Ik ging naar de Persdag van de Zwarte Cross 2019

Zeg je Achterhoek, dan zeg je Zwarte Cross. En die is met 220.000 bezoekers helemaal uitverkocht dit jaar. Het festival telt 33 podia en verrast de bezoekers met een combinatie van muziek, theater, topsport en stunts. Het is een begrip, maar ik ben er nog nooit geweest. Op de persdag met boegbeeld Tante Rikie mocht ik alvast proeven van de sfeerbeleving!

cross

Erg jammer dat ik dit weekend niet kan, want het lijkt me echt iets dat je een keer meegemaakt moet hebben. Het festivalterrein is immens groot en ‘Niks is Onmogelijk’ (het thema van dit jaar).

Wat maakt de Zwarte Cross zo uniek? De contrasten: er is cross, een kermis, poëzie en een playa, een Universitent en een Oase, een Gospel Church en een Gaycafé. Op zondag houdt een bekende Nederlander een soort kerkdienst terwijl ondertussen de stuntmotoren over het spreekgestalte vliegen. Ik bedoel maar! Door die tegenstrijdigheden is het festival een bizarre mix van ingrediënten, hilarisch dus het staat garant voor een goede sfeer. Op elke centimeter van het terrein is het feest. Zwarte Cross vindt plaats van 18 tot en met 21 juli 2019. De enige betrouwbare manier om nog aan kaarten te komen is Ticketswap, ik begreep dat het dit jaar al uitverkocht is. 

Filmpje, omdat het kan

Dankzij mijn nieuwe telefoon kan ik nu leuke, korte filmpjes in elkaar draaien. Ik heb dus een impressie voor jullie op YouTube gezet (zie hierboven). Een mustsee want ik vraag de grote baas van de Zwarte Cross of ie mee gaat ‘brommers kieken’ hahaha. Vond ik grappig. En de festivalsfeer was goed.

Watskeburt?

We werden bij aankomst met busjes naar de perstent gereden, want het terrein van de Zwarte Cross is met 160 hectare immens. Overal werd nog druk opgebouwd. Kenmerkend voor de Zwarte Cross zijn de ‘bordjes’ met hilarische uitspraken, ik vond ze geweldig. Mijn soort humor dit. En voor je kinderen is er een speciaal ‘Blagenparadijs’ waar ze zich de hele dag kunnen vermaken met onder andere mini quads en mini motoren. Zonder kind geen toegang, niet roken: geen gezeik dus. Sowieso schijnt er een ‘niet zeiken’ sfeertje te hangen en zijn er weinig tot geen opstootjes ‘als de drank in de man is’ op het terrein, zo werd er verteld. Misschien ook door al die bordjes met uitspraken als “’s Avonds een Vent…”

waar is rikie

Ik wilde een selfie maken met de astronaut die ons ontving, maar die trapte precies op dat moment op zijn ‘rookpedaaltje’ waardoor ik … nou ja hilarisch op de foto sta. Tof gedaan ook inclusief Houston-stemvervormer en langzaam bewegen alsof ie in de ruimte was.

In de perstent draaide een film over boegbeeld Tante Rikie en zat de dame in kwestie opgetuigd als alien in een spacey setting. Supergrappig gedaan allemaal. De opening onthulde leuke Tante Rikie knuffels die je op het festival kunt kopen.

Miva Las Vegas: de rolstoelcamping

Daarna werd de rolstoelcamping van het festival geopend: Miva Las Vegas. Hiertoe was dé gehandicaptenzaken minister van Nederland, Rick  Brink, ingevlogen. Als groot fan van Jovink en de Voederbietels, vond hij het een grote eer om hiervoor gevraagd te worden. Sowieso was hij vol lof, want de Zwarte Cross is het allereerste festival dat überhaupt een rolstoelcamping heeft!

De mensen van revalidatiecentrum Roessingh hebben veel werk verzet om een tent te creëren met slaapplekken en hospitality units zodat mindervaliden óók eens een heel weekend naar de Zwarte Cross kunnen. Een plek inclusief bedden, tilliften, aangepast sanitair, verzorging en heel veel meer. Zelfs een eigen taxi van de camping naar het festivalterrein! MIVA Las Vegas is naast luxekampeer-hotel Grasnapolsky gebouwd. Als rolstoeler kun je er met je +1 overnachten.

Stichting HandicapNL was ook aanwezig en een groepje studenten dat hier hun nieuw ontwikkelde rolstoelzitje presenteerde. Een foefje voor aan je rolstoel dat je eenvoudig uitvouwt, zodat je gesprekspartner naast je kan gaan zitten en jouw nek niet continu omhoog hoeft. Gezellige uitvinding.

Puin ruimen

Daarna kregen we een tour over het terrein die ons ook backstage voerde. Indrukwekkend om te zien en wat enorm veel mensen (waaronder veel vrijwilligers) werken er aan de opbouw van het festival! Op gebied van duurzaamheid wil de organisatie achter de Zwarte Cross ook een statement maken. Daarom worden dit jaar bekers zonder opdruk gebruikt, zodat ze gerecycled kunnen worden. Grolsch heeft een herbruikbare plastic tray ontwikkeld om je drank in mee te nemen en die kost 1 muntje (wat je weer terugkrijgt bij het inleveren van je tray). Het zou allemaal veel afval moeten schelen. Daarbij zijn er 3x zoveel afvalpunten als vorig jaar op het terrein waar je ook nog eens je afval kunt scheiden. Wij namen een kijkje achter de schermen, waar via een speciale mobiele sorteerunit het afval nóg verder wordt gescheiden aan een lopende band. Ik vroeg hier ook nog even of ze mee gingen “brommers kieken”, maar mijn score was niet heel hoog hier, haha.

Schaterbar en echt brommers kieken

Daarna liepen we door naar de Schaterbar. Een Grolsch café ingericht als comedy club. Hier gaan stand up comedians in groepjes van 3 knallen met humor terwijl bezoekers een beugeltje kunnen drinken en even lekker zitten. Cabaretier Thijs Kemperink gaf ons alvast een voorproefje en wist perfect een Rotterdams accent neer te zetten. Leuk, leuk, leuk. En fijn voor vermoeide beentjes. 

Daarna konden we echt brommers kieken. En BMX stunts. Vanaf een hoge ramp fietsten de stunters naar beneden om vervolgens de nodige jumps en backflips te doen. Spektakel!

Stuntmannen deden hier ook voor de allereerste keer de tandembackflip op een crossmotor. Bezoekers van de Zwarte Cross hebben zich massaal aangemeld om deze tandembackflip te beleven. Wij kregen als persdelegatie de optie om voorop de crossmotor met stuntman plaats te nemen en zo’n salto in de lucht te beleven… Supertof, once in a lifetime experience. Niemand nam deze kans aan. Achteraf heb ik spijt dat ik het niet gedaan heb, want wát een toffe ervaring! Doodeng ook natuurlijk, maar een verhaal dat niet veel andere mensen op een verjaardag te vertellen hebben. In bovenstaand YouTube-filmpje zit onder meer deze stunt verwerkt. Awesome! Zou jij het doen als je de kans kreeg?

Pop-up Rijksmuseum

Ontspannen een penseeltje hanteren kan ook. Het Rijksmuseum heeft een pop-up paviljoen in het kader van het Rembrandtjaar. Ik mocht met de complete persdelegatie als publiek het spits afbijten: hoedje op, schort voor, spiegel in de hand en een zelfportret schilderen. Die hangt daar nu aan de wand. Kon er zelf geen foto’s van maken, maar gelukkig kreeg ik er wat toegestuurd door Hendrik Jan van Picture Press Holland (supertof, dankjewel!). Normaal gesproken neem je hier lekker de tijd voor, maar in mijn geval zat er tijdsdruk op. Kan ook niet schilderen, maar het was wel even leuk om te doen. Lekker zo met je kwast in de verf een beetje mengen enzo. Relaxxxxt.

En er is nog veel meer…

Met de slogan “Niks is onmogelijk” is dat natuurlijk lang niet alles. Nieuw op de cross is ook:

 • de MIVA Klasse en Krang Klasse op de crossbaan
 • dartwedstrijd Van Barneveld tegen Van Gerwen op donderdagavond in de Megatent
 • kampvuur ontsteken door de Indiaan met zijn jettruck
 • voor campingbezoekers in het Walhalla de Symphony on Fire met krankzinnige live shows van tesla coils, metershoge vlammen en explosies die samen een harmonie vormen
 • Fire Tornado van kunstenaar Ivo Schoofs op camping Walhalla
 • ’s avonds veranderd de Universitent in een Pathé bioscoop
 • een snackmuur met Michelinster: La Clique Claque
 • een reparatieteam van Bison op de camping
 • donderdagavond een Live EED voor de planeet 
 • de Reggaeweide bestaat 10 jaar
 • speeddate ontbijten op de camping met Bolletje, de place to be voor alle singles (ik baal ZO dat ik dit mis!)
 • Scania organiseert stages voor monteurs in opleiding
 • zo’n 1000 extra toeschouwers kunnen door een 3e ring plaatsnemen in de Mascotte Dampkring
 • het Nozem Tweetaktterras met onder andere Nozem burgers
 • een Disaronno cocktail beachhouse en beachparty
 • 3D videomapping gesponsord door Pepsi (zo gaaf, in Puy du Fou deden ze ook spectaculaire dingen met deze techniek)
 • Quad Masters
 • Innofest waar je krekelburgers kunt bestellen
 • een Wijnbar gesponsord door Faustino wijnen
 • Rikies Rotary, whatever that may be

Mocht iemand voor een mancave (van jezelf of je zoon) of clubhuis nog een Zwarte Cross Poster willen en je woont in mijn buurt (Bodegraven), laat het me weten. Heb er slechts 1.

Nou spektakel en sfeer genoeg. Ben jij ooit weleens op de Zwarte Cross geweest? Hoe was dat? Welke herinnering is je altijd bijgebleven?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Liesbeth zegt:

  Jjjjjaaaaaa! Verschillende keren geweest. Heel veel gezelligheid, leuke sfeer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.