Gezellig en hip: op drie generatie vakantie

Drie-generatie-vakanties en ‘gramping’ (waarbij opa en oma met de kleinkinderen weggaan), zijn hartstikke hip hoorde ik op de Vakantiebeurs. Driekwart van de Nederlanders vindt het leuk om met de hele familie op vakantie te gaan. Wel blijft men dan het liefst binnen Nederland en moet het tripje met opa en oma niet langer dan een week duren. Zijn wij toch even een uitzondering…

De cijfers komen uit onderzoek van vakantiewebsite Zoover uitgevoerd door NBTC NIPO Research onder bijna 2.000 respondenten. Grappig, want dit persbericht zat in mijn mailbox een dag voor ons eigen vertrek op drie-generatie-vakantie. Gezellig én fijn om zo’n belevenis met elkaar te delen nu iedereen dat qua gezondheid nog aankan. Samen herinneringen maken is heel wat waard.

Herinneringen maken

Leuk om het onderzoekje dus even naast onze eigen trip te houden. Wat leert dit vakantie onderzoek ons? De meeste ondervraagden (61%) willen wel eens met de hele familie op vakantie omdat ze dat gezellig vinden. (Vonden wij ook inderdaad.)

Daarnaast ziet 31 procent het als een kans om opa en oma meer tijd te laten doorbrengen met kinderen en kleinkinderen. (Zeker, je leert elkaar toch op een andere manier kennen dan met af en toe eens op de koffie gaan bij elkaar. Herinneringen maken is ontzettend belangrijk.)

Sommigen zien voornamelijk praktische voordelen. Zo vindt 7 procent het best handig dat de grootouders op de kids kunnen passen en gaat 5 procent alleen mee omdat de vakantie voor hen wordt betaald. (Tja, ook mee eens, als single parent is het uitermate praktisch dat er nog 6 andere volwassenen mee zijn die een oogje in het zeil kunnen houden. En net als ik zijn mijn broers en schoonzussen mijn ouders enorm dankbaar dat ze de vakantie hebben betaald. Liever nu met elkaar genieten, dan straks gedoe om een erfenis, menen mijn ouders. Gelijk hebben ze. Veel mooier als ze zelf op deze manier van hun zuurverdiende centen kunnen genieten en zien wat het voor hun kinderschare betekent. Ik heb van dichtbij het verlies van mijn toen nog schoonmoeder meegemaakt, zij was 48 toen ze een hartstilstand kreeg. Dit soort momenten met mijn ouders, broers, schoonzussen en alle kids kunnen beleven, is bijzonder en dus heel waardevol.)

Ontdek het échte Kaapverdië

Snel genoeg van vakantie met hele familie?

Niet iedereen staat te springen om met drie generaties vakantie te vieren. Eén op de drie mensen vindt dat een tripje met de hele familie helemaal niet voelt als vakantie. Het moet ook niet te lang duren. De meerderheid wil niet langer dan een week weg met dit gezelschap en voor een derde van de Nederlanders is drie dagen de max. Dit laatste geldt nog vaker voor alleenstaanden jonger dan 35 jaar; bijna de helft wil niet langer dan drie dagen met de familie weg. (Mijn broers, schoonzussen en ik zijn allemaal ouder dan 35 en wij vonden het geen probleem. Sterker nog: we vonden het super!)

Bijna niemand (3%) ziet het zitten om met de hele familie een verre reis buiten Europa te maken. Een vakantie in eigen land vinden de meesten een beter plan. Dat lijkt dan ook steeds vaker voor te komen. Maar liefst de helft van alle Nederlanders is ooit met drie generaties op vakantie geweest, waarvan 60 procent in Nederland. (Wij horen bij de 3% and we loved it. Ook in Nederland zijn we al diverse keren met z’n allen weg geweest.)

familievakantie kaapverdie
Foto: Salina Sails

Uitzondering in Afrika

Nou, dat zijn interessante cijfers. Ons gezin hoort bij de 3% die (iets langer dan een week) buiten Europa op vakantie wilde gaan met de hele familie. We zitten in Kaapverdië, op het eiland Boa Vista langs de West-Afrikaanse Kust. We hebben al eerder vakanties met elkaar gedaan, zo hebben mijn ouders ons 2x meegenomen naar Kos in Griekenland. Tijdens één van die trips deed mijn ex-man een huwelijksaanzoek op het strand. Dierbare vakanties dus. Met alle kinders erbij zijn we al een paar keer in Nederland weggeweest. In één huis toen ze heel klein waren, bleek wel heftig. Een volgende familievakantie huurden mijn ouders daarom voor elk gezin een eigen vakantiehuisje: samen weg, maar toch je eigen plek werkt perfect!

Mijn familievakantie tips

Tegen de andere 97% van Nederland zou ik daarom zeggen: zo’n reis buiten Europa met z’n allen is niet verkeerd als je elkaar maar een beetje vrij laat. Wij zitten momenteel in (ik meen) het grootste RIU Hotel ter wereld. Onze kamers liggen naast elkaar, maar elk gezin heeft een eigen plek. Je komt elkaar toch wel tegen (en anders app je even om af te spreken).

Als gezin houdt ieder z’n eigen ritme aan. ’s Avonds eten we met elkaar. Als de kinderen samen willen spelen, zorgen we dat we bij elkaar in de buurt zitten aan het zwembad. In de restaurants komen we elkaar bij toeval toch elke keer tegen.

Ik kan zelf bepalen of ik met mijn kinderen naar de speeltuin wil, naar het strand, naar welk zwembad, op excursie of naar bijvoorbeeld de karaokebar. Of misschien moeten we wel even een siësta houden uit het zonnetje.

Als een familievakantie betekent dat je verplicht op elkaars lip moet zitten, kan ik me voorstellen dat je er geen zin in hebt. Wij hebben het ook allemaal af en toe nodig om even prikkelvrij met het eigen gezin te zijn. Ook opa en oma.

Een lange vliegreis met kinderen is natuurlijk ook een uitdaging (zeker als het vliegtuig uit moet wijken vanwege zandstormen boven de Canarische Eilanden, was nu 7 uur vliegen ipv 6) en tel daar het tijdsverschil met Nederland en brakheid door de lange reisdag bij op (we moesten om 3 uur ’s nachts uit bed) en je bent even allemaal niet op je best. Ik was zelf een beetje grieperig, dus ik voelde hem behoorlijk.

Desalniettemin hebben we allemaal erg naar deze reis uitgekeken. En ja, ik geef toe, het was een luxe om oppas voor de kinderen te hebben zodat ik even een middagdutje kon doen. Maar vooral is het een luxe om zo’n mooie vakantie te kunnen delen met de mensen die je het liefste zijn: je familie. Mits je natuurlijk een goede band met elkaar hebt.

Wij zijn overigens all inclusive weg op een zeer ruim resort. Wil je dus even iets met je eigen gezin doen, dan kan dat ook. Soms kom je elkaar spontaan tegen en dat is leuk (ik hier?) en als je samen iets wilt (de kinderen willen spelen) dan app je even een ‘waar lig jij?’

Normaal doe ik (vanwege mijn blog) vooral korte tripjes, dus 8 dagen weg is wel heel lang maar je gaat ook niet voor 2 dagen zo’n tijd in het vliegtuig zitten. Daarbij doet de zon wonderen voor je humeur! Ik ben wel een beetje verbrand in mijn bikini, maar als ik de weerberichten uit Nederland hoor neem ik dat graag voor lief. Daarbij is er in het thuisland een bizarre corona-gekte aan de gang, en kunnen wij het lekker bij cocktails houden. 

Als je goede afspraken met elkaar maakt: niet op de hotelkamers kloppen, we appen wel om af te spreken, ieder gezin kan z’n eigen gang gaan en op vaste momenten komen we even samen… is zo’n familievakantie met 3 gezinnen + opa en oma ontzettend leuk en relaxt! De nichtjes en neefjes hebben een geweldige tijd gehad en als de kinderen genieten, doen de volwassenen dat ook. Plus: zon zee zwembad… 🙂

Zijn er lezers die net als ik bij de 3% horen die op familievakantie buiten Europa gaan of zijn geweest? Of hoor je misschien bij de helft die nog nooit met de hele familie op vakantie is gegaan? Hebben jullie ook een goede band met elkaar?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. G. T. zegt:

    Zonder kinderen gingen we eens per 2 a 3 jaar een weekend weg met familie (stedentrip). Nu met kinderen hebben we dat pas 1x gedaan, en dan ook een heel ander weekend (in een huisje). Ik vind het best ingewikkeld, met heel andere gewoontes en regels vraagt het veel aanpassen. 3 dagen vind ik dan wel genoeg, moet ik zeggen. De stedentrips waren altijd veel makkelijker.

    1. Marguerita zegt:

      In 1 huisje zit je ook wel erg op elkaars lip hoor, dan is idd een weekendje lang genoeg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.