Tips voor een dagje Gent met de trein

Zin in een leuke citytrip? Ga eens een dagje naar Gent met de trein! Scheelt je benzine en de Middeleeuwse binnenstad van Gent is sowieso autovrij. Ik ben eind april op persreis gegaan naar deze prachtige stad vanwege de Floraliën die daar op dat moment was en deel graag mijn tips met je, want vanuit de Randstad zit je in een paar uur in een compleet andere wereld. Gent is perfect voor wie van gezellig terrassen houdt! 

1e klas met NS International

Wist je dat je via NS International allerlei leuke stedentrips kunt doen naar onder meer Londen, Parijs of Berlijn? Toerisme Vlaanderen had via NS International 1e klas treinkaarten geregeld naar Gent. Ik stapte op in mijn eigen woonplaats en de reis eindigde in Gent.

station Antwerpen
Prachtig station in Antwerpen, ik was er nog nooit geweest (in Gent overigens ook niet) langs het spoor staan een soort kasteeltorentjes ook. We reisden met NS International.

Zeker op de terugweg was het fijn dat we 1e klas zaten: in de Intercity kun je in het plafond je telefoonlader pluggen en vanwege voetbalwedstrijden zat de 2e klas erg vol tijdens mijn laatste overstaps. Vanuit Bodegraven – waar sinds kort 4 treinen per uur gaan – reisde ik naar Woerden. Daar de overstap richting Rotterdam. Op Rotterdam richting Antwerpen – wat overigens ook een prachtig station heeft – en daar op de trein naar Gent. In België was op dat moment het mondkapje overigens nog verplicht in het OV, weet niet of dat nu nog zo is?

station Gent
Station Gent heeft prachtige muurschilderingen.

Street art spotten

Wie goed kijkt kan in Gent allerlei prachtige street art kunstwerken spotten. Even geen foto, maar wij vonden ook de enorme toiletrol die een museumtoilet behuisd, hilarisch om te zien.

Hop on hop off boot

De mooiste manier om Gent te verkennen is vanaf de boot. De bruggetjes zijn nogal laag, dus niet gaan staan tijdens het varen maar lekker blijven zitten en genieten. Zoals je in veel steden de bekende hop on hop off bus hebt, die stopt bij belangrijke toeristische locaties, heb je in het Belgische Gent de hop on hop off bootjes. Of eigenlijk: de watertram. Een leuke manier om verschillende plekken van de stad te ontdekken. Een ticket is 15 euro voor een volwassene en 9,50 euro voor een kind, inwoners, studenten en 55+ers ontvangen korting. Je bestelt dit online of bij het groene boothuisje aan de Korenlei 4a.

citytrip gent belgie
Halte van de watertram.

Stops van de watertram:

  • Gravensteen
  • Korenlei en Graslei
  • Museumsite
  • Sint-Pietersabdij
  • Kathedraal
  • Shopping Veldstraat
citytrip gent belgie
Als je ‘m ziet: déze schipper van Bootjes van Gent moet je hebben voor geweldige wetenswaardigheden (wij wisten die avond onze Gentse gastheer behoorlijk te imponeren met alle verworven kennis).

Wij maakten een rondvaart met De Bootjes van Gent en genoten van de heerlijke anekdotes, geschiedenislessen en architectonische informatie over de stad die onze schipper vertelde. Over het kasteel dat ooit eens bestormd werd door studenten, over waarom Gentenaren weleens met een strop (als in galg) om hun hals lopen, over de brug die eindigt in het niets… dit en nog veel meer was bijzonder vermakelijk! Daarbij zijn de prachtige middeleeuwse gildehuizen, kerken, kloosters en de rivier de Leie sowieso al een lust voor het toeristische oog.

Wandelen met stadsgids

Ken je de Gentse Gidsen? Dit zijn stadsgidsen die met jou langs de mooiste plekjes van Gent wandelen of fietsen en onderweg tal van interessante wetenswaardigheden met je delen. Wij begonnen met onze gids bij de Sint Pieterskerk, zagen de Boekentoren, liepen langs het begijnhof… Kortom: in korte tijd veel gezien en gehoord, heel leuk.

Museumtuin

Houd je van groen? Er zijn tal van prachtige parken in Gent vol weelderig groen en bijzondere bomen. Eén ervan was ooit een dierentuin. Ook interessant (en buiten in de tuin lopen is gratis) is een bezoek aan de Museumtuin van de Universiteit van Gent. Adres: Ledeganckstraat 35.

plantentuin Gent

Speurtocht met kinderen

Naar Gent met kinderen? Dan is de speurtocht door Gent leuk om te doen. Download hiervoor de gratis app van Draakje Fosfor. Draakje Fosfor is zijn bril kwijt en met deze speurtocht langs allerlei kindvriendelijke plaatsen helpen jullie de kleine draak om te zoeken. Deze speurtocht is 3 kilometer en geschikt voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Je bent er ongeveer 2 uur mee zoet en in de app zijn ook hotspots voor een hapje en drankje met kinderen te vinden.

citytrip gent belgie

Bezoek zeker ook – vlakbij de Sint Pieterskerk – museum De Wereld van Kina. Je kunt het niet missen met deze skeletten van verzonnen draken voor de deur! Dit is een natuurmuseum. Adres: Sint Pietersplein 14.

Als je hier rechtdoor onder het poortje loopt, kom je overigens in de prachtige abdijtuin uit. Kan je kind lekker rennen en puf jij uit op een bankje of in het gras.

sint pietersplein abdijtuin
Mooi plekje in de abdijtuin.

Hippe adresjes en vegan-proof restaurants

We hebben tijdens deze persreis naar Gent op tal van hippe adresjes mogen eten, ik deel ze graag: allen zijn vegan proof maar hebben ook opties met vlees voor de liefhebber. Uiteraard heb ik ook even in de oude Middeleeuwse stad op een terras van een Belgisch biertje genoten!

  • STAM Café – Bijlokesite, Godshuizenlaan 2
  • Groenterestaurant Madonna – Poel 7
  • Epiphany’s Kitchen, Best Vegan Dinner Place van 2021 – Burgstraat 10
  • Hotel de Flandre – Poel 7, (check de roomtour op youtube) hier hebben wij overnacht, middenin het oude centrum!

Kijk hier voor het boeken van je verblijf in Gent. ’s Avonds is de historische stad namelijk prachtig verlicht, dus een nachtje blijven is meer dan de moeite waard. Prijzen van treintickets via NS International vind je hier.

Lees ook:

Heb jij al eens door het historische centrum van Gent gewandeld?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.