Reistrends voor 2023, dit zijn ze

In 2020 was ik zo suf om mijn reisplannen voor dat jaar te delen in januari. Whahaha wat een grap met die pandemie! Toch staan er ook nu al weer wat plannen in de agenda en ben ik met dingen bezig. In januari wil ik bovendien naar de Vakdag van de Vakantiebeurs om even weg te dromen bij al die mooie bestemmingen. Skyscanner stuurde me alvast een zeer uitgebreid rapport met de reistrends van 2023! Welke past bij jou?

reistrends-2023

Skyscanner – de site waar je de prijzen van vliegtickets met elkaar kunt vergelijken – zegt dat we in 2023 vooral op de prijs van een vakantie afgaan. Nederlanders staan daar sowieso om bekend, hoor ik van verschillende reispartners: goedkope vakantie boeken maar ter plekke mag het allemaal wel wat kosten en willen we genieten! Dus los op de souvenirs, excursies en lekker eten en drinken. Zo lang we met de reis zelf maar een voordeeltje scoren. Ik herken mezelf hier overigens volledig in, haha.

Wierookboom in Oman, je kunt hier een wierookroute volgen. © Ministry of Heritage & Tourism Sultanate

Van alle onderzochte Nederlanders, wil slechts 8% volgend jaar minder op vakantie gaan. En 14% gaat wel maar geeft minder uit aan de vakantie. De rest blijft lekker doen wat ze altijd al deden of wil zelfs nog vaker weg! Als we gaan, willen we echter wel meer ‘waar voor ons geld’. 

In het kader daarvan: enkele interessante bestemmingen zijn goedkoper te boeken dan in 2019 zegt het trendrapport. Dit wordt dus jouw jaar als je wilt reizen naar Manilla op de Filipijnen, Fes in Marokko of Valetta op Malta. Deze zijn nu minimaal 14% goedkoper dan enkele jaren terug.

leeds town hall
Liefhebbers van kunst en cultuur willen de Britse stad Leeds in 2023 op hun stedentripbucketlist zetten. Foto: Carl Milner Photography voor Visit Leeds. 

Top 3 vliegreizen

Een zoekmachine als Skyscanner heeft uiteraard geen inzichten in de Nederlandse markt. Hoewel ik persoonlijk denk dat de hotelletjes en vakantieparken ook komend jaar nog goede zaken zullen doen. Wel zien ze de volgende top 3:

  1. Strandvakantie – dat wil 48%
  2. Stedentrip – dat wil 39%
  3. Trip om familie of vrienden te bezoeken – 31%

Wat stedentrips betreft zijn er 3 het meest gedeeld op insta: Rio de Janeiro in Brazilië, Parijs in Frankrijk en London in het Verenigd Koninkrijk. Qua bestemmingen is het wel heel erg leuk om het verschil te zien tussen koppels en families. 

Madeira Catamaran
Dolfijnen spotten op Madeira. Vanuit de haven van Funchal vertrekken meerdere malen per dag verschillende boten, op zoek naar dolfijnen en walvissen. Foto: Hugo Reis, Visit Madeira.

Hotlist bestemmingen voor families

  1. Izmir in Turkije
  2. Paphos op Cyprus
  3. Punta Cana in de Dominicaanse Republic

Nummer 1 heb ik ook weleens afgetikt geloof ik, en wat nummer 3 betreft kan ik zeggen dat Puerto Plata ook erg relaxt is wanneer je een mooi resort zoekt. Topvakantie gehad ooit lang geleden. Zit alleen wat dichter bij de grens met Haïti. Mijn familie heeft het nog steeds over onze heerlijke vakantie op Boa Vista, Kaapverdië. Qua strandvakantie zeker ook een aanrader!

wechalet canada air transat
Via de website van luchtvaartmaatschappij Air Transat boek je voortaan niet alleen je rechtstreekse vlucht naar Canada. Je grasduint er ook door de mooiste logeeradressen van verhuurplatform WeChalet die zich midden in de ongerepte natuur van Québec bevinden.

Hotlist romantic getaways voor koppels

Koppels willen er liever iets meer op uit tijdens hun vakantie. De top 3 voor stelletjes is:

  1. Mexico-Stad in Mexico
  2. Punta Cana in de Dominicaanse Republiek
  3. Amman in Jordanië

Ik zet ze even op mijn lijstje voor mocht ik een leuke lover vinden.

sterrenrestaurant dolomieten
Gastronomisch skiparadijs Val Gardena telt drie Michelin-sterrenrestaurants, als dat niet romantisch is? Foto: Helmut Rier, Val Gardena

Digital nomads gaan los in 2023

Werken vanaf waar je wilt zijn, neemt ook een flinke spurt. Mijn kinderen zijn nu nog te klein voor mij om dit langere tijd te gaan doen, maar het lijkt me super om eens een keer iets langer weg te zijn dan een week of een paar dagen. Wel neem ik uiteraard altijd de laptop mee, want meestal reis ik voor werk en13% van de respondenten uit het onderzoek geeft aan net als ik lekker te gaan werken vanaf de vakantiebestemming. De meesten doen dit omdat ze het gewoon fijn vinden en ‘dan kan ik langer blijven’ wordt ook veel als reden opgegeven.

Skyscanner verwacht dat reizigers gebruik gaan maken van de vele digital nomad-visa die dit jaar
zijn gelanceerd, waaronder in Mexico, Jordanië, Egypte en Taiwan. Geld verdienen tijdens het
reizen biedt nieuwe mogelijkheden zoals wereldreizen, multi-trips en langere reizen. In Mexico (in oktober t goedkoopst), Jordanië (in december t goedkoopst) of Egypte (in oktober t goedkoopst) zit je qua levensonderhoud in de koude wintermaanden bovendien een stuk goedkoper dan in Amsterdam.

digital nomad lissabon skynext
Digital Nomad aan het werk in Lissabon © SkyNext

Bosbaden en duurzaam avontuur

Sustainable travel is ook een trend. We willen graag op avonturen beleven vakantie en cultuur zien, maar dan wel graag duurzaam. Dat jouw uitgegeven geld meteen een natuurgebied steunt, is een grote pré. We willen wandelen, historische rondleidingen en zwemmen in wild water. De verrekijker en sportschoenen mogen mee op reis en bijkomend voordeel is dat deze uitstapjes niks kosten. Lekker genieten van de natuur is bovendien heel erg goed voor je wellbeing. Ik vond onze duurzame paardenvakantie in Zuid-Tirol ook meer dan de moeite waard!

bosbaden vogezen
Mos onder je voeten, boomschors in je handpalm, zonnestralen door het gebladerte en vogels die je trakteren op een prachtig fluitconcert. De perfecte plek hiervoor? De Vogezen in Frankrijk! Om alle zintuigen nog eens extra wakker te schudden, kun je een heus spaparcours van 1 km afleggen in het Forêt du Capucin in Le Mont-Dore. Dit gratis toegankelijke ‘sylvatorium’ bestaat uit 5 spa’s die elk aan een ander zintuig zijn gewijd, belvedères en ontspanningsplekken. Neem plaats in de spa’s – met je kleding aan! – en concentreer je op de geuren, kleuren en geluiden om je heen. Foto: ©OTLB Hautes Vosges G. Bervard, Atout France

Solotrips voor me-time

Zelf vond ik mijn solotrip naar Valencia toch wel wat eenzaam, ik had het graag met iemand gedeeld. Maar ‘wij singles’ gaan de markt nog meer domineren. Meer dan een derde van alle reizigers gaat alleen op pad! Weduwnaars (61%), singles (59%) en mensen die gescheiden zijn (48%) scoorden het hoogst wat betreft hun bereidheid om in 2023 op solovakantie te gaan. Ze lijken een nieuwe trend te zetten onder reizigers die ‘solo en self-focused’ zijn. Mensen die gescheiden zijn kiezen het liefst voor een strandvakantie (25%) om aan hun ‘me-time’ toe te komen. Hier sluiten singles zich bij aan (19%). Wel gebruiken ze vaak allerlei apps om toch mensen te ontmoeten op reis, zowel dating apps als apps om nieuwe platonische vrienden te maken op reis.

Lake Travis Zipline Adventures - Sunset
Ultiem me-time moment: zipline avonturen in Texax. De échteavonturiers kiezen voor een zipline avontuur bij Lake Travis (op de foto) om de langste én snelste ziplinevan Texas te trotseren. Voor een meer ontspannen ervaring ga je naar Cedar Creek, waar Zip Lost Pines dubbele lijnen biedt voor een zij-aan-zij avontuur door de loblolly-dennen vanhet McKinney Roughs Nature Park. Foto: Travel Texax.

Hoe zien de persoonlijke reisplannen er uit?

Tja, en hoe zien mijn persoonlijke reisplannen er het komende jaar uit? Solo-travel is niet mijn ding, ik deel de ervaring liever. Ik hoop natuurlijk de nodige ‘romantische trips‘ te kunnen doen, maar dat zullen waarschijnlijk geen strandvakanties worden. Die boek je en dan weet je via de reisorganisatie wel dat het goed is. De meeste van mijn trips zullen werkgerelateerd zijn, sowieso gaat dus altijd de laptop mee.

Het lijkt me leuk om wat aandacht te besteden aan Dark Sky toerisme (sterrenkijken en het Noorderlicht zien). Verder gaat ‘de band met je tieners versterken‘ ook komend jaar een thema zijn voor mijn reisverslagen. We maken net als afgelopen jaar weer een ‘mooie herinneringen pot’ waarin we onze tickets, briefjes en toegangsbandjes stoppen. Aan het eind van het jaar maken we de pot leeg en halen we herinneringen op, superleuk om te doen. Ik zat met 2 stralende kinderen aan tafel! (En dat zegt wat voor een pubermama.)

roompot vakantiepark de heihorsten someren
We blijven Roompot ambassadeur, hier waren we op de Heihorsten in Someren.

We mogen wederom ambassadeur zijn voor de vakantieparken van Roompot en zullen dus enkele parken gaan reviewen. Ik stap vrijdag op het vliegtuig voor een Aurora hunt in Noord-Zweden, bucketlist ding! Er zijn vliegtickets geboekt voor een persreis naar de regio Luberon in Frankrijk en waarschijnlijk gaan we ook naar Portugal voor een Dark Sky trip.

Met veel bestemmingen ben ik nog in gesprek en is het nog niet helemaal concreet, ook omdat ik zelf zo graag met een leuke man bepaalde trips wil maken en daarom geen datums prik. De kinderen zijn uiteraard aan de schoolvakanties en weekenden dat ze bij mij zijn gebonden. Voor hen moet het geen overkill worden uiteraard. Afijn na mijn Aurora Hunt wordt onze eerste gezamenlijke persreis een tripje naar Mechelen in België. Kijk er nu al ontzettend naar uit!

In de eerste week van het nieuwe jaar doe ik dus mee aan de ‘bosbaden trend’ en de ‘stedentrip hype’.

Ik hoop dat we gezond genoeg blijven om nog veel meer mooie dingen te doen! 

Bovendien ook heerlijk om over te schrijven 🙂 

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.