Pretpark en nachtje weg: Hotel Matamba bij Phantasialand

In de achtbaan met een VR-bril op je neus, de mogelijkheid om krokodillenvlees te eten, overal bloemen en naar het buitenland maar niet te lang in de auto… Phantasialand heeft het allemaal. Zoek je een ideale korte trip om er even helemaal uit te zijn, maar wil je niet al je vrije dagen opgebruiken? Dan raad ik je dit pretpark in Duitsland zeker aan. Wij sliepen in het Afrikaanse Hotel Matamba dat bij Phantasialand hoort om de beleving helemaal af te maken. Lees nu ons verslag!

Phantasialand ligt in Brühl, Duitsland, tussen Keulen en Bonn. Vanaf onze woonplaats in Zuid-Holland was het zo’n 2,5 uur rijden, dus goed te doen. We waren uitgenodigd om hier de nieuwe achtbaan Crazy Bats te beleven, een familie achtbaan waarbij je tijdens de achtbaanrit een virtual reality bril op hebt om de beleving nog leuker te maken.

Mijn dochters en ik waren nog niet eerder in Phantasialand geweest, dus voor ons was het hele park nieuw. We delen graag onze tips en ervaring met je, zeker ook van Hotel Matamba waar we Afrikaans mochten dineren en overnachten. Een belevenis voor de kinderen!

Onze ervaring in het pretpark

Bij de Familie Service tegenover ingang Berlin waar wij als hotelbezoekers binnenkwamen, kun je voor de kinderen de Avonturen Tour ophalen. Mijn dochters kregen deze in het hotel al, maar een aanrader voor kinderen tot 10 jaar.

TIP: hier is ook een verschoningsruimte en plek om rustig borstvoeding te geven.

avonturentour

Je kunt hier ook armbandjes halen om je telefoonnummer op te schrijven. Handig in het geval je weglopertjes hebt. Ook de lengte van je kind wordt hier opgeschreven, waardoor je direct weet of het in een bepaalde attractie mag. In het Avonturen Tour boekje, verzamelt je kind stempels door in attracties te gaan, shows te bezoeken of met een draak op de foto te gaan. Heb je minimaal 9 van de 19 stempels? Dan krijg je bij de Familie Service een oorkonde mee naar huis.

Mijn dochters van 7 en 8 vonden de stempelboekjes heel erg leuk. Twijfel van de oudste of iets niet te kinderachtig was, verdween direct als er een stempel mee gehaald kon worden. Leuk extraatje voor de kinderen om mee bezig te zijn en de oorkonde en boekjes zijn een mooi aandenken aan ons bezoek aan Phantasialand.

Attracties en shows 

Wij waren 2 dagen in Phantasialand. Ik begreep vooraf dat het een klein en overzichtelijk park is, maar die 2 dagen hadden we echt wel nodig. De shows zijn namelijk zeer de moeite waard! De eerste dag hebben we het Fantasy deel en Berlin gedaan, de tweede dag enkele shows en Mystery, Mexico, China Town en Deep in Africa. Steampunk beleving Rookburgh is helaas nog niet geopend, maar dat lijkt me ook supergaaf. Het hele park ziet er ontzettend mooi uit, er hadden wel wat meer bankjes mogen staan om daar van te genieten. Alles zit vrij dicht op elkaar, maar als je echt de rust (en de bankjes) wilt opzoeken dan loop je richting Wakobato achterin het Fantasy deel. Daar zagen we verschillende oma’s met slapende kinderen in buggy’s op een bankje genieten van hun boek. 

phantasialand ervaring

Berlin

 • Bolles Flugschule: draaimolen met vliegtuigjes die omhoog en omlaag kunnen.
 • Bolles Riesenrad: mini reuzenrad.
 • Pferdenkarussel: een carroussel van 2 verdiepingen met heel veel paarden. Hier konden we met z’n vieren in en het was erg leuk om zo weer even kind te zijn!
 • Maus au Chocolat: hier hebben we QuickPasses ingeleverd om direct aan de beurt te zijn. Lasergamen met een 3D bril op vanuit een karretje, superleuk! We schoten op muisjes die de keukens in de taartenfabriek aan het plunderen waren. 
  phantasialand ervaring
  Maus au Chocolat
 • Wellenflug: een zweefmolen die flink de hoogte in gaat.
 • Das Verrückte Hotel Tartüff: een idioot hotel oftewel een fun house waar we ontzettend gelachen hebben. De meisjes vonden het geweldig met al die bewegende vloeren, een trap met gekke tredes, lachspiegels en nog meer gekkigheid. Via een glijbaan gleden we uiteindelijk weer naar buiten.
 • Muzarteum: een mustsee spookshow met acrobatiek, inclusief luchtacrobatiek (klik even door voor mijn ervaring, ik weet nog hoe moeilijk dat is) en geweldige muziek. De mannen die aan de stellages slingerden waren met hun ontblote torso’s overigens ook snoepjes om naar te kijken, dus alleen daarom al de moeite waard hahaha. Maar echt, supertoffe show waarbij wij van de ene verbazing in de anderen vielen. Heel erg knap! Heb mijn kinderen nadrukkelijk geïnstrueerd dat ze dit niet op het klimrek van school mogen proberen. “Maar in mijn dromen mag het toch wel mama? Ik vond het zo mooi…”
 • Pirates in 4D: een 4D bioscoopfilm, wij hebben deze niet gezien maar zo’n 4D film is altijd wel heel erg leuk met bewegende stoelen, waterspetters, wind en wat al niet meer.

In dit deel van het park hadden we ook een ontmoeting met draak Drago, hebben we de enorme souvenirshop bekeken en lieten de meisjes zich schminken. Oh… en heerlijke wafels met aardbeien vind je hier ook. Jummie!

Fantasy

 • Winja’s Fear en Winja’s Force: twee achtbanen, 1 rij… Het verschil? De karretjes van Force draaien tijdens de achtbaanrit ook nog rond. Je zit met 4 personen in een karretje. Wij deden Winja’s Fear en dat was voor deze mama al eng genoeg. Ik heb gekrijst als een baby, tot grote hilariteit van mijn kinderen. 
 • Tittle Tattle Tree: parachute toren met luchtballonnetjes die omhoog en omlaag gaan.
 • Würmling express: de monorail in Leonardo da Vinci stijl waarmee je boven het park een rondje maakt.
 • De lustige Papagei: een ronddraaiende bus.
 • Die fröhliche Bienchenjagd: een kindercarroussel met kikkertjes die de lucht in gaan.
 • Wolke’s Luftpost: een carroussel waarbij we heel hard moesten fietsen om omhoog te gaan of weer te zakken.
 • Baumberger Irrgarten: een kinderdoolhof om in te verdwalen.
 • Phenie’s Mitsch-Matsch-Spaß en Octowuzy: een heerlijke speeltuin met zand en water. Terwijl de één in de rij staat om een patatje te kopen, kan de ander aan een tafeltje wachten en ondertussen de kinderen in de gaten houden. Lekker blubberig en nat (handig om de sokken en schoenen uit te doen).
 • Wirtl’s Taubenturm: de meisjes vonden dit erg leuk, je zit in een stoeltje en trekt jezelf aan een touw omhoog en laat jezelf weer omlaag. Ondertussen draait deze duiventoren rondjes.
 • Wözl’s Wassertreter: lekker relaxt waterfietsen op het meertje.
 • Wupi’s Wabi Wipper: een mini vrije val toren waar mijn dochters erg om moesten lachen, echt bedoeld voor jonge kinderen en natuurlijk verdienen ze ook hier een stempel in hun boekje.
 • Crazy Bats: voor deze attractie kwamen we! Net geopend deze familie achtbaan die je met een virtual reality bril op beleeft. Dat geeft echt een extra dimensie aan je achtbaan ritje. Steek in het karretje even je hand op, dan weet de medewerker dat hij je moet helpen om je bril goed in te stellen en vast te zetten. Erg grappig om te zien hoe die gekke vleermuisjes de achtbaanrit een beetje verknoeien met explosies en een rit op het ijs, oeps!
 • Hollywood Tour: deze indoor boottocht was ook heel leuk, je vaart langs allerlei filmscènes. Leuk om ze proberen te raden!
 • Wakobato: een vaartochtje langs allerlei targets op het water die je met je waterpistool kunt beschieten. Lamme arm? Dan geniet je van de mooie natuur op je vaarroute.

In dit deel hebben we ook de grappige show met de trollen Hack & Buddl gekeken. Er wordt niet in gesproken dus goed te volgen en heel erg grappig. Na afloop wilden de kinderen niet met ze op de foto, maar wel een foto maken van mama en Joyce met de trollen, haha.

trollen
Met Hack & Buddl.

In dit deel is trouwens Fantissima te vinden. Niet geweest, maar apart boekbaar en volgens het attractiepark de meest succesvolle dinnershow van Duitsland. 

Mystery

 • Taron: dit is de snelste multi-lanceer achtbaan ter wereld… Ik heb hem daarom overgeslagen, maar wel gekeken naar de daredevils die wel een ritje maakten.
 • Raik: de snelste familie-boomerang achtbaan ter wereld.
 • Mystery Castle: een attractie die wereldwijd uniek schijnt te zijn, een bungee droptoren. Ik durfde ook hier niet in. Die toren was… erg hoog!
 • River Quest: helaas voor de meisjes moet je voor deze wildwaterbaan 1.40 meter zijn, het is me nogal een ritje in deze hoogste raftingbaan ter wereld. Mensen die wel gingen kwamen er drijfnat uit. Gelukkig staan er bij de uitgang speciale droogcabines.

Mexico

 • Colorado Adventure: onze quickpasses kwamen hier goed van pas, lekker de rij omzeilt en genoten van deze familie achtbaan in de vorm van een oud mijntreintje.
 • Talocan: de meisjes zagen dit wel zitten, maar wij volwassenen niet. Deze suspended Top Spin is uniek in Europa en gaat heel erg hard over de kop etc.
 • Tikal: leuk om naar te kijken deze vrije val torens.
 • Chiapas: in een boomstambootje maak je met 53 graden de steilste afdaling ter wereld. Doodeng. Uiteraard hebben we wel staan kijken naar de daredevils die in een noodgang naar beneden kwamen!
 • Jump!: een actie stuntshow met BMX fietsen, hier hadden we helaas geen tijd meer voor maar de filmpjes buiten het theater beloven spektakel á la Zwarte Cross.
 • Ice College 2019: een heerlijke ijsshow met lekkere muziek die helemaal in mijn straatje was. Lekker om naar te kijken, mooie lifts en sprongen. Zo knap altijd wat deze mensen op hun kunstschaatsen kunnen. Fijn ook om even af te kunnen koelen van de hitte buiten. Genieten!

De meisjes hebben hier draak Quetzal ontmoet en een stempel in hun boekje verzameld.

phantasialand

China Town

 • Feng Ju Palace: een ronddraaiende kamer, spannend maar niet te eng voor de kinderen.
 • Geister Rikscha: dit is het grootste ondergrondse spookhuis van Europa. Je rijdt er in een karretje doorheen en er is van alles te zien. Lekker samen griezelen!
 • Open Air Bühne China Town: een acrobatiekshow die we helaas niet gezien hebben.

Naast heerlijk Chinees eten (en ijsjes) zijn hier veel fotogenieke plekjes te vinden.

Deep in Africa

 • Black Mamba: mijn oudste dochter en Joyce durfden hier wel in. Een achtbaan waarbij je benen los in de lucht bungelen. Volgens mijn dochter was ie awesome!
 • Djembe Musikschule: de jongste ging los op de djembe’s die je hier kunt vinden. Lekker trommelen op alle trommels tegelijk.
 • Miji African Dancers: een open lucht dansshow met Afrikaanse live muziek.

Hotel Matamba en restaurant Zambesi horen uiteraard ook bij dit deel van het park. En mijn kleine meid ging nog met draak Kroka op de foto terwijl we wachtten op de daredevils die de Black Mamba deden.

Onze ervaring in Hotel Matamba

Phantasialand heeft 2 hotels: het Aziatische Hotel Ling Bao en het Afrikaanse Hotel Matamba. Wij verbleven dus in de sferen van Afrika met lemen hutjes en olievaten, muurschilderingen en wilde dieren. Zoals je op de foto’s en roomtour film kunt zien, was alles helemaal in stijl. Echt ontzettend leuk gedaan!

phantasialand ervaring
De hoteltuin met speelbrug.

Bij de receptie konden de meisjes een  kleurplaat krijgen, ontvingen ze vouchers om kindercocktails te halen bij de hotelbar en er is een speciale speelruimte met onder meer een enorm ballenbad. Op de route naar onze kamer liepen we langs een superleuk klimparcours van hout met jungletouwen, dat maakte het voor de kinderen ontzettend leuk. Ze gingen nog 3 keer terug om het over te doen! 

TIP: als hotelgast ontvang je QuickPasses om bij attracties als de Black Mamba, Colorado Adventure of Maus au Chocolat via een speciale ingang naar binnen te kunnen zonder in de lange rij aan te hoeven sluiten. Yay!

De kamer zelf was ook prima. Lekkere douche met harde straal, schoon en netjes en de kinderen sliepen in een eigen deel van de kamer in een soort tent. Rimboe ervaring compleet! 

Restaurant Zambesi

Het hotelrestaurant is ook nog wel even het noemen waard. Tijdens het diner maakten we als het ware een smaaksafari langs het Afrikaanse buffet in restaurant Zambesi compleet met tajines etc. Bij het live cooking deel konden we kiezen uit vlees van rund, krokodil, struisvogel of zebra. Ik ging voor de zebra en dat was erg lekker, ook de kinderen hebben geproefd (“lekker, maar wel zielig voor de zebra”). Mooi om zo eens een nieuwe smaak mee te kunnen pakken. Voor de kinderen was er een afgescheiden kinderbuffet, waar zij zo in konden lopen (en als volwassene moet je flink bukken).

De volgende ochtend was hier ook het ontbijtbuffet (wederom met speciaal kinderbuffet) en werden we begroet door de grappige mascotte die wel iets van een giraf weg had. Deze liep door het restaurant, knuffelde met kindjes, haalde grapjes uit en gaf high fives. Leuk voor het sfeertje! Toen de kinderen klaar waren, konden ze in de restaurant tuin spelen op de touwbrug, het parcours op de gang doen of lekker naar het ballenbad. En ondertussen konden wij zelf rustig na tafelen. Ideaal!

2e dag gratis

Kijk voor meer informatie op de website van Phantasialand. In juli en augustus is er een actie waarbij je de 2e dag gratis nog een keer toegang tot het park krijgt. Zoals je ziet hadden wij wel 2 dagen nodig om van alle facetten in dit pretpark te genieten, de shows zijn zeer de moeite waard! Tickets kun je hier met korting bestellen.

ferienfun
Hier ga je in de rij staan om je gratis tickets voor de volgende dag te halen. Leuke actie!

Prettig trouwens dat alle parkplattegronden, het avonturenboekje en de oorkondes gewoon in het Nederlands beschikbaar zijn. Sowieso bezoeken veel Nederlanders dit park omdat het vlak over de grens ligt. Vanwege de mooie beplanting en vormgeving is er overal iets moois te zien, ook als je even niet in een attractie gaat. En met de Phantasialand App kun je de actuele wachtrij tijden en showtijden in de gaten houden (en je snelste route uitstippelen). Met een kinderwagen moet je wel even goed op de kaart kijken hoe je het beste kunt lopen om de trappen te ontwijken. Die leeftijd zijn wij echter gepasseerd dus het hele park was één groot feest voor de meisjes.

Kortom een mooi pretpark met leuke en originele attracties, voor ieder wat wils. Genoeg te doen en te zien en al die bloemen overal… daar kan ik zo ontzettend van genieten! Met kinderen van 7 en 8 jaar in ieder geval een aanrader. Zet Phantasialand maar op je go-to lijst! Wij willen zeker nog een keer terug.

Als jij naar een pretpark gaat, doe je dan altijd 1 dagje of boek je er weleens een overnachting bij?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, ik voel me het glitterkanon dat jouw leven opleukt of in ieder geval een bende van glitters achterlaat. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om door het leven te sprankelen als en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, ondernemer en co-ouder van 2 leuke dochters van 10 en 11 jaar. Ze schelen maar 15 maanden en zijn dikke vriendinnen, maar toch zo verschillend. Je leest hier over ondernemen, fijne perks in het leven, bijzondere ervaringen en leuke dingen.

Geef vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Marushi zegt:

  Ziet er echt heel leuk uit! Wil ik later ook een keer naartoe met mijn zoontje!

  1. Marguerita zegt:

   Ja is echt een leuk park! En overal mooie bloemen geplant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.