Citytrip: Kerst in Kopenhagen

Hoe leuk is een citytrip naar de Deense hoofdstad Kopenhagen in de aanloop naar Kerstmis? Ik was nog niet eerder in deze stad geweest, maar het is super sfeervol. Sinds 12 november heb je in Denemarken overal je QR code nodig, oftewel je corona paspoort. Zonder kom je sowieso het vliegtuig niet in en als longcovid-revaliderende wist ik niet hoe snel ik die vaccinaties moest halen, dus prima. We verbleven in hotel Skt Annae. In dit artikel leuke Kopenhagen tips en een roomtour van de hotelkamer.

kopenhagen citytrip

Tivoli is tijdens Kerstmis en Halloween op zijn mooist, dan wordt het park thematisch aangekleed en kun je van speciale optredens en vuurwerk genieten. De Kerstmarkt is één van de beste in Scandinavië en zowel Kerstmis als Halloween in Tivoli is een niet te missen belevenissen voor het hele gezin. Sowieso kom je tijdens je wandeling door Kopenhagen overal kerstmarkten tegen… ik heb er een stuk of 4 gezien en ben maar in een klein stukje van de stad geweest. Rond Black Friday heb je ’t beste direct te pakken: kerst & kortingen.

tivoli kopenhagen
Tivoli

tivoli kopenhagen

tivoli
Tivoli in kerstsfeer

Tip: Pak de metro in plaats van de taxi

Wij kregen de tip om vanaf de luchthaven de metro te pakken in plaats van een taxi. Vanwege verkeersdrukte kon je anders nog wel eens erg lang onderweg zijn. Grappig, want in de toeristenbus werd verteld dat de Denen veel minder auto’s bezitten dan andere landen vanwege milieudoelstellingen (en een toerenhoge BPM die de prijs opdrijft). Met de metro was het inderdaad heel goed te doen, een kaartje kost ongeveer 4 euro van de luchthaven naar Kongens Nytorv midden in de stad. Je stapt dan uit naast het enorme warenhuis Magasin du Nord, een soort Bijenkorf en zeker in de kerstperiode echt een belevenis. Je wilt niet weten hoeveel verschillende adventskalenders ze er hebben!

kopenhagen magasin du nord
Foto’s aan het maken, je kent me 🙂 je ziet Magasin du Nord mooi verlicht.
nyhavn kopenhagen
Nyhavn is zo mooi rond kerst!

Hotel Skt Annae

Vlakbij Nyhavn, Amalienborg en Kongens Nytorv – dus op loopafstand van het winkelcentrum en leuke plekjes om te bezoeken – ligt Hotel Skt Annae, waar wij verbleven. Modern, warm ingericht in Scandinavische stijl. De eerste nachten logeerden we in een Deluxe kamer met uitzicht op de ambassades, daarna verhuisden we naar een ‘gewone’ kamer die een stuk kleiner is en uitkijkt op het restaurant in de binnenplaats. Van die laatste heb ik een roomtour opgenomen:

Je kunt in dat restaurant overigens heerlijk dineren en ook het ontbijtbuffet was prima op orde. De wifi was af en toe iets minder. Wel fijn dat je vanaf je telefoon je eigen streamingdienst zoals Prime, Disney+ of Netflix kunt casten naar de televisie op je kamer. De bedden slapen heerlijk! Ik vond de ecofriendly doucheproducten erg fijn, zeker de crèmespoeling op je kamer is heel prettig met lange haren. Voor een droge huid is de zeep niet prettig begreep ik, zelf had ik daar geen last van.

Je boekt dit hotel hier

Hop on Hop off bus

hop on hop off bus
In de hop on hop off bus kom je snel bij alle leuke plekjes.

Veel bezienswaardigheden zijn op loopafstand van elkaar. Vanaf ons hotel liep je zo naar de kleurige huisjes op Nyhavn en stuitten we op de wisseling van de wacht bij Amalienborg Palace. Toch is het leuk om de hop on hop off bus te pakken, zodat je alle belangrijke attracties en monumenten gezien hebt. In Kopenhagen heb je bovendien speciale acties waarbij je de bus combineert met bijvoorbeeld een rondvaartboot of met Tivoli tickets.

tivoli kopenhagen
Tivoli is zo mooi!

tivoli kopenhagen

Tivoli is met kerst echt geweldig om rond te lopen. Overigens is je toegangskaartje dus ook echt alleen dat… toegang tot het park. Geweldig aangekleed met overal prachtige lichtjes, kerstversiering en kerstbomen. Voor elke losse attractie moet je tickets kopen bij één van de vele ticketautomaten in het park. Wij zijn in een soort carnaval festival geweest met sprookjes van Hans Christian Andersen en in het spookhuis. Best origineel gedaan: je mag in groepjes van 5 naar binnen en moet elkaars schouders vasthouden om te voorkomen dat je wegrent als één van de acteurs in het spookhuis je aan het schrikken maakt…

kopenhagen citytrip
Gefion Fountain

kopenhagen citytrip

In de bus liggen koptelefoons die je naast je zitplek kunt inpuggen. Die stel je in op de juiste taal en dan hoor je allerlei interessante weetjes terwijl je van het uitzicht geniet. Een busticket is 48 uur geldig, ideaal voor een weekendje weg. De bus in Kopenhagen rijdt langs:

 • Ved Stranden
 • Nyhavn
 • Amalienborg Palace
 • Gefion Fountain
 • The Little Mermaid – hier stopt de bus 5 minuten zodat je snel een fotootje kunt schieten
 • De pier af naar Langelinje en terug, je ziet dan in de verte een skipiste bovenop de afvalverbrandingsinstallatie van Kopenhagen, dit is Copenhill
 • Rosenborg Castle
 • Gammel Torv
 • City Hall Square
 • Tivoli
 • Fisketorvet
 • Kalvebod Waves
 • The Black Diamond
copenhill
Foto: CopenHill, fotograaf Astrid Maria Rasmussen, Copenhagen Media Center

CopenHill in Kopenhagen is verkozen tot ‘World Building of the Year’ tijdens de slotceremonie van het ‘World Architecture Festival 2021’. Deze energiecentrale en skipiste ineen, ook wel bekend onder de naam Amager Bakke, opende in 2019 in de Kopenhagense wijk Refshaleøen. Het gebouw omvat een skipiste, een wandelpad, een crossfit-gedeelte, een uitkijkplatform en ’s werelds hoogste klimmuur. Het gerenommeerde Deense architectenbureau Bjarke Ingels Group is het brein achter het project. Voor de titel waren bijna 500 projecten in de race. CopenHill behaalde naast de eerste plaats in de categorie ‘Production, Energy & Recycling’ ook de titel ‘World Building of the Year’.

Terrasjes pikken in de winter

De Denen geloven niet in slecht weer, alleen in je slecht kleden op het weer. Althans, dat hoorde ik in de hop on hop off bus en gezien de vele terrasjes ondanks het gure weer klopt dat wel. Overal vuurkorven, heaters en dekentjes en de terrassen werden goed bezocht. Zelf heb ik daar uiteraard aan meegedaan, hoe heerlijk om vanaf Nyhavn lekker mensen te kijken! Veel mensen hadden hun skipak, dikke muts, sjaal en handschoenen aan maar qua temperatuur was het wat mij betreft niet nodig. Op de terrasjes en in de restaurants klonken kerstliedjes en behalve Nederlandse toeristen sprak ik ook mensen uit IJsland en Zweden. Met de brug die in een tunnel verandert (vanuit het vliegtuig goed te zien) zit je tenslotte zo in Zweden.

amalienborg
Wisseling van de wacht bij Amalienborg Palace.

Leuke plekjes?

kerst kopenhagen
Kerstman op Kongens Nytorv, daarachter is Hotel l’Angleterre.

Helaas liep ik mijn nichtje Isabelle net mis in Kopenhagen, maar zij heeft er jarenlang gewoond en stuurde me een flinke hoeveelheid leuke tips.

 • De kerstverlichting bij Hotel d’Angleterre (met ook enorme notenkrakers buiten) dit hotel zit vlakbij Magasin du Nord / Metrostation Kongens Nytorv
 • Kerstmarkt bij Kongens Nytorv (ook vlakbij Nyhavn trouwens, heel sfeervol en er staat ook een Nederlandse poffertjeskraam)
 • Kerstmarkt bij Højbro Plads
 • Copenhagen street food op Refshaleøen
 • Torvehallene voor lekker eten bij verschillende kraampjes op Nørreport
 • Vrijstad – Christiania leuk om te zien, heel bijzonder en leuke architectuur.
 • Nørrebro – een echte hipster buurt
 • Vesterbro – kødbyen (oude meatpacking district) met veel leuke restaurantjes
 • In het centrum is er de ronde toren (runde tårn), deze werd door andere Nederlandse toeristen ook getipt, op zondag kun je hem beklimmen
 • Glyptoteket (museum)
 • En natuurlijk de beroemde Kleine Zeemeermin, die ik met de Hop on Hop off bus bezocht heb
gefion fountain
Bij Gefion Fountain.

Lego winkel Kopenhagen

lego winkel

Ben je Lego fan of wil je een leuk souvenirtje mee voor je kinderen? Overal in Kopenhagen zijn verwijzingen naar sprookjesschrijver Hans Christian Andersen te vinden en dus ook in de Lego winkel van Kopenhagen. Uniek voor deze shop is een set met sprookjesboek van de schrijver. Verder kun je er mooie bouwwerken bekijken, zoals in elke Lego winkel daarom kijk ik er altijd graag mijn ogen uit. Deze set is redelijk betaalbaar en past makkelijk in je rugzak, dus geen gedoe met te volle koffers op de luchthaven.

Winterzwemmen?

winterzwemmen visitdenmark
Foto: Klitmøller strand in Noord-Jutland, fotograaf Mette Johnsen

Niet mijn ding met deze kou, maar de Denen zijn gek op winterzwemmen en daarna opwarmen in bijvoorbeeld een sauna. Winterzwemmen in Denemarken is een populaire buitenactiviteit. Gedurende het najaar zie je steeds meer Denen de moed bij elkaar rapen om het ijskoude water te trotseren. Om te garanderen dat de steigers en havenbaden geschikt zijn en blijven voor zo’n verkwikkende duik, heeft de Danish Outdoor Council een nieuw certificeringssysteem aan het al bestaande Badepunkt keuringssysteem toegevoegd, het Vinterbadepunkt. Houd dit in de gaten als je daar een winterduik wilt maken dus.

kopenhagen citytrip
Lezende standbeelden kom je overal tegen.

ANWB logo

Langer op vakantie in Denemarken?

Ben je langer dan een weekendje in Denemarken? Dan is een bezoek aan Legoland met je kinderen wellicht leuk. Of ga naar de groenste stad van het land, Odense op het eiland Funen. Dit is de stad van de festivals en de geboorteplaats van sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Op ongeveer een uur rijden vanaf Kopenhagen vind je Zuid-Seeland, Møn en Lolland-Falster. Deze Oost-Deense eilanden zijn een mooie combinatie van natuurpareltjes, Vikingcultuur en lokale lekkernijen. Kijk ook op de website van Visit Denmark voor handige informatie. 

kleine zeemeermin kopenhagen
De kleine zeemeermin <3

Tip: check de wisselkoers

Oh ja en in Denemarken zijn alle prijzen in Deense Kronen (DKK). Wij hebben geen geld gewisseld, maar alles met de pinpas betaald. Je kunt alles zelf omrekenen en soms zie je gewoon wel op je afschrift hoe duur iets was. Dat is natuurlijk aan jezelf, maar ik vond het wel praktisch om geen vreemde munten te hebben.

Wat zijn jouw leuke Denemarken of Kopenhagen tips?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.