Familie vakantie naar Boa Vista in Kaapverdië

Kaapverdië is een heerlijke zonbestemming in de voorjaarsvakantie. Het was er tussen de 24 en 31 graden met een windje. Wij gingen 8 dagen naar het eiland Boa Vista met 5 kinderen en 7 volwassenen. Boa Vista betekent ‘mooi uitzicht’ en dat hadden we zeker, Santa Monica Beach staat op nummer 6 van de ranglijst mooiste stranden ter wereld en daar hebben we een walvis gespot, maar het strand bij ons hotel RIU Touareg bood net zo’n geweldig uitzicht op hagelwit zand en een azuurblauwe zee.

kaapverdie
Met z’n drietjes aan het strand genieten: all inclusive is ideaal voor single parents!

De vliegreis

TUI vliegt op Boa Vista vanaf Eindhoven en Amsterdam. Het is ongeveer 6 uur vliegen, al deden wij er op de heenreis vanwege zandstormen boven de Canarische Eilanden een uurtje langer over. Op de terugweg vlogen we eerst naar het eiland Sal voor een tussenstop en duurt je reis dus iets langer. In het vliegtuig krijg je een maaltijd en snack aangeboden en komen ze verschillende keren langs met drinken. Op de terugweg zat ons toestel vol met kinderen en de piloot maakte daar een feestje van: een speciaal welkomstwoord zorgde ervoor dat de stemming er direct in zat en onderweg mochten de kinderen hun vragen over vliegtuigen opschrijven en inleveren en kregen ze antwoord terug. Erg leuk en kindvriendelijk!

familievakantie kaapverdie
Gezellig op een zeilboot met de hele familie. Foto: Salina Sails

Medische voorbereidingen

Vanwege de ziektes die de muggen in West-Afrika kunnen verspreiden (zoals zika, chikungunya en dengue), is het belangrijk dat je deet meeneemt. In ons hotel hadden we gelukkig weinig last van muggen, maar ik ben zelf wel een keer gestoken. In het najaar komt malaria voor. Zorg dat je de benodigde inentingen haalt voor vertrek: DTP en Hepatitis A. Wij hadden deze nog van onze vakantie naar Egypte enkele jaren terug en hebben destijds de herhaalprik gehaald, waardoor we levenslang beschermd zijn. Ook de BMR vaccinatie is belangrijk en qua hoesten: TBC. Met kinderen had ik uiteraard ook pleisters, betadine, cranberrypillen, diarreeremmers en paracetamol mee. Aanvullend op je gewone medicijnen. Voor de ADHD-ers onder ons: die medicijnen komen niet door de douane!

Boa Vista

Op Boa Vista spreken ze Portugees en is het motto ‘No Stress’. Er is 2 uur tijdsverschil met Nederland (in de wintertijd, in de zomer is het er slechts 1 uur vroeger). De lokale delicatesse die men als diner én ontbijt eet is cachupa: een gerecht van maïs en bonen, eventueel geserveerd met een gebakken eitje en salami. Het eiland is 29 kilometer breed en het 3e grootste eiland van Kaapverdië. Boa Vista ligt het meest dichtbij het vaste land van Afrika. Honderden jaren geleden was het groen, maar tegenwoordig is het landschap woestijnachtig. Reismaatschappij TUI probeert wel iets te doen voor het land en natuurbehoud (TUI Care Foundation), maar de landelijke overheid heeft helaas nog geen natuurbeschermingsprogramma. TUI heeft onder meer wegen aangelegd naar haar eigen hotels, waar de beplanting en infrastructuur goed op orde zijn. Onderweg zie je echter het dorre landschap met her en der zwerfplastic.

De stranden en het waterleven zijn er prachtig. Een excursieleidster was opgelucht dat Neckermann failliet ging: die waren druk met de bouw van een enorm hotel met 5000 kamers precies naast het strand dat dé plek is waar de vele schildpadden hun eieren leggen. De bouw ligt stil, dus de schildpadden kunnen nog wat langer van hun geboortestrand bij Santa Monica Beach gebruikmaken. In dat gebied bevindt zich ook het kraamgebied van de walvissen. Wij spotten er eind februari al één, maar maart en april zijn dé walvistijd in Kaapverdië. Overigens staat er een zeer sterke onderstroming, dus zwemmen in zee is niet verstandig. Wekelijks worden er toeristen in nood afgevoerd. Bij de resorts zijn gelukkig genoeg mooie zwembaden aanwezig om een luxe gezinsvakantie te vieren. Of met 3 gezinnen en opa en oma, zoals in ons geval.

Excursies op Boa Vista

Er zijn verschillende mooie excursies te boeken tijdens je vakantie op Boa Vista. Op het vliegveld krijg je bij aankomst folders mee, maar wij konden ook bij TUI in het hotel onze uitstapjes boeken.

 • Great Pearls of the Night – eten met muziek en een open vuur of barbecue aan het strand bij Beach Bar Pérola D’Chaves.
 • Wandelen en snorkelen – via de Nederlandse organisatie Solacyber, ruïnes bezoeken op het eilandje naast Sal Rei en snorkelen aan het strand in de baai.
 • Barraca Tour – via de Nederlandse organisatie Solacyber, educatieve tour langs de armste buurten van Boa Vista
 • Ansichtkaarten van Boa Vista Tour – via TUI, dagtocht door het Noorden van het eiland inclusief museumbezoek (schildpaddenmuseum), kapelletje en een scheepswrak bij het strand van Cabo Santa Maria.
 • Zuid-Boa Vista 4×4 Tour – via TUI, deze instagrammable halve dagtocht is erg leuk met kinderen! Wij hebben deze geboekt en enorm genoten. Je bezoekt de pottenbakkerij waar ook een man met een aapje aanwezig is, gaat sandboarden in de woestijn (op een snowboard van het zand af sleeën), cachupa eten, een kerkje bezoeken en naar het strand van Santa Monica Beach. De kinderen kregen na afloop een klein stenen schildpad beeldje mee als aandenken (met het TUI logo, zo stimuleren ze de lokale economie).
 • Hoofdstad Sal Rei – via TUI, mijn broer deed deze halve dag excursie met zijn gezin. Ze bezochten marktjes, aten een lokaal ontbijt en dronken een shotje van de lokale sterke drank.
 • De echte Katchupa – via TUI, dagtocht waarbij je geniet van lokale cultuur, muziek en dansen. Ook bezoek je de vuurtoren bij Morro Negro en het gouden strand van Porto Ferreira en sluit je af bij een familie thuis in Fundo Figueras waar je de echte Katchupa proeft.
 • Zuidelijke Boa Vista Quadtocht – via TUI, halve dag op quads door de woestijn. Vanaf het vliegveld in Rabil zie je ze steeds langsrijden.
 • Boa Vista Buggytours – via TUI, als je met kinderen bent kun je niet met de quad, maar wel met de buggy (iets groter dan een quad) door de woestijn.
 • Boottocht en vissen – via TUI of Cybertours
 • Sea Bay Chill – via TUI, dagexcursie, je kunt ook de No Stress Excursion boeken via Morabeza Tour
 • Adults Only boottocht – via TUI, op een catamaran chillen in de zon en duiken, zonder kinderen.
 • Paardrijden – via TUI
 • Zeiltocht op de Salina – via TUI, halve dag excursie. Als familie van 12 personen konden we er net aan met z’n allen op, plus de bemanning. Het was even spannend in het rubberbootje op weg naar zeilboot Salina, maar zeer de moeite waard. Heerlijk op het water! Een hapje en drankje zit erbij in. Je vaart door de baai van Sal Rei, waar je de vele kitesurfers kunt bekijken. Bij het eilandje kun je snorkelen bij het koraalrif of bij het strand, hier is ook een oud fort met kanonnen te vinden. Eén van de bemanningsleden is fotograaf en maakt mooie foto’s die je kunt bestellen.
 • Ocean Beats cruise – via TUI, disco op het water, halve dag excursie.
 • Wonderen van de Woestijn – avondexcursie via TUI.
 • Kitesurfen – in Sal Rei.
 • Natuur excursie – via Morabeza Tour, je bezoekt oude vissersdorpjes, ziet waar de schildpadden hun eieren leggen (juli tot oktober), bekijkt waar de traditionele geitenkaas wordt gemaakt en hoe de bevolking vecht tegen de schaarste van water.
 • Schildpadden Tour – via TUI of Morabeza Tour, te boeken tussen juli en oktober, je ziet de bedreigde Carutta zeeschildpadden op de stranden van het eiland
 • Walvissen Tour – via TUI of Morabeza Tour, te boeken van maart tot mei, bultrugwalvissen bezoeken Kaarpverdië om daar hun kraamtijd door te brengen, ik zag er bij Santa Monica Beach al eentje uit het water springen eind februari, prachtig om te zien!

Ervaring in All Inclusive RIU Touareg

Hotel RIU Touareg krijgt 4,5 ster op de website van reisorganisatie TUI. Als je door het dorre woestijnlandschap het hotel nadert, lijkt het net een fata morgana. Een sprookjesachtig uiterlijk en tuinen vol palmbomen, bananenplanten, cactussen en roze bloemen die door de tuinmannen van het RIU netjes worden bijgehouden. De all inclusive formule is zeker met kinderen bijzonder praktisch: je krijgt bij aankomst een bandje en als ze dorst hebben kunnen ze zelf hun coke, apple juice of fruit punch bestellen bij de zwembadbar or tappen in de restaurants.

Onze kamers lagen vlakbij RiuLand, waar de speeltuin, kinderanimatie en pierebadjes zijn. Je kunt hier alleen geen drinken halen, maar in je hotelkamer worden dagelijks de waterflessen aangevuld. Het water uit de kraan mag je NIET drinken. Hier de roomtour van onze familiekamer, de 2-persoonskamers zijn een stukje kleiner uiteraard:

 

Zoals je ziet een ruime kamer. Mijn oudste dochter sliep op de slaapbank. In beide slaapgedeelten is de ventilator en airco afzonderlijk te bedienen. Op het balkonnetje staat een tafel met 2 stoeltjes en op het handdoekenrek kun je je handdoeken drogen. Handdoekenservice hoort ook bij het hotel, met je kaartjes kun je (rechts) naast het zwembad dagelijks je badlakens omwisselen. In je hotelkamer maakt de schoonmaakster er vaak mooie creaties mee.

Qua minpuntjes: de wifi viel af en toe weg. Ik moest dus verplicht onthaasten en op vakantie is dat ook weleens goed.

Restaurants

Het eten in de buffetrestaurants is veelzijdig: voor elk wat wils. Als je een lastige eter bent, kun je het beste lunchen en dineren in het hoofdrestaurant Santo Antão. Daar hebben ze de meeste keuze. Wij lastige eters konden in het restaurant naast het zwembad Bereber ook prima dingen naar onze gading vinden, overigens. Heel erg leuk en grappig vonden we de zwembadbar: ook in het zwembad kon je een drankje bestellen en stonden tafeltjes. Er zijn nog enkele speciale restaurants waar je een reservering kunt maken (zit heel snel vol!): een Kaapverdisch restaurant Boavista, het Aziatische restaurant Kabuki, het Italiaanse restaurant De Marcello en (voor de adult-only gasten) restaurant Kulinarium. Ik heb met mijn dochters ook een avond heerlijk gegeten in Kabuki, waar ze heerlijke gerechten in het Aziatische buffet hadden staan (ook sushi, al lusten wij dat niet, haha). Lekker voor de afwisseling en een wat intiemere tafelsetting. Ook een aanrader: de koffiebar bij de receptie!

Zwembaden

Er zijn verschillende zwembaden. Wij hebben ze niet eens allemaal bezocht. Het pierebadje in RiuLand was even leuk en het grote hoofdzwembad is geweldig. Niet nodig om de rust op te zoeken dus, bij de andere zwembaden. Eén van mijn broers heeft dit wel gedaan, en had vanuit dat zwembad rechtstreeks uitzicht op het strand. Ook is de Spa daar dichtbij en boekten zij met hun gezin een massage om even lekker bij te komen. Links bij het hoofdzwembad wordt muziek gedraaid en organiseert het animatieteam (water)spelletjes en is er een plek voor onder meer yoga-lessen. In het midden kun je naar boven om even te bubbelen. Verder zijn er dus 2 buitenste zwembaden wat dieper (kun je fijn overgooien met de bal) en het binnenste zwembad wat meer ondiep, midden achter zit de zwembadbar. Soms was het even zoeken, maar in principe staan overal genoeg ligbedjes. De schaduwplekjes zijn als eerste weg, dat wel. Overigens kun je ook aan het strand heerlijk rustig zitten en staan daar ook de nodige bedjes en parasols om te ontspannen met uitzicht op zee. De kinderen hebben daar heerlijk in de golven gesprongen!

vakantie boavista kaapverdie

Conclusie

Wij hebben een heerlijke all inclusive vakantie gehad. ’s Avonds was er leuk entertainment op het podium, dus heerlijk om daar een drankje te drinken. Er was slechts één dag met wat minder zicht door een zandstorm die sahara-zand het eiland op waaide. Die dag kon onze huid even bijkomen van het felle zonnetje en hebben we wat meer in de speeltuin gezeten en met elkaar spelletjes gedaan. Hoewel het zwembad met je stoeltje de juiste kant op ook nog goed te doen was.

Discover your smile, zeggen ze bij TUI. Nou, dat is zeker gelukt in Kaapverdië! Wat een heerlijke luxe gezinsvakantie in de zon en wat hebben we genoten van de geweldige zwembaden, culturele uitstapjes en het gezelschap van onze complete familie. (Lees in dit artikel mijn tips voor een ontspannen 3-generatie-vakantie.) Dankjewel papa en mama voor een onvergetelijke tijd en de luxe om even ‘no stress’ te onthaasten en genieten met de kinderen!

Een fijne all inclusive vakantie naar Kaapverdië (bijvoorbeeld bij RIU Touareg) boek je hier .

Meer tips? Followmyfootprints schreef een artikel met kindvriendelijke hotels op Curaçao.

Ben jij al eens op de Kaapverdische Eilanden geweest?

vakantie boavista kaapverdie

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. KoolFamily zegt:

  Top!!! Wij gingen al eens naar Sal, het andere populaire Kaapverdische eiland. Vreemd dat we vanuit België geen inentingen hoefden en jullie vanuit Nederland wel…

 2. Anja zegt:

  Wat leuk! Wij gaan over een paar dagen naar Sal, een ander eiland. Kijk er al naar uit 😉

  1. Marguerita zegt:

   Oh heerlijk, dan maak je op de heenweg een tussenstop op Boavista. Sal is al iets langer toeristisch, heel veel plezier, het is een heerlijke vakantiebestemming dus dat wordt genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.