Roadtrip: Kastelen van de Schelde bezoeken!

Houd je van de historie en romantiek van kastelen? Doe eens een kastelen roadtrip. Ik was op persreis uitgenodigd om een groot aantal van de Kastelen van de Schelde te bezoeken. Allemaal prachtig en toch zo ontzettend verschillend. Sinds eind 2022 zijn deze kastelen en ander mooi erfgoed in de Scheldevallei in België als toeristisch netwerk met elkaar verbonden. Geweldig voor een interessante roadtrip met je familie of juist een romantische vakantie met je partner!

hotel gravensteen kastelen van de schelde
Doorkijkje naar Hotel Gravensteen vanaf de torens van Kasteel Gravensteen in Gent.

Onze roadtrip begon in het historische Gent en eindigde in het prachtige Antwerpen. Alles in het deel van Vlaanderen dat vanuit Nederland goed aan te reizen is met de auto of – zoals in ons geval – met de trein. NS International had 1e klas tickets beschikbaar gesteld. Wil je zelf meerdere kastelen bezoeken, dan is de auto en/of de fiets (huren of meenemen) aan te bevelen. De kastelen in Gent en Antwerpen kun je uiteraard wel prima met het OV bereiken.

Je eigen historische zomerbingo

Tip: Maak vooraf een bingo-kaart in Canva met de namen van de kastelen, zodat je ze kunt afvinken na je bezoek, of print die van mij uit. Ook leuk voor een zelf uit te zetten puzzeltocht wanneer je met een grotere groep reist! Op deze kastelenkaart van Rivierpark Scheldevallei kun je een route uitstippelen tussen Gent en Antwerpen.

Marstyle Kastelenbingo Kastelen van de Schelde
Sla deze bingokaart thema Kastelen van de Schelde snel op en vink alles af deze zomer!

De rivier de Schelde was vroeger al een belangrijke handelsroute en dat is goed te zien aan de vele kastelen en burchten die hier zijn gebouwd. De één nog mooier dan de ander. Dit zijn de kastelen langs de route:

 • Het Gravensteen, Sint-Veerleplein 11 in Gent
 • Kasteel van Laarne, Dorpsstraat 2 in Laarne
 • Vestingsstad Dendermonde, ’t Belfort, Grote Markt 37 in Dendermonde
 • Kasteel Bornem: Marnix de Sainte Aldegonde, Kasteelstraat 34 in Bornem
 • Kasteel d’Ursel, Wolfgang d’Urselstraat 9 in Hingene
 • Kasteel Wissekerke, Kon. Astridplein 17 in Kruibeke
 • Het Steen, Steenplein 1 in Antwerpen
 • Hof ter Saksen, Hof ter Saksendreef 1-3b in Beveren

Wij bezochten 5 van deze prachtige locaties, waarover ik je graag iets vertel en ik deel mijn overnachtingstips.

Het Gravensteen

kasteel gravensteen kastelen van de schelde
Kasteel Gravensteen

Wie de historische stad Gent bezoekt, kan er niet omheen: Kasteel Gravensteen. Deze middeleeuwse burcht uit de 12e eeuw is helemaal gericht op de tijd van zwaarden en ridders. Je kunt na de entree een audiotour ophalen in de giftshop. Heel grappig, ook voor kinderen al die verhalen maar… ze duren wel een beetje lang. Ik heb er dus een paar overgeslagen of niet helemaal afgeluisterd (die over de martelingen natuurlijk wel, je bent toch op zoek naar wat sensatie en ik ben heel blij dat ik nu leef, wat een gruwel) en vooral genoten van alle historische taferelen, het imposante stenen gebouw en natuurlijk het geweldige uitzicht over de stad wanneer je bovenop staat. Van alle kastelen vond ik deze het meest geschikt om met kinderen te bezoeken.

Adres: Het Gravensteen, Sint-Veerleplein 11 in Gent

kasteel gravensteen kastelen van de schelde
Kasteel Gravensteen

Kasteel van Laarne

kasteel laarne kastelen van de schelde
In het restaurant naast Kasteel Laarne kun je goddelijk lekker eten!

Het vijfhoekige Kasteel van Laarne is ruim 700 jaar oud en heeft nog altijd rondom een slotgracht. Wij kwamen aanlopen via een prachtige tuin, maar in vroeger tijden was wat nu de achterzijde is de hoofdingang. Ook de donjon (de vierkante toren) is tegenwoordig door een woonvleugel met de rest van het kasteel verbonden. Leuk om de authentieke keuken te zien en de enorme collectie zilverwerk!

kelderkeuken kasteel laarne

Ga je met tieners? Boek dan voor 9 euro pp de movieguide HEKSEN! over de heksenvervolgingen in Laarne, één van de donkerste periodes uit de geschiedenis van het slot. Overigens bieden ze desgewenst ook bierproeverijen in de kelderkeuken, een escape spel of lesjes bijlwerpen, schermen en boogschieten aan voor groepen.

Adres: Kasteel van Laarne, Dorpsstraat 2 in Laarne

kasteel laarne kastelen van de schelde
Even aan de schandpaal bij Kasteel Laarne.

Kasteel Bornem / Marnix de Sainte Aldegonde

kasteel van Bornem kastelen van de schelde
Dit Kasteel van Bornem wordt nog altijd bewoond door de graaf de Marnix de Sainte Aldegonde.

Een imposant gebouw is het Kasteel van Bornem langs de Oude Schelde, officieel vernoemd naar zijn bewoner de (14e) graaf de Marnix de Sainte Aldegonde. De geschiedenis van dit landgoed met kasteel dateert van ruim 1000 jaar terug! Sinds 1773 is het in handen van de familie de Marnix en tijdens een rondleiding langs prachtige kantwerken en een uitgebreide collectie gravures van de bekende Pieter Bruegel de Oude (je weet wel, die altijd grapjes verwerkte in zijn werken), kwam zowaar de huidige graaf John II aangelopen.

oranje eetkamer kasteel bornem

Wist je dat één van zijn voorouders, Filips de Marnix, ons volkslied het Wilhelmus heeft geschreven? Hij heeft dan ook een bijzondere band met Nederland en toonde ons een foto waarop te zien is dat Koning Willem-Alexander bij hem op bezoek is. Het renaissancekasteel is prachtig ingericht, maar vanwege de band met de Oranjes heeft de huidige graaf zijn eetkamer in deze kleur laten schilderen tijdens een restauratie. Sowieso is het hele interieur in Louis XV stijl prachtig om te zien!

Tip: boek een high tea in het bijbehorende Koetsenmuseum. Meer historie? Combineer je bezoek dan met de Abdij van Bornem, waar de indrukwekkende middeleeuwse bibliotheek nog intact is en je een Spaanse helm op kunt zetten voor een foto.

Adres: Kasteel Bornem: Marnix de Sainte Aldegonde, Kasteelstraat 34 in Bornem

kasteel van Bornem kastelen van de schelde
Groetjes van de poortwachter! Zie je op de achtergrond de graaf lopen? Aardige man, vertelde ons van alles over bijvoorbeeld de prachtige oranje kamer en zijn band met Nederland.

Kasteel Wissekerke

kasteel wissekerke kastelen van de schelde
Kasteel Wissekerke

In de 10e eeuw was Kasteel Wissekerke slechts een waterburcht, maar talrijke verbouwingen later is het een indrukkend kasteel. Sinds kort is het weer open en kun je via een audiotour door het kasteel meer leren over de geschiedenis. Voor kinderen zijn er overal leuke grapjes en opdrachten verwerkt. Zo is er schaduwspel, spiegels waarin je ineens een hoedje op krijgt en heb ik met ganzenveer en inkt een brief aan mijn dochter geschreven.

kasteel wissekerke kinderen

Wij combineerden ons bezoek aan dit fraaie kasteel met een lunch bij het naastgelegen Hofke van Bazel, een restaurant met Groene Michelinster. Ook reden we met een Barbiergids door de prachtige polders van Kruibeke voordat we het kasteel bezochten. Deze zijn aangelegd om bij springtij van de Schelde onder water te laten lopen, dit Sigma-project is dus het tegenovergestelde van onze Oosterscheldekering, de Delta-werken. Water toelaten versus water tegenhouden. Een interessant verhaal maar vooral een prachtig mooi gebied om te bezoeken.

Adres: Kasteel Wissekerke, Kon. Astridplein 17 in Kruibeke

Hof ter Saksen

tuinbezoek hof ter saksen
Bezoek de prachtige kasteeltuin van Hof ter Saksen.

Dit kasteel in neoclassicistische stijl kreeg begin 19e eeuw zijn huidige vorm. Momenteel wordt het van binnen verbouwd, maar de prachtige kasteeltuin is het hele jaar door te bezoeken. Wij kregen een rondleiding door een gids, daarnaast is het mogelijk om een Chinese theeceremonie in de tuin te boeken. De tuin kwalificeert officieel als ‘arboretum‘, oftewel een in bomen gespecialiseerde botanische tuin: in de 13,5 hectare grote natuurtuin zijn maar liefst 234 hoogstamfruitbomen van wel 74 verschillende rassen te vinden!

Adres: Hof ter Saksen – Hof ter Saksendreef 1-3b

Houd je hiervan? Bezoek dan ook deze mooie tuinen in Vlaanderen:

 • Tuinen van Meise (inclusief kasteel)
 • Tuinen van Beervelde (de graaf woont er nog dus slechts enkele dagen per jaar toegankelijk)
 • Museumtuin Gent
 • Historische Huizen Gent

Waar overnachten tijdens je kastelentrip?

Tijdens deze trip heb ik overnacht in Hotel Gravensteen in Gent, een jaar eerder sliep ik in Hotel de Flandre, beide prachtige historische panden midden in hartje stad nabij alle gezellige terrasjes en de rondvaartbootjes. Op mijn youtube-kanaal kun je de roomtour van Hotel Gravensteen en de roomtour van Hotel le Flandre bekijken. 

De tweede nacht sliepen we in een prachtige kamer van Van der Valk Beveren. Als je een hotel zoekt dat werkelijk alles onder 1 dak heeft, moet je hier zijn! Zie bovenstaand de roomtour, heel bijzonder die indeling en er zit ook een balkon bij. Verder heeft dit hotel een speeltuin, alpaca’s, een zwembad, wellness, escape rooms en verschillende restaurants. Heel groot en meer dan voldoende parkeerruimte, inclusief elektrische laadpalen.

Booking.com

Andere tips in in Vlaanderen

Naast je kastelenroadtrip is er in deze regio van alles te doen. Een dagje stadten in Antwerpen, Gent of Mechelen bijvoorbeeld. Lees vooral ook deze artikelen:

Welke kastelen heb jij al afgevinkt van de bingokaart?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.