Middernachtszon in Lapland, dat wil je beleven met je tiener!

Finland is een geweldige vakantiebestemming, zeker ook in de zomer. Scandinavië is sowieso prachtig met de grote gebieden van ongerepte natuur. Ik was eerder al eens in de winter in Lapland om de prachtige aurora’s te bekijken, nu reisden mijn dochter en ik tot boven de poolcirkel voor de Middernachtszon. Ik had een persreis voor 2 gewonnen via Visit Rovaniemi, eentje die mijn 11-jarige scout op het lijf was geschreven: natuur, husky’s, rendieren, water en een ontmoeting met de kerstman!

poolcirkel santas village
Genieten van het leven is… in de stromende regen over de Poolcirkel stappen!

In Rovaniemi kun je van eind mei tot begin augustus de Middernachtszon beleven. Hoewel het ook bij ons in de zomer langer licht is, kun je het fenomeen van de Middernachtszon alleen boven de poolcirkel beleven vanwege de schuine as van de aarde. De zon gaat niet onder, de complete zonnewende (solstice) vind plaats rond 21 of 22 juni en duurt tot 6 of 7 juli. Het weekend na ons verblijf vieren ze dit met een groot feest in Rovaniemi. Gelukkig had ons hotel goede donkere gordijnen!

rovaniemi shoppingcenter
Fotogeniek plekje in het overdekte winkelcentrum hartje Rovaniemi. (Broek is van Protest, schoenen van Xsensible.)

Hoe dan ook, het is een bijzonder fenomeen dus deze ‘1-op-1 afscheid van de basisschoolperiode reis’ was naast heel leuk, behoorlijk educatief. Aardrijkskunde, biologie, geschiedenis, Engels en gym: het kwam allemaal aan bod. Wil jij de band met je tiener versterken? Dan is Rovaniemi in Finland zeker een bestemming die geschikt is. Het fijne is: ze betalen er net als wij met de euro, dus je weet precies wat alles kost. De prijzen zijn vergelijkbaar met die in Nederland, al is een biertje flink duurder.

Ons bucketlist reisschema voor Rovaniemi, kon je al eerder op de blog lezen. Nu onze ervaring! In de winter kun je vanaf veel plaatsen rechtstreeks op Rovaniemi vliegen, de zomer is laagseizoen – zonde, want het was prachtig – en dan kun je alleen via Helsinki (met FinnAir) op deze bestemming komen. Onze vliegtickets werden gesponsord door Turkish Airlines dat in de winter rechtstreeks vanuit Istanbul op Rovaniemi vliegt.

We waren een midweekje weg en zijn eigenlijk maar 2 volle dagen op de bestemming geweest (omdat we dus via Istanbul vlogen), toch hebben we tal van herinneringen gemaakt en veel verschillende dingen gedaan. Dit was onze eerste keer in Finland. Lees je mee?

luchthaven Helsinki
Tijdens de transfer op Helsinki begon de kerstsfeer al een beetje.
luchthaven rovaniemi
Meteen in de kerst stemming bij de bagageband. De luchthaven van Rovaniemi ademt kerst! (Onze trolley’s zijn Osprey Transporters, erg handig. Het kussentje komt van Zeeman, cadeautje van mijn vriend.)

Santa’s Hotel Santa Claus

Moe van een lange reis (3 vluchten) arriveerden we in onze suite in Santa’s Hotel Santa Claus. Een prachtige grote kamer met zithoek, badjassen, grote televisie (die we niet gebruikt hebben), kerstpantoffels voor ons allebei en een bed dat heerlijk slaapt. Toen we de badkamerdeur openden hebben we even staan juichen: 2 wastafels, 2 douches én een sauna!

badkamer santashotel
Even juichen, 2 douches in onze suite!

Bekijk hier de roomtour:

Het ontbijtbuffet is lekker uitgebreid. De tomaten vond ik niet helemaal vers smaken, verder was alles heerlijk. Je kunt er je broodjes roosteren of zelfs je eigen wafel bakken in een wafelijzer. De lift kun je alleen gebruiken met het pasje van je kamer, dus niet vergeten mee te nemen. 

Rovaniemi in de zomer

Doordat het continu licht is, heb je uitgebreid de tijd om alles te beleven. De stad Rovaniemi is met zo’n 60 jaar redelijk jong, maar dit is wel het hele jaar door ’the place to be’ voor het ultieme kerstgevoel. Dat begint al bij aankomst op de luchthaven en komt tot een hoogtepunt in Santa Claus Village, waar ik je straks meer over vertel. 

Als je tijd hebt voor een wandeling door de natuur, moet je dat zeker doen! Er is genoeg wildlife en bij het Tourist Info punt (en op tal van andere plekken in het centrum) kun je gegidste hikes boeken. Wanneer je geluk hebt, zie je in het bos (of op de weg) rendieren met hun kalfjes, een beer, een adelaar, eland of vos om wat dieren te noemen.

Door de sneeuw glijden voortgetrokken door huskies of rendieren, dát kan alleen in de winter. Toch kun je ook in de zomer leerzame ontmoetingen met deze dieren boeken. Voordeel: in de zomer is het een stuk rustiger en heeft jouw gids alle tijd om je te vertellen over de verzorging en het leven op de rendierboerderij of kennel.

Korte stadswandeling

Houd je tiener van Hardrock Hallelujah? Perfect, onze hotelkamer keek uit op Lordi’s Square. Hier zijn op de hoge thermometer de handafdrukken van de bandleden van Lordi vereeuwigd. Pal naast de ingang van het overdekte winkelcentrum in de stad met fotogeniek hartje om even mee op de foto te gaan. Hier vlakbij vind je ook diverse terrassen om van het zonnetje en een drankje te genieten.

Na een lange dag heb ik mijn dochter ingetukt, ging ik zelf nog even wandelen in de avondzon langs de rivieroever. Als herkenningspunt liep ik eerst langs Lumberjack’s Candle Bridge, waar ik startte bij het standbeeld van de houthakker en genoot van de kano’s, jetski’s en roeibootjes op het water. Onderweg naar de kerk van Rovaniemi kwam ik vissers en mooie streetart tegen, aan de overkant zag ik een heerlijke camperstek die vol stond met kamperende levensgenieters. 

In de kerk schoot ik nog even snel voor sluitingstijd een plaatje van de prachtige wandschildering achter het altaar. 

Op de route terug naar ons hotel verkende ik nog even de enorme Angry Birds speeltuin, waar zowel voor jongere als wat oudere kinderen genoeg leuke speelobjecten te vinden zijn. Ben je hier met kinderen, dan is deze speeltuin zeker een bezoekje waard.

Na ongeveer een uurtje was ik weer terug in het hotel.

5x Lekker eten in Rovaniemi

Op zoek naar een adresje waar je gegarandeerd lekker kunt eten? Voor ons waren de beste eetgelegenheden geselecteerd, ik zet ze even voor je op een rij:

Restaurant Gaissa – in het Santa Claus Hotel

We kregen hier een zeer smakelijk 3-gangendiner die ik combineerde met een heerlijke Shiraz wijn. Zalig na een lange vliegreis en heel handig is dit restaurant gewoon in ons hotel gevestigd, Santa’s Hotel Santa Claus dus slechts een klein stukje lopen. Onze voorgerechten alleen al waren een smaakexplosie, tot aan het versgebakken brood dat ernaast werd geserveerd toe. Ben je een fijnproever? Hier moet je zijn! 

Restaurant Santamus – in Santa Claus Village

Lekker buiten eten? Dat kan in Santa Claus Village bij Restaurant Santamus, gelukkig overdekt want het regende tijdens ons bezoek. Ik koos een wrapje met rendiervlees en een Fins biertje. Ook als je hier niet eet, is het leuk om even te kijken naar de muggenhutten en andere bezienswaardigheden hier in de tuin. Zo kun je een trappetje op om de wereldbol te kijken. Bij de kiosk haalden we een set om goud te zoeken, je kunt het zand en vuilweg zeven tot je een klein vlokje van dit kostbare metaal over houdt. Leuk om te doen voor je tiener.

Bistro Roka – street food en cocktails

Bij Bistro Roka kun je voor een gewoon diner terecht, maar ze hebben er ook een aantrekkelijk geprijsde Street Food kaart. En ze hebben er cocktails, ik nam een cranberry gin tonic. De porties hier zijn overigens flink! Je zit echt goed vol van een pita met vlees en patat, we hadden er ook een salade bij besteld met lekkere citroendressing.

Arktikum Café – lokaal lunchbuffet

De locals lunchen graag in het Arktikum Café waar je een lunchbuffet met lokale specialiteiten vindt. Je kunt opscheppen wat je lekker vindt zoals salades of kip en rozemarijn water tappen. Wij kregen vooraf een heerlijk klein cakeje geserveerd en hebben daarna het museum bezocht om te leren over de geschiedenis van Lapland.

arktikum

Roiskelle – eten aan een Fins meer

Ga je met je tiener watersporten? Dan bezoek je vast en zeker Roiskelle, waar ze een stoer opblaasparcours hebben om overheen te klauteren (en vanaf te vallen), je kunt hier bovendien roeien, suppen, kano varen of zelfs wakeboarden. Er zijn sportvelden naast om te padellen of volleyballen. Een heerlijk plekje in de Finse zomerzon! Geniet van alles wat er op het water te bekijken valt, terwijl je een lekkere strandmaaltijd met bijvoorbeeld kip, patat en koolsla nuttigt  of een grote hap van je hotdog neemt. Goed eten, fijn uitzicht en daarna nog even lekker chillen in de strandstoelen op het gras.

5x Leuke bezienswaardigheden met je tiener

Ga je de natuur in? Houd dan rekening met de Airforce van Finland: muggen! Neem een vestje mee om je armen te bedekken of gebruik een muggenspray. Een gewone gegidste wildlife hike of een excursie naar de amethyst mijn, had ons ook fantastisch geleken. Dat zou ik zeker aanraden wanneer je hier iets langer bent dan wij, unieke ervaringen om nooit te vergeten. Wij hebben op de volgende plekken onvergetelijke herinneringen gemaakt:

Sieriporo Reindeer Farm

Rendieren wil je sowieso zien tijdens je vakantie in Lapland! Wij werden opgehaald door rendierboerderij Sieriporo om alles te leren over het leven met rendieren. Er was op dat moment 1 moeder met een kalfje aanwezig, de rest van de vrouwtjes met kalfjes leven in de zomer in de vrije natuur. Op de boerderij die zo’n 200 rendieren telt was nu een kleine kudde van (voornamelijk) gecastreerde mannetjes die geschikt zijn om een arreslee te trekken en hiervoor getraind worden.

We mochten deze vriendelijk dieren voeren en konden hun op dit moment zachte en gevoelige gewei zachtjes aaien. In de winter is dat hard en vechten ze ermee. Daarna zitten op een rendierhuid, koffie met koekjes bij het kampvuur. (Ik wil hier nog een apart artikel over schrijven, dit is de korte samenvatting.)

PS: gewei gekocht als souvenir? Dit kan – gewikkeld in kleding of bubbeltjesplastic – gewoon mee in je handbagage in het vliegtuig. 

Bearhill Husky

Rijden met sledehonden is waar Lapland bekend om staat. Kennel BearHill Husky haalt jou in de stad op om hun bijna 100 honden te ontmoeten. Ze hebben Alaskan Huskies in deze kennel en leren je alles over de verzorging, opvoeding en training, want de honden moeten flink wat spieren opbouwen voor het drukke winterseizoen. Elk hondenkarakter kennen ze en daar spelen ze op in.

Tijdens ons bezoek in de zomer was het boven de 15 graden en dus te warm voor een ritje, waarbij je zelf mag sturen. In plaats daarvan mochten we een korte wandeling met de honden aan de lijn maken, wat een kracht! (Ik wil hier nog een apart artikel over schrijven, dit is de korte samenvatting.)

PS: ze werken hier ook met Nederlandse stagiaires, bijvoorbeeld van de opleiding ‘dierenartsassistent’.

Santa Claus Village

Hier is alles kerst dat de klok slaat! Zin om alvast wat kerstinkopen te doen, dan is dit dé plek om te zijn. Je vindt hier een kerstachtig shopping center met tal van souvenirwinkeltjes, het postkantoor van de Kerstman waar alle aan hem gerichte brieven van waar ook ter wereld worden bezorgd en natuurlijk een tijdmachine zodat je de goede man en zijn elfjes in het echt kunt ontmoeten. De poolcirkel staat op straat waar je uiteraard een leuk fotootje mee kunt schieten, er is een speeltuin, je kunt er eten en wie wil kan wat dieren bekijken of naar de sneeuwpoppen (was gesloten tijdens ons bezoek).

ontmoeting met de kerstman
Onze ontmoeting met de Kerstman, die ook een paar woordjes Nederlands spreekt. Een gezellige gesprekspartner die het hele jaar door klaar staat voor zijn fans.

Vlak voor er een buslading toeristen arriveerde, stonden wij al in de rij voor een ontmoeting met de kerstman. Hij neemt echt even de tijd voor je, wie wil kan op youtube het filmpje van ons bezoek bekijken en horen dat hij een paar woordjes Nederlands spreekt. Na afloop kun je de foto’s bestellen en in de souvenirwinkel een kaartje met postzegel kopen en op de bus doen. 

santas village

Pilke

Lekker spelen en ondertussen van alles leren over hout in al zijn facetten? Dan bezoek je met je Culture Pass museum Pilke. Via een game kun je als een houthakker bomen kappen en zagen, maar er is nog veel meer te doen. Klim in een grote graafmachine, leer over het milieu, speel met de Kapla, doe karaoke, schiet wilde dieren af in het bos of rijd met de autootjes en treinen. Er is hier van alles te leren en ontdekken over bosbeheer. Geschikt voor wat jongere kinderen, Pilke biedt veel speelgelegenheid.

Arktikum

Museum Arktikum leert je alles over de geschiedenis van Fins Lapland. De stad Rovaniemi is nog helemaal niet zo oud. Hoe leefden ze hier vroeger en nu? Welke dieren komen er voor? Dat zie je in dit museum waar je met de Culture Pass toegang toe hebt. Er is een hele grote souvenirwinkel in Arktikum die de moeite waard is. 

Roiskelle

Hier kun je heerlijk watersporten. Huur van handdoeken, wetsuits en zwemvesten zit bij je geboekte activiteit in. Je kunt hier ijsjes en snacks kopen voor als je hongerig bent geworden van het zwemmen. Mijn dochter vond het enorme opblaasparcours á la wipe-out fantastisch: klimmen, erafvallen, glijden, stunten… ze kreeg er geen genoeg van. Uiteraard heb je hiervoor wel de nodige zwemdiploma’s nodig, voor tieners dus perfect. Lifeguards peddelen op de sup continu langs het parcours om iedereen in de gaten te houden. We hebben ook een stukje kano gevaren op het meer en genoten van stunters te wakeboard. Ik heb zelfs nog heerlijk in de zon gezeten en gevraagd of de taxi wat later kon komen, omdat ik genoot van mijn blije rondklauterende kind en het fantastische uitzicht in de avondzon.

Deze persreis kregen we aangeboden door Visit Rovaniemi om onze ervaringen met jou te kunnen delen. Alles was perfect voor ons geregeld, de Finnen zijn ontzettend vriendelijk en we hopen dat het jou inspireert bij het plannen van je eigen reis naar Lapland. We hebben onvergetelijke herinneringen gemaakt, de nodige wensen van onze bucketlist kunnen strepen en vooral een heerlijke tijd gehad in Finland. Zoek je een bijzondere bestemming om de band met jouw tiener te versterken? Rovaniemi is zeker een aanrader in zowel zomer als winter.

Heb jij Lapland al eens (in zomer of winter) bezocht? Ben je al eens in Finland geweest?

Finland met Voigt Travel

Meer avonturen met je tieners beleven? Lees ook:

Avonturen beleven met je tiener in Bergen, Noorwegen

Slow Tourism met tieners in Luberon, Frankrijk

Tips voor je citytrip naar Alicante met tiener

Slapen in een kerk? Citytrip Mechelen met kinderen

Uitstapje naar Avonturenpark Hellendoorn

 

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.