Turkije, een geliefd filmdecor

Wist jij dat Turkije een erg geliefde filmlocatie is? James Bond (al drie keer), Dan Brown’s Inferno, Taken met Liam Neelson, Argo, Ghost Rider, diverse klassiekers en binnenkort Ant-Man werden hier opgenomen. Turkije heeft dan ook unieke landschappen, is erg veelzijdig en Istanbul is natuurlijk niet te missen! We selecteerden een aantal films om je mee te nemen langs iconische filmspots.

Het grillige, ongewone en soms bizarre landschap van Cappadocië is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een veelzijdig filmdecor.
Redactie door: Esther Weemers

Nu in Cappadocië – Ant-Man and the Wasp: Quantamania

Je kent dit gebied vast wel van de foto’s met al die luchtballonnen. Dat lijkt me nou nog zo gaaf om een keer te doen! Het is een sprookjesachtig landschap waar hele dorpen in rotswanden zijn uitgehouwen en door erosie talrijke grillige formaties van kalk- en tufsteen zijn ontstaan.

Deze maand worden in Cappadocië de nieuwe opnames gemaakt voor het derde deel van van Ant-Man and the Wasp: Quantumania. Regisseur Peyton Reed en Marvel Studios kozen het ‘buitenaardse’ landschap van Cappadocië als het decor van de dimensie Quantum Realm, een andere wereld. Het grillige, unieke landschap is de perfecte locatie om de gewenste buitenaardse sfeer te creëren.

Dit is lang niet de enige science fiction film. Zo is naast films als ‘Slipstream’, ‘Yor’ en ‘The hunter of the future’ ook de film ‘Ghost Rider: Spirit of Vengeance’ hier opgenomen. Logisch voor zo’n bijzonder gebied. Maakt de film toch weer een stuk beter!

Alles op z'n kop deals bij BCC. Shop nu!

James Bond, drie keer in Turkije

Turkije is erg populair voor James Bond. Er zijn zelfs al drie films opgenomen!
Wie herinnert het zich niet, de openingsscène van Skyfall (2012), waarin Daniel Craig op de motor de achtervolging inzet over de daken van de Grand Bazaar in het historische centrum in Istanbul. Ook in andere fragmenten komt Istanbul veelvuldig voorbij.

In de film ‘The World is Nog Enough’ (1999) bevrijdt James Bond (Pierce Brosnan) M vanuit haar benarde positie in de Leandertoren, op een eilandje in de Bosporus.

De Leandertoren op het eilandje in de Bosporus speelt een belangrijke rol in ‘The World is Not Enough’. Foto: Thijs Heslenfeld

En al in 1963 is James Bond (Sean Connery) in ‘From Russia with love’ onder meer in het Topkapi Paleis en de Basilica Cisterne te zien, om vervolgens met de Oriënt Express de stad te verlaten.

Nog zo’n dingetje die je eigenlijk moet kunnen afvinken van je bucketlijst: de Oriënt Express!

Yerebatan: decor van het spannende slot van Inferno

Dan Brown’s bestseller Inferno brengt Tom Hanks in zijn rol van Professor Langdon naar het ondergrondse waterreservoir Yerebatan. In een mysterieus decor van ruim 600 zuilen, schaduwen en waterspiegelingen, worden hier de laatste spannende slotscènes gefilmd.

Filmspot Yerebatan of Basilica Cisterne uit de 6e eeuw is een plek die je niet wilt missen tijdens je bezoek aan Istanbul.


Forrest Gump (remake)

Momenteel werkt acteur Aamir Khan aan een remake van de Amerikaanse film Forrest Gump, die aankomend najaar wordt opgenomen in Turkije.

De Boeddha Winkel

Taken 2 – actie in Sultanahmet

Deze spannende actiefilm uit 2012 bevat mooie beelden van de oude wijk Sultanahmet en diverse moskeeën in Istanbul. In het vervolgdeel van ‘Taken’ is een spannende achtervolging gefilmd door de smalle straatjes en de bazaar van Istanbul.

Argo


Last but not least: Oscarwinnaar ‘Argo’ uit 2013 is voor een deel gefilmd in Istanbul, het verhaal speelt zich echter af in Teheran, de hoofdstad van Iran. Onder andere de Blauwe Moskee, de Hagia Sophia en de Bosporus komen voorbij in deze film van Ben Affleck.

Ben jij al op een van deze plekken in Turkije geweest?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.