Dagje Nederland? Ja plezant!

Een ‘dagje Nederland doen’ is razend populair onder de Belgen en Duitsers. Tussen oktober 2021 en september 2022 werden 93,2 miljoen dagbezoeken vanuit de buurregio’s in Duitsland en België aan ons land gebracht. Daarbij gaven zij alleen al voor een dagbezoek aan ons land ongeveer 10,4 miljard euro uit. Kching! In dit artikel wat interessante weetjes uit een grootschalig onderzoek van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Welke toeristisch ‘ding’in Nederland doe jij deze zomer? 

dagje nederland
  • Het onderzoek naar de internationale bezoeker van Nederland is uitgevoerd in elf landen. Op TikTok vertel ik er iets over, maar hier dan ook een artikel.

Dagje NL versus nachtje NL

Invullingen van een dagje Nederland kunnen zijn: een stedenbezoek, winkelen, recreatie in een natuurgebied of een bezoek aan een attractie of evenement. 82% van alle internationale dagbezoeken aan Nederland wordt ondernomen vanuit Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen (Duitsland). 18% van het dagbezoek komt uit Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Duitsers en Belgen bezoeken ons land dus net zo graag als wij die van hen voor een dagtripje. De populairste provincies die worden bezocht voor zo’n dagje NL zijn Groningen, Limburg en Noord-Holland.

Over die 3 provincies kun je onder meer deze leuke artikelen lezen:

Met een verblijfsbezoek wordt een bezoek bedoeld met minimaal één overnachting in Nederland. Hier wordt naast vrije tijd ook zakelijk bezoek meegerekend. 46% van alle verblijfsbezoeken komt uit Duitsland. Op plek 2 en 3 staan België (17%) en het Verenigd Koninkrijk (9%). De directe economische waarde van internationaal verblijfsbezoek is ruim 7,7 miljard euro per jaar. Jos Vranken, NBTC: “Op basis van eerdere studies namen we aan dat dagbezoek vooral in de grensregio’s plaatsvindt. We zien nu dat Duitse gasten ook gerust voor een dagje naar de Nederlandse kust komen.”

Het strand is natuurlijk altijd fantastisch, deze parken kan ik van harte aanbevelen:

Vier de zomer bij Roompot!

Gemiddeld 6 nachtjes

“Wat ons verraste is dat de gemiddelde verblijfsduur van internationale bezoekers op zes nachten ligt. Op basis van eerdere onderzoeken en cijfers werd vaak de aanname gedaan dat Nederland een zogenaamde ‘short break destination’ is, maar mensen blijken dus veel langer in ons land te verblijven,” aldus Vranken van de NBTC.

Op dit moment verblijft zo’n 7% van alle internationale gasten in een accommodatie verhuurd door een particulier. Het gaat hierbij vaak om bezoekers die familie of vrienden in Nederland hebben. Het samenzijn maar ook het beleven van de lokale cultuur en unieke ervaringen opdoen zijn de belangrijkste reismotieven voor deze groep. Het zijn over het algemeen ondernemende en actieve bezoekers die bovengemiddeld vaak een bezoek brengen aan een museum of andere bezienswaardigheden. Opvallend is dat de groep particuliere huurders een hogere waardering heeft voor de bestemming Nederland (91% t.o.v. 89% gemiddeld).

Opvallend is verder de toename van boekingen via touroperators. Kiezen voor zekerheid en garanties is steeds belangrijker geworden. 

Andere inzichten gaan onder andere over de bereidheid duurzaam te reizen en de mate waarin internationale bezoekers Nederland als vakantiebestemming aanbevelen aan vrienden en/of familie. 

Tips voor een dagje Nederland

Belgen en Duitsers gaan het liefst funshoppen, uit eten of terrassen naast de leuke dagtrips. Aangezien mijn eigen provincie Zuid-Holland nog niet zo heel veel dagjesmensen trekt, zet ik even de reviews met mijn leukste tips op een rij in Zuid-Holland:

Overigens staan er nog veel meer van dit soort tips op deze blog, ook in andere provincies. Zelf bezoeken wij deze week de vernieuwde Euroscoop en de pop-up Rooftop bar van de Euromast in Rotterdam. Hierover binnenkort dus ook een verhaal.

Heel leuk dat ons eigen land ook over de grens uitnodigt om het eens te bezoeken. Welk bekend of onbekend toeristisch uitstapje in of vlakbij jouw woonplaats kun jij aanbevelen?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.