Kindvriendelijke vakantie in Noord-Holland

Ga je met de kinderen op vakantie in Noord-Holland? Er zijn verschillende leuke opties, van kleinschalig vakantiepark tot kindvriendelijk hotel. Of als je in de provincie Noord-Holland woont: uitstapjes met het gezin tijdens je staycation in eigen land. Een bijzondere vakantie plan je eenvoudig naar eigen smaak met een goede voorbereiding. Hopelijk heb je iets aan de vele tips in dit artikel!

kindvriendelijke vakantie noord holland

Leuke dingen doen in Amsterdam

Amsterdam is uiteraard een inkoppertje waar het Noord-Holland betreft, maar naast het stadten en bezienswaardigheden bekijken geef ik je toch wat tips. Zelf verbleef ik bijvoorbeeld een nachtje met mijn dochter bij het Bunk Hotel waar je ook gewoon kunt eten, hier staat een paarse T-rex naast de entree. Zoek je het iets romantischer? Hotel Arena is gevestigd in een voormalig klooster en ligt naast één van de vele prachtige stadsparken. Artis is een echte stadsdierentuin met grote dieren als de leeuwen, giraffen en olifanten, maar hiernaast ligt ook het Micropia museum. Daar gaat het juist om klein, kleiner en kleinst… Qua musea is overigens al vanaf ver te spotten het Scheepvaart Museum door het enorme VOC replica schip dat hierbij hoort.

scheepvaartmuseum amsterdam met kinderen
De replica van het VOC schip is een opvallende eyecatcher waaraan je het museum direct herkent.

Kleine zoetwaterpiraten kunnen vanaf bepaalde rondvaartboten een speurtocht doen. Varen door de grachten van Amsterdam is sowieso fantastisch. Ik doe dit regelmatig met mijn Blogboot evenementen, steeds weer een andere route en het blijft mooi. In de periode van de donkere dagen is het Amsterdam Light Festival vanaf het water een leuke (romantische) belevenis. 

Houden jullie meer van lekker baggeren en hutten bouwen? Ga dan naar de speelnatuur van Jeugdland Amsterdam. Andere interessante tijdelijke uitjes zijn het jaarlijkse Cinekid Festival met allerlei films die je kunt bekijken en gezellige activiteiten daaromheen. In de winter is het Amsterdamse Winterparadijs een hele leuke optie voor een dagje uit, deze vind je rond de feestdagen in de RAI.

peppa in de modder
Lekker baggeren in Jeugdland Amsterdam.

Wandel een escape route in Bergen

Dagje Bergen aan Zee? Heel leuk, maar wil je liever bos dan strand dan kun je bij hotel Blooming een leuke wandelroute huren. Een escape wandelroute die je al puzzelen met je kinderen langs een spannend avontuur door de mooie duinbossen leidt. Wij combineerden deze leuke route met een nachtje in het hotel en verbleven in de familiekamer, let wel op: de kinderbedden zijn alleen voor korte kinderen geschikt dus tot een jaar of 7. 

escape room wandelroute bergen
Natuur speeltuin naast het Blooming hotel. Er is ook een voetbalveldje. Tegen het einde van de speurtocht kom je hier langs gelopen.

Vliegeren in Callantsoog

Een heerlijke strandvakantie op een rustig maar kindvriendelijk vakantiepark? Ga naar Roompot Callantsoog! Op loopafstand van het strand, een enorme natuurspeeltuin en de huisjes hebben een heel leuke Hollandse inrichting met onder meer tulpenlampen en een slaapzoldertje voor de kinderen. Wij kregen tijdens ons verblijf een knutselpakketje mee om zelf vliegers te maken en kleuren, je zag overal kinderen vliegeren op het speelveld. Erg leuk! De badplaats zelf is overigens ook een bezoekje waard.

roompot vakantiepark callantsoog
Onthaasten in de mooie huisjes van Roompot Callantsoog.

Spelen in de Linnaeushof

De grootste speeltuin van Europa vind je in Bennebroek, de Linnaeushof is al jaren een begrip. Geen attracties met luide muziek, maar vooral echte speeltoestellen die je zelf in beweging moet brengen. Zeg maar dag tegen de schermpjes, hier kun je heerlijk ravotten. Kleine kinderen kunnen in een afgeschermd deel of op het verkeersplein spelen of ze nemen onder begeleiding de doolhof, grotere kinderen wagen zich aan de hindernisbaan, de stoere glijbaan of misschien durven ze zelfs met de kabelbaan over het water? Je kunt hier heerlijk bewegen en natuurlijk tussendoor even uitpuffen op het terras met wat lekkers. Aanrader!

linnaeushof
Met de fiets het reuzenrad draaien.

Ga uitwaaien op Texel

Waddeneiland Texel hoort bij de provincie Noord-Holland. Een echte belevenis is het alleen al om de veerpont nemen. Op het dek kunnen je kinderen kijken of ze andere boten zien, genieten van de golven en misschien zelfs een zeehond spotten. Op Texel zelf is ook van alles te beleven, van Ecomare tot schapen, van juttersmuseum tot vuurtoren. Wandelen, fietsen, strand… het gevoel dat je echt even helemaal weg bent, maar toch dichtbij. Wij gingen uitwaaien bij Roompot Kustpark Texel (met heel groot zwembad). 

waddeneiland texel kustpark roompot
Vuurtoren spotten op Texel.

Huisjes kijken in Zaanstad

In Zaanstad heb je allerlei bijzondere houten huisjes (en een compleet hotel in deze opvallende bouwstijl). Een kijkje waard en je kunt ondertussen een drankje doen bij één van de vele leuke koffietentjes in Zaanstad. Last van je luchtwegen in herfst of winter? In de Haloclinic hebben ze ook een zoutkamer speciaal voor ouders met kinderen om even te relaxen, ik vond het ideaal tijdens mijn covid-herstel met dochters die gevoelig zijn voor longontstekingen en bronchitis. Vanaf vakantiepark Poort van Amsterdam kun je overigens sinds kort een hop on hop off bustour boeken naar leuke bezienswaardigheden in de buurt van Zaanstad.

busreis europarcs hoponhopoff poort van amsterdam
Vakantiepark Poort van Amsterdam (met eigen jachthaven) heeft ook de Zaanse bouwstijl doorgevoerd in hun huisjes.

Vroeger tijden herleven in het Zuiderzeemuseum

Kijken hoe het leven vroeger was? Heel leuk om te doen in het Zuiderzeemuseum. Wij namen opa en oma mee, die zich veel dingen zoals de poepdoos nog wel wisten te herinneren. Van stoommachine tot springtouw, schilderachtige straatjes met snoepwinkeltje, oude ambachten en zelfs een molen… Je bent hier wel een dagje zoet en het leuke is dat je alleen per boot bij het museum kunt komen. Een belevenis op zich. Erg leuk voor een fotoshoot in klederdracht, wij trokken zelf ook de klompen aan om even te voelen hoe het vroeger was.

ervaring zuiderzeemuseum enkhuizen klederdracht
Koe melken in klederdracht,het kan in het Zuiderzeemuseum.

Strand en Formule 1 in Zandvoort

Bij badplaats Zandvoort denk je aan het strand en het racecircuit waar de Formule 1 wordt gereden. Vlakbij het strand kun je geheel in racesfeer ook met je tieners (of je vrienden) een escape room in Zandvoort boeken. Heel erg leuk, grappig en gezellig om te doen. Ik probeerde het met een meidenclubje, waarna we een strandtent indoken voor een heerlijke lunch met uitzicht op zee.

grand prix escape room

Ferry’s kijken op het strand van IJmuiden

Wil je meer strand? IJmuiden is ook een bijzondere bestemming. Vanaf hier kun je overigens ook nog een dagje shoppen en struinen op de Beverwijkse Bazaar plannen. Tijdens ons verblijf bij Apollo Hotel IJmuiden Seaport Beach was het erg koud en winderig, dus we hielden een strandwandeling niet heel lang vol (tip: neem een muts mee om geen last van je oren te krijgen). Heel leuk was dat we vanuit het restaurant bovenin het hotel de vele ferry’s konden zien langsvaren die van en naar Engeland gaan vanuit deze kustplaats. Je hebt mooie duinwandelingen in de buurt van het hotel die je kunt doen als het weer je gunstig gezind is.

apollo hotel ijmuiden seaport beach
Plaatsnamen voor de foto, altijd leuk en dus ook in IJmuiden.

Shoppen in Haarlem

Haarlem is een prachtige stad waar je heerlijk kunt shoppen. Maar wist je dat je er ook kunt klimmen naar het licht? Dat kan in de enorme Koepelkathedraal via allerlei spiltrappetjes tot een hoogte van 60 meter. Zijn je benen daarna een beetje moe? Maak een rondvaart in Haarlem waarbij je interessante weetjes te horen krijgt over onder andere de gevangenis en de oude Droste chocoladefabriek.

Haarlem kathedraal
De koepelkathedraal van Haarlem kun je beklimmen!

Nachtje Amstelveen

Bij Amstelveen denk je wellicht niet als eerste wanneer je een nachtje weg wilt, maar voor ons was dit moeder-dochter uitje bij Grand Hotel Amstelveen erg geslaagd. In Amstelveen heb je een Fun Center met trampolines, karaoke en lasergamen. Voor ons was het bowlingcentrum naast het hotel al leuk genoeg omdat we daar konden poolen. Geitenboerderij de Ridammerhoeve is trouwens ook een leuk uitje met wat jongere kinderen (en mooi weer). Wij hadden minder weer en kozen dus voor shoppen bij de Makro in Amsterdam in verband met kindertraktaties, haha.

grand hotel amstelveen
Fotogeniek hoekje bij de entree van Grand Hotel Amstelveen.

Heb jij nog leuke vakantietips in Noord-Holland?

Lees ook onze tips voor:
Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.