten tegen of ingrediënten in de winkel of op de markt. En wat krijg je dan? Hier is een handige app voor beschikbaar die ook offline te gebruiken is (mits je de uitspraak niet wilt horen, dan moet je online zijn): Culinair Frans A-Z. Voor vertrek even downloaden is zeker handig wanneer je bepaalde allergieën hebt.

culinair Frans A-Z app
Foto: PR

Als je deze app voor de vakantie downloadt, kun je aardig uit de voeten op terrasjes waar ze de Engelse taal niet zo goed beheersen. Of je kunt gewoon zelf je kennis van het Frans verbeteren natuurlijk. Deze app bestond al even, maar is nu uitgebreid met geluid. Alle Franse woorden en voorbeeldzinnen kun je nu ook horen in deze culinaire app.

Je vindt wijn- en kaastermen, superfoods, detox drankjes, smoothies, glutenvrij, kooktechnieken, keukenbenodigdheden, recepten terminologie, Franse ingrediënten en vertalingen van producten uit de supermarché. Handig als je vegetarisch, ergens allergisch voor bent of een dieet volgt. En om in de bar te bestellen: in de app staan ook 100 cocktaildrankjes en 170 biertermen. 

wild pig wines
Tip: doe een wijnproeverij, bijvoorbeeld bij Maison Meffre in Gigondas. Je kunt hier ook met de 4×4 een excursie boeken langs de wijngaarden op de berg.

De natuur in? Ga naar Haute Garonne in Occitanië

Trek je met je gezin graag de natuur in? Rijdt dan richting het zuidelijke Occitanië en bezoek de regio Haute Garonne. Je heerlijke vakantiedag start je bijvoorbeeld fris en sportief in Clermont-Lefort, zo’n 20 kilometer onder Toulouse. Hier liggen kano’s en kajakken klaar voor een sprankelende tocht over het water. Een eco-gids van Granhòta vertelt onderweg alles over dit gebied waar de rivieren Garonne en de Ariège samenkomen. Wat heerlijk om hier te mogen genieten van de uitbundige natuur. Je kunt kiezen uit tochten van 7, 10 of 17 kilometer.

haute garonne
Foto: Haute-Garonne Tourisme

Een halfuurtje verder richting de Pyreneeën ga je terug in de tijd. Aan de oever van de Garonne is een Gallisch dorp nagebouwd op een flink terrein van 9 hectare. Dit Village Gaulois is een ecomuseum, een archeologisch park en culturele droom tegelijkertijd. Je leert er welke planten vroeger werden gebruikten voor voedsel, als medicijn, om kleurstoffen mee te maken, om mee te weven en voor….tovenarij! Er scharrelen dieren rond zoals in het verre verleden, er wordt gevist en ambachtslieden laten zien hoe je pottenbakt en metalen voorwerpen maakt. 

De dag kun je hoog boven de grond eindigen, in de boomhutten Robinsonades. Een bijzondere ervaring voor jong en oud! Wat een magische wereld is hier gecreëerd vol elfen en kabouters, hutjes, hangende tenten en cocons in eeuwenoude eiken. Charmante, comfortabele nestjes aan het water, in een natuurgebied waar je alleen het geluid hoort van gelukkige vogels.

Vakantie in de buurt van Avignon?

Vlakbij Avignon en het dorpje Marguerittes vind je de historische site van de Pont du Gard, een zeer indrukwekkend bouwwerk en één van de mooiste plekjes in Frankrijk om te bekijken.

pont du gard
De indrukwekkende Pont du Gard fotografeerde ik bij zonsondergang.

Lees ook: Wijntoerisme: op de wijngaard bij Wild Pig Wines en De mooiste plekjes van Avignon in 1 dag

Flaneren aan de Côte d’Azur

La douce France komt tot leven aan de Côte d’Azur. Je flaneert er door de straten van Nice, Cannes en Saint-Tropez. Vanuit Nice kun je trouwens prima 1 of 2 daagjes afreizen naar het wintersportgebied en dan weer terug naar de zon. Of je zoekt de rust op in dorpen als Grimaud, Èze of Ramatuelle. Daar kraait de haan je nog wakker. Struin je naar de lokale bakker voor een smeuïge croissant of krokante baguette.

Foto: Belvilla, Villa Vergerie in Les Issambres

Overnachten op een steenworp van Fréjus en Saint-Tropez doe je bijvoorbeeld via Belvilla in Villa Les Issambres. In dit luxueuze vakantiehuis kom je ogen tekort. Verschillende zonnige terrassen bieden je een subliem uitzicht op de Franse kust. En dan is er nog het adembenemende zwembad!

Vakantie in de buurt van de Pyreneeën en Spanje?

Lees ook: Wijn en cultuur: mijn tips in Argelès-sur-Mer en deze review van een prachtig appartement Ervaring cottage met privé spa bij Domaine Saint Thomas in Argelès sur Mer

Kastelen spotten in de Vallée du Loir 

Voorbij Parijs, richting het zuiden kom je bij een perfect gebied om kastelen te spotten. Vallée du Loir ligt bedekt met sprookjesachtige kastelen. Omarmd door al even mooie tuinen. Ze vleien zich langs de oevers van de Loir. Een strategische keuze, want zo konden de bewoners, gasten en bedienden van de kastelen makkelijk van het ene naar het andere dorp varen. Bovendien kwam niemand onopgemerkt voorbij. De vele bewakingsforten beschermden de historische sites.

chateau du lude
Chateau du Lude
Foto: Tourisme en Vallée du Loir

Veel kastelen zijn privé eigendom, maar sommige pareltjes kun je bezoeken. Zo werp je een blik achter de schermen van bijvoorbeeld het fenomenale Château du Lude. Dit enorme bouwwerk heeft een rijke geschiedenis die al in de middeleeuwen van start gaat. Het interieur, de gevel en de tuin tonen invloeden van de Renaissance en zelfs de barokke Lodewijk XIV-stijl.

Andere tips in deze regio zijn Château de Bazouges sur le Loir, waar je samen met een gids kunt struinen door de prachtige, ovalen torens en de piekfijne Italiaanse tuin. Ondertussen kom je te weten hoe het leven er hier vroeger aan toeging.

Vakantie in de buurt van Nantes?

Rijd je richting de Atlantische Kust? In de regio van Nantes ligt het prachtige themapark Puy du Fou. Dit is een epische geschiedeniservaring vol historische shows. Mijn kinderen hebben het er nog steeds over. Uitgeroepen tot het 2e beste themapark ter wereld en het bestaat in 2022 alweer 45 jaar, vanwege deze verjaardag pakken ze extra uit.

romeins colosseum show
Le Signe du Triomphe was zeer indrukwekkend, echt een mustsee. Deze show wordt slechts 1x per dag opgevoerd.

Wij zijn hier (met het vliegtuig) eens geweest en sliepen bij het park in een kasteel, echt heel gaaf. Zelfs het toilet op de kamer was met een houten bril en deksel omgetoverd tot kakdoos (maar wel schoon hoor) en er hing een gordijn van maliënkolder. Zeer de moeite waard om hier meteen ook te overnachten. Plan vooraf je bezoek met de app van het park om geen show te missen. Er zijn hier dus geen attracties, alleen prachtige shows met geweldige special effects. Mocht het lukken: neem een ticket inclusief de mega show Cinéscenie. Wij hadden nog nooit zulk mooi vuurwerk gezien!

les vikings in puy du fou
Spectaculaire shows is waar Puy du Fou om draait.

Roadtrip Zuid-Frankrijk

Wij deden overigens een auto roadtrip langs de kust van Argelès sur Mer naar Avignon (en Gigondas), supergaaf: spot de flamingo’s in de zoutmeren, doe een terrasje in het mooie Sète en vergeet zeker de indrukwekkende Pont du Gard vlakbij Marguerittes en Avignon niet te bezoeken! 

sète haventje
Schilderachtige haven in Sète.

In de Dordogne bezoek je Gouffre de Padirac

Frankrijks beroemdste ondergrondse erfgoed de Gouffre de Padirac is een geologisch natuurwonder in de Dordognevallei (Lot) dat uniek is op de wereld. Het gaat om een enorme, natuurlijk gevormde kloof met een doorsnee van 33 meter die leidt naar een ondergronds grottencomplex van meer dan honderd meter diep.

galerie-padirac-credits p haak ses de padirac
Gouffre de Padirac Foto: P. Haak, SES de Padirac

Een bezoek aan de Gouffre de Padirac begint met een adembenemende afdaling door het weelderige groene binnenste van de grote kloof naar de ondergrondse gangen op 103 meter diepte. De tocht gaat vervolgens verder door de Galerie de la Source met zijn gladde, door eeuwenlange erosie gepolijste rotswanden. Een paar honderd meter verder kom je bij een steiger waar een enthousiaste schipper-gids klaarstaat om je vijfhonderd meter mee te voeren over de rivier de Plane. Vanuit het bootje heb je spectaculair zicht op ‘de Grote Hanger’ (la Grande Pendeloque), een majestueuze stalactiet van 60 meter lang. Het laatste stuk leg je te voet af. En zo kom je uiteindelijk bij de imposante Salle du Grand Dôme, een ruimte die je gerust een ondergrondse kathedraal mag noemen met zijn hoogte van 94 meter. Hier torent de beroemde ‘Stapel Borden’ (Pile d’Assiettes) boven het rustige Lac Supérieur uit, het eindpunt van de indrukwekkende tocht.

wilde flamingo's frankrijk
Wilde flamingo’s spotten in de zoutmeren langs de Zuid-Franse kust.

Win de Culinair A-Z app

Ben je in Frankrijk of staat een autovakantie naar Frankrijk nog op jouw planning? Ik mag onder mijn lezers 3 codes verloten waarmee je de Culinair Frans A-Z app gratis kunt downloaden. Normaal kost deze 3,99 euro. Ben je net als ik wat kieskeurig met eten? Liefhebber van speciaalbier? Of heb je een allergie waardoor het belangrijk is om goed uit te zoeken wat je bestelt? Laat hieronder een reactie achter en je doet mee. Bon appétit!

 Wat is jouw favoriete plek in Frankrijk?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Riggie van lochem zegt:

    We zijn net terug uit Frankrijk. Kan ik hem volgend jaar ook gebruiken?

    1. Marguerita zegt:

      Jazeker, zo lang je de app op je telefoon laat staan kun je hem gebruiken. Ik ga je een code toesturen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.