Highlights van Istanbul in 1 dag

Istanbul verkennen in 1 dag? Door een vertraagd vliegtuig hadden we onverwachts een overnachting op kosten van Turkish Airlines in Istanbul. De vervolgvlucht zou in de avond vertrekken, dus we hadden 1 dag om de stad te zien. Zeer de moeite waard!

istanbul 1 dag
Even poseren bij de Ayasofia Moskee, sinds dit jaar moet je hier als buitenlander toegang voor betalen dus niet van binnen gezien.

We werden ondergebracht in het Clarion Hotel, een prachtig 5 sterren hotel aan de rand van de stad. Alles was brandschoon en de kwaliteit lag een flink stuk hoger dan van ons zelf geboekte 5-sterrenhotel in Erbil (dat eerder in de buurt van 3 sterren kwam). Vanwege het gebrek aan bagage was het heerlijk dat hier badjassen klaar hingen en slippers aanwezig waren. De kamer was erg mooi en er stonden flesjes water. Het ontbijtbuffet was zeer uitgebreid en het hotelpersoneel was behulpzaam. 

Zij belden voor ons een taxi en chauffeur Turan bleek een gouden gids! Hij reed ons naar het bekende Taksim plein en wist nog veel meer mooie plekken om te bekijken. Voor een hele dag rijden en gidsen waren we 150 euro kwijt. Leuker en persoonlijker dan een kant-en-klare citytour van 4 uur die je bij de hotelreceptie kunt boeken. Omdat – ondanks de Odido wereldoptie in mijn telefoonabo – de 4G niet werkte, hebben we eerst een lokale sim-kaart gekocht voor Google Maps. Uiteindelijk hadden we dat niet nodig omdat de chauffeur ons de hele dag heeft gegidst.

De highlights voor Istanbul in één dag waren:

Het Taksim Plein in Istanbul

Taksim is een bekende en drukke winkelwijk met veel horeca gelegenheden rondom het Taksimplein. Daar staat het Monument van de Republiek waar we even een fotootje hebben geschoten. Erg gezellig om door te straten te lopen, want er hangen gezellige vlaggetjes en rijden vintage trams door de centrale voetgangersstraat Istiklal Caddesi.

We aten een dürum bij een klein lokaal tentje, heerlijk… En goedkoper dan het ijsje dat ik verderop in de straat kocht vanwege de ‘show’ vol grapjes die de Turkse ijsverkopers er van maken. In Taksim kun je heerlijk shoppen, er zitten tal van bekende internationale winkelketens, bioscopen en cafés in 19e-eeuwse gebouwen. Een wirwar van zijstraten biedt plaats aan bars, antiekwinkels en dakrestaurantjes met uitzicht op de Bosporus (die we vanuit de taxi ook goed konden zien, indrukwekkend al die enorme containerschepen).

Turkse ijsverkopers be like…

@marstyle78 #istanbul #ijsje #grappig de onverwachte #citytrip door #turkishairways vanwege de vertraging was geslaagd, wat een geweldige stad! #goturkiye ♬ Ice Ice Baby – Vanilla Ice
istanbul 1 dag ijsje
De Turkse ijsverkopers maken er altijd een hele show van, dit ijs is dan ook wat plakkeriger dan het ijs dat wij kennen (maar net zo lekker).

Sint Antonius kerk

Verscholen achter een winkelstraat in de wijk Taksim, vind je de Sint Antoniuskerk. Dit is de grootste katholieke kerk in Istanbul en tijdens ons bezoek was er een dienst bezig, dus heb ik voor de zekerheid maar even een weesgegroetje meegedaan (mijn moeder kan trots zijn). Het gebouw stamt uit 1725 en is zeker een bezoekje waard. Wij waren hier in januari, vlak na driekoningen en de kerststal en kerstbomen stonden er nog.

Sultan Ahmedmoskee

Vlakbij de Sultan Ahmed moskee stonden er supervette politieauto’s opgesteld. Ingevorderd van criminelen en de Turkse politie heeft die heel slim omgebouwd tot eigen voertuigen. Geen probleem om ermee op de foto te gaan. Daarna liepen we door naar het enorme gebouw van de Sultan Ahmed moskee. Ongelooflijk dat deze rond het jaar 1609 is gebouwd!

Op het binnenplein kun je de minaretten pas echt goed zien. Ik was nog nooit binnen in een moskee geweest, dat was ook nog even een dingetje. Onze taxichauffeur dacht dat je ergens hoofddoeken kon lenen, maar dat bleek niet het geval en mijn sjaal zat in de ruimbagage (nog ingecheckt op de luchthaven). Mijn capuchon voldeed gelukkig ook en zo mocht ik toch met de mannen mee naar binnen. De versiering aan het plafond van deze ‘blauwe moskee’ was werkelijk prachtig. Heel mooi om te zien. Wist je dat het zo’n 20.000 unieke handgemaakte tegeltjes zijn? Binnenkort zul je bij deze moskee ook entree moeten betalen, begreep ik. Achter de moskee en in de toiletgebouwen, heb je ook allemaal krukjes en fonteintjes voor gelovigen die hun voeten willen wassen.

istanbul 1 dag
Bij de ingang naar het binnenplein van de Sultan Ahmed moskee.

Ayasofya moskee oftewel Hagia Sophia

Lopend vanaf de Sultan Ahmed moskee door een prachtig parkje, kom je uit bij de imposante Hagia Sophia moskee. Vroeger was dit overigens een orthodoxe kathedraal, tot het jaar 1543. Het gebouw is dan ook best heel oud… gebouwd rond het jaar 537. Dat maakt het nog indrukwekkender om er langs te lopen. Als Turkse staatsburger kun je het kosteloos van binnen bekijken. Sinds 2024 moet je hier als toerist toegang voor betalen en die toegansprijs was best heel hoog, dus voor de paar uurtjes die bij in Istanbul hadden hielden we het liever bij fotootjes van de buitenkant schieten.

istanbul 1 dag
Poweren bij de Ayasofia Moskee

Turkse koffie drinken

Na het zien van al die mooie sights, bracht de taxichauffeur ons naar een winkel waar we heerlijke Turkse koffie konden drinken en lekkernijen mochten proeven. Die koffie was zo goed, dat we hier flink hebben ingeslagen voor thuis. Het leuke is dat je heerlijk mag zitten, niet word opgejaagd en ze veel schappen met verse ingrediënten hebben. Een aanrader (al is een kilootje koffie toch al gauw zo’n 50 euro) en echt leuk om te doen. Voor het proeven van de koffie en lekkernijen rekenen ze niks, overigens. 

Deze Mall of Asil lag in een buitenwijkje en was onze laatste stop van deze dag. Ze hebben hier overigens ook allerlei soorten Turkse thee. Ik heb hier voor mijn dochters nog wat leuke souvenirs gekocht en naast de koffie shopten we ook baklava (hoewel, dat moet gezegd die baklava die we op onze eindbestemming zouden krijgen van de familie uit Bagdad was nog lekkerder dan die uit deze winkel). De verschillende soorten koffies én de relaxte ervaring, zijn wat mij betreft waarom je een bezoek wilt brengen aan de Mall of Asil. 

Dan waren er nog een paar dingen die we niet hebben gedaan, die je tijdens jouw bezoek aan Istanbul nog kunt overwegen.

Yerebatan sarn ıc oftewel de Basilica Cisterne

Onze taxichauffeur had ons ook nog heel graag Yerebatan sarn ıc willen laten zien. Deze kreeg ik ook van een lezer nog als tip genoemd. Wie weet een volgende keer als we nog eens in Istanbul zijn? (We hebben het nummer van de taxichauffeur uiteraard bewaard.) De Basilica Cisterne staat lokaal bekend als de Yerebatan Sarayi en is een zesde-eeuwse ondergrondse wateropslagplaats in Istanboel.  De Nederlandse naam is het Verzonken Paleis. Klinkt mysterieus nietwaar? Het is een nog redelijk onbekende bezienswaardigheid in Istanbul, dit ondergrondse waterreservoir uit de 6e eeuw is gemaakt door de Byzantijnen. 

istanbul 1 dag
Deze moskee ligt naast het Taksim plein.

Samenvatting van Istanbul in 1 dag

Met slechts één dagje in Istanbul kun je uiteraard lang niet alle highlights van de stad zien, maar hebben we al met al toch echt een hele toffe dag gehad met een aantal zeer interessante bezienswaardigheden die we konden afvinken. Een hele mooie tussenstop dus, al was het dan niet helemaal gepland we hebben het ervaren als een cadeautje. 

Eenmaal terug in het hotel hebben we nog een half uurtje geprobeerd te slapen en toen stond de taxibus van Turkish Airlines alweer voor de deur om ons naar de luchthaven te rijden. 

@marstyle78 #istanbul #onmyway #traveltiktok #tourist #goturkye #travelblogger #beautifulcity #citytrip #flightdelays ♬ original sound – juvedybo

Wat zijn jouw persoonlijke highlights van Istanbul? En heb je er ook weleens een onverwacht nachtje doorgebracht?

Lees ook:

De mooiste plekjes van Avignon in 1 dag

Turkije, een geliefd filmdecor

Avonturen beleven met je tiener in Bergen, Noorwegen

Tips voor je citytrip naar Alicante met tiener

Wat moet je zien in Erbil, Kurdistan, Irak?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.