Bucketlistvakantie met Aurora’s in Abisko Zweden

Het Noorderlicht zien stond al jaren op mijn bucketlist. Toen ik last minute werd meegevraagd om in Abisko National Park mee te gaan op Aurora jacht met een Lights over Lapland private tour, twijfelde ik dan ook geen moment: JA! Oud & nieuw zou ik anders alleen vieren, dus op reis gaan was een perfect alternatief. Zeker met de magische Aurora Borealis en het wonderschone besneeuwde Noord-Zweedse landschap in het vooruitzicht. En geloof me: deze trip is het zo ongelooflijk waard!

Abisko National Park Aurora
Foto: Oliver Wright, Lights over Lapland
@marstyle78 #northernlights #aurora #sweden ♬ Stairway to Heaven (Remaster) – Led Zeppelin

Wat heb je nodig voor een wintervakantie vlakbij de Noordpool?

Vraag mij mee op reis, geef me een paar uurtjes en ik heb alles geshopt wat ik nodig heb. Mijn reisgenoten waren onder de indruk, hahaha. Maar serieus, met temperaturen van rond de -18°C in Lapland wil je echt wel goed voorbereid zijn! Beter teveel mee dan te weinig. Ik ben zeer georganiseerd, dus geef me een middagje voorbereiding en ik had alles geregeld wat ik nodig had:

 • Snowboots (mijn Moonboots stonden al op zolder, je kunt ze ook lenen bij Lights over Lapland)
 • Thermo ondergoed (die van de Zeeman vind ik een beetje jeuken, de exemplaren van Stanno die ik bij een sportwinkel kocht zijn fijner maar wel 2x zo duur uiteraard)
 • Winterhandschoenen en dunnere exemplaren, je kunt ook voor wanten met daaronder zijden liners gaan (je doet zo ook steeds even uit om af te koelen of mooie foto’s te maken met je smartphone)
 • Skibril (heb ik geleend van mijn broer, handig in de poolstorm maar met sneeuw belemmert het je zicht wel, kortom: handig als je het hebt maar geen must) 
 • Balaclava, oftewel een bivakmuts (ideaal in een poolstorm, maar daarna snel afgedaan omdat ik het loeiheet kreeg
 • Warme wintermuts (heb je echt wel nodig om je hoofd warm te houden, zelfs met zo’n dikke haardos als de mijne)
 • Kleding in laagjes: skipully’s, fleece trui of vest, ski broek
 • Skisokken en voor na de excursies lekkere warme wollen sokken (die van de Zeeman zijn prima)
 • Tofvel pantoffels voor in het huisje
 • Slippers, voor de sauna
 • Afhankelijk van je reisgezelschap: je bikini voor in de sauna (ik ben met een zakelijke relatie mee geweest vandaar, ga je met vrienden dan draag je uiteraard niks)
 • Winterjas met capuchon
 • Van Lights over Lapland kregen we een overall te leen voor over je outfit en spikes voor wandelingen op het ijs, deze gaan over je snowboots.

Laagjes is het devies! En zodra je het heet krijgt: trek iets uit of rits je overall een stuk open. Er zitten overal ritsen. Door de sneeuw ploegen op een hike, is zwaar werk. Tijdens de poolstorm op een bevroren meer was het -15°C en kouder qua gevoelstemperatuur. Dan wil je warm aangekleed zijn. Ploegend door de sneeuw om daar te komen, wil je af en toe de muts af, alles openritsen en je handschoenen uit… tot je het weer koud krijgt. Je temperatuur continu reguleren is belangrijk. Onze gids – de bekende macro fotograaf Oliver Wright – gaf aan dat zweten funest is, dus zorg dat je afkoelt voordat je je kleding onderzweet en deze nat wordt. 

Abisko National Park Aurora
Joe, groetjes uit de poolstorm aan het eind van de wereld! Foto: Oliver Wright, Lights over Lapland

Met andere hikes was het relatief tropisch warm voor deze tijd van het jaar met temperaturen rond het vriespunt. Dunne handschoentjes en alleen de overall (zonder winterjas eronder) zijn dan al warm zat. Op bovenstaande foto zie je dus dat ik een winterjas draag onder mijn overall en onder de broek zit een skibroek met daaronder uiteraard thermo ondergoed. Ik draag ook een muts onder de capuchon. Aan de gordel van de overall hangt mijn skibril. Om de snowboots zitten spikes om minder snel uit te glijden op het spekgladde ijs.

noorderlicht avontuur abisko zweden
Skibril in de poolstorm wel even nodig.

Van diverse mensen die ook een wintervakantie in de Arctic hebben gepland, kreeg ik hier al vragen over dus ik hoop je hiermee qua kleding voor in de koffer een stuk op weg geholpen te hebben!

Abisko National Park Aurora
Ik sta helemaal rechts op de foto. Foto: Oliver Wright, Lights over Lapland

Hoe reis je naar Abisko National Park?

Wij vlogen met SAS vanaf Schiphol naar Stockholm. Op Stockholm konden we – ook met SAS – naar Kiruna vliegen, in het Noorden van Zweden. Vliegtickets kun je natuurlijk zelf uitzoeken waar het voor jou op dat moment het voordeligst is. Leuk detail: de piloot attendeerde ons in het vliegtuig al op het Noorderlicht! Op ons verzoek heeft de stewardess de lichten in het vliegtuig even gedimt zodat alle passagiers het konden bekijken en fotograferen.

aurora vanuit vliegtuig
De piloot van SAS wees ons op deze prachtige aurora en op ons verzoek dimde de stewardess alle lichten zodat ik deze foto kon maken. Heel bijzonder! Kon ‘m al afvinken van de bucketlist nog voor we waren geland.

Tip: Vlakbij Kiruna Airport (kwartiertje rijden) ligt trouwens het ijshotel, heel grappig om daar even een half uurtje rond te wandelen en leuke foto’s te maken. Wij deden dit op de terugweg, vlak voor vertrek.

ijshotel kiruna zweden

Aangezien er voor ons de “4 night private Aurora escape” was geboekt, werden we met een busje van Lights over Lapland opgehaald door onze eigen privé gids op de luchthaven. Ik was heel blij dat we niet zelf hoefden te rijden over de wegen vol ijs en sneeuw, met opdwarrelende ijskristallen etc. Het was vanaf Kiruna nog zo’n 1,5 uur rijden naar het vlakbij Noorwegen gelegen Abisko.

Voor een Aurora jacht, is het verstandig om een reis van minimaal 4 dagen te boeken. Het verschijnsel is pas goed te zien wanneer het niet bewolkt is. Onze gids vertelde dat sommige mensen een dergelijke excursie als dagtrip boeken. Doe je dat op de verkeerde dag… dan zie je helaas niets. Wij hadden mazzel: 3 van de 4 avonden het Noorderlicht gezien! En het was magisch, zeer de moeite waard. Door de camera van je telefoon kun je controleren of je écht een Aurora ziet: dat licht groen op. Dan weet je zeker dat het geen wolk is. 

aurora abisko national park zweden

Grappig: alleen met de jaarwisseling was het te bewolkt voor het natuurlijke vuurwerk van het Noorderlicht.

bungalow lights over lapland abisko
Ons vakantiehuis in Abisko, Zweden. Wintersneakers van Skechers, skibroek en fleecetrui van Protest. Gebruik code marstyle10 voor 10% korting in de Protest webshop (nog geldig in 2023).

Hoe zag ons programma er uit?

De reis in Zweden – speciaal bedoeld om het natuurwonder van de Aurora Borealis te bekijken – was geboekt bij Lights over Lapland, dit was de ‘4 night private Aurora escape’. De fotografie equipment voor fotoworkshops zat hierbij in, wij hadden dus allemaal ook een rugzak met statief en spiegelreflexcamera. Deze gebruik je niet voor elke excursie.

abisko national park zweden
Hier zie je Lapporten op de achtergrond, dit staat bekend als de toegangspoort tot Abisko en is hèt beeldmerk op alle Abisko souvenirs. Foto gemaakt met mijn smartphone.

Met je mobiel kun je ook al prachtige foto’s maken! Dat laatste deed ik zelf, want het is een flinke sjouw anders met zo’n camera en we kregen na afloop ook wat mooie foto’s van onze gids en fotograaf via whatsapp en wetransfer toegestuurd, die ik mag gebruiken in dit artikel.

souvenirwinkel abisko
Als enige vrouw vroeg ik toch even of we konden shoppen, in deze winkel bij Abisko National Park heb ik 2 schattige Lynx knuffels voor mijn kinderen gekocht en een magneetje als aandenken. Is deze muts niet enig?

Wij gingen elke avond op pad om aurora’s en wilde dieren te spotten: door dikke pakken sneeuw om de voetsporen te zien. Zo gaaf! Op sommige plekken stond ook een yurt of tipi waar onze gids een kacheltje opstookte en – met sneeuw als water – lingonberry juice opwarmde terwijl wij op de bankjes met rendierhuiden verhalen uitwisselden. In de ochtenden reden we naar mooie plekjes voor fotografie, deden we een hike richting (en op) een bevroren meer, bezochten we een souvenirwinkel, probeerden we vanuit de auto wilde dieren te spotten en op de laatste dag bezochten we het ijshotel.

Abisko National Park Aurora
Ziet er surrealistisch uit nietwaar deze avondfoto? Was hier rond het vriespunt, relatief behoorlijk warm dus geen jas onder de overall maar een fleecetrui, skipully en thermo ondergoed. Foto: Oliver Wright, Lights over Lapland

Reisverslag: mijn ervaring met dit winterse avontuur in Zweden

Meteen aurora’s kijken

Direct vanaf de luchthaven was er al een Aurora-alarm afgegeven (wij hadden ‘m niet voor niets al vanuit het vliegtuig gespot), dus even snel door de Kiruna Burger King Drive (ja, was mijn idee, you know me, maar de gids gaat het vaker opperen, het was een goed plan) voor een snelle hap en doorrrrr… Want het was nog een flink stuk rijden. Halverwege stopten we op een parkeerplaats en kregen we uitleg over de overalls, ook heb ik mijn moonboots uit de koffer gehaald en aangetrokken. Toen ik uit de auto stapte stond ik al tot over mijn enkels in de sneeuw, haha. Mijn hoge wintersneakers waren daar niet tegen bestand. 

Abisko National Park Aurora
Foto: Oliver Wright, Lights over Lapland

Dat je op avontuur bent, merk je dus direct. Wat een gedoe ook om die moonboots aan en uit te krijgen steeds. Letterlijk een Cinderella ervaring als mensen je steeds moeten helpen, ook met eventuele ijspicks daaroverheen. 

Daarna – met lampje op je hoofd – door de kniedikke sneeuw heenploegen om op een afgelegen plekje te komen waar geen andere toeristen stonden. Je ziet mij een beetje awkward balanceren hier op dit bevroren Torneträsk meer, maar ik vond het heel eng met dat krakende ijs. In het begin waren de aurora’s redelijk subtiel, maar toen alle andere groepen weg waren… toen begon het eigenlijk pas! Wat een lichtshow kregen we te zien, we wisten af en toe niet waar we kijken moesten, het fenomeen was werkelijk overal in de lucht! Zo gaaf!

noorderlicht avontuur abisko zweden

En zo onwerkelijk ook als je vanuit Nederland komt. Ineens overal bergen, sneeuw en ijs… Een magische wereld die voor het grootste deel bestaat uit ongerepte natuur. Goed, na 1,5 uur sterrenkijken zakte de temperatuur behoorlijk, dus we ploegden terug door de sneeuw naar ons busje en kwamen rond middernacht aan in ons vakantiehuis. Door de reisorganisatie was deze ook voorzien van volle koelkasten, perfect dus.

biertje abisko zweden wintervakantie
Rond middernacht arriveerden we in ons vakantiehuis en was het eerst tijd voor een biertje.

Morning hike in Abisko National Park

De volgende ochtend moesten we vroeg op voor een hike in Abisko National Park. We zouden een zandbank in het Torneträsk meer bezoeken, bijzonder avontuurlijk want er was een Poolstorm voorspeld. Lekker even filterkoffie gemaakt en de ontbijttafel gedekt dus en uiteindelijk – met mijn muziek lekker hard aan – op alle deuren geklopt zodat ook de rest op tijd in de winteroutfit klaar zou staan, haha.

abisko wintervakantie
Mijn ontstoken oog ging maar niet weg en ik probeer hier wakker te worden met koffie.

Gelukkig was er sprake van een Poolnacht. De zon kwam dus pas op rond half 10 en ging om 2 uur in de middag weer onder. Maar deze hike moest wel bij daglicht plaatsvinden. Je leest het al, deze reis was een aaneenschakeling van unieke ervaringen. Dingen die ik waarschijnlijk nooit meer mee maak. Het was echt kickass awesome!

abisko national park excursie
All set met spikes onder de snowboots!

We reden naar het Abisko Turiststation waar we spikes kregen voor over onze snowboots. Op de bevroren zandbank van het Torneträsk meer was het spekglad. De kledinginstructies werden nog even herhaald: openritsen om af te koelen, alles dicht en aan als je de kou voelt.

abisko national park excursie
Hello! Best koud.

In totaal is de hike een kilometertje of 5 geweest schat ik zo in, maar je hebt hier echt wel conditie voor nodig! Wandelen door de dikke sneeuw, daar krijg je het continu loeiheet van. Alles weer open en uit of af. Weer een stukje lopen en dan maakt de wind het weer erg koud, dus alles weer dicht en aan of op. De gids vertelt ondertussen mooie verhalen over de natuur en zijn eigen ervaringen.

abisko national park excursie
Heel mooi trouwens, deze half bevroren watervallen.

Op de route kwamen we ook andere groepen toeristen tegen, maar die hadden geen privé gids. Wij gingen dus ook een tandje verder dan de rest: echt het meer op in de snoeiharde koude poolstorm om gave foto’s te maken ‘aan het eind van de wereld’. Supervet!

abisko national park excursie
Woei… in de snoeiharde ijsstorm tegen de wind inkijken en dan blijven staan hè?

Al moet ik toegeven dat ik bijna omver geblazen werd op de zandbanken in het meer. Het was doodeng. Gelukkig mocht ik de arm van de gids vasthouden, zodat ik niet omver zou donderen. En zo durfde ik uiteindelijk toch ook even mijn foon erbij te pakken en gave plaatjes te schieten. Dít zijn de dingen die de ervaring compleet uniek maken, wie kan dit nou vertellen op een verjaardag? Ik dus. Yay.

noorderlicht avontuur abisko zweden
Elanden te zien hier? Het was echt een heftige hike, dat zie je wel, haha.

Tijdens het terughiken door de dikke sneeuw, maakten we nog even een omweg. In een houten beschutting met een bankje, zouden we proberen om wilde rendieren of elanden te spotten. Om daar te komen heb ik letterlijk een stukje door de sneeuw gekropen met mijn skibril op, anders lukte het me even niet. Unieke ervaring, zei ik toch?

Zelf dacht ik in de verte daadwerkelijk een groep elanden gespot te hebben, maar verder zag niemand ze en inzoomen met camera’s leverde ook niets op. Maar goed, we konden ff bijkomen op een bankje. En de natuur bekijken.

sneeuwengel abisko national park
Even de sneeuwengel van mijn bucketlist strepen.

Toen we uitgeput weer terug waren bij het beginpunt, heb ik nog even snel een sneeuwengeltje gemaakt. Kon ik dat van mijn bucketlijstje strepen. Eenmaal terug in het huisje maakten de jongens warme chocolademelk en een lekkere lunch klaar. Daarna ben ik even op bed gaan liggen, ik was kapot. Hahaha.

noorderlicht avontuur abisko zweden
Terug bij het vakantiehuisje sneeuwde het niet meer.

Lingonberry sap in een yurt

Einde middag stonden we weer paraat voor de volgende excursie, we hoopten deze oudejaarsavond nog meer mooie aurora’s te kunnen zien. Natuurlijk vuurwerk is prachtig toch? We wandelden eerst nog even op een plek waar we hoopten poolhazen in het wild te kunnen zien. Veel voetsporen gevonden, maar de dieren helaas niet. 

abisko national park excursie
De dieren die in het Abisko National Park leven.

Daarna door naar een plek in de wildernis waar Lights over Lapland één van haar yurts heeft staan. Wederom even door de sneeuw hiken, waarna de gids de bankjes van rendierhuiden voorzag en de kachel in de yurt opstookte. Wij genoten ondertussen van de stille besneeuwde natuur, maar zonder Noorderlicht en met een fikse sneeuwbui was het aantrekkelijker om in de yurt plaats te nemen. Daar werd op het houtkacheltje de lingonberryjuice voor ons bereid. Lekker warm!

Ook dit voelde heel avontuurlijk. Ik zat dus oudejaarsavond in een yurt aan het eind van de wereld. Terwijl we de ochtendhike in de poolstorm nog even nabespraken en fotografietips uitwisselden.

Terug in het huisje werd er heerlijk Indisch gekookt en daarna mocht ik als eerste de sauna in. Zalig! Lekker mijn door Michael Pilarczyk gesigneerde boek mee (Master your Mindset) en even lezen. Daarna geheel volgens Zweedse traditie een sneeuwbad in de poedersneeuw genomen buiten en meteen weer terug de sauna in. Zo lekker!

@marstyle78 #visitsweden #abisko #saunatime ♬ Love You So – The King Khan & BBQ Show

Daarna lekker gedoucht terwijl de mannen mijn voorbeeld in de sauna en sneeuw volgden. Tijd om ze even wat Nederlandse tradities bij te brengen: gezellig met z’n allen een spelletje spelen. Ik had Qwixx mee en ze vonden het geweldig, dit dobbelspel kun je in alle talen makkelijk uitleggen tenslotte. Al snel was het middernacht en belde ik mijn kinderen om ze gelukkig nieuwjaar te wensen. En natuurlijk al kort iets te vertellen over deze mooie reis.

Voetsporenjacht en een tipi

Nieuwjaarsdag konden we lekker uitslapen. Ik zette koffie. De mannen maakten een heerlijke omelet voor ons klaar als ontbijt.

ontbijten in de bungalow abisko lights over lapland
Er werd goed voor me gezorgd met lekker eten en warme chocomelk.

Met het opkomende daglicht hebben we nog even mooie foto’s gemaakt naast het huisje. De lucht lichtte op een bijzondere manier rood op (niet aan de kant van de zon, maar elders), dit bijzondere fenomeen heet de Kaamos (zie onderaan dit artikel de uitleg).

kaamos fenomeneen abisko zweden

Heb heerlijk op de bank zitten lezen, we hebben spelletjes gedaan en op Netflix de serie Ancient Apocalypse gekeken. Kreeg daarbij een heerlijke lunch met rijst geserveerd. Lekker ff chill. Zij deden ondertussen de voorbereidingen voor het avondeten, want voor die tijd zouden we weer op pad gaan!

woonkamer bungalow abisko
Uitgeteld Netflixen op de bank, ik keek Ancient Apocalypse.

Einde middag stond gids Oliver weer met het busje voor de deur, vooraf hadden we al een appje gekregen. Hij seinde ons steeds in wanneer we de beste kans zouden hebben om aurora’s te kijken. Dat is dan ook hèt grote voordeel van zo’n privé trip, we konden op de beste tijden vertrekken. De mensen die individueel met een grotere groep zouden gaan, waren vaak op die tijden aan het eten.

noorderlicht avontuur abisko zweden
Sporen van poolhazen.

Omdat ik veel interesse had getoond in de voetsporen, gingen we dit keer eerst op voetsporenjacht in de sneeuw op verschillende plekken. Dit in de hoop dat we poolhazen, lemmings, hermelijnen of rendieren zouden zien… Mijn reisgezelschap bleek dit gelukkig ook heel tof te vinden. Je loopt dan rond met zo’n lampje op je hoofd en probeert bij te schijnen of je iets kunt zien of horen wanneer je een spoor ontdekt. 

Abisko National Park Aurora
Na de jacht naar voetsporen in de sneeuw, een high five moment met de aurora. Ik sta hier links op de foto. Foto: Oliver Wright, Lights over Lapland

We zagen op deze plek echt veel verse sporen in de sneeuw! Elanden, rendieren, poolhazen, muisjes, hermelijnen en… hoogtepuntje… sporen van een lynx! Superzeldzaam, onze gids dubbelcheckte het daarom via whatsapp nog even bij lokale experts. Maar het waren echt, daadwerkelijk de sporen van deze mooie katachtige. Zo gaaf! Helaas geen enkel dier gezien, maar ik vond dit ook al een hele belevenis. 

tipi aurora spotten abisko
Zit ik dan… op een bankje met rendierhuid te genieten van de aurora borealis.

Daarna liepen we naar een tipi van Lights over Lapland waar het kacheltje werd opgestookt. Voor we naar binnen gingen waren er ineens mooie aurora’s te zien. We hebben dus eerst uitgebreid foto’s staan maken en kijken. Terwijl ik ondertussen ook nog tuurde of ik die lynx of een ander dier kon spotten, maar helaas. De aurora’s waren ook nu weer geweldig! Zo mooi…

noorderlicht avontuur abisko zweden
Het lijkt overdag, maar komt door de camera van mijn foon, tis hier behoorlijk donker alleen verlicht door de maan.

Toen we het echt koud kregen, lekker de tipi in om te kletsen en een paar bekertjes warme lingonberry juice te drinken. Daarna in een fikse sneeuwbui teruglopen naar het busje. Tijd voor wat spicy Indian food in de bungalow  en de sauna!

opwarmen in de sauna
Met mijn – voor de blog – gesigneerde boek van Michael Pilarczyk getiteld Master your Mindset over hoe je jouw mooiste leven kunt leven. De bikini is vorig jaar gesponsord door Protest.

Landschapsavontuur

De volgende ochtend trommelde ik iedereen weer tijdig het bed uit. Opstaan! Ontbijt! Tijd voor ons landscape fotografie avontuur! Alleen al het aantrekken van je overall en snowboots ben je best even mee bezig, dus willen we op tijd klaar staan…

abisko national park zweden
Zonsopgang… hoe mooi!

Vandaag reden we richting het Noorden om bij daglicht mooie foto’s van het landschap te kunnen maken. Eerst een berg op om naast een skihotel foto’s te kunnen shooten van Lapporten.

Abisko National Park Aurora
Foto: Oliver Wright, Lights over Lapland

Er is zo ontzettend veel ongerepte natuur in Zweden! Werkelijk prachtig. Het voelt ook sprookjesachtig zo omgeven door de sneeuw. Wij moesten hier bovenop de berg nog even lachen om de elektrische laadpalen van Tesla, de laadpalen met het mooiste uitzicht ter wereld zei onze gids, haha.

noorderlicht avontuur abisko zweden
Laadpalen aan het eind van de wereld… met prachtig uitzicht.

Hierna reden we een stukje verder en vlakbij onze stop, werd al duidelijk dat je hier op een avontuurlijke reis bent. Er was een busje zoals het onze in een greppel gegleden en deze werd er uitgetakeld. Ai. Het zal je gebeuren. Moet wel zeggen dat de takelauto het heel snel voor elkaar had, ze zullen er wel veel ervaring mee hebben.

noorderlicht avontuur abisko zweden
Avontuurlijke vakantie… check! Bus in de greppel. Gelukkig niet de onze.

Wij ploegden ondertussen door de kniediepe sneeuw in een sprookjesachtig landschap naast het meer. Alle takken voorzien van een witte laag. Stilte. En goed opletten dat je in de sporen van je voorganger loopt, want soms zak je wat dieper weg. Hard werken, maar prachtig!

noorderlicht avontuur abisko zweden
Door de sneeuw ploegen en goed kijken of je in de stappen van je voorganger stapt, anders zak je weg.

Vlakbij het meer hadden de opspattende golven van het meer gezorgd voor ijspegels aan takken. Prachtig om de fotograferen. Onze gids weet echt precies op welke plekjes je moet zijn en waar het veilig is. De laatste richel ben ik zelf verder niet opgelopen, maar alsnog kon ik hele mooie foto’s schieten.

abisko national park zweden
Deze van de ijspegels is wat minder scherp omdat ik veel heb ingezoemd. Onze fotograaf heef hier echt hele mooie foto’s van gemaakt.
noorderlicht avontuur abisko zweden
Je kunt zelf zakken, maar je kunt ook gewoon je foon op z’n kop houden en dan dichtbij een prachtig plaatje schieten.

Uiteraard ook even wat selfies geprobeerd, deze lukken toch beter als je wegkijkt van de camera ook al zijn die moeilijker te maken.

abisko national park zweden
Selfies lukken vaak beter als je wegkijkt van de camera. Met de portretstand krijg je ook dat mooie scherpte/diepte effect.
abisko national park selfie
Deze selfie vind ik best goed gelukt. Onze fotograaf zegt: maak een foto, kijk naar het resultaat, bedenk hoe het beter kan en maak dan diezelfde foto nog een keer. Dit was de eerste foto, die selfie daarboven was de 2e: dichterbij en andere kleurverdeling. Mijn ontstoken oog zie je op beide foto’s gelukkig niet.

Op de terugweg liepen we langs een houten toilethokje waar ik even gebruik van heb gemaakt. Gelukkig had ik mijn hoofdlampje nog in mijn overall zitten, want binnen was het pikdonker. En je moet natuurlijk die overall en andere spullen uit voor je op de bril kunt zitten. Het was een avontuur op zich! Snel nog even buiten een foto gemaakt om in de familie app te kunnen delen. Ik vind dat grappig.

abisko national park zweden
Joe, missie koudste toiletbezoek ever geslaagd!

Terug in ons busje reden we nog een stuk richting Noorwegen in de hoop dat we onderweg rendieren zouden zien. We spotten inderdaad een kudde, maar toen we konden omkeren zodat we ergens een foto konden maken was deze kudde helaas alweer verdwenen.

noorderlicht avontuur abisko zweden

Wel heb ik dit plaatje kunnen schieten van de Northern hawkowl, dit vertaalt als de sperweruil. We zochten specifiek naar dieren en hebben dit mooie beestje dus gespot. Gaaf!

northern hawk owl abisko
Daar zit ie dan op zoek naar lekkere lemmingen om op te eten, de hawk-owl.

En daarna, op mijn verzoek, even shoppen in de souvenirwinkel van het Abisko Turiststation. Ik kocht schattige lynx knuffels voor mijn dochters en een magneetje voor mijn whiteboard.

noorderlicht avontuur abisko zweden
Cadeautjes voor de kids geshopt.

Wederom een avond op zoek naar voetsporen en een tipi

’s Middags gingen we al tijdig op Aurora jacht. Wordt sowieso om half 3 al donker dus we vertrokken rond een uurtje of 4, omdat we de volgende dag al vroeger koffers moesten pakken. Eerst een paar plekken bezocht om voetsporen van wilde dieren in de sneeuw te ontdekken. 

noorderlicht avontuur abisko zweden

De dieren helaas niet gespot, maar wel nogmaals voetsporen van de lynx gevonden! En veel ook! Het dier bezoekt de betreffende plek dus vaker.

voetsporen lynx in de sneeuw
Eén van de highlights: verse voetsporen in de sneeuw. Deze van de lynx zijn super zeldzaam!

Uiteraard ook weer sporen gevonden van de poolhaas, de hermelijn, muisjes, rendieren en mogelijk een wolf. Geen dieren gezien dus, maar dit soort verse sporen in de sneeuw zijn ook al erg avontuurlijk.

noorderlicht avontuur abisko zweden
Dit waren stiekem toch wolken, dat zie je pas als je de camera erbij pakt. Het was aardedonker buiten.

Vervolgens door naar een plek in the middle of nowhere waar we door extreem diepe sneeuw ploegden richting een kleine tipi van Lights over Lapland.

noorderlicht avontuur abisko zweden
Kleinere Lights of Lapland tipi bij maanlicht.

Blijft ontzettend bijzonder dit. Je staat dan in een besneeuwd landschap waar het verder stil is. En koud, dus bij gebrek aan aurora’s gingen we na een half uurtje toch maar even in de tipi zitten terwijl onze gids de ketel met lingonberry juice uit de auto haalde.

noorderlicht avontuur abisko zweden
Opwarmen in de tipi.

Nog een laatste keer proosten met het warme drankje en zonder aurora’s terug naar het huisje voor weer een heerlijke spicy curry. Een eiercurry dit keer.

noorderlicht avontuur abisko zweden
Gids Oliver zet de ketel op het vuur voor warme bessensap.

We waren nog maar net klaar met eten en ik belde even met mijn moeder, toen er geroepen werd: “Nu uit het raam kijken!” Zagen we gewoon vanuit onze bungalow mooie aurora’s. Met videobellen kwam dat helaas niet over, dus ik heb schoenen aangetrokken en ben snel naar buiten gelopen om zelf nog even te genieten van dit schouwspel.

noorderlicht avontuur abisko zweden
Aurora’s kijken vanuit de tuin van ons vakantiehuis.

En weer gewoon overal in de lucht de dansende lichten. Prachtig! Daarna nog even een biertje en een spelletje met z’n allen en het was weer mooi geweest. De volgende ochtend vroeg op om de koffers te pakken.

noorderlicht avontuur abisko zweden
Nog even een potje Qwirkle en een biertje, gezellig.

Bezoek aan het ijshotel in Jukkasjärvi

Onze vakantie zat er alweer op, maar nog niet helemaal. In de auto zetten we tijdens de sneeuwstorm heel stemmig het lied ‘Misty Mountains’ uit de Lord of the Rings aan, haha. Op een kwartiertje rijden van de luchthaven van Kiruna heb je het Jukkasjärvi Icehotel. Al 30 jaar een bijzondere plek om even aan te doen met een bezoekje.

noorderlicht avontuur abisko zweden
De entree van het IJshotel.

Het uit ijs en sneeuw opgebouwde deel was net 2 weken open, maar sinds 2016 kun je hier het hele jaar door terecht voor een overnachting. Je hebt dan een warme kamer en je slaapt in een koude kamer.

noorderlicht avontuur abisko zweden

Als je hier wilt logeren ben je wel aardig wat centen kwijt begreep ik. En als je echt iets bijzonders wilt: er is een trouwzaal aanwezig! Op zonneenergie trouwens, dus perfect voor je sustainable wedding.

noorderlicht avontuur abisko zweden
De trouwzaal van ijs voor je Frozen wedding.

Het ICEHOTEL 365 is ontworpen als een soort kunstige hal van 2100 vierkante meter. Er zijn 21 slaapsuites, waarvan 9 net iets luxer en groter zijn en er is een ijsbar en een ijssculpturen galerij.

noorderlicht avontuur abisko zweden
Hi, het is mij!

Wij zijn niet in dit deel geweest, maar enkel in het deel dat dus alleen in de winter opent en elk jaar opnieuw wordt opgebouwd.

ijshotel kiruna
Je ligt hier in je slaapzak op de rendierhuiden te slapen.

Hier zijn 37 extra hotelkamers te vinden. Afgesloten met een gordijntje. Heel bijzonder!
noorderlicht avontuur abisko zwedenBest leuk om even rond te wandelen, maar ik hoef hier persoonlijk niet te slapen, haha.

ijshotel kiruna zweden
Fotogenieke plek wel.

Ik vond vooral de glijbaan heel erg leuk. Draag je een jeans is die niet spectaculair, maar ik had mijn skibroek aan… en dan ga je hard! Wat je niet op deze foto ziet is dat ik de fotograaf raakte met mijn volle vaart, hahaha. Daarom moest ik zo lachen, woei!

ijshotel kiruna

Daarna nog even lunchen in het buffetrestaurant er tegenover en terug naar de luchthaven.

noorderlicht avontuur abisko zweden
Terug naar Kiruna Airport.

Dat was trouwens ook nog even spannend. Je zag de sneeuwschuivers continu druk bezig om de landingsbanen sneeuwvrij te maken. We konden op tijd boarden, maar daarna begon er een sneeuwstorm. 

noorderlicht avontuur abisko zweden
De-icing van het vliegtuig.

Het duurde best lang voordat het toestel de-iced was en de startbaan voldoende sneeuwvrij. We hadden dus 40 minuten vertraging, precies onze overstaptijd in Stockholm. Ieks! SAS heeft voor ons het volgende SAS-toestel (de laatste van die dag) ingeseind om te wachten. Dat werd rennen op de luchthaven dus, stress! Gelukkig konden we aan boord uitpuffen (en naar het toilet) want de volgende ochtend vertrok ik met mijn kinders naar Mechelen op de volgende reis.

Videoimpressie met beelden van een paar excursies:

Interessante weetjes over Lapland, Noord-Zweden

Waar waren we in Zweeds Lapland?

landkaart abisko kiruna
Even een kaartje van de omgeving. Je ziet hier de pijl bij het dorpje Abisko en de landsgrenzen van Zweden met Noorwegen. We vlogen dus op Kiruna Airport. Een groot deel van de route (er is maar 1 weg) loopt langs het Torneträsk meer en verschillende Sámi dorpjes. Veel excursies waren (aan de meerzijde) van Abisko National Park, iets ten Noorden van Abisko. Je hebt hier ook het bekende Aurora Sky Station en een ski-gebied, waar wij verder niet geweest zijn. Rechtsonder op deze kaart zie je het dorpje Jukkasjärvi, waar het ijshotel elk jaar opnieuw wordt opgebouwd. Tijdens ons bezoek was het net 2 weken open.

Naast de luchthaven van Kiruna zagen we het Zweedse Space Center. Dit is dé plak waar onder meer onderzoek wordt gedaan naar de pool lichten. Het Noorderlicht vindt vooral plaats tussen de 65° en 72° noorderbreedte (met dank aan het Visit Sweden voor deze informatie), maar kan in een veel groter gebied worden waargenomen. Dat maakt heel Zweeds Lapland een geweldige bestemming om het fenomeen in het echt te aanschouwen. 

noorderlicht avontuur abisko zweden
Luchthaven van Kiruna.

Aurora Borealis dankt de naam aan Galileo Galilei

De naam Aurora Borealis kreeg het Noorderlicht van wetenschapper Galileo Galilei. Hij koos deze Latijnse naam als verwijzing naar de Romeinse godin van de dageraad Aurora en de Griekse god Borea van de onstuimige Noorderwind. Het Noorderlicht, ookwel het Poollicht is een fenomeen dat alleen op beide polen van de aarde voorkomt. Natuurkundig komt het neer op deeltjes, vooral electronen, die versnellen binnen de magnetosfeer van de aarde en dan botsen op de atmosfeer. De verschillende kleuren die het fenomeen kan hebben, komen door verschillende deeltjes die op verschillende afstanden van de aarde tegen andere delen van de atmosfeer aanbotsen. Voor de mensen die net als ik een onverzadigbare kennishonger hebben, vond ik dat toch even interessant om aan dit artikel toe te voegen qua achtergrondinformatie.

noorderlicht avontuur abisko zweden
Prachtig toch dit?

Kungsleden route

start kungsleden abisko
Dit is het startpunt van de 440 kilometer lange Kungsleden, de bekendste ski- en wandelroute van Zweden. In deze tijd van het jaar moet je dit niet doen. You’ll die, of je verliest een ledemaat door bevriezing. Tussen ongeveer maart en oktober is het een populaire route door de middle of nowhere. Deze ingang is vlak bij het Abisko Turiststation waar je een leuke souvenirwinkel hebt.

Aurora Sky Station in Abisko

Lonely Planet heeft in 2015 een lijst gepubliceerd met de top 10 plekken voor natuurlijk licht fenomenen. Bovenaan die lijst staat het Aurora Sky Station in Abisko. Ben er niet geweest, maar dit is wereldwijd de plek waar je de grootste kans hebt om het Noorderlicht te bekijken. Je komt er met de skilift vlakbij het Abisko Turiststation (waar ik wel ben geweest) naar de top van de berg Nuolja. een bijzondere, stille plek die zorgt voor een magische ervaring. Je kunt er eventueel zelfs een romantisch diner boeken om – terwijl je op de goden Aurora en Borea wacht – te genieten van de smaken van de Laplandse keuken. 

sneeuwhike abisko national park
Zonsopgang met uitzicht op het Torneträsk meer en Lapporten, de gateway naar Abisko.

Lichtfenomeen Kaamos

Het woord Kaamos betekent letterlijk donkerte, maar grappig genoeg is dat juist niet het geval. Overdag kun je aan de ene kant in de lucht tijdens deze poolnacht periode ‘de zon’ zien opkomen (nou ja, het wordt licht, de echte zon zie je niet). Tussen 10 en half 3 is er in ieder geval daglicht. Als je dan achter je kijkt (wanneer er geen sneeuwstorm plaatsvindt) dan kun je de Kaamos zien. Een ander bijzonder lichtfenomeen in de poolregio. Het is een soort sneeuwreflectie van magisch blauw licht, ’the blue hour’. Dit zie je alleen in december en januari. Als je naar het Noorden kijkt. Wij hebben het vooral als een blozende rozerode gloed in de lucht gezien. Heel bijzonder dit ‘blue moment’ dat een kwartiertje duurt waarbij het sneeuwlandschap en de lucht door een soort reflectie van de zon wordt opgelicht. Je kunt dit fenomeen alleen in de arctische zone tegenkomen. Heel mooi en bijzonder!

noorderlicht avontuur abisko zweden
Tijdens een van de hikes.

Het Sámi volk

In de Arctics wonen ongeveer 4–5 miljoen mensen, waarvan zo’n 10% tot de oorspronkelijke bewonersgroepen behoren: Inuits, Aleuts en Sámi. Culturen die meer dan 1000 jaar oud zijn. In Zweeds Lapland werken veel Sámi mensen in het toerisme en zij beheren de rendieren in de regio. Rendieren zijn compleet verweven in hun cultuur en bestaan. Alles draait om de balans met de natuur, dus ze hebben veel mooie verhalen te vertellen voor wie daar meer over wil horen. Je herkent ze vaak aan hun ravenzwarte haren. Sápmi is de naam die de Sámi zelf geven aan de regio waar hun land ligt, het gebied loopt door Noorwegen, Zweden, Finland en het Russische schiereiland Kola. 

noorderlicht avontuur abisko zweden
Mooi plaatje vanuit het vliegtuig op de terugweg.

Ga jij na het lezen van mijn ervaring snel een last minute boeken naar het Noorderlicht? Ik ben heel benieuwd 🙂

Meer lezen?

Heb jij het Noorderlicht al van je bucketlist kunnen afstrepen?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Baptiste zegt:

  Wauw, Marguerita. Wat een bijzonder inspirerend en interessant stuk. We trekken binnenkort naar Lapland en ik heb ontzettend veel praktische info uit jouw stuk gehaald. En heb er nog meer zin in…

  1. Marguerita zegt:

   Superfijn om te horen! Dank voor je reactie en een prachtige tijd gewenst in sprookjesachtig Lapland.

 2. Frederique zegt:

  Wat een mooie foto’s allemaal en een superinformatief stuk. Ik werk voor een reisorganisatie en dit is echt een reis die bij veel mensen op de bucketlijst staat. Een once in a lifetime ervaring toch wel!

  1. Marguerita zegt:

   Dankjewel! En inderdaad echt een once in a lifetime ding dit, het was echt een geweldige trip met een heel gezellige groep ook. Dankbaar dat ik het mee heb mogen maken.

 3. Claire zegt:

  Wauw wat een avontuur zeg en die foto’s!!! Beeldschoon!!! Het noorderlicht zien staat ook absoluut bovenaan mijn bucketlist. Ik ben ook heel benieuwd hoe mijn lijf op de kou reageert. Gelukkig kun je je er wel op kleding.

  Prachtig artikel Marguerita!

  1. Marguerita zegt:

   Ja zo mooi was het landschap daar ook! Je kunt bijna geen slechte plaatjes schieten, haha. Het was wel continu een kwestie van dingen aan / uit / openritsen / dichtritsen hoor. En tijdens onze trip vielen de temperaturen redelijk mee, daar hadden we ook geluk mee. Laatste dag bij het ijshotel hadden we de overalls natuurlijk niet meer mee omdat we zouden gaan vliegen en juist daar was het heel erg koud, dat merk je dan echt wel (muts op!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.