Dagje Haarlem: Klim naar het Licht

Haarlem is een super leuke stad. En de Kathedraal is een bezienswaardigheid, die moet je gezien hebben! Toen Marguerita mij vroeg om voor haar blog naar Haarlem te gaan, was ik meteen enthousiast. Ik ben dol op Haarlem! Naast het vele malen winkelen en het genieten van de restaurants daar, heb ik er aan de pabo gestudeerd.  Een heerlijke tijd waarbij ik Haarlem voor altijd in mijn hart heb gesloten.

Gastblog door Marina Willemsen

En nu mocht ik dieper (eigenlijk in dit geval dus hoger) duiken in de Haarlemse cultuur.

Haarlem kathedraal

Rondvaart door Haarlem

De dag begon al goed. In Haarlem aangekomen, mochten we in een rondvaartboot. ‘Smidtje Canal Cruises’ aan het Spaarne was the place to be. We begonnen met heerlijke koffie, appelsap en een gevulde koek. Tijdens de rondvaart kregen we informatie over de stad Haarlem. Leuke weetjes over de koepel gevangenis, het politiebureau en de oude chocolade fabriek van Droste. Bij die laatste ging ik uiteraard wat rechtop zitten. Een prachtig gebouw, maar geen chocolaatje in de buurt gezien, jammerdebammer.

Terwijl de gids vertelde over het werkverkeer over de Leidsche Rijn, merkte ik ineens op hoe lief mijn jongens zich al een tijdje zich gedroegen. Ze keken hun ogen uit en genoten zichtbaar van dit dagje uit. Een zacht stemmetje in mijn hoofd vroeg zich wel af wanneer ze een hyper bui zouden krijgen, maar ik besloot lekker van het moment te genieten zolang het nog duurde.

Haarlem kathedraal

Koepelkathedraal: één van de belangrijkste kerken ter wereld

Niet veel later konden we vlakbij ons letterlijk en figuurlijke hoogtepunt aanmeren. En daar was de koepel kathedraal! Ik vond hem direct indrukwekkend. Snapte meteen waarom hij in de top 5 belangrijkste kerken van de wereld tussen 1850 en 1950 stond. Ja echt, samen met de Sagrada Família, de Sacré-Coeur, de Westminster Cathedral en de Basiliek van Koekelberg!

Kerk bezoeken met kinderen

Tijdens onze vakanties is Frankrijk en Italië hebben wij al een aantal kerken bezocht met de jongens. Iets wat wij voorheen zonder de kinderen nooit deden. Blijkbaar veranderen interesses naar mate de jaren voorbij gaan. Het zijn dan overigens de jongens die voorop gaan in het initiatief om naar binnen te gaan. Daarnaast blijft uiteraard mijn zonne-uurtje aan het zwembad altijd heilig.

Resultaat na de restauratie

Eenmaal binnen was het eveneens prachtig!

De kathedraal is na jarenlange restauratie eindelijk af. Wel zestig kunstenaars hebben hierbij geholpen. Deze kunstwerken zijn overal te vinden in de kathedraal.

Voor deze foto’s hierboven hebben we toch zeker wel 5 seconden stilgezeten. Een (schijn)heilig momentje.

Klim naar het Licht

Om de restauratie te vieren, is er een bijzonder evenement bedacht: ‘Klim naar het licht’. Tot 31 juli 2019 kun je deze 60 meter hoge klim maken.

We mochten als één van de eersten via de spiltrappen naar het hoogste punt van de kathedraal lopen. #klimnaarhetlicht

Haarlem kathedraal
Op de spiltrappen van de kathedraal.

Het traplopen viel ons reuze mee! Dat kwam vooral doordat we een paar keer een stop maakten om de koepel, de kerkklokken en het uitzicht te bekijken. Hierdoor ben je niet zo bezig met hoeveel traptreden er al zijn geweest of nog moeten komen.

En dan ben je boven… Wat een belevenis! Dan sta je dus op 60 meter hoogte met een overweldigend uitzicht. Zo gaaf! En juist op dat moment ging de zon schijnen.

Speciaal voor dit evenement hebben ze een luchtbrug gebouwd waardoor je tussen de twee torens kunt lopen.

Haarlem kathedraal

Na een tijdje hadden we genoeg foto’s genomen en waren we uitgewaaid. Op naar de terugweg.

Haarlem kathedraal

Hoe vonden we dit uitstapje in Haarlem?

Wat een leuk uitje om te ondernemen! Mijn jongens zijn 6 en 8 jaar oud en vonden het super leuk om te doen. Dit is ook prima te combineren met een dagje winkelen. Wij zijn hierna nog lekker wezen lunchen in de Jopenkerk. We waren immers goed op dreef op kerkelijk gebied. Hierna gezellig bijgekletst met een vriendin die in Haarlem woont (die van mijn blog ‘Leuk leuk leuk! Een very nice cadeautje’).

Tot 31 juli 2019 is het mogelijk om te klimmen naar het licht. Lees hier meer informatie.

En die hyperbui waar ik bang voor was? Die hebben mijn jongens heerlijk uitgeleefd op de trappen van de koepel kathedraal ?

Heb jij weleens een kathedraal of kerk beklommen met je kinderen? En ga je weleens winkelen in Haarlem?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Netty de Bruijne zegt:

    Leuk geschreven en veel info over deze mooi stad.

  2. Netty de Bruijne zegt:

    Weer een leuk verhaal met veel info.

  3. Liesbeth zegt:

    Leuk, Leuk, Leuk!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.