Avonturen beleven met je tiener in Bergen, Noorwegen

De 1-op-1 getaway in het groep 8 jaar wint aan populariteit: nog even snel samen avonturen beleven voordat de brugklas je relatie met de tiener voorgoed veranderd. Bergen in Noorwegen is hiervoor een geweldige bestemming op slechts 1,5 uur vliegen: geniet van de stad, de woeste Noorse natuur en bekijk ook meteen de Noorse fjorden. In 3 nachtjes tijd, kun je samen heel veel stoere herinneringen maken waar jullie samen tijdens de puberjaren op kunnen teren. Ik mocht met 2 tieners dit alles beleven op uitnodiging van Visit Bergen. Bij deze VVV kun je ook de Visit Bergen Card aanschaffen, voor een x uur openbaar vervoer, toegang tot musea en heel veel kortingen: alles wat je nodig hebt tijdens jullie citytrip.

mount floien bergen
Met de Floibanen omhoog bij helder weer: prachtig uitzicht. Ga je op een mistige dag?
mount floyen bergen noorwegen mist
Dan krijg je dit soort sprookjesachtige plaatjes. Foto gemaakt met de kinderen op hetzelfde plekje.

Met mijn dochters van 11 en 12 jaar in gedachten, gaf Visit Bergen ons de beste tips voor een leuke korte trip tijdens de voorjaarsvakantie. Wij denken dat Bergen vanaf mei, wanneer alles in bloei staat, nog gaver is voor een bezoek omdat je dan ook hikes kunt maken in de natuur. In februari was het hiervoor nog iets te nat en winderig. Hoe dan ook, deze stad is overzichtelijk en vanuit het stadscentrum kun je in een heleboel verschillende dingen ondernemen: van winkels tot zeezwemmen, van aquarium tot historisch gebouw en van museum of fjordentocht tot bergtop en boswandeling.

Geld omrekenen = educatief

Noorwegen is best een prijzig land, maar je kunt de Noorse kronen wel redelijk makkelijk omrekenen richting de euro: 100 kronen is iets minder dan een tientje. Op de luchthaven kun je kronen pinnen, maar in principe kun je in Noorwegen eigenlijk overal met je pinpas betalen, dus je hebt niet persé cash geld nodig. Wel leuk om de tieners het buitenlandse geld te laten zien en omrekenen is natuurlijk ook heel educatief.

uit eten bergen noorwegen
Gezellig uit eten in een leuk restaurantje in het centrum van Bergen met onze contactpersoon Linn, waarbij dochterlief haar Noors kon oefenen.

En als we onze tiener toch iets bij willen brengen: via de gratis app DuoLingo kun je Noors leren. Mijn oudste had Noorwegen al jaren op haar bucketlijst staan als droombestemming en was sinds november (toen we wisten dat we deze persreis gingen maken) druk met deze taal app. Ze kon dankzij DuoLingo een leuk gesprekje voeren met ons contact van Visit Bergen. Hoe gaaf is dat?

3 nachten weg, 1000 avonturen rijker

Tijdens onze korte trip van maandag tot en met donderdag (3 nachtjes) beleefden we talloze avonturen. We werden hierbij geholpen door Visit Bergen uiteraard, want die weten precies wat de leukste activiteiten met tieners zijn. Onze belangrijkste tip voor jou is: koop (online) zo’n Bergen Card, want daarmee heb ook jij alle avonturen binnen handbereik. Gewoon spieken wat er met deze kaart zoal te doen is en met je tiener bespreken. 

Handig aan deze bestemming: iedereen spreekt Engels en alles is op loopafstand (of een treinhalte verder). Je Nederlandse data-abonnement werkt gewoon, dus Google Maps is at your service. Laat je tiener de gewenste attractie invoeren en de route uitstippelen! Goed voor het zelfvertrouwen en het scheelt jou weer. De lightrail rijdt om het kwartier dus wil je iets verder weg dan ben je er zo.

Wij betaalden 185 euro per persoon voor een vliegticket van Amsterdam naar Bergen en weer terug bij KLM. Met de lightrail ben je vanaf de luchthaven in Bergen in ongeveer 50 minuutjes bij de eindhalte Byparken in het centrum.

Wat hebben wij gedaan in het Noorse Bergen?

Een kort overzichtje van wat we gedaan hebben, want er volgen meer artikelen. De tieners waren in ieder geval in hun nopjes met dit programma. 

Mount Fløyen

Met de Fløybanen Funicular naar de top van Mount Fløyen. Dit is één van de 7 bergen die Bergen omringen. Via het dak heb je (bij helder weer) een prachtig uitzicht over de stad en haven. Je kunt hier genieten van het mooie uitzicht (of in ons geval van de sprookjesachtige mist waardoor het lijkt of je aan het eind van de wereld staat).

Je kunt hier diverse hikes doen, er beginnen hier tal van mooie wandelroutes. Wij liepen over het bevroren bospad naar het mistige meer in de avondschemering. Mysterieus en magisch. in de zomer kun je hier ook een kano huren of mountain bikes. Er is uiteraard een cafetaria en er is een gift shop.

mount floyen bergen noorwegen
Uitzicht over het bevroren meer.

Er is een speeltuin voor kleine kinderen naast het café (waar ze heerlijke warme chocolademelk hebben), maar met tieners volg je (achter de toiletten) het bordje richting de houten trollen. Het is op zich al avontuurlijk om die allemaal te bekijken omdat je ook een beetje moet klimmen en klauteren, maar steek daarachter de weg over en je bent op de perfecte bosspeelplek voor tieners. Een enorme natuurspeeltuin met allerlei klimtoestellen en vooral ook een gave kabelbaan is in het landschap verwerkt. Rotsen, bomen en avontuur! What is not to like?

mount floyen bergen noorwegen

Bergen Aquarium (Akvariet)

Met de Visit Bergen Card krijg je korting op toegang tot het Akvariet. Dit Aquarium was een kwartier lopen vanaf ons hotel en vlak naast het buitenzwembad. Voor mijn jongste dochter was dit het leukste uitstapje van deze vakantie: ze hadden er een Axolotl! Mega cute, deze kleine salamander ken je van Pokémon en hij lijkt op Tandloos uit ‘Hoe tem ik een draak‘. Zelf vond ik de zeeleeuwen show het allerleukst. (Zie mijn tiktok filmpje met voetballende zeeleeuw, zo leuk!)

We hebben hier heerlijk gegeten in het restaurant. Deze attractie telt 3 verdiepingen, dus je bent er wel even zoet maar geen hele dag. Baby krokodillen, vissen, pinguins, otters, krabben in alle soorten en maten…  meer dan genoeg dieren om te bekijken. Wil je meer? Er is ook een cinema waar je eens per uur een natuurfilm kunt bekijken en het Akvariet heeft een gratis app die je kunt downloaden om quizjes te spelen tijdens je bezoek. Voor de kleintjes is er trouwens ook een speeltuin.

akvariet bergen
Ruim 500 kampeerspullen online

Nordness Sjøbad – buitenzwembad

Naast het aquarium ligt het zeezwembad Nordness Sjøbad, een klein maar zeer populair buitenzwembad. Even voor de facts: wij waren hier in februari op een regenachtige dinsdag en het was ontzettend druk in dit kleine zwembad! Er zijn kleine kluisjes aanwezig voor je kostbaarheden (portemonnee en mobiel).

nordnes sjobad bergen
Rotweer, dus wat gaan we doen? Buiten zwemmen! Duh!

Pro-tip: let goed op je handdoek en houdt die tot je gaat douchen in je tas. Wij hadden de handdoeken overigens van het hotel geleend omdat we alleen met handbagage reisden, bij de receptie van Magic Hotel Kløverhuset was het geen enkel probleem toen we aangaven te willen zwemmen. 

Het verwarmde buitenbad is 31,5 °C, dus ook als het regent en koud is kun je hier heerlijk baantjes trekken. Er is ook een sauna met uitzicht op zee. Om af te koelen duik je de zee in. Tijdens ons bezoek was de buitentemperatuur 6 °C en de zeewatertemperatuur 5 °C. Uiteraard heb ik een paar keer in zee gedipt, de tieners kwamen liever het warme water niet uit. Of nou ja, wel om even in de sauna te zitten maar verder niet, haha.

nordnes sjobad bergen
De tieners kwamen het warme water niet uit en regen maakt niet uit als je toch al nat bent.

Mount Ulriken

De stad Bergen wordt omgeven door bergen. Wij namen de lightrail lijn 2 naar halte Haukeland Sjukehus, van waar het nog 10 minuutjes lopen is naar de Ulriken643. Met deze kabelbaan zit je in een paar minuten boven op Mount Ulriken. Midden in de mystieke wolken óf als het helder weer is met prachtig uitzicht over de stad en de bergen. 

mount ulriken bergen noorwegen

Wij hebben beiden gezien (af en toe blies de wind de wolken even weg) op de opgevroren bergtop. Je kunt hier overigens ook allerlei prachtige wandelpaden volgen de berg op of af, maar daar waren wij even niet op gekleed (zelfs met bergschoenen kan het spekglad zijn). Hoe dan ook Mount Ulriken is een zeer fotogenieke plek! De woeste rotsen met hier en daar wat begroeiing of sneeuw en ijs, vormen een heel stoer en avontuurlijk decor. Op tiktok kun je zien dat het er wel heel hard waait (mijn dochter haar pet waait af in dit tiktokfilmpje).

Vanwege de harde wind (en omdat ik mijn tieners dit had beloofd) is een lunch bij restaurant Skyskraperen bovenop de berg (met fantastisch uitzicht zodra de wolken even weg zijn) een goed idee. Lekker zitten en genieten van het uitzicht met een kopje warme chocolademelk en een hamburger, broodje of wrap. Daarna weer de berg op (of af).

Shoppen in Bryggen

De karakteristieke ruim 300 jaar oude houten gebouwen in Bryggen zijn een unieke plek. Dit UNESCO werelderfgoed is erg leuk om rond te lopen, je kunt heel leuk tussen de houten gebouwen door en ervaren hoe het eeuwen geleden moet zijn geweest in deze havenstad.

bryggen bergen

Naast dat het bijzonder is om te zien, kun je hier erg leuk shoppen. Er zijn tal van souvenirwinkels gevestigd in Bryggen en veel winkels gericht op kerstdecoratie! Echt ontzettend leuk om te bekijken en natuurlijk loop je voorzichtig de houten trappetjes op om ook de breekbare kerstornamenten op de bovenste verdiepingen te bekijken. Wij hebben wat leuke dingen gekocht als aandenken, zoals een shirt en Noorwegen sokken.

bergen noorwegen

In de sieradenwinkel kregen we uitleg over de historische waarde van wat we daar zagen. Een Sami (traditionele inwoners van Lapland in het Noorden) kunstenares heeft replica’s gemaakt van echte sieraden die vroeger gedragen werden. Daarnaast heeft ze ook haar eigen prachtige sieradenlijn die hier wordt verkocht. Wist je dat de hangers op de foto symbool staan voor het Noorderlicht? Mensen droegen deze als bescherming of hingen deze boven de wieg.

Tip: met je Visit Bergen Card krijg je in sommige winkels korting.

varen langs de fjorden

Er was voor ons een glamping experience geboekt op een vrijwel onbewoond eiland. Om hier te komen moesten we met de veerboot naar Mjømna en daar overstappen op de volgende veerboot naar het eiland Hille. Deze veerboten varen langs de fjorden, dus je kunt al wat mooie plekjes zien.

veerboot noorwegen
De ene veerboot vaart weg, wachten op de volgende voor de overstap.

Wil je echt genieten van alle watervallen, vogels en de allermooiste viewpoints vanaf het water? Dan boek je een Fjorden Cruise! Er zijn tal van verschillende mogelijkheden van verschillende lengtes. Naast boottochten (opstapplaats achter het tourist office van Visit Bergen), kun je ook kiezen voor een hike, een guided tour, eilandhoppen, de combi van een fietstocht met zipline afdaling, een watervalsafari of – voor de grownups – een cider tour waarbij je uiteraard Hardanger cider gaat proeven. Voor ieder wat wils.

Glampen in the middle of nowhere

Het grootste avontuur van deze Noorwegen trip was het glampen in the middle of nowhere. We mochten – tijdens een februari storm – kamperen in een arctic dome op het eiland Hille bij Hille Glamping. Hier is plek voor 2 of 3 personen, een ideale romantic getaway. Als je dit ook wilt, moet je snel zijn: de eigenaars willen de tent gaan vervangen door een houten huis. Op dit eiland van 2 vierkante kilometer wonen alleen Eva, Svein en zijn vader. Verder is het verlaten. Nou ja, er wonen ook 2 paarden, een hond en een heleboel schapen!

hille glamping arctic dome noorwegen
In de verte zie je onze veerboot wegvaren, dit was onze slaapplek voor de nacht.

De boottocht om er te komen was voor ons al avontuurlijk, maar daarna begon het avontuur pas echt. In de haven werden we opgehaald door een quad met aanhanger en door de ruige natuur naar de arctic dome gereden. Normaal kun je hier in de winter niet logeren, maar voor mij en mijn 2 scouts werd een uitzondering gemaakt. We hadden thermo-ondergoed mee voor de nacht.

Je kunt via de eigenaars een diner reserveren of zelf koken in het keukentje. Lamsstoof met pasta en groenten, in de ochtend verse eieren en zelfgebakken brood. Alles stond al klaar, dus de kinderen hebben gekookt. Op een heldere nacht kun je vanuit de hottub sterren kijken, wij troffen helaas minder weer maar het water was lekker warm. Het echte genieten begon bij het wakker worden: wat een uitzicht!

In de verte de kudde schapen, het water, een adelaar met spanwijdte van 2 meter die overvloog (azend op de lammetjes die in maart geboren zullen worden). We sliepen in de dome, maar de badkamer met douche en de keuken zijn in een apart houten (verwarmd) gebouwtje. Heel avontuurlijk en de volgende ochtend met de quad weer terug naar de haven, terwijl de kudde schapen ons enthousiast tegemoet rende en de kinderen met Eva de paarden mochten voeren. Wat een belevenis!

Ik zou je aanraden om meer dan 1 nacht te boeken bij Hille Glamping, want wij kwamen aan in het donker en vertrokken de volgende ochtend. Dit eiland zonder wifi vraagt om uitgebreid onthaasten met een boek, het uitzicht en gezelschap van je glampingpartner. Je kunt hier ook streekproducten kopen, schapenvellen, door Eva gebreide slofjes, etc. Echt een exclusieve plek aan het einde van de wereld. Wij vergeten ons verblijf hier nooit meer, heel bijzonder dus boek dit zeker als je een once in a lifetime ervaring zoekt voor iemand die van de natuur houdt. In de dome is een verrekijker aanwezig. (Volgt nog een apart artikel over dit glamping adres.)

dome mount floien
Glamping liefhebber? Bijzonder overnachten kun je ook op Mount Fløyen in deze hangende cocon.

Stoere Attracties in Bergen waar we niet aan toe kwamen

Wat ons ook erg leuk had geleken, maar waar we door het slechte weer en ons korte verblijf niet aan toe kwamen?

Magic Ice Bergen

We liepen langs Magic Ice en als je voor bijzondere sprookjesachtige belevenissen gaat, is dit er ook eentje. Helaas gesloten op de tijden dat wij konden, maar echt een leuk avontuur met je tieners. Hier zie je allerlei ijssculpturen met een mooie lichtshow en kun je gezellig een drankje doen, wat je drinkt uit een glas gemaakt van ijs! Een ijsbar dus, hoe leuk! (Korting met je Visit Bergen Card.)

magic ice noorwegen

VilVite Science Center

Ken je NEMO in Amsterdam? Het VilVite Science Center is net zoiets, een beleefmuseum waar je wetenschap en technologie kunt ontdekken met al je zintuigen. Experimenteren met water, een creatieve workshop doen, een science show bekijken, 360 graden in de rondte fietsen en nog veel meer, hier is werkelijk van alles te beleven. Voer voor avonturen dus. (Korting met je Visit Bergen Card.)

mount floien bergen

Escape Bryggen

Vlak naast Magic Hotel Kløverhuset vind je een escape room, maar in Bergen bevindt zich ook de enige escaperoom in een UNESCO erfgoed locatie: in de wijk Bryggen met houten huisjes van ruim 300 jaar oud. Escape Bryggen is de oudste escape room van Noorwegen en je vindt er 4 verschillende kamers waaruit je kunt ontsnappen. Top activiteit als het regent en natuurlijk lekker spannend. (Korting met je Visit Bergen Card.)

mount floyen bergen noorwegen

Fantoft Stave Church

In 1150 werd de bijzondere Stave Church oorspronkelijk gebouwd op een andere plek. In het jaar 1883 is de kerk naar Fantoft verplaatst en helaas afgebrand in 1992. Sinds 1997 is de bijzondere houten kerk opnieuw gebouwd en open voor publiek. Je bereikt deze kerk met de lightrail naar halte Fantoft (en dan de bordjes volgen, is ongeveer 500 meter lopen).

Kijk voor meer informatie op de website van Visit Bergen waar je ook de speciale Bergen Card kunt aanschaffen.

Booking.com

Family room in Magic Hotel Kløverhuset

Zoek je een centraal gelegen kindvriendelijk hotel in Bergen? Wij verbleven in Magic Hotel Kløverhuset dat speciale familiekamers heeft. De bank in het eerste deel van de kamer was uitgeklapt tot bed (wel een heel dun matrasje dus geschikt voor jonge kinderen). Een schuifdeur sloot deze ruimte af van het deel waar ons 2-persoonsbed stond en de badkamer. Hip, modern, perfecte ligging en ideaal voor gezinnen. Je tiener kan zelf naar de naast gelegen Burger King of boekenwinkel. (Volgt nog een aparte review.)

mount floyen bergen noorwegen
Dankjewel Visit Bergen, wat een geweldige vakantiebestemming met tieners!

Conclusie: Bergen is perfect voor single parents en tieners

Nou je leest het: wij waren in Bergen van maandag tot donderdag (met 1 volwassene en 2 tieners van 11 en 12 jaar) en hebben ontzettend veel avonturen beleefd en herinneringen gemaakt. De stad is overzichtelijk en veilig, je komt gemakkelijk op allerlei mooie plekken om Noorwegen te ontdekken of juist heerlijk te shoppen. Wij waren hier in februari maar als het mooier weer wordt (en je hebt iets langer de tijd) is het een fantastische bestemming om hikes of wandelingen in de ruige Noorse natuur te maken en zijn ook de meeste fjordentours (per boot) boekbaar. Zoek je een veelzijdige stad voor jouw citytrip met tiener als afsluiting van het groep 8 jaar of gewoon omdat het gaaf is? Bergen is the place to be!

Ben jij al eens in Noorwegen geweest? Welke plekken kun je aanraden met tieners? (Deel het met andere lezers in de reacties.) 

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. G. T. zegt:

    Nog nooit in Noorwegen geweest, maar door deze blog krijg ik er meteen zin in! Wie weet, ooit…

    1. Marguerita zegt:

      Ik was er ook nog nooit geweest, maar echt verrassend mooi en heel goed bevallen. Iedereen spreekt er Engels. Enige nadeel dat alles best prijzig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.